Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Właśnie jestem w Chorwacji - odpowiem na pytania

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marcinbosek
Plażowicz
Witam, wczoraj wróciłem

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbosek » 29.06.2008 07:17

Witam, wczoraj wróciłem, wakacje fajne, szczególnie że byłem z córeczką, wszystko w jak najlepszym porządku, ona zdrowa i szczęśliwa. My z żoną zadowoleni, ale – cromaniakami to raczej nie zostaniemy. Kraj piękny, ale jednak jest wiele miejsc które warto odwiedzić, wiec w przyszłym roku wakacje wypadną gdzie indziej.

Tak na szybko nasze wrażenia, miasta niesamowite Split, Szybenik, Trogir prawdziwe perełki, Plitovickie jeziora także robią niesamowite wrażenie, zachwyciła nas wyspa Pag – tam i na inne wyspy na pewno wrócimy.
Wybrzeże kontynentalne nie zachwyca, plaże średnie widoki takie sobie, chaotyczna zabudowa, domy nad samym morzem, betonowe nabrzeża to minus, no i oczywiście jak to na południu niezbyt czysto.

Kilka kwestii poruszonych wątku:

Co do lodówki – brak by było raczej rozsądku pogranicznikowi który kazałby zostawić na granicy lodówkę pełną deserów, zupek i obiadków dla 6 miesięcznego dziecka, a gdyby tak się stało to wakacje nie spędzilibyśmy w Chorwacji ale pewno w Grecji, tam nie ma problemów, jedzie turysta to dlaczego go nie wpuścić nawet z lodówką, jeszcze w czasie noclegu w Budapeszcie zastanawialiśmy się czy nie skręcić w strone Serbii i nie powtórzyć wyjazdu z zeszłego roku, co prawda nie było z nami jeszcze Natalki, żona była dopiero w 5 miesiącu ciąży, ale jak pokazała praktyka nie było z Natalką żadnych problemów. Wtedy pogoda w Chorwacji była jeszcze nieciekawa.
Tutaj prawie kąpletna relacja z wyjazdu do Grecji

http://mbosek.blogspot.com/search/label/Grecja

Co do pogody 12 w drodze na Węgry chmury nie padało 13 od Zagrzebia cały czas deszcz i zimno 10 stopni, pierwszy nocleg w Senj lało, wieczorem i rano, zimno i wietrzne

Informacje i zdjęcie
http://mbosek.blogspot.com/2008/06/chorwacja-pierwsze-wakacje-natalki.html

14 lało od rana jedziemy do Splitu – lepsza pogoda dopiero w okolicach Zadaru ale miodu nie było, słońce i ciepło dopiero w Trogirze.

16 byliśmy w Spicie, niezbyt ciepło i padało, fotka poniżej
http://bp2.blogger.com/_6UAziykCKTY/SFdv2XowdRI/AAAAAAAAArE/LBgLNimx-HU/s1600-h/IMG_0399.JPG

potem pogoda coraz lepsza ale 15 na Ciavo morze nie było zbyt ciepłe.

Nie wiem gdzie byłaś - weSoLuTka - wiec trudno mi z tobą polemizować.

TUNELE

Przejeżdżaliśmy dwa razy 14 w sobote i 24 w środę w godzinach południowych nie było żadnych problemów w korkami, w ogóle ruch na autostradzie niewielki.

Niekompletna fotorelacja z wakacji na naszym blogu
http://mbosek.blogspot.com/
w miare możliwości będę uzupełniał.

Pozdrawiam.
Bodzio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodzio » 29.06.2008 14:08

[quote="aprokop"]Dzisiaj rano wróciłem z Ogrug Donji,

Wybieram sie do Okrug Donji w sierpniu, mam juz rezerwacje w zwiazku z tym mam kilka pytań.

1. Czy plaze w tej miejscowosci biorac pod uwagę ilosc kwater sa wystarczajaco duze i czy na plaży sa prysznice (podobno w ubiegłym roku nie było)?

2. Jak wygląda sprawa zaopatrzenia w art. spozywcze w tej miejscowości. Jest jakis mały market, stragan gdzie można kupić warzywa i owoce (głównie pomidorki i arbuzy)?

3. Jest jakas knajpka gdzie podaja np. niedroga i dobra pizze?

4. Moja kwatera znajduje sie najprawdopodobniej od strony lądu, stad pytanie jak z czystoscia wody? i ogólne wrazenia o samej miejscowosci czy wieczorkiem mozna gdzies sie przejśc czy trzeba pakowac sie do auta i do Okrug Gornji lub Trogiru?

5. Czy wybieraja sie wieczorkiem do np. Okrug Gornji czy Trogiru jest gdzie zostawic bezpiecznie samochód i ile jest kilometrów miedzy O. Donji a O. Gornji?

Z góry dziekuje za info
aprokop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aprokop » 30.06.2008 21:51

[quote="Bodzio"]

Ad1. Małe, kamieniste, w czerwcu prysznicy nie było. Dużo turystów jeździ na plażę w Okrug Gornji - odl. kilka kilometrów, a plaża ekstra, z WC i prysznicami.
Ad2. Małe sklepy, lepsze zaopatrzenie w Ogrug Gornji, Trogir za daleko i korki do częstego jeżdżenia samochodem niewygodny. W OG przy głównej plaży kilka marketów, z parkingami lecz małymi, KERUM najlepiej zaopatrzony - trzy razy w tygodniu świeże ryby. Parking przy plaży płatny.
Ad3. Z knajpek rzadko korzystałem i to w Trogirze (jest duży wybór).
Ad4. Woda czysta. W czerwcu nie wszystkie usługi i atrakcje są czynne, na pewno w większych miejscowościach jest ich więcej, szczególnie w pełni sezonu.
Ad5. Jeśli chodzi o ew. kradzież to jest bardzo bezpiecznie, często samochody stoją otwarte. Kilometrów poniżej 10, ruch między Okrug D i G bardzo mały w czerwcu, natomiast do Trogiru w godz. szczytu bywają korki nawet w czerwcu. Parking w Trogirze płatny przed mostem i za mostem na kanale. Z OG do Trogiru kursują łodzie wg rozkładu co pół godziny - 15 kuna od dorosłej osoby (jedna ze szklanym dnem lecz niewiele widać).
Życzę przyjemnego pobytu, najważniejszy jest klimat wyspy w sensie pogody ale i luzu mieszkańców.
Bodzio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodzio » 30.06.2008 23:32

Dzięki za info
dagarts
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagarts » 05.07.2008 16:38

lotnik już jest w Chorwacji, ale może informacja przyda sie innym, nie sprawdzają żywności na granicy, nie zaglądają nawet do paszportów.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Właśnie jestem w Chorwacji - odpowiem na pytania - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone