Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Urlop - fakty i mity

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu
Urlop - fakty i mity

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.02.2020 13:07

gusia-s napisał(a):
piekara114 napisał(a):https://www.fly4free.pl/chorwacka-wyspa-brac-na-4-dni-za-510-pln/
I jakie tanie wakacje :lol:
Może nie wakacje ale coś a'la łikend fajne :hut:

Coraz więcej osób (jak czytam na wszelkich blogach i grupach) jeździ i lata na wakacje 5-dniowe zahaczając o weekend i w ten sposób mają wakacje kilka razy w roku i starcza im 26 dni standardowego urlopu. Choć dla mnie, aby naprawdę odpocząć muszę być na miejscu 9/10 dni, krócej za mało, dłużej też już nie, chyba, że miejscówkę się zmienia....
gusia-s
Koneser
Re: Klub Miłośników Wyspy Brač

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 17.02.2020 13:15

piekara114 napisał(a):
gusia-s napisał(a):
piekara114 napisał(a):https://www.fly4free.pl/chorwacka-wyspa-brac-na-4-dni-za-510-pln/
I jakie tanie wakacje :lol:
Może nie wakacje ale coś a'la łikend fajne :hut:

Coraz więcej osób (jak czytam na wszelkich blogach i grupach) jeździ i lata na wakacje 5-dniowe zahaczając o weekend i w ten sposób mają wakacje kilka razy w roku i starcza im 26 dni standardowego urlopu. Choć dla mnie, aby naprawdę odpocząć muszę być na miejscu 9/10 dni, krócej za mało, dłużej też już nie, chyba, że miejscówkę się zmienia....
Łikend zawsze pozostanie tylko przerywnikiem a takie wakacje minimum 10 a najlepiej i więcej dni dopiero można poczuć :)

Są plany by wymiar urlop wynosił 35 zamiast obecnych 26 dni :roll:
Ciekawe kto tyle wykorzysta skoro 26 jest ciężko wyrwać :?
Mi się jeszcze nie udało wyjść z urlopem na 0 w przyszły rok.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 18.02.2020 08:34

gusia-s napisał(a):Są plany by wymiar urlop wynosił 35 zamiast obecnych 26 dni :roll:

Byle tylko było za co się urlopować...ale choćbym miał siedzieć te dodatkowe 9 dni na działce, to jestem za!
gusia-s napisał(a):Ciekawe kto tyle wykorzysta skoro 26 jest ciężko wyrwać :?

Jak to "26 ciężko jest wyrwać" :?: Przecież zaległy urlop musisz wykorzystać w ciągu iluśtam miesięcy kolejnego roku (nie wiem dokładnie, bo jeszcze nigdy mi się to nie zdarzyło) takie są przepisy...
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 18.02.2020 09:02

Marsallah napisał(a):
gusia-s napisał(a):Ciekawe kto tyle wykorzysta skoro 26 jest ciężko wyrwać :?

Jak to "26 ciężko jest wyrwać" :?: Przecież zaległy urlop musisz wykorzystać w ciągu iluśtam miesięcy kolejnego roku (nie wiem dokładnie, bo jeszcze nigdy mi się to nie zdarzyło) takie są przepisy...

Ja (i mam wrażenie, że wiele osób wokół) mam podobnie jak Gusia. Tylko, że to nie kwestia "niemożności" wybrania urlopu, a raczej co z tym wolnym czasem zrobić. Wydaje mi się, że ludzie statystycznie zazwyczaj na wakacje wyjeżdżają raz w roku. Jak miałbym siedzieć bezczynnie w domu, zamiast gdzieś wyjechać, to wolę pójść do pracy. Przerwa świąteczno-noworoczna, pozostałe długie weekendy w ciągu roku są dla mnie wystarczające, mimo, że należę do leni, a nie pracusiów ;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.02.2020 09:08

Marsallah napisał(a):Jak to "26 ciężko jest wyrwać" :?: Przecież zaległy urlop musisz wykorzystać w ciągu iluśtam miesięcy kolejnego roku (nie wiem dokładnie, bo jeszcze nigdy mi się to nie zdarzyło) takie są przepisy...
Do końca września. Tak mówi Kodeks Pracy i o tym prawie też mówi, ale to tylko prawo, a życie sobie.... Tak jak wiele innych zapisów prawa w Polsce.....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2020 09:33

Nie, to nie tylko prawo. Zafajdanym obowiązkiem zarówno pracodawcy jak i pracownika jest doprowadzić do sytuacji, że pracownik wykorzysta zaległy z poprzedniego roku urlop do końca trzeciego kwartału. Urlop może zakończyć się w październiku ale najważniejsze aby pierwszy dzień zaległego urlopu rozpoczął się jeszcze we wrześniu. Brak wysłania przez pracodawcę pracownika na zaległy urlop do tego czasu skutkuje bezwzględnym mandatem w przypadku kontroli PIP ( bo termin minął ), odmowa zaś pracownika wykorzystania do tego czasu zaległego urlopu skutkuje tym, że naraża się on na karę porządkową ze strony pracodawcy. Bardzo często towarzyszę inspektorom PIP w trakcie kontroli i inspektorzy podchodzą do tego bardzo rygorystycznie. naturalnie niech nikomu nie przychodzi do głowy, że pracodawca może wypłacić ekwiwalent pieniężny za niewykorzystany urlop zaległy gdyż to niezgodne z prawem a znam i takie interpretacje pseudoznawców prawa :D
Ekwiwalent dopuszczalny jest tylko i wyłącznie wówczas gdy pracodawca i pracownik biorą "rozwód".

Jeżeli to kogoś interesuje to piszę poradę prawną.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 18.02.2020 09:44

alechandro napisał(a):Nie, to nie tylko prawo. Zafajdanym obowiązkiem zarówno pracodawcy jak i pracownika jest doprowadzić do sytuacji, że pracownik wykorzysta zaległy z poprzedniego roku urlop do końca trzeciego kwartału. Urlop może zakończyć się w październiku ale najważniejsze aby pierwszy dzień zaległego urlopu rozpoczął się jeszcze we wrześniu. Brak wysłania przez pracodawcę pracownika na zaległy urlop do tego czasu skutkuje bezwzględnym mandatem w przypadku kontroli PIP ( bo termin minął ), odmowa zaś pracownika wykorzystania do tego czasu zaległego urlopu skutkuje tym, że naraża się on na karę porządkową ze strony pracodawcy.

Teoria, teoria i jeszcze raz teoria.
Wiesz ile miałem niewykorzystanych urlopów?
Sześć! :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2020 09:48

Bo nie było kontroli :wink:
Poza tym Policja jest bogata i może pozwolić sobie na płacenie grzywien :D
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 18.02.2020 11:12

Dokładnie, teoria ... a życie swoje.

Jak to "26 ciężko jest wyrwać" :?: Przecież zaległy urlop musisz wykorzystać w ciągu iluśtam miesięcy kolejnego roku

Zafajdanym obowiązkiem zarówno pracodawcy jak i pracownika jest doprowadzić do sytuacji, że pracownik wykorzysta zaległy z poprzedniego roku urlop do końca trzeciego kwartału.
Owszem, a kiedy wobec tego wykorzystać następny bieżący skoro w danym roku wykorzystuje się jeszcze zaległy urlop z roku poprzedniego?

Ja np. mam z poprzedniego roku jeszcze 12 dni urlopu do wykorzystania bo weszłam z zaległym z 2018 jak co roku zresztą :? .

Ja (i mam wrażenie, że wiele osób wokół) mam podobnie jak Gusia. Tylko, że to nie kwestia "niemożności" wybrania urlopu, a raczej co z tym wolnym czasem zrobić.
Oj z czasem to bym miała co zrobić :)
Nie biorę urlopów takich jedno, czy dwudniowych tylko po to by przesiedzieć je w domu. Zawsze staram się brać urlop wtedy kiedy chcę faktycznie gdzieś się wyrwać. Jest niestety jednak problem z zastępstwem. Chętnie bym poszła na urlop na 3 czy 4 tygodnie ciurkiem ale u mnie to niemożliwe i co z tego, że Kodeks pracy mówi, że urlop na wniosek pracownika może być podzielony na części z czego jedna musi wynosić min. 14 dni :roll:
Większość pracodawców ten zapis interpretuje i stosuje zupełnie na odwrót i z naszego prawa robi swój przywilej, to oni dają łaskawie 2 tyg. urlopu :roll:
Pracodawcy oszczędzają na zatrudnieniu, a teraz gdy płaca minimalna znacznie rośnie będą oszczędzać jeszcze bardziej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2020 11:26

Następny bieżący w kolejnym roku. Jednostki budżetowe a ja mam do czynienia sporo z takimi pilnują tego i nie dopuszczają do tego aby zaległy urlop się kisił w nieskończoność. Odpowiedziałem według swojej najlepszej wiedzy prawniczej a taka mam dlatego chyba nie do końca przeczytałaś to co napisałem. Jest coś takiego jak plan urlopów w którym powinniśmy uwzględnić urlop zaległy i bieżący a pracodawca w przypadku kiedy istnieje coś takiego jak plan urlopów ma obowiązek udzielić tego urlopu zgodnie z planem. Z własnego doświadczenia wiem, że to sami pracownicy przeciągają bo każda wymówka jest dobra. Teraz za zimno, teraz za mokro, po co mi teraz skoro za miesiąc już jadę na urlop a termin mija. Według mnie, zmiana przepisu polegająca na wydłużeniu okresu wykorzystania zaległego urlopu to błąd bo doprowadza do takich sytuacji. Poprzedni przepis kiedy zaległy urlop musieliśmy wykorzystać do końca pierwszego kwartału był znacznie lepszy. Ustawodawca chciał ułatwić realizacje tego obowiązku poprzez wydłużenie tego terminu ale spowodował bałagan. Mam kolegę prowadzącego firmę u którego sprawa jest jasna. Będziesz ociągał się z urlopem to sam Cię na niego wyślę w dogodnym dla siebie terminie a jeżeli będziesz robił problem to karą porządkowa finansową. We wrześniu już nikt nie ma zaległego urlopu.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.02.2020 11:53

Słowo klucz: jednostki budżetowe. W firmach produkcyjnych czy usługach liczba pracowników jest max zredukowana. Ja np nie mam osoby, która mnie zastępuje i jak idę na urlop to moja praca czeka aż wrócę, bo nie ma nikogo to potrafił by ogarnąć to, co robię.
Ja mam jeszcze zaległego 8 czy 9 dni, a w zeszłym roku byłam na urlopie 30 dni i tak kolejny rok leci. U mnie w firmie jest pełno osób co mają zaległego więcej niż 18 dni, a też chodzą na urlopy. I PIP też nas odwiedza, nawet w tej chwili jest i co z tego....

Podobnie jak Gusia prawie nie biorę pojedynczych dni, tylko w kupie na jakiś wyjazd.
Ostatnio edytowano 18.02.2020 13:37 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 18.02.2020 13:19

alechandro napisał(a):Następny bieżący w kolejnym roku.Jednostki budżetowe a ja mam do czynienia sporo z takimi pilnują tego i nie dopuszczają do tego aby zaległy urlop się kisił w nieskończoność...
Ta nieskończoność kończy się z upływem 3 lat bo wtedy zaległy urlop przedawnia się definitywnie.
Ale nie o to chyba chodziło ustawodawcy ... warunki pracy powinny być takie, żeby każdy mógł wykorzystać bieżący urlop w danym roku a nie w następnym. Tak się nie dzieje nawet w jednostkach budżetowych a może i zwłaszcza, i piszę to z własnego wieloletniego doświadczenia.

Ustawodawca dał możliwość wykorzystania zaległego urlopu do końca września następnego roku w zasadzie po to, by w sytuacjach wyjątkowych/nieprzewidzianych/nieplanowanych umożliwić pracownikowi wykorzystanie urlopu w terminie późniejszym.
Który pracodawca wyśle kogoś na siłę na urlop jak jest robota i nie ma komu jej przerobić.

Plan jest tylko planem i wcale nie obowiązuje, mało tego ... pracodawca może pracownika odwołać z urlopu w uzasadnionym przypadku. Co z tego że poniesie koszty, czasem niezbędne dla dalszego być albo nie być firmy.

Ja mam podobnie
... nie mam osoby, która mnie zastępuje i jak idę na urlop to moja praca czeka aż wrócę, bo nie ma nikogo to potrafił by ogarnąć to co robię.
I ja :mrgreen: i to w budżetówce :mrgreen: Nie tylko umiejętności tu mają znaczenie, bo wiadomo że nie ma osób niezastąpionych ale inne różne uprawnienia.
Za to mam zastępstwo za osobę, której pracy do szuflady nie odłożę, muszę swoje zostawić a jej zrobić. Tylko my dwie mamy dostęp do tych spraw. To jest ryzykowne, bo wystarczy choroba nas obu naraz czy jakieś inne nagłe zdarzenie i klops - ale cóż - oszczędności.
Mój zaplanowany urlop legnie w gruzach jeśli ona się rozchoruje nagle bo fizycznie na tym stanowisku musi być osoba obecna i nie tylko po to by grzać stołek niestety. Co w takiej sytuacji mogę zrobić? tylko się zwolnić i to też nie w trybie od zaraz :mrgreen:

Przy założeniu wprowadzenia 35 dni jest jednak propozycja rezygnacji z możliwości odbioru niewykorzystanego urlopu w roku następnym.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 18.02.2020 14:13

alechandro napisał(a):Mam kolegę prowadzącego firmę u którego sprawa jest jasna. Będziesz ociągał się z urlopem to sam Cię na niego wyślę w dogodnym dla siebie terminie a jeżeli będziesz robił problem to karą porządkowa finansową. We wrześniu już nikt nie ma zaległego urlopu.

No tak, dużo u nas tzw. Januszy biznesu ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2020 14:47

Jaki Janusz biznesu skoro to zgodne z prawem, art. 108 kp.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 18.02.2020 16:07

U mnie w pracy pomogły anonimowe anonsy do PIP-u :oczko_usmiech:

Wcześniej pracowaliśmy za darmo w soboty, potem zaczeli nam je dawać do wybrania, następnie wypłacali nam je za połowe stawki....
Mało tego , w piątek mieliśmy na na 14 do 22 a zmuszali do przyjścia w sobotę na 7 rano..... ( brak przerwy 11h )

Po wizycie PIP-u i prawdopodobnie sporej kary nagle wszystko sie zmieniło, soboty mamy wypłacane po stawce jaka obowiązuje, soboty pracujemy tylko po rannej zmianie. Sprawdzili tez stare urlopy czy zostały wybrane w odpowiednim czasie.

Oczywiście pracodawca moze wam kazać wpisywać inaczej niż przychodzicie, wtedy robicie fotki grafiku i listy obecności . A jeśli to praca przy komputerze to styknie napisać maila z pracy.....

Co do urlopu od weekendu do weekendu.... Jak dla mnie za mało , 2 lata temu byliśmy tylko na 10 dni w Cro i nam brakło 3-4 dni do pełni szczęścia. Taki urlop na max tydzień to raczej tylko samolotem i szczoteczką do zębów w torbie :oczko_usmiech:
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone