4. Najdłuższy wiszący most świata Wyjeżdżamy z Edirne i kierujemy się na południe , gdzie "muszę" zobaczyć najnowszy , otwarty most - cudeńko nazwane
1915 Çanakkale Bridge ( tur. 1915 Çanakkale Köprüsü ) , który jest najdłuższym wiszącym mostem świata . Budowę rozpoczęto 17 marca 2017, a otwarcie nastąpiło 18 marca 2022 roku i od tego momentu myśl o przejechaniu tej konstrukcji zadomowiła się w mojej głowie , a tego lekceważyć nie można

.
Cała imponująca konstrukcja , która jest częścią autostrady Çanakkale - Malkara ma 4608 m. długości i 318 m. wysokości , sześcioma pasami ruchu powinno wg. założeń przejechać codziennie 45 000 pojazdów . Jego przęsło pomiędzy pylonami zawieszone nad Cieśniną Dardanele ma 2023 m. długości .
Projektowanie powierzono renomowanej duńskiej firmie COWI , która ma na swoim koncie ponad 50 000 udanych projektów w 175 krajach na świecie . Do jego budowy zaangażowano międzynarodowy zespół składający się z Australijczyków , Turków , Koreańczyków , Holendrów , Japończyków , Irańczyków , Filipińczyków i Brytyjczyków . Dzięki ich pracy zdetronizowany został most
Akashi Kaikyo o długości 3 910 m. wysokości 282 m. i długości przęsła 1991 m. Jest teraz na drugim miejscu .
Może to kogoś zainteresuje - obydwie konstrukcje zbudowano w terenie aktywnym sejsmicznie , więc ich długości mogą się zmienić

Most Akashi miał pierwotnie długość 12 825 stóp ( 3 909 m. ) , lecz 17 stycznia 1995 roku wielkie trzęsienie Ziemi rozciągnęło go i obecnie jest on dłuższy o 3 stopy , czyli prawie metr .
Golden Gate Bridge też "rośnie" , ale to - 2 737 z groszami chyba 0,54 m . Co ciekawe Złote Wrota do zatoki San Francisko również zbudowany jest w aktywnym sejsmicznie terenie . . .
1915 Canakkale otrzymał swoją nazwę dla upamiętnienia bitwy o Çanakkale 18 marca 1915 roku i zwycięstwa Imperium Osmańskiego . Rozpiętość przęsła mostu wynosząca 2023 m. ma symbolizować setną rocznicę proklamowania republiki .
Opłata za przejazd wynosi 15 euro plus VAT

Kombinowałem jak zrobić zdjęcie całości , nawet objechałem ślimka przy zjeździe - prawie się udało
Jesteśmy w Azji , ale pogoda jakaś
niewakacyjna 
, nie tak się umawialiśmy
Widać Grecję

Jest ciepło . Gdzieś w przydrożnym zajeździe zjadamy pyszny obiad i kierujemy się do kolejnej atrakcji
Zachodzące słońce wróży dobrą pogodę . I taka będzie . . .
CDN
Pozdrawiam
Piotr