napisał(a) ghorgh » 14.01.2010 12:51
wojtekant napisał(a):lepsze Chałupki, pusto i szybko, praktycznie już od granicy jest autostrada

tylko na moście granicznym nie można się za mocno rozpędzać, bo tuż za nim jest skręt w lewo na tą autostradę, inaczej pojedzie się pozwiedzać Ostrawę

Jeżeli chodzi o pusto i szybko, to polecam Zebrzydowice (Marklowice Grn.)/Petrovice u. Karvine.
Niedaleko Jastrzębia Zdroju.
Dojazd - mozna lecieć Wiślanką i w Pawłowicach zjechać, kierując się na jastrzębie, i albo przez Jastrzębie, albo boczkiem do samej granicy. Można też smigać od strony Rybnika czy Żor przez Jastrzębie właśnie.
Potem jest dalej do D1 niż z Chałupek, ale jak na moje oko - dojazd lepszy. To oczywiście opcja dla jadących przez Czechy.
Ja osobiście wybieram Słowację i ostatnio jechalem przez Cieszyn Boguszowice, bylo ok. Teraz chcę spróbwać albo Zwardoń (choć z Żor to może niekoniecznie dobry pomysł) albo Leszna Górną (można trochę obciąć Czechy), albo jak było wcześniej - Cieszyn.
Wszystko tez zależy od pory dnia.
Przejazd przez Rybnik rondami też nie nastręcza problemów wieczorem, choć za dnia i t szczególnie jak był remont aul. Wyzwolenia, było gdzie postać:)