Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 05.07.2021 11:07

stachu511 napisał(a):Ruszam dopiero w sierpniu na Ciovo, i zastanawiam się czy z Krakowa lepiej nie jechać na Zwardoń i Bratysławe a następnie przez Węgry, zawsze jeździłem przez Czechy, Austrię i Słowenie, co myślicie którą trasę wybrać?
Czy na Węgry też potrzebuję winietę? Czy z Bratysławy do Letenye da się dojechać bez winiet i czy ma to sens.
Dzięki za pomoc.

Z Gdańska zawsze jeździmy Słowacja Węgry . ;) .
pawers
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawers » 05.07.2021 11:33

Czołem,
Planuje pierwszy raz pojechać przez Słowacje i Węgry.
Dotychczas zawsze CZ-AU.
Mam pytanie która trasa jest lepsza:
Czy tak jak podpowiada google, w PL A1 i przez Cieszyn do CZ, następnie SK:
Czy w CZ potrzebna mi jest winieta
Obrazek

Czy przez Zwardoń, bezpośrednio PL-SK
Obrazek
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 05.07.2021 11:46

Pivko napisał(a):... Wg mnie lepiej tak jak pisałeś - Zwardoń - Bratysława, Gyor, Shombathely i poźniej albo na Letenye albo skrótem przez Słowenię

Też tak jeżdżę. Dodatkowo z Shombathely do Letenye jadę przez Lenti, a tam można na stacji MOL w centrum zatankować do pełna w trochę niższych niż na Słowacji i na Chorwacji cenach paliwa. To chyba ostatnia stacja benzynowa przed Letenye.
Pivko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pivko » 05.07.2021 11:56

markid napisał(a):
Pivko napisał(a):... Wg mnie lepiej tak jak pisałeś - Zwardoń - Bratysława, Gyor, Shombathely i poźniej albo na Letenye albo skrótem przez Słowenię

Też tak jeżdżę. Dodatkowo z Shombathely do Letenye jadę przez Lenti, a tam można na stacji MOL w centrum zatankować do pełna w trochę niższych niż na Słowacji i na Chorwacji cenach paliwa. To chyba ostatnia stacja benzynowa przed Letenye.

Ja tankuje w Redisc bo stacja w Lenti nieczynna w nocy a jestem w tych rejonach najczęściej koło północy. W Redics jest całodobowa.
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 05.07.2021 12:19

To pewnie jedziesz przez Lendavę ? Ja jadę w dzień to mi MOL w Lenti pasuje. Przez Lendavę jeszcze nie jeździłem, muszę kiedyś spróbować, choć w tym wariancie skraca się ilość km (ok 10 km) ale zwiększa ilość km przejechanych zwykłymi drogami (o ok 25 km).
Pivko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pivko » 05.07.2021 12:22

markid napisał(a):To pewnie jedziesz przez Lendavę ? Ja jadę w dzień to mi MOL w Lenti pasuje. Przez Lendavę jeszcze nie jeździłem, muszę kiedyś spróbować, choć w tym wariancie skraca się ilość km (ok 10 km) ale zwiększa ilość km przejechanych zwykłymi drogami (o ok 25 km).

wracam do Lenti :) i jade na stare przejście w Gorican. ale leje do baku prawie 80 litrów więc te parę km opłaca mi się nadrobić
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 05.07.2021 12:37

Ja przed Lenti tankuję na Moya w Zwardoniu, tak, że w Lenti dotankowuję do pełna. Zawsze to trochę taniej niż w Chorwacji.
Bartolo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolo » 05.07.2021 13:32

Od dzisiaj Słowacja zamyka niektóre przejścia graniczne - nie mogę znaleźć nigdzie które przejścia z Węgrami zamykają - konkretnie chodzi mi o Sátoraljaújhely - może ktoś się orientuje gdzie taką informację znajdę.
Bartolo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolo » 05.07.2021 13:52

Bartolo napisał(a):Od dzisiaj Słowacja zamyka niektóre przejścia graniczne - nie mogę znaleźć nigdzie które przejścia z Węgrami zamykają - konkretnie chodzi mi o Sátoraljaújhely - może ktoś się orientuje gdzie taką informację znajdę.

Znalazłem:
https://www.aktuality.sk/clanok/905097/ ... -uzavrete/

Niestety Sato zamknięte.
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 05.07.2021 14:26

Bartolo napisał(a):
Bartolo napisał(a):Od dzisiaj Słowacja zamyka niektóre przejścia graniczne - nie mogę znaleźć nigdzie które przejścia z Węgrami zamykają - konkretnie chodzi mi o Sátoraljaújhely - może ktoś się orientuje gdzie taką informację znajdę.

Znalazłem:
https://www.aktuality.sk/clanok/905097/ ... -uzavrete/

Niestety Sato zamknięte.

Te przejścia to okolice Koszyc..
pirzol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pirzol » 05.07.2021 15:38

Onet podaje że zamknęli kilka przejść granicznych.
Niby Piwniczna otwarta ale nie jest oznaczona jako tranzyt. Mogą robić problemy..

https://podroze.onet.pl/aktualnosci/wak ... la/bxtzjyv

Pozdrawiam z Chorwacji
Piotr
maskr
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maskr » 05.07.2021 17:47

Witam,
Proszę o informację czy w związku z wprowadzeniem zmian przez Słowację, przejście graniczne Czechy/Słowacja między miejscowościami Mosty koło Jabłonkowa i Świerczynowcem jest czynne.
ghastime
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ghastime » 05.07.2021 17:49

Na oficjalnej stronie GOV (https://www.gov.pl/web/slowacja/zasady- ... terytorium) nie ma słowa nt. korytarzy dla jadących tranzytem.
Ciekawe skąd Onet wziął taką informację... :roll:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.07.2021 18:26

ghastime napisał(a):Na oficjalnej stronie GOV (https://www.gov.pl/web/slowacja/zasady- ... terytorium) nie ma słowa nt. korytarzy dla jadących tranzytem.
Ciekawe skąd Onet wziął taką informację... :roll:

Może stąd >>> https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&spr ... -slovenska

Przejście Piwniczna - Mnisek n/Popradom nie zamknięte, ale nie ma wykazanego w korytarzach :roll:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.07.2021 18:32

maskr napisał(a):Witam,
Proszę o informację czy w związku z wprowadzeniem zmian przez Słowację, przejście graniczne Czechy/Słowacja między miejscowościami Mosty koło Jabłonkowa i Świerczynowcem jest czynne.

Zmiany dotyczą przejść granicznych Polska/Słowacja.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 342
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone