ok Dzięki,
tak mamy paszporty Covid wszyscy znalazłem mapkę Węgier na stronie Węgierskiej Policji na której zaznaczone są trasy tranzytu i się tym zasugerowałem.
chciałem jechać przez Zwardoń na Bratysławę i potem na dól na Letenye.
.png)
Nie mogę znaleźć informacji czy przejście Slowacko-Węgierskie Slovenské Nové Mesto - Sátoraljújhely będzie jutro/jest otwarte.
.png)
Dokładnie tak samo jeździmy, po części dlatego, że mamy nocleg pośredni w Varaždin.Cropidło napisał(a):Od kilku lat jeżdżę trasą Oświęcim-Zwardoń-Żylina-Bratysława-Szombateli -Lendava.
Do tej pory nigdy nie stałem w korku na granicy w Mursko.
Trasa bardzo wygodna.
.png)
Cropidło napisał(a):Od kilku lat jeżdżę trasą Oświęcim-Zwardoń-Żylina-Bratysława-Szombateli -Lendava.
Trasa bardzo wygodna.
.png)
sal3 napisał(a):No właśnie zgodnie z wyznaczonym korytarzem trzeba jechać Barwinek-Svidnik-Giraltowce-Presov-Koszyce-Milhost. Tylko czy można bezwinietowo starą drogą?
.png)
mski napisał(a):
Nie mogę znaleźć informacji czy przejście Slowacko-Węgierskie Slovenské Nové Mesto - Sátoraljújhely będzie jutro/jest otwarte.
.png)
SebastianM napisał(a):Dokładnie tak samo jeździmy, po części dlatego, że mamy nocleg pośredni w Varaždin.Cropidło napisał(a):Od kilku lat jeżdżę trasą Oświęcim-Zwardoń-Żylina-Bratysława-Szombateli -Lendava.
Trasa bardzo wygodna.
.png)
.png)
ghastime napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):ghastime napisał(a):Na oficjalnej stronie GOV (https://www.gov.pl/web/slowacja/zasady-wjazdu-cudzoziemcow-do-republiki-slowackiej-i-tranzytu-przez-jej-terytorium) nie ma słowa nt. korytarzy dla jadących tranzytem.
Ciekawe skąd Onet wziął taką informację...
Może stąd >>> https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=od-9-jula-sa-menia-podmienky-vstupu-na-uzemie-slovenska
Przejście Piwniczna - Mnisek n/Popradom nie zamknięte, ale nie ma wykazanego w korytarzach
Czyli jadąc z Nowego Sącza muszę jechać przez przejście w Barwinku, trochę nie po drodze
.png)
P_Floyd napisał(a):SebastianM napisał(a):Dokładnie tak samo jeździmy, po części dlatego, że mamy nocleg pośredni w Varaždin.Cropidło napisał(a):Od kilku lat jeżdżę trasą Oświęcim-Zwardoń-Żylina-Bratysława-Szombateli -Lendava.
Trasa bardzo wygodna.
Odcinek w Słowenii przejeżdżacie bez opłat? Można tak?
Rozumiem, że zjeżdżacie na pierwszym zjeździe (rondo) po minięciu granicy Węgry-Słowenia i bokami do wjazdu na drogę nr 109?
.png)
Janusz Bajcer napisał(a):
Przed chwilą dzwoniłem do Straży Granicznej w Nowym Sączu.
Mają informację od Słowaków, do ruchu turystycznego otwarte są trzy przejścia: Barwinek, Chyżne, Piwniczna.
Można jechać z Piwnicznej na Preszów, Koszyce, Miszkolc.
Prawdopodobnie jakiś słowacki grafik zapomniał narysować na mapie jednej zielonej kreski więcej.
.png)
Janusz Bajcer napisał(a):maskr napisał(a):Witam,
Proszę o informację czy w związku z wprowadzeniem zmian przez Słowację, przejście graniczne Czechy/Słowacja między miejscowościami Mosty koło Jabłonkowa i Świerczynowcem jest czynne.
Zmiany dotyczą przejść granicznych Polska/Słowacja.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi