Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.07.2021 18:32

pirzol napisał(a):
Bartolo napisał(a):Od dzisiaj Słowacja zamyka niektóre przejścia graniczne - nie mogę znaleźć nigdzie które przejścia z Węgrami zamykają - konkretnie chodzi mi o Sátoraljaújhely - może ktoś się orientuje gdzie taką informację znajdę.

Onet podaje że zamknęli kilka przejść granicznych.
Niby Piwniczna otwarta ale nie jest oznaczona jako tranzyt. Mogą robić problemy..

https://podroze.onet.pl/aktualnosci/wak ... la/bxtzjyv

Pozdrawiam z Chorwacji
Piotr

Zgadza się, przed chwilą mówili w radiu o zamknięciu czasowym kilku przejść granicznych z Polską. Drobiazgowych kontrolach covidowych wykonywanych przez Słowaków oraz o spodziewanych korkach.
ghastime
Croentuzjasta

Postnapisał(a) ghastime » 05.07.2021 18:33

Janusz Bajcer napisał(a):
ghastime napisał(a):Na oficjalnej stronie GOV (https://www.gov.pl/web/slowacja/zasady- ... terytorium) nie ma słowa nt. korytarzy dla jadących tranzytem.
Ciekawe skąd Onet wziął taką informację... :roll:

Może stąd >>> https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&spr ... -slovenska

Przejście Piwniczna - Mnisek n/Popradom nie zamknięte, ale nie ma wykazanego w korytarzach :roll:

Czyli jadąc z Nowego Sącza muszę jechać przez przejście w Barwinku, trochę nie po drodze :(
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.07.2021 18:40

ghastime napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
ghastime napisał(a):Na oficjalnej stronie GOV (https://www.gov.pl/web/slowacja/zasady- ... terytorium) nie ma słowa nt. korytarzy dla jadących tranzytem.
Ciekawe skąd Onet wziął taką informację... :roll:

Może stąd >>> https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&spr ... -slovenska

Przejście Piwniczna - Mnisek n/Popradom nie zamknięte, ale nie ma wykazanego w korytarzach :roll:

Czyli jadąc z Nowego Sącza muszę jechać przez przejście w Barwinku, trochę nie po drodze :(

Mnie też nie po drodze ....
Wyjeżdżam 16 lipca, chyba pojadę na rekonesans sprawdzić przed wyjazdem.
mentos2504
Odkrywca

Postnapisał(a) mentos2504 » 05.07.2021 18:42

Lepiej się dostosować do tych korytarzy, bo miejscowi policjanci pewno będą chcieli sobie dorobić do pensji. Zwłaszcza jeżeli chodzi o obcokrajowców.
SebastianM
Cromaniak

Postnapisał(a) SebastianM » 05.07.2021 20:27

Wszyscy jesteśmy po pełnym cyklu szczepień, więc słowackie ograniczenia niczego nam nie utrudniają. Co do granicy, którą zamierzam przekroczyć w Zwardoniu, jeżeli będą duże korki, pojadę albo przez Brno, albo E75 przez Cieszyn, w zależności od ruchu.
hegemon
Plażowicz

Postnapisał(a) hegemon » 05.07.2021 20:41

piohal napisał(a):Czy tranzyt przez Słowację wymaga rejestracji?

Nie
Pioter
Plażowicz

Postnapisał(a) Pioter » 05.07.2021 21:13

Niestety nie mogę umieszczać linków, ale zobaczcie na Fb Slovaci v Rajke a v okoli co się teraz dzieje na przejściu granicznym z Wegrami. Jest protest Słowaków mieszkających poza Słowacją i robią blokady drogi.
naszastruga
Croentuzjasta

Postnapisał(a) naszastruga » 05.07.2021 21:16

mentos2504 napisał(a):Lepiej się dostosować do tych korytarzy, bo miejscowi policjanci pewno będą chcieli sobie dorobić do pensji. Zwłaszcza jeżeli chodzi o obcokrajowców.

Sugerujesz, że słowaccy policjanci są skorumpowani i biorą do kieszeni?
TaAnia
Podróżnik

Postnapisał(a) TaAnia » 05.07.2021 21:23

Pioter napisał(a):Niestety nie mogę umieszczać linków, ale zobaczcie na Fb Slovaci v Rajke a v okoli co się teraz dzieje na przejściu granicznym z Wegrami. Jest protest Słowaków mieszkających poza Słowacją i robią blokady drogi.

A w jakim celu oni robią te blokady?
coolin
Odkrywca

Postnapisał(a) coolin » 05.07.2021 21:37

Jedziemy tranzytem oczywiście w niedzielę i jedna osoba w samochodzie jest bez szczepień i nie jest ozdrowieńcem i pytanie czy musi mieć test antygenowy dla słowaków ???? Czy przy tranzycie ich to nie interesuje ????
Pioter
Plażowicz

Postnapisał(a) Pioter » 05.07.2021 21:55

Protest przerwany do piątku do 9:00- jeśli nic się nie zmieni w przepisach Słowacy będą blokować oba przejścia w Rajce w obu kierunkach: „ Protesty prerušené do piatku

Doprava na diaľnici sa nateraz obnovuje. Poradca ministra vnútra protestujúcim obyvateľom Rajky prisľúbil, že do piatku sa uskutoční stretnutie ministra zdravotníctva a ďalších kompetentných so zástupcami obyvateľov z príhraničných obcí o podmienkach vstupu na územie Slovenskej republiky. Ak sa plánované podmienky do piatka nezmenia, protestujúci plánujú v piatok od 9,00 zablokovať oba hraničné priechody v Rajke a to v oboch smeroch.

Kolóna na diaľnici merala niekoľko kilometrov. Akciu zaznamenával aj štáb RTVS.”
Pioter
Plażowicz

Postnapisał(a) Pioter » 05.07.2021 22:01

TaAnia napisał(a):
Pioter napisał(a):Niestety nie mogę umieszczać linków, ale zobaczcie na Fb Slovaci v Rajke a v okoli co się teraz dzieje na przejściu granicznym z Wegrami. Jest protest Słowaków mieszkających poza Słowacją i robią blokady drogi.

A w jakim celu oni robią te blokady?

Od sierpnia Słowacy z zagranicy, np z Węgier, wjeżdżający do Słowacji będą musieli być zaszczepieni. Dodatkowo chyba chodzi o zamykanie niektórych przejść granicznych.
Sopelland
Plażowicz

Postnapisał(a) Sopelland » 06.07.2021 06:53

Witam wszystkich Serdecznie,

Mam pytanko czy przez Węgry trzeba jechać ustalonymi trasami jako tranzyt?

Chcę jechać z Oświęcimia i nie wiem czy muszę jechać na Šahy.
SebastianM
Cromaniak

Postnapisał(a) SebastianM » 06.07.2021 07:15

Sopelland napisał(a):Witam wszystkich Serdecznie,

Mam pytanko czy przez Węgry trzeba jechać ustalonymi trasami jako tranzyt?

Chcę jechać z Oświęcimia i nie wiem czy muszę jechać na Šahy.

Jak masz paszport Covid masz takie same prawa w przemieszczaniu się jak obywatel Węgier
victoo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) victoo » 06.07.2021 07:35

naszastruga napisał(a):Sugerujesz, że słowaccy policjanci są skorumpowani i biorą do kieszeni?

ja miałem z nimi dwukrotnie do czynienia i za każdym razem poszło w kieszeń
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 343
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone