Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa- Legnica - Trogir

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.04.2012 14:29

O to to...
Odcinek dla mnie nie uczęszczany, a więc go nie zakodowałem.
Dzięki za przypomnienie.
Nazyr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nazyr » 26.04.2012 09:11

Kolego adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl ja śmigam sobie na Boboszów i dalej na Olomouc. W Lipcu śnieg nie pada, więc nie boję się zasp, chociaż zawsze zabieram łańcuchy w drogę, bo u nas nigdy nic nie wiadomo :). Ja wyjeżdżam zawsze pod wieczór, tak około 17:00-18:00 i zawsze w sobotę, więc na drogach ruch prawie żaden. Trasę do Olomouc traktuję bardzo spacerowo i turystycznie, bo gdzie mi się spieszy, dlatego spokojnie sobie pomykam górkami. Co do Twojej propozycji ma ona dwie już, niestety, wady. Pierwsza to to, że jest to autostrada i w razie jakiegoś dzwona stoisz, bo u nas, niestety, służby nie myślą zbyt intensywnie i objazdów raczej nie ustanawiają. Fakt, jest to dość mało prawdopodobne jednak możliwe. Po drugie od czerwca płacimy za autostradę i podnosimy koszty przejazdu, a ja jakoś naszym darmozjadom, które wybudowały autostrady między innymi za moje podatki nie mam zamiaru teraz dodatkowo płacić. W razie pytań śmiało, wyruszamy z tego samego miejsca więc możemy się wymienić doświadczeniami.
grzesiek1090@wp.pl
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek1090@wp.pl » 17.06.2012 13:56

Jako, że jestem już po powrocie, mogę podsumować podróż, może komuś się przyda. Ostatecznie zdecydowałem się na wariant sugerowany przez kolegę Nazyr, przez Boboszów, cała trasa wyglądała mniej więcej tak:
http://www.tinyurl.pl?wWmt27AY
Z trasy jestem zadowolony i jak bym miał jechać drugi raz to też bym ją wybrał. Cieszę się, że nie wybrałem wariantu wcześniej rozważanego przez Lubawkę, myślę że podróż byłaby dużo bardziej mecząca.
Wracając do wybranej trasy, to kawałek za granicą w Czechach w Mohelnicach, zaczyna się droga dwupasmowa, aż za Brno. Momentami jest remontowana i są ograniczenia, ale przez dużą część ograniczenie jest do 130. Więc najbardziej męczący w podróży był odcinek z Legnicy do Mohelnice, na szczęście wyjechałem o 3:30, więc był mały ruch, z powrotem z uwagi, iż była godzina 22 i noc było trochę gorzej. Podróż w pierwszą stronę do Plitvickich Jezior, przy wyjeździe 02.06.2012 o 3:30, zajęła 12h, z dwoma postojami po ok 20minut, i jeszcze dwoma krótkimi na zatankowania LPG. Z powrotem z Tucepi do Legnicy ok 1270km przy wyjeździe 14.06.2012 o 8:00 podróż zajęła 15,5h z ok godzinnym korkiem we Wiedniu. Jazda przeważnie z dozwolonymi prędkościami, raczej spokojna. Najprzyjemniej się jechało Chorwackimi autostradami, małe natężeniu ruchu, trochę to wyglądało jak na amerykańskich firmach, co kilka minut jakiś samochód nas wyprzedził lub my kogoś wyprzedziliśmy i cały czas piękne widoki przyrody i przez fajne tunele się przejeżdza. Objazd dróg płatnych w Słowenii też ok, tuż jedynie przed granicą z Austria ciutkę kręty. Jak ktoś chce zaoszczędzić na winietach polecam, nawierzchnia jest ok. W sumie jak to wielokrotnie czytałem, że gorszych dróg niż w Polsce to w Europie nie ma, potwierdziło się w 100%, nawet w Bośni i Hercegowinie są moim zdaniem lepsze drogi, przynajmniej te którymi jechałem do Dubrovnika, oraz do Mudugorje i na wodospady Kravica. Droga na wodospady rzeczywiście kiepsko oznaczona, choć trafiliśmy bez problemów. Po przekroczeniu granicy z Polską drogi od razu dają odczuć, że jesteśmy w naszym kraju. Polecam drogę przez Boboszów, Olomuniec, Brno, szybko się przejeżdza Czechy i w miarę nie jest to męczące, 440 koron czeskich na miesiąc to opłacalny wydatek:).

Fajne w Czechach stawiają tablice, gdy remontują drogi, z napisem po Czesku "Musimy to naprawić" i smutnym słoneczkiem, a po przejechaniu remontowanego odcinka "Dziekujęmy" i uśmiechnięte słoneczko. Humor się poprawia.

Generalnie za Winiety płaciliśmy kartą na pierwszej stacji za granicą lub w Chorwacji na bramkach zjazdowych też można było płacić kartą. Jedynie przy zjeździe z autosrady A1 na A2 w Zagrzebiu jakoś nie zrozumiale dla mnie to z organizowali, że zjazd na bramki gdzie można płacić kartą, jest kilka km wcześniej, my tego nie zauważyliśmy i pojechaliśmy dalej i na bramkach niestety tylko gotówką można było zapłacić, na szczęście znajomi mieli Euro, ale kurs na bramce złodziejski wyszedł 6,5 kuny za euro. Nie wiem co by było, gdybyśmy nie mieli Euro, zawrócić się nie da.

Odnośnie LPG, może komuś się przyda, tankowaliśmy tuż przed granicą w PL, następnie w Mikulovie na Shellu obok Lidla, można płacić kartą 24h.
Następne tankowanie w Ptuju w Słoweni, też nie było problemów z płatnościami kartą 24h czynna, samemu trzeba tankować gaz, ale mimo że pierwszy raz to robiłem, brak jakichkolwiek problemów. W Chorwacji czy w Bośni stacji LPG jest całkiem sporo i są oznacznia, że jest "PLIN".
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 17.06.2012 15:25

Cześć
my w tym roku także jedziemy do Trogiru. 12 lipca wyjeżdżamy z Katowic. Jedziemy autostradą A4 w stronę Niemiec i przez Niemcy do Fussen. Tam mamy nocleg. Następnego dnia zwiedzamy okoliczne zameczki w tym Neuschanstein i jedziemy w strone austriackiego Zell am See. Tam mamy zarezerwowane dwa noclegi.
15 lipca skoro świt jedziemy przez Grossglocknerstrasse, Heiligenblut w stronę włoskiego Udine i dalej przez okolice Triestu w stronę Trogiru.

Jeżeli ktoś jest chętny dołączyć się i pojechać z nami ta trasą to zapraszamy.
Nasz email adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
GG 3026747
Pozdrawiamy

cronaturki
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa- Legnica - Trogir - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone