Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa- Legnica - Trogir

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pimael
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pimael » 27.05.2008 13:34

Krajan FUX tą trasą mnie przekonał wcześniej i ja w tym roku tak spróbuję.
Archangel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 28.05.2008 09:47

Jest jeszcze inna trasa przez Czechy bez opłat jechałem nią dwa razy ale zaznaczam nie jest najszybsza ze względu na ograniczenia, choć wiosek niedużo a mianowicie Legnica-Lubawka-Trutnov-Hradec Kralove -Pardubice-Havlickuv Brod-Jihlava -Znojmo i dalej na Wiedeń Graz Maribor. Choć w tym roku trza będzie zmienić ze względu na wysokie winiety w Słowenii.Ale jak poczytasz forum to już są alternatywne trasy dla Słowenii.
miru71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miru71 » 02.06.2008 12:36

Jeżdżę do Chorwacji od dziesięciu lat. "Przerobiłem" wiele tras. Najbardziej optymala wydaje mi się trasa przez: Lubawkę, Hradec Kralove, Svitavy, Brno, Mikulov( nie na Breclav bo trzeba wykupic winietkę na Słowację), Poysdorf, Wiedeń, Graz, Maribor, Zagreb, no i przed Splitem zjazd na Trogir.
Kilka razy jeździłem trasą przez Boboszów, ale droga jest o wiele gorsza i bardziej kręta, zwłaszcza po stronie polskiej.
Można też pojechac autostradami przez Niemcy, ale jest o ok 250 km dalej. Jak lubisz jeździc szybko i nie liczysz się z kosztami paliwa, to zdecydowanie polecam Niemcy. Do Zgorzelca ok 80 km a później już prawie cały czas autostradą.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.06.2008 12:46

miru71 napisał(a): ( nie na Breclav bo trzeba wykupic winietkę na Słowację)

Nie trzeba!!!!!!
Skręcasz na lokalne przejście graniczne (Uwaga EURO; na ten czas otwarte od 6-22) i skręcasz na Reintal.
19 km i jesteś na B47 do Wiednia.
miru71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miru71 » 02.06.2008 13:14

Jeżeli można przekroczyc granicę przez Reintal to oczywiście jest to dobre rozwiązanie. Najważniejsze żeby nie pojechac przez Słowację bo to następna winietka do wykupienia.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.06.2008 13:29

miru71 napisał(a):Jeżeli można przekroczyc granicę przez Reintal to oczywiście jest to dobre rozwiązanie. Najważniejsze żeby nie pojechac przez Słowację bo to następna winietka do wykupienia.

Można. Ze 4 razy juz tamtędy jechalem. 0 ruchu.
pimael
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pimael » 02.06.2008 19:57

FUX napisał(a):

Nie trzeba!!!!!!
Skręcasz na lokalne przejście graniczne (Uwaga EURO; na ten czas otwarte od 6-22) i skręcasz na Reintal.

Czyli przejście graniczne w lipcu będzie można przejechać w środku nocy bez problemu?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.06.2008 20:42

pimael napisał(a):
FUX napisał(a):

Nie trzeba!!!!!!

Czyli przejście graniczne w lipcu będzie można przejechać w środku nocy bez problemu?

99% tak.
pimael
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pimael » 03.06.2008 10:47

:?: aten 1% ...? :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.06.2008 15:54

pimael napisał(a)::?: aten 1% ...? :D

W nocy tam nigdy nie jechałem; wiedzę mam ze strony internetowej z poprzednich lat...
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 05.06.2008 07:12

Witam.
Mam pytnie do FUXa. Czy na przejściu w Reintal jest jakiś punkt sprzedaży austriackich winiet?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.06.2008 07:25

pablo2222 napisał(a):Witam.
Mam pytnie do FUXa. Czy na przejściu w Reintal jest jakiś punkt sprzedaży austriackich winiet?

21km dalej jest OMV lub BP (droga BF w kierunku Wiednia). Tam zawsze kupuję, a wracając do domu na przejściu SLO-AT po prawej jest punkt sprzedaży winiet. Głowy także nikt Ci nie urwie, jak kupisz na najbliższej Tankstelli.
pimael
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pimael » 05.06.2008 09:20

Cześć
Również mam pytanie do FUXa. W zaproponowanej przez Ciebie trasie przez Głubczyce Krnov Bruntal (bardzo ciekawej) gdzie można kupić czeskie winieki i czy można je kupić w nocy ?
Aha i jeszcze na autostradzie między Brnem a Bratysławą winietki słowackie?
Z góry dziękuję za odpowiedź. :D
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 05.06.2008 09:51

A po co na Bratysławę. Nie wjeżdżaj do słowacji szkoda pieniędzy na winiety. Fux w swojej trasie zaproponowała zjazd z autostrady jeszcze w Czechach i przekroczenie granicy z Austrią w Rental. Wydaje mi się to najbardziej sensowniejszy wybór.
Pozdrawiam
pimael
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pimael » 05.06.2008 09:56

pablo2222 napisał(a):A po co na Bratysławę. Nie wjeżdżaj do słowacji szkoda pieniędzy na winiety. Fux w swojej trasie zaproponowała zjazd z autostrady jeszcze w Czechach i przekroczenie granicy z Austrią w Rental. Wydaje mi się to najbardziej sensowniejszy wybór.
Pozdrawiam

Chciałem dalej jechać przez Węgry 86 omijając Austrię i Słowenię.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa- Legnica - Trogir - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone