Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa- Legnica - Trogir

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 05.06.2008 10:16

No fakt w takim razie na Bratysławę. Moim zdaniem w Słowacji musisz zapłacić za winietę za bardzo niedługi odcinek drogi. Czy jest sens? Omijasz Austrię i Słowenię. Zgodzę sie że należy kombinować ze Słowenią ale Austrię. Dla mnie to najlepszy odcinek drogi. Jazda około 240 km austriacką autostradą to jest luksus za niewygórowaną cenę. Ja wolę trochę pogimnastykować się w Słowenii aby nie zapłacić 35 euro ale Austri nie odpuszczę. Podsumowując myslę że przejazd przez Austrię oraz kombinowanie w Słowenii jest o wiele lepszą alternatywą od słowackiej autostrady i przejazdu przez Węgry drogami zwykłymi (podobno nienajgorsza ale to nie autostrada)
Pozdrawiam
pimael
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pimael » 05.06.2008 10:24

Dużo racji w tym co piszesz. Cały czas zastanawiam się jak jechać. Jeśli chodzi o przejazd przez Słowenię to jaki masz plan?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.06.2008 10:26

W Czechach sprzedaż prowadzą stacje paliw; raz zdarzyło mi się, ze nie mieli na odcinek czasu, ktory mnie interesował.
Na nastepnej kupiłem bez problemu. Do dróg szybkiego ruchu stacji paliw jest kilka, więc sądzę, że nie bedziesz mial problemu....
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 05.06.2008 10:41

Odnośnie przejazdu drogami niepłatnymi w Słowenii wejdź na wątek - wniety w Słowenii jest tam wszystko co trzeba wiedzieć. Znajdziesz tam nawet zdjęcia krzyżówek z google :lol:
Pozdrawiam
pimael
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pimael » 05.06.2008 11:01

Przeglądałem ten wątek. Myślałem, iż masz własny oryginalny plan przejazdu przez Słowenie. :)
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 09.06.2008 09:39

Mam pytanie odnośnie odcinaka drogi B7 w Austrii pomiędzy Mikulovem a Wiedniem. Jadąc w zeszłym roku widziałem że Austriacy zabierają się za budowę autostrady lub drogi szybkiego ruchu na tym odcinku. Czy ktos może ma aktualne informacje na temat przejazdu tą drogą? Czy są jakieś utrudnienia w ruchu z uwagi na budowę drogi??
Pozdrawiam
Już mniej niż 4 tygodnie - odliczam
grzesiek1090@wp.pl
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek1090@wp.pl » 17.04.2012 10:18

W tym roku planuje podróż na początku czerwca Legnica - Plitvickie Jeziora i zastanawiam się nad trasą. Ostatni post w temacie jest z 2008 roku, a od tego czasu pewnie sie trochę zmieniło, więc będę wdzięczny za wszelkie porady.

Wstępnie wydaje mi się, że najlepsza będzie trasa przez:
Lubawkę, Hradec Kralove, Svitavy, Brno, Mikulov z ominięciem płatnych dróg w Słoweni
http://www.tinyurl.pl?YIj8YvIx

Tutaj też się zastanawiałem nad ominięciem płatnego odcinka w Czechach:
http://www.tinyurl.pl?aNRHzunu
Bo choć nie drogo kosztuje winieta, to kawałek tylko bym jechał drogą płatną przed Brnem.

Jeśli chodzi o drogi płatne w Czechach czy na Słoweni, to sie nie upieram na bezpłatne, wiadomo jeśli nie wiele daje przejazd płatnymi (bo krótkie tylko odcinki nimi), to może warto zaoszczędzić parę złoty na inne przyjemności, ale jeśli jest sporo szybciej i wygodniej płatnymi to nie ma sensu.

Proszę o wszelkie rady, czy lepiej wybrać inną trasę kosztem km, ale być może dużo lepszymi drogami. Byłbym też wdzięczny osobom, które jechały tą trasą co wyznaczyłem o opinie, gdyż nigdy nie jechałem tą drogą i nie mam pojęcia jak ona wygląda. Kolega miru71 pisał we wcześniejszym poście, że według niego ta droga jest najbardziej optymalna, ale od 2008 roku mogło się sporo zmienić, jeśli chodzi o stan dróg.
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 17.04.2012 11:18

jadąc tą trasą ominięcie płatnej autostrady w Słowenii wydaje się sensowne, 30 euro w kieszeni a tylko trochę dłużej, w dziale FAQ masz to dokładnie opisane , droga prosta , co do Czech to się nie wypowiadam
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.04.2012 14:31

Co do ominięcia płatnych dróg w Czechach to Ci niewielę pomogę, bo do Czeskiej D1 mam 30km i zawsze kupuję winietę. Możesz się jeszcze zastanowić nad jazdą naszą A4 do Krapkowic, później na Racibórz, Chałupki i Ostravę. Jest jednak dalej niż Twoją trasą.
Słoweńską autostradę natomiast zawsze omijam, objazd jest dobrze opisany w dziale FAQ (jak chcesz to napisz na maila i mogę Ci dokładny opis wysłać).
grzesiek1090@wp.pl
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek1090@wp.pl » 17.04.2012 15:58

Nad ta druga trasą też się zastanawiałem:
http://www.tinyurl.pl?YMLMB2AV
Ale nie wiem czy warto robić dodatkowe prawie 150km, a czas dojazdu według google 9 min krótszy. Nie jechałem żadną drogą, więc ciężko mi je porównać.

Co do ominięcia płatnych w Słowenii, myślałem o pierwszym wariancie z FAQ:
http://www.tinyurl.pl?TwXDYIZ4

Proponujesz jakiś inny objazd?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.04.2012 16:36

Właśnie taki objazd proponuję :) , tylko w samym Ptuj jadę trochę inaczej. Jadę obwodnicą Ptuja, przez nowy most i wyjeżdżam na samym końcu autostrady (odcinek bezpłatny).
Nieiwiem jak wygląda droga przez Czechy przez Hradec Kralove, bo nigdy tamtędy nie jechałem. Dosyć często jeżdżę z Raciborza do Legnicy, trasa Leginca - Chałupki zajmuje ok 3 godzin.
drwal
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drwal » 17.04.2012 23:59

grzesiek1090@wp.pl napisał(a):Nad ta druga trasą też się zastanawiałem:
Ale nie wiem czy warto robić dodatkowe prawie 150km, a czas dojazdu według google 9 min krótszy. Nie jechałem żadną drogą, więc ciężko mi je porównać.

Co do ominięcia płatnych w Słowenii, myślałem o pierwszym wariancie z FAQ:
http://www.tinyurl.pl?TwXDYIZ4

Proponujesz jakiś inny objazd?

Witam a ja proponuje droge
Zgorzelec
Zawidow (przejscie graniczne)
Liberec
Praga
Tabor
Ceske budejowice
Linz
Gratz (ale sa 2-tunele platne) tez mozna ominac :wink:
a dalej to juz wiesz
droga przeze mnie 100 -razy uczeszczana bez problemowa i troche mieszana
grzesiek1090@wp.pl
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek1090@wp.pl » 18.04.2012 13:45

Nad podobną trasą też myślałem:
http://www.tinyurl.pl?habcDTzT
tylko z Pragi na Brno, bo dobra droga.

Ale nie wiem czy mimo wszystko nie lepiej zaoszczędzić te 150km i jechać przez Lubawkę, planuję w nocy wyruszyć, więc dużego ruchu nie będzie.

Jeśli ta droga przez Lubawkę jest w miarę ok, to czasowo wyjdzie na to samo.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.04.2012 14:20

grzesiek1090@wp.pl napisał(a):Nad ta druga trasą też się zastanawiałem:
Ale nie wiem czy warto robić dodatkowe prawie 150km,

Warto!
Czasy wg googla nijak mają się do rzeczywistości, zwłaszcza w kontekście dróg 16 kolejności zimowego utrzymania...
Trasa sprawdzona wielokrotnie. Nie zawsze krócej jest szybciej...
r00x
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r00x » 18.04.2012 14:25

Czasem to nie ten odcinek ma być remontowany ?
forum/viewtopic.php?p=834216#834216
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa- Legnica - Trogir - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone