Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa do Duga Uvala przez Słowację wg. GPS

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
brzytwa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) brzytwa » 25.05.2008 10:41

Witam
Zamierzam pierwszy raz jechać do chorwacji, z dwójka małych dzieci.
Wioska do której jedziemy to Duga Uvala (niedaleko Puli).

Zależy mi aby trasę przebyc możliwie w najkrótszym czasie, w nocy , wyjazd z Cieszyna.

GSP proponuje trasę szybką następująco:

Cieszyn > e75 Mosty u Jablunkowa(cz) > e75 Svrcinovec > Bratyslava > Wien > Graz > Ljubljana > Postojna > Divaca > Koper > Gajana > Duga Uvala.

Co sądzicie o tej trasie ?
Jakoś nie znalazłem na forum wiele opinii polecających jazdę prze Słowację Bratysława - Wiedeń.
Większość jeździ przez czechy a tam nie widzę autostrad.

Czy rzeczywiście lepiej pojechać przez czechy ? i co sądzicie o trasie przez Ljubljana, może lepiej przez Rijekę ?
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 25.05.2008 14:12

brzytwa napisał(a):Wioska do której jedziemy to Duga Uvala (niedaleko Puli).
Zależy mi aby trasę przebyc możliwie w najkrótszym czasie, w nocy , wyjazd z Cieszyna.
GSP proponuje trasę szybką następująco:
Cieszyn > e75 Mosty u Jablunkowa(cz) > e75 Svrcinovec > Bratyslava > Wien > Graz > Ljubljana > Postojna > Divaca > Koper > Gajana > Duga Uvala.
Co sądzicie o tej trasie ?

To jest bardzo dobra trasa, tyle że ja radzę zjechać z autostrady w Postojnej i pojechać na południe, wjeżdżając do .hr przez przejście Rupa.
Przyczyna - przez Koper wali szeroki strumień turystów włoskich.

Wada tej trasy - winieta słoweńska, jeśli jedizesz w lipcu lub póżniej.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 25.05.2008 14:56

Polecam trase:
.........Graz-Zagreb-Rijeka-Tunel Učka-Istarski Y-Vodnjan(obok)-Marčana-Duga uvala :wink:
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 25.05.2008 16:34

Witaj
Wybrana trasa przez GPS jest właściwa, gdyż omija wąskie gardło jakim jest Ptuj(tragedia), a droga proponowana przez Mirko jest patriotyczna (dodatkowe opłaty za tunel i autostrady HR). Jak jedziesz po 01.07. to jedż jak GPS gdyż to szybka trasa bez KORKÓW. Można ją trochę skrócić tj. za Koziną zjedż na Buzet, przed tunelem Ućka w prawo na lokalną drogę nr.500 i do końca aż wyjedziesz na drogę nr.64 i dalej w prawo na drogę nr.66 przez Labin do Marćana i w lewo Duga Uvala. Jak jadę na wschodnie wybrzeże to tak jak wyżej. Spokojnie i widokowo bez korków!!! W Duga Uvala byłem w 2005. Spokojne miejsce blisko Puli, fajna zatoczka do nurkowania z ABC, mała plaża ale fajne półki skalne. Z Cieszyna powinieneś dojechać max 9 godz.ja w takim czasie od wielu lat się mieszczę na tym odcinku w ciągu dnia. Z dojazdem do granicy w np. Cieszynie lub Zwardoniu jadę max 10 godz. a wyjeżdzam z domu rano o 6-7 ( rekord w 2006 8,5 h, wyjazd o 8).
Na naszym forum za małymi wyjątkami jest bardzo mało informacji o Istri, za to 99% o Dalmacji. Jak masz pytania to zadawaj. Hej!
brzytwa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) brzytwa » 25.05.2008 17:58

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi, jeszcze raz przeanalizuję tą trasę uwzględniając Wasze wskazówki.

pozdr.
Tomek

p.s. wyjazd planuję na 13 czerwca 2008
kawa
Croentuzjasta
Duga Uvala

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 20.01.2009 17:15

Witam !
Mam pytanie do tych co byli w miejscowości Duga Uvala aby napisali trochę o tej miejscowości a może też wie ktoś z was coś na temat apartamentów HOSTN - "Roža".
Pozdrawiam
Sławek
brzytwa
Plażowicz
Re: Duga Uvala

Nieprzeczytany postnapisał(a) brzytwa » 20.01.2009 18:39

kawa napisał(a):Witam !
Mam pytanie do tych co byli w miejscowości Duga Uvala aby napisali trochę o tej miejscowości a może też wie ktoś z was coś na temat apartamentów HOSTN - "Roža".
Pozdrawiam
Sławek

Bym coś powiedział ale poza Hotel się nie ruszaliśmy :-(
Raczej nastaw się na wypoczynek bez atrakcji. Miejscowość na końcu świata hehe.
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 20.01.2009 18:44

A w jakim hotelu byłeś ?
Jak on wyglądał ?
brzytwa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) brzytwa » 20.01.2009 18:55

kawa napisał(a):A w jakim hotelu byłeś ?
Jak on wyglądał ?

http://www.hotel-croatia.hr/en/slike.asp
Hotel CROATIA (chyba innego nie ma) - wczesny Gierek po remoncie, szału nie ma.
Byliśmy w zeszłym roku w czerwcu także załapaliśmy się na ostatni turnus po niższych cenach.
Ale nie jest tak źle, najważniejsze że była pogoda.
Byliśmy tylko tydzień potem pojechaliśmy na kwatery do VSARU, tam już było co robić, ładna miejscowość i plaże golasów :-).
Byliśmy z małymi dziećmi także w Duga Uvala pasowało nam, ale więcej niż tydzień to bym w hotelu nie wysiedział, ale jak kto lubi (kobietom się podobało gnicie na basenie albo plaży).
W jeden dzień zrobiliśmy sobie wycieczkę do Puli na zwiedzanie (warto).
Sama wioska Duga Uvala to parę kwater i nic poza tym, no chyba że czegoś nie zauważyłem. Plaża kamienista, pod wodą szaro (ale na nurkowaniu to się nie znam).

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone