napisał(a) dangol » 17.06.2026 14:10
Beata, pozwolę sobie w Twojej relacji zamieścić kilka słów o aktualnej sytuacji na wodnych szlakach Żuraw, bo moje wspomnienia są zdecydowanie za stare. Te obecne uwagi nie dotyczą jednak mojego pływania, lecz rejsu mojego Grzegorza i jego kolegów w trakcie tegorocznego BożoCielnego weekendu (żeńska część wówczas hasła po Jurze).
Czarterowali tam gdzie ostatnio Wy, w Rybnie w LudekCzarter. Most obrotowy na Wiśle Królewieckiej wreszcie po latach działa

, więc nie ma obawy, że nie da się przepłynąć (tak jak my niemalże o włos pod zamkniętym mostem przed laty). Przystań u Flisaka w Malborku nadal przyjazna, na pochylniach Kanału Elbląskiego bez zmian. Korzystne zmiany w samym Elblągu, można za darmo stanąć na noc przy nabrzeżu od strony miasta między mostami oraz uzupełnić tam wodę, też za free. Teren paskudnej Fali został sprzedany ( a może jest to w trakcie?), więc Fala nikogo już nie oszuka. We Fromborku postój 5-osobowej Laguny 700 z załogą kosztował 25 zł, tyle że na brzegu brak jakichkolwiek udogodnień (ale piękne widoki), za to w marinie w Kątach Rybackich udogodnienia wszelakie, ale cena to aż 190 zł. Przy szlakach wodnych w welu miejscach mozna stanąć za darmo, ale nie na Zalewie. Przy pochylniach na Kanale bez problemu.
Chyba Piotr wybiera się wkrótce na rejs, to osobiście opisze sytuację dokładniej