Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Skoki narciarskie, samochód elektryczny i podróże za 35 zeta

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 04.04.2014 10:53

Ostatni skorzystałem z taniego bo za ok. 35 zł przelotu do Norwegii i obejrzałem dwie rzeczy.
Skoki narciarskie na skoczni Holmenkollen i samochód elektryczny zupełnie nowej generacji .
Skoki nie podobały mi się. Czułem się jak w Polsce, bo połowa widzów to Polacy i to było fajne, ale okrzyki spikera w łamanym polskim to już było mniej fajne, a już oglądanie całego morza polskich flag sprofanowanych nazwami miejscowości to już było całkiem niefajne.
Najbardziej zaciekawił mnie bardzo powszechny na ulicach Oslo samochód elektryczny, ale nie jakieś skrzyżowanie Velorexa z rowerem tylko prawdziwe, luksusowe, sportowe, duże i wygodne auto z wyglądu przypominające Porsche Panamera. Samochód jest prod USA i nazywa się Tesla.
To nie jest hybryda tylko czysto elektryczne auto zupełnie nowej, rewolucyjnej generacji napędzane silnikami o mocy ok 400 KM i przyspieszające do setki w niecałe 6 sekund. Mimo takich parametrów zasięg wynosi ok 400 km dzięki zastosowaniu akumulatorów litowo jonowych takich jak w Dreamlinerze czy choćby telefonach komórkowych. Ładowanie takich akumulatorów na specjalnych stacjach do 80 % pojemności trwa zaledwie 20 min i co być może ważniejsze, cały zestaw akumulatorów można w kilka minut wymienić na naładowany. To będzie możliwe jak powstanie sieć stacji które będą te aku wymieniać. To trochę tak jak niegdyś dyliżansy na Dzikim Zachodzie wymieniały zestaw koni i kontynuowały podróż niemal natychmiast.
Samochód kosztuje ok 200 tys zł. Dużo, ale tyle samo będzie kosztować porównywalne auto z motorem benzynowym.
Na koniec jedna uwaga. Norwegia ponad 90 % energii elektrycznej produkuje w hydroelektrowniach i takie auto ma tam jak najbardziej sens. W polskich warunkach byłby to nie samochód elektryczny tylko raczej auto na węgiel.
Ostatnio edytowano 04.04.2014 13:11 przez realista2, łącznie edytowano 2 razy
weldon
Legenda
Re: Skoki narciarskie, samochód elektryczny i podróże za 35

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.04.2014 11:18

realista2 napisał(a):takie auto ma tam jak najbardziej sens. W polskich warunkach byłby to nie samochód elektryczny tylko raczej auto na węgiel.

Ten i bez węgla potrafi się nieźle jarać :mrgreen:

Obrazek

Samochód Tesli znów w ogniu. Trzeci raz w ciągu sześciu tygodni

Jakbyś kupił, to w Warszawie jest trochę stacji do ładowania.
Kolejek nie ma.

Tylko gaśnicę kup ;)
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 04.04.2014 13:14

Nie przesadzaj. Czy do Dreamlinera też byś nie wsiadł bo ma takie same baterie ? Telefonu komórkowego nie tkniesz bo może się zapalić ? Zresztą beznyna to również niezła bombka i też czasem wybucha.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.04.2014 19:15

Oj tam, oj tam ... Od kupienia jedyne co mnie odstraszyło, to wizja straży pożarnej pędzącej 400 kilometrów na godzinę :D

A na poważnie, to chyba się u nas nie przyjmie (nawet, jeżeli jest na 230 a nie 110 volt ;)).
Nabudowali stacji ładujących (dobrze, że za pieniądze Kiepury, a nie nasze :roll:) i stoją strasznie zakurzone, nieużywane, zastawione samochodami.
Możliwe, że część już nie działa nawet.

Miało się zaroić od ekologicznych samochodów i co?

Jeden chiński autobus jeździ i tyle z tej całej ekologii. Wzięcia to to nie ma :/

Mz dlatego, że co dwa lata musisz zrzucić do lasu tonę akumulatorów i wsadzić nowe, a to i kosztowne jest i mandat mógłby ci zabrać pensję do końca życia :D

Dobry dieselek też nie jest zły ;)

W każdym razie jakbyś przywiózł, to wiem gdzie będziesz go mógł podładować - chyba nawet za darmo :D

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone