napisał(a) lokiec3 » 19.07.2021 15:04
Pierwszy raz do Chorwacji samolotem.
Od kilkunastu już lat z rodziną 2+1 na wczasy staramy wybierać się samolotem. Kilka lat temu zarzuciliśmy taką formę na dwa lata. Byliśmy w Chorwacji dwa lata pod rząd samochodem. W tym roku polecieliśmy do Puli. Dla większości forowiczów, którzy mieszkają na południu Polski nie jest to może dobra alternatywa. Dla pomorzanina jak najbardziej. Koszt taki sam. Czas podróży nieporównywalnie krótszy. Rano się kąpałem w Jadranie, a wieczorem byłem w domu. Z minusów oczywiście bagaże minimum, ale my nauczyliśmy się wykorzystywać to minimum efektywnie. Ciężko cokolwiek zabrać dobrego do domu (oliwa, wino, itp). Uzależnienie albo od publicznej komunikacji lub wynajem auta. I tu właśnie biorąc pod uwagę wszystkie moje lotnicze wojaże, mogę stwierdzić że przynajmniej tam gdzie byłem (Pula,Fażana) niby ta komunikacja jest, ale jakoś nie przypadła mi do gustu. Jak rozkminiałem dojazd takową na lotnisko, to 15 km zajmowało minimum 1,5 -2h. Porażka. Nawet w Bułgarii całe wybrzeże jest lepiej skomunikowane z lotniskiem. Z Hiszpanią to w ogóle nie ma co porównywać. Jednak to nie jest jakiś duży problem. Wielu właścicieli kwater w okolicach lotniska oferuje transfer za darmochę. Także ja polecam. Pozdrawiam.