Podróże na Brač
napisał(a) BraveSirRobin » 24.07.2026 20:18
Po 3 latach przerwy wróciliśmy w tym roku na wyspę Brač. W międzyczasie była Šolta i zeszłoroczna Toskania. Jednak do Brač, a szczególnie do Splitskiej mamy spory sentyment i wracamy tam z przyjemnością. Pomyślałem, że może uda mi się dokończyć starą relację z tej wyspy, którą kiedyś przerwałem....i tak jakoś zostało.
Forma relacji pozostaje bez zmian. Opisuję odwiedzane miejsca na wyspie bez trzymania się chronologii wydarzeń, wykorzystując zdjęcia z różnych lat. W tym roku też trochę doszło, więc miejscami pokuszę się na drobną aktualizację

Zacznę od Splitskiej
Zmiany głównie widać na obu plażach, czyli uvali Zastup i plaży przy porcie, którą mój syn nazywał "drabinki".
Na pierwszej znowu otwarty jest beach bar (w 2023r. był nieczynny). Nazywa się teraz Kokomo. Jest trochę bardziej zorganizowany, więcej stolików, leżaki, doszły pufy. Można wypożyczyć również parasole ze stojakiem. Pojawił się wydzielony parking. Generalnie jest trochę tłoczniej, ale co najbardziej rzuca się w oczy to obecność "aqua-parku" czyli dmuchaniec

Moim skromnym zdaniem plaża straciła trochę uroku. Sam lubię skorzystać z baru na plaży, napić się kawy, czy piwa. Jednak te dmuchańce trochę tam nie pasują.