.png)
.png)
.png)
auto_gt napisał(a):meeg napisał(a):Ostatnio kolega z którym jeżdżę znalazł też świetny rower na aluminiowej ramie newultimate. Jest tak lekki, że aż się wierzyć nie chce.
Może to rama Carbon ,a o tym nie wie ?
Dokładnie - producent dzisiaj to nic innego jak design ramy ,a cała reszta to klocki lego ... wszędzie te same![]()
Jednak ta rama sprawia że cały rower wygląda inaczej
.png)
meeg napisał(a):Dziękuję Ci bluesman za opis kamerek![]()
carbon raczej łatwo rozpoznać choćby po braku spawów.
.png)
.png)

,
.png)
.png)
auto_gt napisał(a):meeg napisał(a):Dziękuję Ci bluesman za opis kamerek![]()
carbon raczej łatwo rozpoznać choćby po braku spawów.
Tu nie byłbym pewny - ostatnie trendy są żeby szlifować i polerować spawy ramy wyglądają jak jedna całość z łagodnymi przejściami łuków .
jedynym sposobem bezinwazyjnym są oględziny w miejscu otarć lakieru widać materiał wystarczy skrobnąć scyzorykiem i widać czy się świeci .
.png)
auto_gt napisał(a):Carbon , jest delikatny - nie można przewozić rowerów w uchwytach które trzymają za ramę - ściśnięcie spowoduje popękanie ramy .
.png)
meeg napisał(a):Natomiast o carbonie słyszałam dokładnie to samo niestety - tylko aż mi się wierzyć nie chciało, że to takie delikatne. Kolega, który ze mną jeździ, ma już jakieś doświadczenie z carbonem i jak do tej pory nic mu się nie przytrafiło, a nie dba jakoś przesadnie o ramę. Gdy np. musimy teraz przy krótszym dniu gdzieś podjechać z rowerami aby skrócić dojazdy - to wrzucamy rowery po prostu do busa i tyle. Jak na razie nic się mu nie połamało i nie porysowało.
No ale on zawsze miał szczęście, a ja jakaś z reguły pechowa jestem, więc nie ma co sie napalać i kombinować z droga zabawką, tylko pozostać przy swoim budżecie i wybrać jakąś solidną aluminiową. Oczywiście jak już kupię to się nieskromnie pochwalę![]()
.png)
bluesman napisał(a):
Hm, tu się Heniu z Tobą nie zgodzęnie ma sensu niszczyć ramy (lakieru) by zorientować się, że jest karbonowa
Aż tak wyszlifować się spawów nie da
chociaż o dłuższego czasu robi to f-ma cannondale ale i tak nie są idealne.
Poza tym producent dba o to by na ramie były informacje z czego jest ona zrobiona gdyż podnosi to prestiż
Rowery można jeszcze przewozić używając bagażnika na haku co moim zdaniem jest najlepszym rozwiązaniem
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.