Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
meeg
Cromaniak
Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 29.12.2013 21:57

Dzięki za propozycję i pomoc w kwestii endomondo :P Dziś na szczęście działał mi bez zarzutu przez całą trasę.

Przejrzałam modele Kreidlera i powiem, że bardzo fajnie się prezentują - ale osprzęt, o którym myślę jest chyba trochę poza moim zasięgiem cenowym. Te dwa modele, o których pisałam wyżej mam w bardzo dobrej cenie bo znajomy ma sklep rowerowy :P i będę wybierać chyba raczej pomiędzy nimi.
Ale w każdym razie dzięki za propozycję :D
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 29.12.2013 21:57

Oj Heniu, Heniu :mrgreen: :papa:
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 29.12.2013 22:22

bluesman napisał(a):Oj Heniu, Heniu :mrgreen: :papa:

No co ? :D , wszyscy w PL jeżdżą VolksWagenami , a ja wybrałem Lancię , potem moda padła na Vany i wszyscy Zafirami ,a ja Multiplą :lol: teraz Espace-m :D

Tak mam , że zawsze nie idę z tłumem , mam swoją wizję , w każdym sklepie rowerowym są te same marki , jedno i to samo w każdym mieście , nuuda , no to ja mam inaczej :wink:

ale można skorzystać z niezłych rabatów około 400 - 600 zł . Teraz nie sezon na rowery i w hurtowni zostały generały - elektryczne itd.

Dzisiaj widziałem biegówki za 399 i buty fiszerki za 299 , w Styczniu je kupię i czekam na zimę

Tymczasem u mnie magnolia puszcza pąki , jeśli zmarzną znowu wiosną nie zakwitnie .

A w Przemyślu swoje loty ćwiczyły bociany , które nie odleciały na zimę te kontuzjowane ...
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 30.12.2013 11:24

Masz rację. Marki, które wszyscy znają są po prostu poparte ogólnoświatowym marketingiem, a jest bardzo dużo firm niszowych, które produkuja najczęściej ręcznie w małych ilościach prawdziwe cudeńka. Głównie chodzi tutaj o dobrą ramę - bo pozostałe komponenty są z reguły już seryjne i jeśli się chce coś pozmieniać to potem można się już dalej bawić.
Ostatnio kolega z którym jeżdżę znalazł też świetny rower na aluminiowej ramie newultimate. Jest tak lekki, że aż się wierzyć nie chce. Wcześniej jeździł też na ramie steinbacha - kolejny super sprzęt.

Ja niestety zdecyduję się na seryjny, ale mam nadzieję, że w miarę dobry - zresztą do mojej jazdy może aż za dobry :wink: .
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 30.12.2013 11:37

meeg napisał(a):Ostatnio kolega z którym jeżdżę znalazł też świetny rower na aluminiowej ramie newultimate. Jest tak lekki, że aż się wierzyć nie chce.

Może to rama Carbon ,a o tym nie wie ?

Dokładnie - producent dzisiaj to nic innego jak design ramy ,a cała reszta to klocki lego ... wszędzie te same :wink:
Jednak ta rama sprawia że cały rower wygląda inaczej
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.12.2013 16:09

meeg napisał(a):
Możesz coś bliżej napisać jaka to kamerka? Bo też mi coś takiego chodzi po głowie.

Kupiłem Sony HDR AS 30. No cóż wybór był tylko pomiędzy ww. a Go Pro Hero 3 Black.
Po dłuższym zastanowieniu się wybrałem Sony (dobry obraz i system stabilizacji wprawdzie nie optyczny ale :D ) Z tych dwóch kamer można by było złożyć jedną, a dobrą :)
Wybrałem moim zdaniem lepszą :) ale nie pod każdym względem, plusy ma i jedna i druga. Minusy także :) Akcesoria lepsze i więcej ma Go Pro (i ich tańsze zamienniki) Sony ma mało i równie drogie nie posiada natomiast tańszych zamienników. Udało mi się dokupując adapter do statywu (przydatny przy Sony, a kompatybilny z GP) dokupić zamienniki do Go Pro wszystko ca 70 zł i stąd mam uniwersalny uchwyt do roweru na różne elementy :).
Wadą Sony jest brak możliwości montowania kamerki bez wodoszczelnej obudowy, która ma wpływ na obraz za wyjątkiem opaski na głowę gdzie można włożyć kamerę bez obudowy. Niestety uchwyt ma tylko jeden pasek na czoło natomiast Go Pro ma 2 paski, a zamienniki nawet 3 paski stabilizujące.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.12.2013 16:15

To po co kupiłeś Sony?
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.12.2013 16:16

auto_gt napisał(a):Może to rama Carbon ,a o tym nie wie ?

By rower był lekki rama niekoniecznie musi być karbonowa, alu też bywają lekkie są też tytanowe.
Waga roweru to jest suma wszystkich komponentów, które odpowiednio dobierając spowodują że rower bądzie lekki. Tak banalna czynność jak wymiana stalowych śrub na alu i Ti daje dość duży zysk wagowy :)
Tylko raz kupiłem nowy kompletny rower z uwagi na okazyjna cenę (zależało mi na ramie, której osobno nie można było kupić)) ale od razu został przerobiony wg. mojego pomysłu.
Na samych oponach i dętkach można zyska prawie 1 kg. Fabrycznie nowy rower zawsze będzie ciężki, no chyba że jego cena przekracza 10 000 zł :papa:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.12.2013 16:17

FUX napisał(a):To po co kupiłeś Sony?

Przeczytaj jeszcze raz :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.12.2013 16:27

auto_gt napisał(a):No co ? :D , wszyscy w PL jeżdżą VolksWagenami , a ja wybrałem Lancię , potem moda padła na Vany i wszyscy Zafirami ,a ja Multiplą :lol: teraz Espace-m :D

Tak mam , że zawsze nie idę z tłumem , mam swoją wizję , w każdym sklepie rowerowym są te same marki , jedno i to samo w każdym mieście , nuuda , no to ja mam inaczej :wink:

Znaczy się lubisz się wyróżniać :)

Owszem w sklepach rowery są te same ale z każdego seryjnego można samemu zrobić jedyny i oryginalny :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.12.2013 17:36

bluesman napisał(a):
FUX napisał(a):To po co kupiłeś Sony?

Przeczytaj jeszcze raz :)

Za pierwszym razem zrozumiałem. Jednakże zastanawia mnie powód takiego wyboru.
Skoro różnica finansowa nie grała roli, decydującej. :wink:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.12.2013 18:30

FUX napisał(a):Za pierwszym razem zrozumiałem. Jednakże zastanawia mnie powód takiego wyboru.
Skoro różnica finansowa nie grała roli, decydującej. :wink:

Uważasz, że oprócz Go Pro była jeszcze jakaś alternatywa? Sporo czasu poświęciłem na analizę i wybrałem mniejsze zło bo żadna z nich nie zadowoliłaby mnie całkowicie :) Sony już testowałem i podczas marszu i podczas jazdy rowerem i jest ok. Chociaż projektanci uchwytu na głowę nie przewidzieli, ze kamerka oprócz regulacji na boki powinna też dać się regulować w pionie :) Nie miałem możliwości testować Go Pro.

Aha jeszcze jedno Go Pro może pracować w pętli Sony nie :)
Ostatnio edytowano 30.12.2013 18:32 przez bluesman, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.12.2013 18:31

No to Kolega masochista... :papa:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.12.2013 18:32

FUX napisał(a):No to Kolega masochista... :papa:

Czyli ? :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.12.2013 18:47

Męczy się z gorszym...
Jeszcze pejczyka brakuje.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone