Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

REVOLUT - karta wielowalutowa

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Chris_M
Cromaniak

Postnapisał(a) Chris_M » 03.07.2022 01:30

marekkowalak napisał(a):
vin napisał(a):chyba faktycznie do niedawna po prostu kurs był gorszy, ale ostatnio revolut pokazał mi przy wymianie w niedzielę info o dodatkowej opłacie - widać to potem w historii transakcji:
Screenshot_20220701-215953~2.png

No właśnie ja takiej pozycji nie mam przy ubiegłorocznej transakcji.

Bo osobnej pozycji jako takiej nie ma!
Po prostu Revolut na weekend poszerza tylko swój spread i Ty tego nawet nie zauważysz bez dokładnego przeliczenia kursów wymiany tam-i-z-powrotem.
A ten poszerzony spread był od samego początku i Revolut też od początku o nim wyraźnie pisał na swoich stronach internetowych.

Swoją drogą... zaczyna mnie ten Revolut lekko wk... denerwować z tymi kombinacjami. :twisted:

Nie jesteś jedynym :)
Dlatego trzeba mieć ze sobą jeszcze co najmniej jedną kartę z dobrymi przelicznikami. Ja jadąc do Chorwacji biorę ich nawet 4 :)
koziol007
Odkrywca

Postnapisał(a) koziol007 » 03.07.2022 09:37

Ja mam dwie karty Revolut (swoją i żony), w ciągu pierwszych dwóch dni szukam bankomatu, gdzie mogę wypłacić bez prowizji i od razu wyciągam 2-3 tyś kun. Tam gdzie można płacę kartą - napiwki gotówką. Tam gdzie nie można płacić kartą - płacę gotówką.
Jak zabraknie gotówki to wybieram z ATM ponownie. Wracając do Polski przywoziłem zawsze ca. 300-500 (czyli grosiki), które wykorzystywałem w kolejnym roku.
Mam na uwadze, że Chorwacja przyjmie Euro od 01-01-2023, także w tym roku nie przywiozę nic kun.
vin
Croentuzjasta

Postnapisał(a) vin » 03.07.2022 09:48

Chris_M napisał(a):Bo osobnej pozycji jako takiej nie ma!
Po prostu Revolut na weekend poszerza tylko swój spread i Ty tego nawet nie zauważysz bez dokładnego przeliczenia kursów wymiany tam-i-z-powrotem.
A ten poszerzony spread był od samego początku i Revolut też od początku o nim wyraźnie pisał na swoich stronach internetowych.

Zerknij proszę na zrzut ekranu w moim poprzednim poście - nie jest to osobna pozycja w historii rachunku, ale mimo wszystko jest widoczna przy danej transakcji i nie trzeba nic przeliczać. O ile pamiętam, nawet przy zlecaniu tej weekendowej wymiany było jakieś powiadomienie w aplikacji, że będzie dodatkowy koszt.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2022 09:51

koziol007 napisał(a):Ja mam dwie karty Revolut (swoją i żony), w ciągu pierwszych dwóch dni szukam bankomatu, gdzie mogę wypłacić bez prowizji i od razu wyciągam 2-3 tyś kun. Tam gdzie można płacę kartą - napiwki gotówką. Tam gdzie nie można płacić kartą - płacę gotówką.
Jak zabraknie gotówki to wybieram z ATM ponownie. Wracając do Polski przywoziłem zawsze ca. 300-500 (czyli grosiki), które wykorzystywałem w kolejnym roku.
Mam na uwadze, że Chorwacja przyjmie Euro od 01-01-2023, także w tym roku nie przywiozę nic kun.

To drugie wybranie to już chyba z prowizją?
koziol007
Odkrywca

Postnapisał(a) koziol007 » 03.07.2022 10:02

Bravik napisał(a):
koziol007 napisał(a):Ja mam dwie karty Revolut (swoją i żony), w ciągu pierwszych dwóch dni szukam bankomatu, gdzie mogę wypłacić bez prowizji i od razu wyciągam 2-3 tyś kun. Tam gdzie można płacę kartą - napiwki gotówką. Tam gdzie nie można płacić kartą - płacę gotówką.

To drugie wybranie to już chyba z prowizją?

Tak, bez prowizji jest do 800pln dla jednej karty, - ale prowizja to i tak "mały pikuś" przy całkowitym koszcie wydatków.
Chris_M
Cromaniak

Postnapisał(a) Chris_M » 03.07.2022 17:07

vin napisał(a):
Chris_M napisał(a):Bo osobnej pozycji jako takiej nie ma!

Zerknij proszę na zrzut ekranu w moim poprzednim poście - nie jest to osobna pozycja w historii rachunku, ale mimo wszystko jest widoczna przy danej transakcji i nie trzeba nic przeliczać. O ile pamiętam, nawet przy zlecaniu tej weekendowej wymiany było jakieś powiadomienie w aplikacji, że będzie dodatkowy koszt.

Tak, faktycznie!
Ja po prostu wiedząc, że w weekendy Revolut ma ten powiększony spread, unikałem dokonywania wymiany walut w weekendy, więc nie zauważyłem, że to się zmieniło i że obecnie ta prowizja jest wyszczególniona w odrębnej pozycji jako dodatkowa opłata.
Lincek
Plażowicz

Postnapisał(a) Lincek » 04.07.2022 07:16

A ja mam pytanko co do wymiany w aplikacji bo jeszcze nie wymieniałem. Powiedzcie mi czy dobrze robię?
1. Wchodze na aplikacje, wciskam trzy kropeczki , wchodzę na wymień ,
2. Sprzedaj PLN na Euro
3. Sprzedaj PLN na Kuna HRK?

Tylko to mnie zastanawia bo w kantorze zawsze kupowałem Kune czy Euro a nie sprzedawałem zł.
DominikI
Croentuzjasta

Postnapisał(a) DominikI » 04.07.2022 07:37

Dobrze robisz.
Dla zobrazowania jest to ujęte jako sprzedaż złotówek. A żeby coś kupić to coś musisz dać w zamian, jeden czort jak sobie nazwiesz wymianę ;)
walazz
Odkrywca

Postnapisał(a) walazz » 04.07.2022 11:33

Teraz w niedziele placilem i revolutem i karta pkobp visa. Roznica jest 10% ceny na korzysc revoluta w stosunku do pkobp. Juz nie bede uzywac karty dziadowskich bankow polski h.
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 04.07.2022 11:43

walazz napisał(a):Teraz w niedziele placilem i revolutem i karta pkobp visa. Roznica jest 10% ceny na korzysc revoluta w stosunku do pkobp. Juz nie bede uzywac karty dziadowskich bankow polski h.

Wczoraj płaciłem za nocleg i zakupy na Węgrzech, kurs forinta:
Revolut: 0,01191 z prowizją za weekend.
PeKaO SA: 0,01199
Więc różnica nie aż taka duża. :papa:
Chris_M
Cromaniak

Postnapisał(a) Chris_M » 04.07.2022 21:08

dids76 napisał(a):
walazz napisał(a):Teraz w niedziele placilem i revolutem i karta pkobp visa. Roznica jest 10% ceny na korzysc revoluta w stosunku do pkobp. Juz nie bede uzywac karty dziadowskich bankow polski h.

Bo Ty płaciłeś kartą banku Pekao SA, a "walazz" płacił kartą banku PKO BP. A to są dwa różne banki! :mrgreen:
Chris_M
Cromaniak

Postnapisał(a) Chris_M » 04.07.2022 21:18

Uważasz, że rosyjskie banki są lepsze?
Zapewne masz rację, widocznie nie bez powodu istnieje takie stare powiedzenie: "Masz to jak w ruskim banku" :mrgreen:
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 04.07.2022 21:20

Chris_M napisał(a):
dids76 napisał(a):

Bo Ty płaciłeś kartą banku Pekao SA, a "walazz" płacił kartą banku PKO BP. A to są dwa różne banki! :mrgreen:

Wiem że to dwa różne banki ale oba są polskie, więc jak widać nie wszystkie są dziadowskie :papa:
biokd
Croentuzjasta

Postnapisał(a) biokd » 10.07.2022 16:47

Sorry, mam głupie pytanie... nie korzystalem jeszcze z Revoluta, mam aplikację, ale póki co nic tam nie wpłacałem i nie robiłem żadnych transakcji.
Czy aby płacić revolutem np na stacji, w knajpie, czy na autostradzie, trzeba mieć fizyczną kartę, czy można sobie ustawić NFC (wtedy tylko zbliżeniowo) lub czy da się to zrobić całkiem "bezkartowo"?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.07.2022 17:18

Chris_M napisał(a):

Uważasz, że rosyjskie banki są lepsze?
Zapewne masz rację, widocznie nie bez powodu istnieje takie stare powiedzenie: "Masz to jak w ruskim banku" :mrgreen:

A w którym to miejscu walazz choćby napomknął o rosyjskich bankach? Nadinterpretujesz. :roll:
A co do PKO BP - faktem jest, że nie jest to bank pierwszego wyboru.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

REVOLUT - karta wielowalutowa - strona 108
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone