Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

REVOLUT - karta wielowalutowa

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
raven66
Globtroter
Re: Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Nieprzeczytany postnapisał(a) raven66 » 19.07.2019 09:40

pääkäyttäjä napisał(a):
ArturCzu napisał(a):A co złego w Revolucie?

Może dlatego:Nie taki Revolut idealny jak go malują? Klienci mają duże pretensje do „rewolucyjnej” aplikacji. Czy słuszne?

Kto dokładnie maluje tego Revoluta idealnym?
Bo nawet w tym wątku były wskazywane aspekty, na które trzeba uważać (co nie znaczy, że są to aspekty negatywne).

Zasadniczo ten zalinkowany artykuł mogę podsumować cytatem z komentarzy:

Przecież revolut oficjalnie pobiera podczas weekendów spread sięgający do 2%, większy niż w tygodniu. Czy ktoś czyta regulamin czy tylko do momentu wszystko – za free?

Poza tym nie ma obligatoryjności używania Revoluta. Wolna wola, wolny rynek.
Ja osobiście nie narzekam.
ArturCzu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArturCzu » 19.07.2019 09:43

raven66 napisał(a):
pääkäyttäjä napisał(a):
ArturCzu napisał(a):A co złego w Revolucie?

Może dlatego:Nie taki Revolut idealny jak go malują? Klienci mają duże pretensje do „rewolucyjnej” aplikacji. Czy słuszne?

Kto dokładnie maluje tego Revoluta idealnym?
Bo nawet w tym wątku były wskazywane aspekty, na które trzeba uważać (co nie znaczy, że są to aspekty negatywne).

Zasadniczo ten zalinkowany artykuł mogę podsumować cytatem z komentarzy:

Przecież revolut oficjalnie pobiera podczas weekendów spread sięgający do 2%, większy niż w tygodniu. Czy ktoś czyta regulamin czy tylko do momentu wszystko – za free?

Poza tym nie ma obligatoryjności używania Revoluta. Wolna wola, wolny rynek.
Ja osobiście nie narzekam.

Dokładnie tak jak piszesz.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.07.2019 10:21

O Revolut jest specjalny wątek.
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 22.07.2019 16:47

Dla korzystających z Revoluta - warto mieć pod ręką jakąkolwiek inną kartę, zwłaszcza na bramkach - mnie Revolut zablokował raz opłatę ze względów bezpieczeństwa, bo mu się lokalizacja telefonu nie zgadzała z miejscem transakcji, choć telefon był w uchwycie tuż obok.
BTW u mnie w PKO BP kuna wychodzi po jakieś 0,59, a w Revolucie 0,57 zł. Poza tym jednym razem nie było niespodzianek.
Trzeba też pamiętać o limicie równowartości 800 PLN/m-c bezprowizyjnie wyciąganych z bankomatu - powyżej tej kwoty zdzierają 2%. No i Euronety też lubią sobie policzyć.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 23.07.2019 09:12

kropi napisał(a):BTW u mnie w PKO BP kuna wychodzi po jakieś 0,59, a w Revolucie 0,57 zł.

Różnica 2 gr na kursie nie jest znacząca by specjalnie otwierać Revolut.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 23.07.2019 09:21

Zależy kto ile wydaje oraz jak często podróżuje. 2gr to wcale nie tak mało.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 23.07.2019 09:33

Przy 500kn dziennie, na 10 dni oszczędność raptem 100zł. Zawracanie zupy w tym przypadku.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 23.07.2019 09:40

wikol napisał(a):Przy 500kn dziennie, na 10 dni oszczędność raptem 100zł. Zawracanie zupy w tym przypadku.

Drugi rok używam Revolut-a i bardzo sobie chwalę. W tym roku wypad do Grecji i przejazd przez "dziwne" kraje takie jak Macedonia oraz Serbia. Wszędzie płaciłem tylko kartą Revolut i dzięki temu nie musiałem kupować tych egzotycznych walut. W Skopie za hotel zapłacone karta, za obiad i drobne rzeczy również. Dodatkowo na Węgrzech podobnie. Jest to bardzo wygodne gdyż nie trzeba nosić gotówki i nie zostają potem dziwne reszty. Wszystkie transakcje spływają online od razu i Masz w telefonie info ile zapłaciłeś (nie ma tematu blokad i obciążeń po kilku dniach). Dodatkowo na Revolut nie trzymam dużych kwot tak więc nawet jak ktoś coś mi podwędzi, sczyta kartę to nie zarobi dużo. Idealny temat na wakacje i na wyjazdy zagraniczne.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 23.07.2019 09:42

yzedef napisał(a):
wikol napisał(a):Przy 500kn dziennie, na 10 dni oszczędność raptem 100zł. Zawracanie zupy w tym przypadku.

Drugi rok używam Revolut-a i bardzo sobie chwalę. W tym roku wypad do Grecji i przejazd przez "dziwne" kraje takie jak Macedonia oraz Serbia. Wszędzie płaciłem tylko kartą Revolut i dzięki temu nie musiałem kupować tych egzotycznych walut. W Skopie za hotel zapłacone karta, za obiad i drobne rzeczy również. Dodatkowo na Węgrzech podobnie. Jest to bardzo wygodne gdyż nie trzeba nosić gotówki i nie zostają potem dziwne reszty. Wszystkie transakcje spływają online od razu i Masz w telefonie info ile zapłaciłeś (nie ma tematu blokad i obciążeń po kilku dniach). Dodatkowo na Revolut nie trzymam dużych kwot tak więc nawet jak ktoś coś mi podwędzi, sczyta kartę to nie zarobi dużo. Idealny temat na wakacje i na wyjazdy zagraniczne.

Zgadza się, jak dużo podróżujemy po różnych krajach to jak najbardziej ok. W przypadku tylko jednego kraju jakim jest Chorwacja chyba nie ma sensu.
KumaBuru
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) KumaBuru » 23.07.2019 14:33

wikol napisał(a):
yzedef napisał(a):

Zgadza się, jak dużo podróżujemy po różnych krajach to jak najbardziej ok. W przypadku tylko jednego kraju jakim jest Chorwacja chyba nie ma sensu.

Jeżeli założymy, że ktoś ma kartę wielowalutową lub temu podobną to może i "nie opłaca" się korzystać z Revoluta.
Ale jeszcze rok czy dwa lata temu nie było takich opcji i wyrobiłem sobie Revoluta mając oszczędności nie tylko "2 grosze" spreedu (tak na prawdę było to więcej) ale do tego dodatkowo przewalutowanie, zazwyczaj podwójne. Teraz łaskawie banki wprowadzają coś co i tak w większości przypadków nadal jest droższe od Revoluta bo albo trzeba płacić za konto albo wciąż jest choćby te 2 grosze więcej, ale jest. Więc dla mnie to akurat sensu nie ma zakładanie kolejnego konta. Mam zwykłą debetówkę używaną w Polsce oraz Revoluta używanego poza krajem.
I tyle. Kropka.
raven66
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) raven66 » 24.07.2019 15:47

kropi napisał(a):Dla korzystających z Revoluta - warto mieć pod ręką jakąkolwiek inną kartę, zwłaszcza na bramkach - mnie Revolut zablokował raz opłatę ze względów bezpieczeństwa, bo mu się lokalizacja telefonu nie zgadzała z miejscem transakcji, choć telefon był w uchwycie tuż obok.
BTW u mnie w PKO BP kuna wychodzi po jakieś 0,59, a w Revolucie 0,57 zł. Poza tym jednym razem nie było niespodzianek.
Trzeba też pamiętać o limicie równowartości 800 PLN/m-c bezprowizyjnie wyciąganych z bankomatu - powyżej tej kwoty zdzierają 2%. No i Euronety też lubią sobie policzyć.

Część bramek zczytuje z paska magnetycznego - u mnie tak było.
Revolut mi nie przeszedł, a potem w apce doczytałem, że to z powodu iż miałem wyłączoną płatność paskiem magnetycznym.

Aczkolwiek w pomocy Revoluta mignęła mi informacja, że część bramek NIE JEST w ogóle obsługiwana:
https://www.revolut.com/pl-PL/help/prze ... ez-revolut

Natomiast przy przejeździe przez bramkę, gdzie w budce siedział człowiek, płatność Revolutem przeszła bez problemu.
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 25.07.2019 20:04

Czy Revolut prawidłowo zlokalizuje telefon, jeśli wsadzimy weń lokalną kartę SIM? Ma to znaczenie w krajach spoza UE, gdzie transmisja danych może zjeść oszczędność wynikającą z używania Revoluta. Ew. można wyłączyć to zabezpieczenie, ale to zwiększa ryzyko przy ew. kradzieży karty.
agulus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) agulus » 25.07.2019 20:26

Offline - czy Revolut działała kiedy nie mamy dostępu do internetu?
ArturCzu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArturCzu » 25.07.2019 20:29

Czy karta zadziała? Oczywiście.
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 26.07.2019 13:28

kropi napisał(a):Czy Revolut prawidłowo zlokalizuje telefon, jeśli wsadzimy weń lokalną kartę SIM? Ma to znaczenie w krajach spoza UE, gdzie transmisja danych może zjeść oszczędność wynikającą z używania Revoluta. Ew. można wyłączyć to zabezpieczenie, ale to zwiększa ryzyko przy ew. kradzieży karty.

W ustawieniach "bezpieczeństwo karty", można odhaczyć "Bezpieczeństwo oparte na lokalizacji". Wydaje się, że po jej wyłączeniu karta działa sama przez się. Zatem czy mamy przy sobie akurat ten telefon z aplikacją czy jakiś inny, lub taką, a nie inną kartę SIM nie powinno mieć wpływu gdyż GPS nas po prostu już nie śledzi. Aczkolwiek sprawa warta sprawdzenia.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne