Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bratmat
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bratmat » 04.07.2017 17:03

Ja wracałem wczoraj przez Bratysławę i muszę powiedzieć że dziwie się że wszyscy pchają się na Czechy, Austrie, Słowenie...
radzio327
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radzio327 » 04.07.2017 17:11

bratmat napisał(a):Ja wracałem wczoraj przez Bratysławę i muszę powiedzieć że dziwie się że wszyscy pchają się na Czechy, Austrie, Słowenie...

A jak ogólnie na tej trasie jest z ograniczeniami w sensie ile autostrad a ile terenu zabudowanego?
bratmat
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bratmat » 04.07.2017 17:44

No jest trochę przez zabudowany, ale drogi puste i jak zwalniasz gdzie trzeba to można szybko przejechać.Mi od końca chorwackiej autostrady do centrum Bratislavy zeszło równo 3 h
przemocts
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemocts » 04.07.2017 19:31

Cutris jade 16.07 z Wodzisławia i niby blisko mi bedzie do czeskiej granicy wiec zdecyduje się chyba na ten wariant aczkolwiek
mam pytanie Czy ktoś z was omijał autostrady w czechach czy poprostu nie warto zawracać sobie tym głowy i kupić tą winietkę?
jeśli tak to czy trasa zaproponowana przez google maps ostrawa brno wieden potem ominiecie autostrady w Słowenii i cro ?
moze jakies porady ?
przemocts
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemocts » 04.07.2017 19:39

Myslałem nad ominięciem tej autostrady czech tym sposobem
z D1 w czechach na s8 w kierunku Pribor z Pribor nr 48 na Nowy Jiczyn e462 potem na Holesow 438 stare miasto 427 i s5 do brzecława jak ktos moze niech wpisze Wodzisław Śląski na google mapy i do Brzecława czy ktos jechał tą trasą ? co Powiecie ?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.07.2017 20:39

Czeska winieta to ok 70zł na miesiąc, więc nie bardzo opłaca się omijać autostrady. Ja z Raciborza zawiesze przez CZ-A-SLO. W tym roku jechałem 23.06 bez żadnych problemów.
przemocts
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemocts » 05.07.2017 04:53

A jaka trasa jechałeś Panie kolego ? Mógłbyś sprawdzić czy wariant podany prsezemnie wyżej jest dobry:)?
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 05.07.2017 09:14

przemocts napisał(a):A jaka trasa jechałeś Panie kolego ? Mógłbyś sprawdzić czy wariant podany prsezemnie wyżej jest dobry:)?

ale jaką trasę zaproponowałeś? napisałeś, że chcesz wyjechać z Wodzisławia wieczorem by rano zwiedzać Plitvice.
Ogólnie jako, że będziesz leciał z Wodzisławia Śląskiego (podobnie jak kolega Dids76) to najlepiej CI jechać przez CZ-SVK-SLO-HR bo jesteś już przy A1. Trasa przez Węgry nocą to moim zdaniem (MOIM) gorszy pomysł - raz jechałem i trzeba uważać bardzo na zwierzynę pod drodze, gdyż są to głównie drogi lokalne puszczone wśród lasów i łąk (chodzi tu tylko o Węgry).
Jeśli chcesz lecieć nocą to w Czechach na autostradach też trzeba uważać, gdyż autostrady nie są ogrodzone siatką - ale nigdy nie miałem tam problemu. Natomiast jeśli chodzi o ruch to będzie znikomy, nawet Wiedeń będziesz miał spokojny do przejazdu. Nad ranem będziesz na Słowenii więc lokalne drogi nie będą problemem i tak żeby na 8-9 być w Plitvicach to realnie musiałbyś wyjechać 22-23 - licząc parę postojów po drodze.
Ostatnio edytowano 05.07.2017 12:44 przez rocker, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.07.2017 10:52

Wątek posprzątany z OT :idea:
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 05.07.2017 12:39

bratmat napisał(a):Ja wracałem wczoraj przez Bratysławę i muszę powiedzieć że dziwie się że wszyscy pchają się na Czechy, Austrie, Słowenie...

a jak na granicy H/Hr i odwrotnie ? bo mniemam, że jechałeś również przez Węgry ...
przemocts
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemocts » 05.07.2017 17:34

rocker napisał(a):
przemocts napisał(a):A jaka trasa jechałeś Panie kolego ? Mógłbyś sprawdzić czy wariant podany prsezemnie wyżej jest dobry:)?

ale jaką trasę zaproponowałeś? napisałeś, że chcesz wyjechać z Wodzisławia wieczorem by rano zwiedzać Plitvice.
Ogólnie jako, że będziesz leciał z Wodzisławia Śląskiego (podobnie jak kolega Dids76) to najlepiej CI jechać przez CZ-SVK-SLO-HR bo jesteś już przy A1. Trasa przez Węgry nocą to moim zdaniem (MOIM) gorszy pomysł - raz jechałem i trzeba uważać bardzo na zwierzynę pod drodze, gdyż są to głównie drogi lokalne puszczone wśród lasów i łąk (chodzi tu tylko o Węgry).
Jeśli chcesz lecieć nocą to w Czechach na autostradach też trzeba uważać, gdyż autostrady nie są ogrodzone siatką - ale nigdy nie miałem tam problemu. Natomiast jeśli chodzi o ruch to będzie znikomy, nawet Wiedeń będziesz miał spokojny do przejazdu. Nad ranem będziesz na Słowenii więc lokalne drogi nie będą problemem i tak żeby na 8-9 być w Plitvicach to realnie musiałbyś wyjechać 22-23 - licząc parę postojów po drodze.

Dzięki za super odpowiedź a czy jechałeś może objazdem autostrady w Czechach i czy ktoś WGL jechał :)?
przemocts
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemocts » 05.07.2017 17:35

Kilka postów wyżej napisałem na Google mapach z Wodzisławia do austriackiej miejscowości różnica czasu między autostradą 30 min :)
bratmat
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bratmat » 05.07.2017 18:22

oldGIZMO napisał(a):

a jak na granicy H/Hr i odwrotnie ? bo mniemam, że jechałeś również przez Węgry ...

Jechałem starym przejściem - nie autostradowym i w zasadzie nie zauważyłem kontroli :-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.07.2017 20:38

Jakby ktoś z zachodniej Polski chciał śmigać D1 między Pragą a Brnem, niech mocno się zastanowi. Tam takie sytuacje są dość częste... jak nie wypadek, to drogowcy.

d1.JPG

Czesi mają dziś i jutro święto. Drogowcy myśleli, że jak zdecydują się na obustronne zwężenie, to nic się nie stanie. Przeliczyli się. Kierowcy stali w dwugodzinnym korku.
przemocts
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemocts » 06.07.2017 04:58

Mam pytanie gdzie bardziej opłaci się zatankować lpg w Austrii czy czechach ?:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 174
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone