Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 24.03.2014 23:07

Raul73 napisał(a):
LFB napisał(a): autostrada od Ziliny do Bratysławy to bajka, bardzo mały ruch i niemalże prosta droga.

... i jakościowo 10 razy lepsza od czeskiej "płytostrady". :mrgreen: :mrgreen:

.....i niedokończona...
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 24.03.2014 23:33

Michalm2012 napisał(a):
Raul73 napisał(a):
LFB napisał(a): autostrada od Ziliny do Bratysławy to bajka, bardzo mały ruch i niemalże prosta droga.

.....i niedokończona...

Od Żyliny do Bratysławy jest ukończona - od 4 lat.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2014 23:45

Na SV też jest ukończona :wink:
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 25.03.2014 06:16

Ale mi chodzi o drogę 86 w okolicy Szombathely

Z Szombatehely do granicy w Redics ze Słowenią to już tylko trochę więcej niż godzina jazdy.Tam jest fajna droga bez żadnego kombinowania lecisz cały czas 86.
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 25.03.2014 06:22

Dokładnie, to że przed Bratysławą czasem z trzech pasów są dwa i ograniczenie do 100 lub 80km/h w niczym nie utrudnia ruchu i jedzie się cały czas płynnie.Swoją drogą nawet lepiej że nawigacje wytyczają trasę przez Czechy bo my mamy luz w Słowacji :D .
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.03.2014 07:26

czekor68 napisał(a):Swoją drogą nawet lepiej że nawigacje wytyczają trasę przez Czechy bo my mamy luz w Słowacji :D .

Co prawda, to prawda :mrgreen: :mrgreen:
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 25.03.2014 08:43

Raul73 napisał(a):
Michalm2012 napisał(a):
Raul73 napisał(a):

.....i niedokończona...

tyle że jechałem kiedyś do Żyliny (właściwie kawałek za nią) i dojazd trwał ponad 3 godziny.
Licząc że po kilku minutach jestem na a4 a po kilku kolejnych na a1 to za 3 godziny jadąc autostradami jestem w stanie dojechać do Austrii. We wrześniu autobusem jechaliśmy do Znojmo 3 i pół godziny.
Większość waszych propozycji pokazuje w google około 11-12 godzin a rozbieżność jest nawet ponad 100 kilometrów, z tego co zauważyłem to albo wlec się na słowacką autostradę, a potem już z górki, choć przez węgry 86 też nie wiadomo jak będzie, najkorzystniej wychodzi chyba przez ljubljane i nove mesto, najwięcej jedzie się autostradą i mimo iż odległość najdłuższa to chyba najbardziej wiarygodne by dojechać szybko. nic poczytam co jeszcze ktoś wymyśli i w lipcu jakąś trasę się wybierze
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 25.03.2014 15:06

paulr napisał(a):tyle że jechałem kiedyś do Żyliny (właściwie kawałek za nią) i dojazd trwał ponad 3 godziny.
Licząc że po kilku minutach jestem na a4 a po kilku kolejnych na a1 to za 3 godziny jadąc autostradami jestem w stanie dojechać do Austrii. We wrześniu autobusem jechaliśmy do Znojmo 3 i pół godziny.
Większość waszych propozycji pokazuje w google około 11-12 godzin a rozbieżność jest nawet ponad 100 kilometrów, z tego co zauważyłem to albo wlec się na słowacką autostradę, a potem już z górki, choć przez węgry 86 też nie wiadomo jak będzie, najkorzystniej wychodzi chyba przez ljubljane i nove mesto, najwięcej jedzie się autostradą i mimo iż odległość najdłuższa to chyba najbardziej wiarygodne by dojechać szybko. nic poczytam co jeszcze ktoś wymyśli i w lipcu jakąś trasę się wybierze

Mi trasa Cieszyn - Zilina zajmuje jakieś 1.5h, następnie trasa Zilina - Bratysława kolejne 1.5h
Jackar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackar » 25.03.2014 17:10

Czytając opinie doszedłem do takich wniosków:
1) Przez Cz i A jest drożej i szybciej, przez Węgry taniej i wolniej.
Ale gdy weźmie się pod uwagę objazd autostrady w Słowenii, to różnice nie są wielkie.
2) Mieszkając blisko A1, najlepsza opcja to przez Czechy - biorąc pod uwagę otwarcie w czerwcu mostu w Mszanie (to ja, mam kilometr od wjazdu na A1)
3) Jadąc przez Węgry, droga jest bardziej urozmaicona, natomiast przez CZ i A same autostrady czyli nuda
4) Wyjeżdżając w piątek to tylko Węgry, bo korki na granicy Slo-Cro to masakra ( ja wyjeżdżam w sobotę popołudniu, czyli mnie to nie dotyczy)
5) Autostrada-do jazdy w nocy jak dla mnie jest bardziej przekonywująca

Co było do udowodnienia

Podsumowując, dla mnie przy moim trybie jazdy, miejscu zamieszkania, czasu wyjazdu to trasa przez Czechy i Austrię

Ale szanuję opinie jeżdżących przez Węgry, szczególnie czekor 86 i dids są przekonywujący i dobrze uzasadniają tą trasę i gdy kiedyś będę wyjeżdżał do Cro w piątek, może się skuszę na opcję węgierską.
Ps. Do wszystkich hejterów: to są moje prywatne i subiektywne wnioski więc proszę o wyrozumiałość
Jackar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackar » 25.03.2014 17:29

Aha jeszcze jedno. Jadąc do Cro obowiązkowo muszę się zatrzymać w dawnym sklepie bezcłowym za Mikulovem na granicy czesko-austriackiej, ponieważ moja małżonka zawsze tam wyhaczy jakąś promocję na kosmetyki, bądź kupuje sobie perfumy których w Polsce nie ma.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.03.2014 17:49

Jackar napisał(a):
Ale szanuję opinie jeżdżących przez Węgry, szczególnie czekor 86 i dids są przekonywujący i dobrze uzasadniają tą trasę i gdy kiedyś będę wyjeżdżał do Cro w piątek, może się skuszę na opcję węgierską.
Ps. Do wszystkich hejterów: to są moje prywatne i subiektywne wnioski więc proszę o wyrozumiałość

Powoli, ja nigdy przez Węgry nie jechałem :oczko_usmiech: , zawsze Czechy, Austria (z rożnymi wariantami) i Słowenia z objazdem autostrady. Trasa przez Węgry mnie kusi, ale z domu do Cieszyna mam ok 1 godz, piszecie ze Cieszyn - Żylina to następne 1,5 godz - jadąc przez Czechy to w tym czasie jestem już za Brnem ("płytostrada" mi nie przeszkadza). Jeśli bym miał jechać przez Węgry to raczej jechałbym Brno - Bratysława i droga 86 i to tylko dlatego żeby przejechać się inną trasą.
Mi na razie najbardziej pasuje trasa przez Czechy - Austrię i tu zjazd na Ilz i Feldbach - Słowenia przez Lenart i Ptuj a w Chorwacji najlepiej "starą drogą", a jak mi się spieszy to autostradą :oczko_usmiech: .
Jackar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackar » 25.03.2014 17:53

a to dids przepraszam, ale jakiś post na temat Węgier chyba puściłeś?
m.r.k.77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) m.r.k.77 » 25.03.2014 17:55

witam jak ominąc ten kawałek płatnej autostrady od spielfeld do maribor
czy trasa nr 437 jest płatna.lub prosze o inna trase.
dzieki marek
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.03.2014 17:56

Zapewne tak, bo mnie od kilku już lat "kuszą", ale jakoś nie mogę się zdecydować :oczko_usmiech:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.03.2014 17:57

m.r.k.77 napisał(a):witam jak ominąc ten kawałek płatnej autostrady od spielfeld do maribor
czy trasa nr 437 jest płatna.lub prosze o inna trase.
dzieki marek

OMG sie zaczyna, a nie możesz jak wszyscy przez Mureck - Lenart i Ptuj :?: :?: :?: :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone