Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2014 19:32

Michalm2012 napisał(a):
Nie jechałem przez Cieszyn nigdy, ale oglądałem tą drogę na SV i nie wygląda to dobrze.

Uwielbiam takie opinie :D

Nie jechałem, ale wiem najlepiej, bo widziałem obrazki 8)

Co do trasy ze Śląska wiadomo, że jest kilka opcji 8)

Ja jadę przez Austrię, bo zawsze odwiedzamy po drodze Wiedeń.

Trasa przez Węgry nie jest złym pomysłem, jak ktoś jedzie do Dalmacji 8)

Która trasa lepsza :?: Każdy wie swoje :wink:

Jest też w razie korków w Macelj wariant przez Lublanę i Novo Mesto ( patrz wyżej ).

Jak ktoś planuje podróż na Istrię czy Kvarner to moim zdaniem tylko Austria i Słowenia, a potem do granicy z Chorwacją :D
Ostatnio edytowano 24.03.2014 23:35 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 24.03.2014 19:33

Lednice napisał(a):
paulr napisał(a):jedziemy do Tribunj, noclegu nie planuję, podobno tą trasę robi się w 13 godzin. Tyle że tak jak pisałem, stanie powoduje zdenerwowanie u dzieci, które przekłada się na cały samochód:) wole jechać nawet wolniej niż stać, natomiast targeo pokazuje że po uwzględnieniu objazdu trasa z niecałych 10 godzin robi się około 11 i pół. A jak słyszałem że znajomy stał od połowy Słoweńskiej autostrady aż do granicy z Chorwacją to mi się to w razie czego wcale nie uśmiecha. Najchętniej jechał bym w czwartek z noclegiem w plitwicach. Ale urlop nie pozwala:(

To niedobrze

Ja bym pojechał najkrótszą drogą na Graz, potem na Maribor i pilnie wysłuchiwał się komunikatów o korkach w radiu
SŁOWEŃSKIM

Jak czas oczekiwania będzie ponad 2 godziny :!: , to bym pojechał
tak:
http://tiny.pl/q4l69
Na Lublanę, potem na Novo Mesto, drogą krajową do granicy i wyjeżdżasz na autostradę za miastem Karlovac

Minus - 15 euro za słoweńską winietę
Plus- brak nerwów i można trochę czasu zaoszczędzić 8)

tak jak pisałem 15E to nie majątek przy planach wakacyjnych gdzie za dojazd i tak około 2000zł mi wyjdzie, inna sprawa że nie dokońca 15E więcej bo omijam też ileś tam kilometrów płatnej autostrady w chorwacji. Choć google podpowiada że trasa ma wtedy 100km więcej a czas przejazdu taki sam jak przez wsie i 100km mniej:) nic dzięki za rady
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 24.03.2014 19:39

Dokładnie tak jak piszesz jadąc na Istrię nie ma sensu jechać przez Węgry.
@Lednice a ten odcinek co pepiki w zeszłym roku remontowali za Trzyńcem jest już gotowy?
Pamiętam że opisywałeś jak go objechać.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2014 19:55

Tam był remont nawierzchni i już dawno jest gotowy, skończyli z remontem w sierpniu zeszłego roku :D

Jak coś będą robić, to napiszę o tym na forum :D
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 24.03.2014 19:58

Lednice napisał(a):
paulr napisał(a):jedziemy do Tribunj, noclegu nie planuję, podobno tą trasę robi się w 13 godzin. Tyle że tak jak pisałem, stanie powoduje zdenerwowanie u dzieci, które przekłada się na cały samochód:) wole jechać nawet wolniej niż stać, natomiast targeo pokazuje że po uwzględnieniu objazdu trasa z niecałych 10 godzin robi się około 11 i pół. A jak słyszałem że znajomy stał od połowy Słoweńskiej autostrady aż do granicy z Chorwacją to mi się to w razie czego wcale nie uśmiecha. Najchętniej jechał bym w czwartek z noclegiem w plitwicach. Ale urlop nie pozwala:(

To niedobrze

Ja bym pojechał najkrótszą drogą na Graz, potem na Maribor i pilnie wysłuchiwał się komunikatów o korkach w radiu
SŁOWEŃSKIM

Jak czas oczekiwania będzie ponad 2 godziny :!: , to bym pojechał
tak:
http://tiny.pl/q4l69
Na Lublanę, potem na Novo Mesto, drogą krajową do granicy i wyjeżdżasz na autostradę za miastem Karlovac

Minus - 15 euro za słoweńską winietę
Plus- brak nerwów i można trochę czasu zaoszczędzić 8)

Sory Lednice, ale twoja propozycja jest bez sensu. To jest prawie 80 km dalej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2014 20:10

Jak alternatywą jest stanie powyżej 2 godzin w korkach i denerwowanie się, to ma głęboki sens jechać, a nie stać :wink:
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 24.03.2014 20:27

Lednice napisał(a):Jak alternatywą jest stanie powyżej 2 godzin w korkach i denerwowanie się, to ma głęboki sens jechać, a nie stać :wink:

A ja w ramach alternatywy pojechał bym tak: https://www.google.pl/maps?saddr=Zabrze ... =1&t=m&z=6
Kroki nawet w sobotę dopiero w Chorwacji, Węgry wzdłuż Balatonu luz, trasa 81 luz, Węgry między Gyor a Bratysławą umiarkowany do dużego ruch ale płynny, Bratysława do Cieszyna luz blues :)
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 24.03.2014 20:37

LFB właśnie biorę pod uwagę taki wariant jak przedstawiłeś wyżej,może jeszcze bym pociągnoł pod Budapeszt i w MO póżniej na M7, lub 86 taniej bo bez winietki i tak jak pisali koledzy że oderwanie od monotonnej jazdy autostradami.
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 24.03.2014 20:46

Lednice napisał(a):Jak alternatywą jest stanie powyżej 2 godzin w korkach i denerwowanie się, to ma głęboki sens jechać, a nie stać :wink:

Tak Lepiej, ale nie planując to teraz z domu.

W 2012 roku jechałem tak:
http://goo.gl/maps/bwn05

Na plus jest to, że:
1. nie trzeba kupować winiety na Słowację ani na Węgry,
2.Wjeżdża się do HR od strony Węgier starym przejściem absolutnie bez korków (można przez Mursko Sredisce)
3.Nie robi się więcej kilometrów, które też kosztują
4.Nie ma problemu omijania granicy w Macelj
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 24.03.2014 20:48

Apropo drogi 86
Mam pytanie odnośnie Winiety.
Jak jechaliśmy w 2013 to na tablicach informacyjnych na dwupasmówce było przekreślone M86, teraz widzę na google już opis M86.
Czy ta literka M nie oznacza autostrady i czy nie trzeba będzie kupować winiety?
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 24.03.2014 20:49

andywiki napisał(a):LFB właśnie biorę pod uwagę taki wariant jak przedstawiłeś wyżej,może jeszcze bym pociągnoł pod Budapeszt i w MO póżniej na M7, lub 86 taniej bo bez winietki i tak jak pisali koledzy że oderwanie od monotonnej jazdy autostradami.

Ale wtedy musisz kupić matrycę węgerską i nie widzę sensu jazdy pod Budapeszt.
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 24.03.2014 20:56

No tak masz rację kolego czekor68,więc jak się pisze to się ma coraz jaśniejszą sytuację a jak się przejedzie to już będzie całkiem wiadomo :D
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 24.03.2014 20:57

Michalm2012 napisał(a):Apropo drogi 86
Jak jechaliśmy w 2013 to na tablicach informacyjnych na dwupasmówce było przekreślone M86, teraz widzę na google już opis M86.
Czy ta literka M nie oznacza autostrady i czy nie trzeba będzie kupować winiety?

W takim wypadku to musiała by to być autostrada która może tam kiedyś powstać. Teraz mimo że z Rajki jedziesz do zjazdu na Csorna autostradą to jest to odcinek bezpłatny jak z Bohumina do Ostrawy
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 24.03.2014 21:18

czekor68 napisał(a):
Michalm2012 napisał(a):Apropo drogi 86

W takim wypadku to musiała by to być autostrada która może tam kiedyś powstać. Teraz mimo że z Rajki jedziesz do zjazdu na Csorna autostradą to jest to odcinek bezpłatny jak z Bohumina do Ostrawy

Ale mi chodzi o drogę 86 w okolicy Szombathely
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 24.03.2014 22:50

LFB napisał(a): autostrada od Ziliny do Bratysławy to bajka, bardzo mały ruch i niemalże prosta droga.

... i jakościowo 10 razy lepsza od czeskiej "płytostrady". :mrgreen: :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone