Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejazd przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.05.2008 16:38

Dziękuję za tak szybki odzew - będę jechał w dzień, bo nocą nie lubię. :?

Wyjadę z Nowego Sącza o 5 lu 6 rano , to w Budapeszcie będę ok 11 , jak nic nie stanie na przeszkodzie.
Myślę, że o tej porze przez most Elżbiety jakoś się przeprawię bez większych korków.

Ponieważ jedziemy w trzy samochody, muszę jeszcze "przeforsować" tą trasę u znajomych.

Ale ponieważ zrobili mnie kierownikiem wczasów na Istrii -
to muszą mnie jako kierownika słuchać :wink: :lol:
kkrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 23.05.2008 16:58

A może wariant taki: przed przejściem na Sahy skręcasz na Estergom ,pożniej dojazd do autostrady i dalej do obwodnicy , mijamy Budapeszt od zachodu i dalej na Balaton.
Wariant przetestowany przeze mnie i kilka osób z forum.
Dla mnie to lepsze niz korki w Budapeszcie.Chyba że chcecie oglądać wzgórze Gelerta?. :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.05.2008 17:48

kkrzys napisał(a):A może wariant taki: przed przejściem na Sahy skręcasz na Estergom ,pożniej dojazd do autostrady i dalej do obwodnicy , mijamy Budapeszt od zachodu i dalej na Balaton.
Wariant przetestowany przeze mnie i kilka osób z forum.
Dla mnie to lepsze niz korki w Budapeszcie.Chyba że chcecie oglądać wzgórze Gelerta?. :lol:

Przez Esztergom kiedyś też jechałem - rozpatrzę i ten wariant.
Tylko z racji bliskości od Nowego Sącza przejścia granicznego Mniszek n/Popradem jakoś trasa Koszyce - Miszkolc - Budapeszt bardziej mi "leży" :D
MARK 7
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK 7 » 23.05.2008 18:13

Za kilka dni wyjazd do Cro, decyzja - przez Węgry stąd moje 3 pytania:
1. Czy ktoś wie czy w Lendavie (krótki odcinek Słowenii) jest jakaś stacja benzynowa ?
2. Czy na całej trasie autostrady do Rijeki można płacić w euro?
3. Czy dobrze zrozumiałem forumowiczów, że przy wjeździe na autostradę pobiera się bilet i płaci się na samym końcu przy zjeździe z autostrady, czyli nie za odcinki jak w Słowenii ?
Będę wdzięczny za podpowiedzi i ew. wskazówki.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 23.05.2008 18:58

MARK 7 napisał(a):1. Czy ktoś wie czy w Lendavie (krótki odcinek Słowenii) jest jakaś stacja benzynowa ?

W/g mapy i tego co piszą na forum to jest.

MARK 7 napisał(a):2. Czy na całej trasie autostrady do Rijeki można płacić w euro?

Na pierwszej bramcew wezmą euri i resztę dostaniesz w kunach, którymi zapłacisz na drugiej ;)

MARK 7 napisał(a):3. Czy dobrze zrozumiałem forumowiczów, że przy wjeździe na autostradę pobiera się bilet i płaci się na samym końcu przy zjeździe z autostrady, czyli nie za odcinki jak w Słowenii ?

Tak - przy wjeździe wyrywasz bilet (albo panienka ci go wręcza). przy zjeźszie płacisz. Co do systemu - w Słowenii też gdzieniegdzie jest system z biletem wjazdowym i opłatą przy wyjeździe (np Lublana - Postojna).
MARK 7
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK 7 » 23.05.2008 19:20

Dzięki za błyskawiczny odzew. Na forum nie natknałem się nigdzie aby ktoś pisał o stacji benz. w Lendavie ... może coś przeoczyłem. Gdybyś mógł wkleić link ... podziękowanie odgórne. :D :wink:
Co do autostrady to dalej mam wątpliwości ...albo źle sformułowałem pytanie. Więc pytam dalej... Czy wjeżdżając w Cakowcu na autostradę i pobierając bilet ... zapłacę tylko raz przy wyjeździe w Rijece ... czy są bramki na odcinkach tj. w Zagrzebiu opłata, w Karlowacu, Bosilijewie opłata itp. ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.05.2008 19:37

Wjedziesz w Cakovec, dostaniesz bilet, zapłacisz przy wjeździe do Zagrzebia, w Lucko dostaniesz kolejny bilet zapłacisz i albo w Bosiljevie , albo dopiero w Rijece.
Ale nie ma w tym sposobie poboru opłat żadnego problemu, przy bramkach są duże tablice za co i ile się płaci.
Lepiej na zapłatę mieć kuny lub płacić kartą, bo przelicznik euro na bramkach jest niekorzystny, i dodatkowo czasem można trafić na niesolidna obsługę, która tylko czyha na tych co "pierwszy raz" do Cro :wink:

Stacja benzynowa w Lendavie jest.
MARK 7
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK 7 » 23.05.2008 19:57

Podziękowania dla "niezawodnego" Janusza. Rozwiałeś moje wątpliwości. A do Cro drugi raz ... rok temu (także na Istrię) jechałem przez Austrię i Słowenię. Teraz nadszedł czas na trasę przez Węgry i przetestowanie autostrady w Chorwacji (stąd pytania o zasady opłat). Spróbuję w Cakowcu lub na granicy wymienić euro na kuny, tyle tylko, że będzie to późny wieczór. Pozdrawiam i dzieki za info.
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 23.05.2008 20:58

Stacje sa dwie, zaraz za dawną granicą H/SLO oraz około 1,5 km dalej. Paliwo zdecydowanie tańsze od tego w okolicznych krajach.Mam jedną wątpliwość co do tzw. hitrej cesty. Jeździłem tą trasą 4 krotnie i istnieją 2 możliwości dojazdu z Redics do Hr. 1. Jadąc od granicy H/SLO na Murską Sobotę i potem na granice Hr/Slo lub przez miejscowość Dolga Vas. Jedziemy przez małe miasteczko i unikamy hitrej cesty a do granicy dojeżdżamy bez najmniejszego problemu. Tak było w zwszłym roku , no chyba ,że teraz zamknęli dojazd do miejscowości Dolga Vas(mało prawdopodobne). To tyle moich spostrzeżeń.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.05.2008 21:36

Ta mapka pokazuje ok. 20 km odcinek przejazdu przez Słowenię z Wegier do Chorwacji

Obrazek[/img]
smiodus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smiodus » 23.05.2008 23:20

MARK 7 napisał(a):Dzięki za błyskawiczny odzew. Na forum nie natknałem się nigdzie aby ktoś pisał o stacji benz. w Lendavie ... może coś przeoczyłem. Gdybyś mógł wkleić link

link bardzo proszę
http://www.poiplaza.com/index.php?p=map ... dc&lstc=37

i faktycznie stacje tam są tylko na tym odcinku ja (a w zasadzie przyjaciele z drugiego wozu) nie odnaleźliśmy LPG.

pozdr
S
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 24.05.2008 11:43

krzysiek M. napisał(a):Jeździłem tą trasą 4 krotnie i istnieją 2 możliwości dojazdu z Redics do Hr. 1. Jadąc od granicy H/SLO na Murską Sobotę i potem na granice Hr/Slo lub przez miejscowość Dolga Vas. Jedziemy przez małe miasteczko i unikamy hitrej cesty a do granicy dojeżdżamy bez najmniejszego problemu.

http://www.cestnina.si/doc/karta%20-%20vinjete.pdf
W okolicy Lendawy zgodnie z powyższą mapką nie ma odcinków na których obowiazywałaby winieta.
fhuzbych
Croentuzjasta
Pierwszy raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 24.05.2008 17:07

Wybieram się z rodziną do Chorwacji będę jechał z okolic Katowic a prowadzę tylko ja. Z tego co się doczytałem z forum jest wiele dróg którymi można dojechać do celu:
1 to jak najszybsza CADCA ZILINA BRATISŁAWA WIEN GRAZ i HR autostrada do celu SPLIT wyjazd wieczór na miejscu ok 10- 12 następnego dnia.
2 to też szybka CADCA ZILINA BRATISŁAWA i potem 86 i autostrada HR i SPLIT

NO I 3 droga moze tak wyjazd wczesnie rano np ok 4 nad ranem z Katowic CADCA ZILINA PRIEVIDZA NITRA KOMARNO I WĘGRY SZEKES-FEHERVAR I NAD BALATON tam jestem ok 10-12 spacerek zwiedzanie okolic balatonu dobre żarcie i nocleg na drugi dzień ok 4 rano wyjazd i do HR LETENYE AUTOSTRADA DO KARLOWAC I ZJAZD NA STARĄ DROGĘ do celu czyli PLITVICE. Ta droga trwała by 2 dni ale ponieważ kieruję sam była by bezpieczna nie wymagałaby winiet ani na słowacji ani na węgrzech a chorawcję też przejechałbym w większosci stara darmową ale jednoczesnie urokliwą drogą. Byłbym wypoczęty po drodze można by było trochę zwiedzić okolice HR a nocleg na węgrzech ponoc nie jest drogi poza tym miłbym spore oszczędnosci kasy bo jechałbym darmowymi drogami a mój diesel pali ok 4 L przy predkosci ok 80-100km. a przy 130-140 pali 7-8 l więc tez sporo zaoszcędziłbym na paliwie. Czy ta droga ma sens czy ktoś tak jechał? Proszę o jakies rady. Pozdrawiam ZBYCH
jdubowski
Cromaniak
Re: Pierwszy raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 24.05.2008 19:41

fhuzbych napisał(a):NO I 3 droga moze tak wyjazd wczesnie rano np ok 4 nad ranem z Katowic CADCA ZILINA PRIEVIDZA NITRA KOMARNO I WĘGRY SZEKES-FEHERVAR I NAD BALATON tam jestem ok 10-12

Kiedyś do Budapesztu jechałem podobnie.
Zwróć uwagę że Zilina - Prievidza - Nitra to domena dróg krętych a w pewnych odcinkach również stromych (Fackovske sedlo).
Jeśli jedziesz w sobotę rano to drogi w okolocy Balatonu są nieźle zatłoczone, a w każdej miejscowości kilka świateł i przejść dla pieszych, tłumy plażowiczów nie oglądających się na auta - trzeba mieć oczy z wszystkich stron głowy.

fhuzbych napisał(a): Ta droga trwała by 2 dni ale ponieważ kieruję sam była by bezpieczna nie wymagałaby winiet ani na słowacji ani na węgrzech

Nie wiem jak ty, ale mnie telepanie się przez wioski i górzyste kręte drogi męczy bardziej niż jazda autostradami (Słowacja i Węgry to nie są kraje gdzie autostrady bywają zatłoczone). Realne oszczędności na winietach są rzędu 40 zł. Na paliwie faktycznie zaoszczędzisz.

Mój tegoroczny plan zakłada jazdę w tamtą stronę drogą tradycyjną (Cieszyn - Czadca - Żylina - Bratysława - Graz - Maribor - Krapina - Zagrzeb - A1). Powrót - 3 warianty:
1. jak wyżej tyle że przez Ptuj i Lenart
2. przez Węgry drogą 86
3. ewentualnie przez Węgry ale z użyciem autostrad, włącznie z obwodnicą Budapesztu.
W obie strony jadę poza wekendem.
fhuzbych
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 24.05.2008 19:49

pojadę 10 czerwca tj wtorek
czyli radzisz jechać raczej autostradą niż wlec się wąskimi drogami
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przejazd przez Węgry - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone