sdolas napisał(a):Jak bardzo zmienne są warunki pogodowe w HR a w szczególności siła wiatru ?
Są zmienne i to bardzo. W dużej amplitudzie i bardzo szybko.
W zeszłym roku w ciągu pół godziny rozbujał się niezły sztorm - zobacz sobie opis:
bora-tramontana-dla-informacji-i-ku-przestrodze-t38941.html
A w tym roku miałem ze dwa razy zmianę pogody:
- ślicznie - chmury - porywisty wiatr - spokój - słońce
w ciągu dosłownie kilkunastu minut.
Np: Wypłynęliśmy w b. ładnej pogodzie zatankować.
Po jakichś 5 minutach znienacka zaczęło mocno wiać od brzegu, następnie dołączył lekki deszczyk. Po następnych kilku mniutach już w odległości z 200 metrów od brzegu, z którego wiało, były spore fale.
Dopłynęliśmy do stacji benzynowej w Trogirze z wściekłymi podmuchami i sporymi skotłowanymi falami (fajnie się tankuje w takich warunkach). Po kilku minutach wszystko ucichło. Przepłynęliśmy na drugą stronę kanału, żeby pójść do Trogiru - już w spokojnych warunkach. Kiedy zacumowaliśmy - pokazało się słońce, a po godzinie wróciliśmy do portu - było znowu ślicznie, mały wiaterek, słoneczko i ani śladu fal.
Jak taki wiatr od brzegu Cię dopadnie na wodzie, to nie masz sznas nawet zbliżyć się do brzegu. Możesz tylko się modlić o pomoc, albo, żeby się to skończyło szczęśliwie. A dobicie do brzegu nawietrznego w takich warunkach może być bardzo niebezpieczne. To może się wydawać nieprawdopodobne, ale przepłynięcie nawet kilkudziesięciu metrów w trudnych warunkach takim sprzętem staje się niemożliwe.
No i jeszcze pozostaje sprawa napędu, czyli wioseł, które muszą być mocne, żeby wytrzymać obciążenia fal i napór pontonu pchanego wiatrem. Widziałem jak łamią się wiosełka, a sam złamałem dość solidne wiosło podczas ostrego wiosłowania pod wiatr i falę na kajaku. A jak coś takiego się dzieje w złych warunkach, to naprawdę jest poważny problem, bo wiatr wcale nie przestaje wtedy wiać...
Tak jak już Ci pisaliśmy: to nie jest sprzęt wycieczkowy, tylko zabawowy przy brzegu.
I pewnie wiele razy Ci się uda, ale liczy się ten jeden, możesz mieć pecha, a konsekwencje...

.png)
.png)
.png)
.png)