AdixST napisał(a):OoPrzynajmniej wiadomo, gdzie się mamy kierować. A jak z noclegami? Ciężko będzie coś znaleźć na miejscu, bo teraz w sumie sezon w pełni?
Młodzi jesteście to dacie sobie spokojnie radę
.png)
AdixST napisał(a):OoPrzynajmniej wiadomo, gdzie się mamy kierować. A jak z noclegami? Ciężko będzie coś znaleźć na miejscu, bo teraz w sumie sezon w pełni?
.png)
.png)
.png)
AdixST napisał(a):Jedna noc w samochodzie najwyżej i wznowimy poszukiwaniaA jak z gotówką? Brać euro i wymieniać na kuny czy na miejscu wymienić złotówki?
A może w ogóle nie wymieniać i wypłacać z bankomatu? Z tego co wiem z mojej karty mogę bez prowizji wypłacać gotówkę w UniCredit, ale pytanie czy to dość łatwo dostępny bankomat?
.png)
AdixST napisał(a):Cześć!
Wybieramy się ze znajomymi (4 osoby 20-25lat) samochodem do Chorwacji. Będzie to nasz pierwszy wyjazd, także nie mamy pojęcia gdzie warto pojechać.
Na pewno wyjeżdżamy 17.07 (niedziel), żeby na rano 18.07 być na miejscu. Możecie coś polecić dla młodych? Mogą być okolice Makarskiej, odległość nie gra roli.
Pozdrawiam!
.png)
Kobal66 napisał(a):AdixST napisał(a):Jedna noc w samochodzie najwyżej i wznowimy poszukiwaniaA jak z gotówką? Brać euro i wymieniać na kuny czy na miejscu wymienić złotówki?
A może w ogóle nie wymieniać i wypłacać z bankomatu? Z tego co wiem z mojej karty mogę bez prowizji wypłacać gotówkę w UniCredit, ale pytanie czy to dość łatwo dostępny bankomat?
Bankomaty Zagrebacka banka masz w Brela, Baska Voda, Tucepi, Podgora i w samej Makarskiej 5.
http://www.zaba.hr/home/en/map/ATMs
Euro zabierzcie na kwaterę bo przeważnie ceny są podawane właśnie w euro.
.png)
giba0909 napisał(a):Kobal66 napisał(a):AdixST napisał(a):Jedna noc w samochodzie najwyżej i wznowimy poszukiwaniaA jak z gotówką? Brać euro i wymieniać na kuny czy na miejscu wymienić złotówki?
Bankomaty Zagrebacka banka masz w Brela, Baska Voda, Tucepi, Podgora i w samej Makarskiej 5.
http://www.zaba.hr/home/en/map/ATMs
Euro zabierzcie na kwaterę bo przeważnie ceny są podawane właśnie w euro.
A czy orientujesz się czy takowy bankomat jest w Zaostrogu?
.png)
tuciek napisał(a):Witam wszystkich Cromaniaków.
Już za tydzień nasza pierwsza podróż do Chorawacji. W zawiązku z tym mam jeszcze kilka wątpliwości, które chciałbym rozwiać w tym wątku. Jedziemy na 9 noclegów do Pakostane. Chcę wcześniej zaplanować chociaż "z grubsza" nasz pobyt (2 + 2 chłopcy w wieku 8 i 3 lata).
Pytanie 1: Czy jadąc przez Cz/A/Slo starszy syn musi korzystać z fotelika? W tej chwili w samochodzie siedzi na takiej podkładce ale wyczytałem, że jeśli dziecko ma powyżej 135cm wzrostu może jechać tylko zapięty w pasach? Nasz syn ma 140cm wzrostu i 8 lat.
Pytanie 2:Skąd można wypłynąć na wyspę Brac w pobliżu Pakostane? Na mapach google wygląda na to, że ze Splitu jednak to ponad 120km od tej miejscowości. Czy wiedzą Państwo czy gdzieś bliżej pływają promy/statki na tę wyspę?
Pytanie 3:Czy z takimi dziećmi warto odwiedzić PN Krka? Chodzi mi to to czy nie trzeba maszerować powiedzmy 5h bo nasi chłopcy będą mocno marudzić...
Dziękuję za ewentualną pomoc, jeśli coś mi się jeszcze nasunie to będę pisał i pytał. Pozdrawiam
.png)
.png)
tuciek napisał(a):Witam wszystkich Cromaniaków.
Już za tydzień nasza pierwsza podróż do Chorawacji. W zawiązku z tym mam jeszcze kilka wątpliwości, które chciałbym rozwiać w tym wątku. Jedziemy na 9 noclegów do Pakostane. Chcę wcześniej zaplanować chociaż "z grubsza" nasz pobyt (2 + 2 chłopcy w wieku 8 i 3 lata).
Pytanie 1: Czy jadąc przez Cz/A/Slo starszy syn musi korzystać z fotelika? W tej chwili w samochodzie siedzi na takiej podkładce ale wyczytałem, że jeśli dziecko ma powyżej 135cm wzrostu może jechać tylko zapięty w pasach? Nasz syn ma 140cm wzrostu i 8 lat.
Pytanie 2:Skąd można wypłynąć na wyspę Brac w pobliżu Pakostane? Na mapach google wygląda na to, że ze Splitu jednak to ponad 120km od tej miejscowości. Czy wiedzą Państwo czy gdzieś bliżej pływają promy/statki na tę wyspę?
Pytanie 3:Czy z takimi dziećmi warto odwiedzić PN Krka? Chodzi mi to to czy nie trzeba maszerować powiedzmy 5h bo nasi chłopcy będą mocno marudzić...
Dziękuję za ewentualną pomoc, jeśli coś mi się jeszcze nasunie to będę pisał i pytał. Pozdrawiam
.png)
tuciek napisał(a):Brac ze względu na plażę Zlatini rat w miejscowości Bol. Na obrazkach wygląda zjawiskowo i chwielibyśmy tam spędzić kilka godzin na plażowaniu.