Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pięć tras do HR.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Haweł
Cromaniak
Pięć tras do HR.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 08.12.2006 15:15

Tak sobie siedze i mysle,zastanawiam sie,ktora trasa jechac w nadchodzace wakacje.Napewno jade do Omisia,trzeci raz z kolei,bardzo mi sie tam podoba.Trasy:
1.Krakow,Chyzne,Budapeszt,Nagykanizsa,Omis-1161 km,15 godzin.
2.Krakow,Wadowice,Bratyslawa,Wieden,Graz,Omis-1198 km,15.41 godz.
3.Krakow,Cieszyn,Brno,Wieden,Graz,Omis-1228 km,16.17godz.
4.Krakow,Wadowice,Bratyslawa,Csorna,Szombathely,Nagykanizsa,Omis-1147 km,16.24 godz.
5.Krakow,Wadowice,Bratyslawa,Csorna,Szombathely,Redics,Varazdin,Omis-1136 km,16.36 godz.
Wszystkimi z wyjatkiem trasy nr 4 jechalem.Ostatnio jezdzilem,przez dwa razy trasa nr 5.Kazda z tras ma plusy i minusy.
1.Trasa spoko,tylko jak zwykle w Budapeszcie sie pewnie pogubie :(
2.Boje sie troche austrii,Niezawodny i inni nastraszyli mnie troche wielkoscia mandatow,pomimo tego,ze jezdze spokojni,ale kazdemu moze sie cos przytrafic...
3.Jak wyzej,a i czescy policjanci tez sa na polakow cieci...
4.Ta trasa jeszcze nie jechalem i ta podoba mi sie najbardziej,dlatego,ze jak podpowiedzial mi,zasugerowal kolega rich72,wpadam zaraz za granica na autostrade i jest jedna granica mniejdo przekroczenia.
5.Dwa ostatnie wyjazdy ta trasa,pora cos zmienic...
Czekam na rady,propozycje.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 08.12.2006 17:19

Witam,

Co do trasy nr 4 to jest całkiem, sympatyczna no nielicząc powolnej jazdy na Węgrzech ( Panowie mundurowi i ograniczenia prędkości). Jedna granica mniej ale nietrzeba też kupować winiety na Węgry. No i można wstąpić nad Balaton i np.spędzić tam nocleg tranzytowy.

Pozdrawiam
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 08.12.2006 17:54

Haweł napisał(a):
2.Boje sie troche austrii,Niezawodny i inni nastraszyli mnie troche wielkoscia mandatow,pomimo tego,ze jezdze spokojni,ale kazdemu moze sie cos przytrafic...

Czekam na rady,propozycje.

Dlaczego miałbyś się obawiać Austrii, przecież jedziesz na wakacje. Obok żona, z tyłu dzieci, nie bedzięsz przecież się ścigał z czasem.

Zresztą jeżeli jeżdzisz na noc :?: to chyba wszystko jedno którędy.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 08.12.2006 18:22

ja obstawiam 5 :wink: i podobną też pojadę :D
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 08.12.2006 18:26

Beata W. napisał(a):Witam,

Co do trasy nr 4 to jest całkiem, sympatyczna no nielicząc powolnej jazdy na Węgrzech ( Panowie mundurowi i ograniczenia prędkości). Jedna granica mniej ale nietrzeba też kupować winiety na Węgry. No i można wstąpić nad Balaton i np.spędzić tam nocleg tranzytowy.

Pozdrawiam

spotkałem 1 patrol ze starą suszarką jadąc tam i z powrotem i "anty" wytropił mi ich 3 km wcześniej. Przelotowa przez Węgry z tempomatem ustawionym na 130 w wioskach zgodnie z zasadami + 15 km/h
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 08.12.2006 19:38

Haweł napisał(a):Czekam na rady,propozycje.

To weź jeszcze pod uwagę wariant przezChyżne-Bratysławę-Wiener Neustadt-Maribor-Zagrzeb. Jak każda inna ma swoje plusy i munusy. "Wąskie gardła" to : dojazd do autostrady na SK oraz odcinki Bratysława-Eisenstadt i Maribor-HR. Reszta to autostrady lub drogi szybkiego ruchu. W tzw. środku tygodnia nigdy nie miałem problemów z korkami. Polecam rozważyć.
Pzdr
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 09.12.2006 19:49

Dalej rozmyslam i wstepnie obieram kierunek na Chyzne,Budapeszt,Balaton.Nagykanizsa,Omis.Dlatego tak zdecydowalem,bo jak sobie przypomne wyjazd w tym roku na Zwardon,to szlak mnie trafia,jaka tam jest droga.Przez ten odcinek zmieniam trase na przyszly rok.Teraz mam pytanie,jak wyglada autostrada od Budapesztu do granicy,cos tam buduja,cos oddali.Moze ktos wie jak to wyglada.I jeszcze jedno,jak bez problemow przejechac Budapeszt,zawsze sie tam gubie.
Anusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 09.12.2006 20:27

Witam!Ja jechałam trasą zblizoną do twojego numeru 4 w tym roku. Tyle że jechałam z Warszawy i przez Cieszyn, ale dalej na Bratysławę, Nagykanizsa i do Baska Voda. Jak dla mnie trasa była super. Nie mogę tez narzekac na wolną jazdę przez Węgry, bo jak dla mnie było ok. Stan dróg w porównaniu z naszymi duzo lepszy. Węgrzy dość szybko kładą się spać (tak przynajmniej wynika z moich obserwacji) i jak przejeżdżałam przez nie ok.22 ( mniej wiecej o tej godzinie przekraczałam granice w Rajce) to na wsiach nie bylo juz żadnego ruchu. Może dzieki temu jechalo mi się dobrze.
Za rok pewnie znowu wybiore tę trasę.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 09.12.2006 20:29

Haweł napisał(a): jak sobie przypomne wyjazd w tym roku na Zwardon,to szlak mnie trafia,jaka tam jest droga.

Przesada :wink: częściowo wyremontowali Istebna itd :wink:
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 09.12.2006 21:46

Przesada :wink: częściowo wyremontowali Istebna itd :wink:[/quote]

Jak czesciowo ? Ja z Krakowa do Zwardonia jechalem ponad 2 h,a to 120 km.Duzo remontow drog,a dziur wpierony.Mam nadzieje,ze faktycznie wyremontuja ta trase,w co watpie.Dla odmiany chcialbym jechac przez Budapeszt.Jak wyglada autostrada za Budapesztem,jaka jest dluga,cos tam oddali nowego,tak,gdzies czytalem.Jechalem ta trasa,ale bylo to 3 lata temu.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 09.12.2006 22:21

A propos trasy na Zwardoń, to na przyszłe wakacje będzie już gotowa obwodnica Żywca i otworzą wiadukt w Szarem ale nadal pozostanie przejazd p. W.Górkę no i Laliki:(.
Do Budapesztu bedziesz jechał p. Bratysławę ?
O trasie z Budapesztu też czytałem, że są tam jeszcze brakujące odcinki.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 10.12.2006 08:29

gospodarz napisał(a):A propos trasy na Zwardoń, to na przyszłe wakacje będzie już gotowa obwodnica Żywca i otworzą wiadukt w Szarem ale nadal pozostanie przejazd p. W.Górkę no i Laliki:(.
Do Budapesztu bedziesz jechał p. Bratysławę ?
O trasie z Budapesztu też czytałem, że są tam jeszcze brakujące odcinki.

Mowie,ze najprawdopodobniej pojade na Chyzne,Budapeszt,Nagykanizsa,Omis.Nie bede robil kolka przez Bratyslawe :).Dlatego rezygnuje z trasy przez Bratyslawe,ze wzgledu na przejazd przez Zwardon,a nie chce mi sie tluc przez Slowacje od Chyznego,choc tez tak mozna,na Chyzne,Bratyslawe,Csorna...Jeszcze jest czas na zastanowienie sie,zapytania do tych co moze jezdzili,albo jezdza takimi trasami nie w sezonie.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 10.12.2006 08:36

Haweł napisał(a):Teraz mam pytanie,jak wyglada autostrada od Budapesztu do granicy,cos tam buduja,cos oddali.Moze ktos wie jak to wyglada.I jeszcze jedno,jak bez problemow przejechac Budapeszt,zawsze sie tam gubie.

Za Budapesztem od Zamardi aż do ronda gdzie kiedyś rozbił sie polski autokar jest autostrada.Tak że spokojnie omija się wszystkie nadbalatońskie miejscowości,przez które jechało się 40km/h albo wcale sie nie jechało tylko stało w korku :lol:.Za Nagykanizsa jest jeszcze kawałeczek autostrady (jakieś 10km) bezpośrednio do granicy w Letenye.
To są dane z lata tego roku.Może w przyszłym roku będzie coś więcej.
http://www.motorway.hu/engine.aspx?page=Polish
To jest link do węgierskich autostrad,a Budapeszt nie jest wcale taki straszny jak go malują :lol:
Pozdrav.
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 10.12.2006 09:06

Posłuchaj Krystka !!!! Trasa przez Bratysławę, Wiener Neustad, Graz i Maribor jest optymalna pod względem czasowym i (mimo winietek) najbardziej ekonomiczna. No, chyba że masz żyłkę rajdowca i poniżej "złoty piędziesiąt" nie schodzisz :) To prawda, że wspomniane "wąskie gardła" mogą być dokuczliwe ale lepsze stanie w korku niż mordowanie się zwykłymi drogami na Węgrzech ze świadomością, że policja ichniejsza za nami-bratankami nie przepada a pogadać się z nimi nie da bo używają jedynie jakiegoś pogańskiego, niezrozumiałego narzecza. Jak na autostradzie wrzucisz 100-130 km/h to spokojnie i ekonomicznie dojedziesz na miejsce. A trasa od granicy SK/A do Wiener Neustad, widziałem, że jest już w przebudowie i będzie albo autostrada albo expresówka :) Ja jeżdżę z Sosnowca i od razu kieruję się na Cieszyn (zakup winietek na granicy) a potem na Żyline i Bratysławę. Odpuszczam zupełnie Zwardoń - szkoda czasu i nerwów. Z S-ca do Zwardonia minium 2.5 godziny. A do Cieszyna max. 1.15 godz.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 10.12.2006 09:09

Dzieki wojan za konkretna odpowiedz.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone