Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pięć kierunków-pięć historii. Edynburg, Karpathos-Rodos s.7

Według greckiego mitu, imię Europa pochodzi od fenickiej księżniczki Europa, uwiedzionej przez Zeusa, kiedy ukrywał się jako byk, a następnie zabrał ją na Kretę. Bułgaria uważana jest za najstarszy kraj w Europie, ponieważ jej nazwa praktycznie nie zmieniła się od 641 roku naszej ery. Pałac Buckingham został zbudowany na miejscu domu publicznego w 1702 roku. Około 6 milionów lat temu nastąpił kryzys messyński - podczas tego zdarzenia Morze Śródziemne niemal całkowicie wyparowało.
wiola2012
Cromaniak
Re: Pięć kierunków - pięć historii. Historia pierwsza - Edyn

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.05.2026 11:40

mysza73 napisał(a):…dziękuję za przypomnienie mi tej cudowne wyspy :hearts: :hearts: :hearts:

majkik75 napisał(a):Dziękuję za kolejny etap :proszedzieki: i już się szykuję na Pag :hearts:

Cala przyjemność po mojej stronie :proszedzieki:
piekara114
Opiekun działu
Re: Pięć kierunków-pięć historii. Edynburg, Karpathos-Rodos

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.05.2026 13:31

Ale mnie zaskoczyłaś tym końcem :bojesie:

Karpathos na kiedyś....
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.05.2026 13:49

Całą Grecję przeczytałam na raz - i dobrze bo już za nią tęsknię :rotfl:
Ładna ta Twoja Karpatka :tak: Kto wie, może za jakiś czas?
Na ten moment do połowy przyszłego roku wciąż będziemy w Prevezie ale chodzą nam po głowie zmiany lokalizacji, trzeba solidniej rozeznać temat :oczko:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 13.05.2026 19:36

wiola2012 napisał(a):O 09:50 mamy samolot, najpierw leciał nad Cykladami do Aten ...
Piękną pogodę mieliście podczas tego lotu, więc widoki były niesamowite.

wiola2012 napisał(a):I to koniec naszej greckiej przygody a.d 2025.
Fajnie było, ale mało :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
Dzięki na pokazanie Karpathos, która bardzo mi się podoba. Może kiedyś uda mi się na nią polecieć albo popłynąć.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.05.2026 19:55

piekara114 napisał(a):Ale mnie zaskoczyłaś tym końcem :bojesie:

Jeszcze kilka historii mam do napisania, nie ma co przedłużać :oczko_usmiech:
piekara114 napisał(a):Karpathos na kiedyś....

Odkryjesz ją sobie po swojemu i będziesz zadowolona, jestem pewna.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.05.2026 20:13

Kapitańska Baba napisał(a):Całą Grecję przeczytałam na raz - i dobrze bo już za nią tęsknię :rotfl:
Ładna ta Twoja Karpatka :tak: Kto wie, może za jakiś czas?

Cieszę się , że Ci się podoba :smo: . Ładna jest, chociaż mało dokładnie ją pokazałam. Wystarczająco jednak, żeby zachęcić i pokazać możliwości wyspy. Nie miałam aparatu, pojechałam z samym telefonem (nie lubię robić zdjęć telefonem) i 90 % zdjęć to pamiątki z naszych kolacji, tańców, kąpieli ... wszystko z ludźmi :mg: . Nie myślałam, że coś napiszę o tym urlopie :D .
Kapitańska Baba napisał(a):Na ten moment do połowy przyszłego roku wciąż będziemy w Prevezie ale chodzą nam po głowie zmiany lokalizacji, trzeba solidniej rozeznać temat :oczko:

Preveza to świetna miejscówka, bo daje Wam możliwość pływania po Jońskim, wschodnia strona Grecji ma np. cudne Cyklady, ale jakie tam są warunki do żeglowania to nie mam pojęcia. Tam chyba bardziej wieje.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.05.2026 20:20

megidh napisał(a):Piękną pogodę mieliście podczas tego lotu, więc widoki były niesamowite.

To prawda, wszystkie wyspy było widać jak na dłoni. Widzialam Santorini i małą Ios, obserwowałam promy, bo gdzieś na jednym z nich płynęła tego dnia moja siostrzenica z Ios do Pireusu :D
megidh napisał(a):
Dzięki na pokazanie Karpathos, która bardzo mi się podoba. Może kiedyś uda mi się na nią polecieć albo popłynąć.

Gosiu, ta wyspa jest naturalnie piękna, zabytkowo mniej, chociaż ma Olympos, które wystarczy za wszystkie zabytki :hearts: .
Poprzednia strona

Powrót do Europa