Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pięć kierunków-pięć historii. Edynburg, Karpathos, Una i Pag

Według greckiego mitu, imię Europa pochodzi od fenickiej księżniczki Europa, uwiedzionej przez Zeusa, kiedy ukrywał się jako byk, a następnie zabrał ją na Kretę. Bułgaria uważana jest za najstarszy kraj w Europie, ponieważ jej nazwa praktycznie nie zmieniła się od 641 roku naszej ery. Pałac Buckingham został zbudowany na miejscu domu publicznego w 1702 roku. Około 6 milionów lat temu nastąpił kryzys messyński - podczas tego zdarzenia Morze Śródziemne niemal całkowicie wyparowało.
wiola2012
Cromaniak
Re: Pięć kierunków - pięć historii. Historia pierwsza - Edyn

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.05.2026 12:40

mysza73 napisał(a):…dziękuję za przypomnienie mi tej cudowne wyspy :hearts: :hearts: :hearts:

majkik75 napisał(a):Dziękuję za kolejny etap :proszedzieki: i już się szykuję na Pag :hearts:

Cala przyjemność po mojej stronie :proszedzieki:
piekara114
Opiekun działu
Re: Pięć kierunków-pięć historii. Edynburg, Karpathos-Rodos

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.05.2026 14:31

Ale mnie zaskoczyłaś tym końcem :bojesie:

Karpathos na kiedyś....
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.05.2026 14:49

Całą Grecję przeczytałam na raz - i dobrze bo już za nią tęsknię :rotfl:
Ładna ta Twoja Karpatka :tak: Kto wie, może za jakiś czas?
Na ten moment do połowy przyszłego roku wciąż będziemy w Prevezie ale chodzą nam po głowie zmiany lokalizacji, trzeba solidniej rozeznać temat :oczko:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 13.05.2026 20:36

wiola2012 napisał(a):O 09:50 mamy samolot, najpierw leciał nad Cykladami do Aten ...
Piękną pogodę mieliście podczas tego lotu, więc widoki były niesamowite.

wiola2012 napisał(a):I to koniec naszej greckiej przygody a.d 2025.
Fajnie było, ale mało :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
Dzięki na pokazanie Karpathos, która bardzo mi się podoba. Może kiedyś uda mi się na nią polecieć albo popłynąć.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.05.2026 20:55

piekara114 napisał(a):Ale mnie zaskoczyłaś tym końcem :bojesie:

Jeszcze kilka historii mam do napisania, nie ma co przedłużać :oczko_usmiech:
piekara114 napisał(a):Karpathos na kiedyś....

Odkryjesz ją sobie po swojemu i będziesz zadowolona, jestem pewna.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.05.2026 21:13

Kapitańska Baba napisał(a):Całą Grecję przeczytałam na raz - i dobrze bo już za nią tęsknię :rotfl:
Ładna ta Twoja Karpatka :tak: Kto wie, może za jakiś czas?

Cieszę się , że Ci się podoba :smo: . Ładna jest, chociaż mało dokładnie ją pokazałam. Wystarczająco jednak, żeby zachęcić i pokazać możliwości wyspy. Nie miałam aparatu, pojechałam z samym telefonem (nie lubię robić zdjęć telefonem) i 90 % zdjęć to pamiątki z naszych kolacji, tańców, kąpieli ... wszystko z ludźmi :mg: . Nie myślałam, że coś napiszę o tym urlopie :D .
Kapitańska Baba napisał(a):Na ten moment do połowy przyszłego roku wciąż będziemy w Prevezie ale chodzą nam po głowie zmiany lokalizacji, trzeba solidniej rozeznać temat :oczko:

Preveza to świetna miejscówka, bo daje Wam możliwość pływania po Jońskim, wschodnia strona Grecji ma np. cudne Cyklady, ale jakie tam są warunki do żeglowania to nie mam pojęcia. Tam chyba bardziej wieje.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.05.2026 21:20

megidh napisał(a):Piękną pogodę mieliście podczas tego lotu, więc widoki były niesamowite.

To prawda, wszystkie wyspy było widać jak na dłoni. Widzialam Santorini i małą Ios, obserwowałam promy, bo gdzieś na jednym z nich płynęła tego dnia moja siostrzenica z Ios do Pireusu :D
megidh napisał(a):
Dzięki na pokazanie Karpathos, która bardzo mi się podoba. Może kiedyś uda mi się na nią polecieć albo popłynąć.

Gosiu, ta wyspa jest naturalnie piękna, zabytkowo mniej, chociaż ma Olympos, które wystarczy za wszystkie zabytki :hearts: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 14.05.2026 22:09

Pięć kierunków, pięć historii. Podróżniczy mix 2025.

Historia trzecia. Park Narodowy Una w Bośni i Pag w Chorwacji - sierpień 2025

Nasz sierpniowy urlop mógł trwać tylko dziewięć dni i musiał spełniać jeszcze taki warunek, że podróżować będziemy autem. Po przemyśleniach, kombinacjach i kalkulacjach wybór padł na Pag. Nie chcieliśmy jednak jechać typową drogą, prosto do celu. Chcieliśmy jakąś dodatkową atrakcję np. dwudniowy przystanek w Austrii w Hallstatt. Szybko jednak zmieniłam zdanie, gdy się okazało, że ceny kwater w sierpniu wykraczają poza mój budżet.
I wtedy nasze Forum mnie nie zawiodło. Piotr i Beata (Piekara) podsunęli mi, za pomocą swoich relacji, rewelacyjny pomysł, żeby wyznaczyć trasę przez Bośnię i spędzić trochę czasu w PN Una.
Z perspektywy czasu mogę stwierdzić ,że to był cudowny urlop :hearts: .
Odwiedziliśmy Zieloną Bośnię i Księżycowy Pag.
(...)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 14.05.2026 22:27

Wyjazd 14 sierpnia po południu.
Trasa: Płock - Łódź -Jastrzębie-Zdrój -Cieszyn -Żylina -Bratysława -Szombathely-Letenye -przejście Dvor (Cro – BiH) ( odradzam)
Bosanski Novi -Zamek Ostrožac - Kulen Vakuf.
Winietę na Słowację i Węgry zakupiłam online 3 dni wcześniej. W Chorwacji, wiadomo bramki. W BiH opłat nie było. Tam gdzie to możliwe jechaliśmy autostradami, tylko krótki odcinek w Czechach drogą z opcją (unikaj opłat).
Ostatnie tankowanie w Polsce, kolejne będzie dopiero w Cro :) .

1.jpg

Za kierownicą się zmieniamy więc drogi szybko ubywa. Później, gdzieś na Węgrzech, robimy sobie wspólną drzemkę. Do Cro wjeżdżamy około 7:00.
Na pierwszej stacji kawa, toaleta, make-up, fryzjer :mg: i można ruszać dalej.
Google pokazuje, że na Lućko się bardzo korkuje więc wybieramy alternatywną trasę. Zamiast w Maljevac, przekroczymy granicę z Bośnią w Dvor.
Jedziemy lokalną drogą, a krajobraz i zabudowania do złudzenia przypominają rodzime tereny, tylko flaga inna.

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Ostatni, chorwacki odcinek jest bardzo malowniczy, trasa prowadzi wzdłuż rzeki Una, po której przebiega granica.
Ruch samochodowy jest tak znikomy, że aż się dziwię. Wjeżdżamy do miasteczka i stop. Ziścił się czarny scenariusz. Korek do granicy czyli min. 700 m :ciska: . Pytanie, dlaczego gm nie pokazywała tej kolejki. 1,5 h później jesteśmy już na ostatniej prostej.

6.jpg

W sumie staliśmy ponad 2 godziny. Nasz samochód był 124. Skąd tyle aut? Przecież nikt nas prawie nie mijał?
W przeciwnym kierunku ruch był raczej płynny. Czy zawsze tak jest? Nie wiem. Mam teorię, że w to piątkowe, przedświąteczne przedpołudnie, Chorwaci wybrali się do sąsiedniego miasteczka, po stronie BiH, na zakupy.
Skąd taka teoria? Bo w przygranicznym miasteczku było tyle ludzi co u nas na odpuście :mg: .
Najważniejsze, że już jesteśmy po tej właściwej stroni granicy i w końcu, jak najszybciej, udajemy się do zamku Ostrożac. :papa:

piekara114
Opiekun działu
Re: Pięć kierunków-pięć historii. Edynburg, Karpathos, Una i

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.05.2026 08:06

PN Una to była jedna z lepszych części wakacji na Brać w 2024 (powrót po 4 latach przerwy). W sumie w rankingu wakacji podium zajęły wtedy miejsca spoza Chorwacji.... Relacji nie pisałam i nie będzie, ale o Parku moim okiem można przeczytać tu - cieszę się, że wątek Cię nakierował :mg:

wiola2012 napisał(a):Pytanie, dlaczego gm nie pokazywała tej kolejki. 1,5 h później jesteśmy już na ostatniej prostej.
Odpowiedź na to pytanie jest dla mnie dość proste... Blisko kraj poza UE, więc ludzie wyłączają neta, aby im nie zjadło jak złapie automatycznie sieć, i dane googla dot. natężenia ruchu nie działają poprawnie....
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 15.05.2026 09:05

piekara114 napisał(a):PN Una to była jedna z lepszych części wakacji na Brać w 2024...Relacji nie pisałam i nie będzie, ale o Parku moim okiem można przeczytać tu - cieszę się, że wątek Cię nakierował :mg:

Tak, właśnie z tych informacji skorzystałam i jeszcze raz wielkie dzięki :proszedzieki: . Tak blisko Chorwacji, a tak mało znane miejsce, chociaż spotkaliśmy dużo Polaków :) .

piekara114 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Pytanie, dlaczego gm nie pokazywała tej kolejki. 1,5 h później jesteśmy już na ostatniej prostej.
Odpowiedź na to pytanie jest dla mnie dość proste... Blisko kraj poza UE, więc ludzie wyłączają neta, aby im nie zjadło jak złapie automatycznie sieć, i dane googla dot. natężenia ruchu nie działają poprawnie....

Ma to sens. Identyczna sytuacja miała miejsce podczas przekraczania granicy BiH - Cro. Też nie było nawet mm czerwonego koloru.
W tym sznurku aut było dużo miejscowych, oprócz tego granicę przekraczało bardzo dużo pieszych z reklamówkami i rowerzystów. To wszystko wydłużało czas odprawy niestety. No cóż, uroki podróżowania poza UE w piątkowy poranek :) .
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 15.05.2026 09:25

wiola2012 napisał(a):Chcieliśmy jakąś dodatkową atrakcję np. dwudniowy przystanek w Austrii w Hallstatt. Szybko jednak zmieniłam zdanie, gdy się okazało, że ceny kwater w sierpniu wykraczają poza mój budżet.

To jest fakt, ceny tam robią wrażenie :bojesie: Pamiętam w niedalekim St. Gilgen też było szerokim gestem ... Ale raz się żyje ;)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 16.05.2026 07:36

majkik75 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Chcieliśmy jakąś dodatkową atrakcję np. dwudniowy przystanek w Austrii w Hallstatt. Szybko jednak zmieniłam zdanie, gdy się okazało, że ceny kwater w sierpniu wykraczają poza mój budżet.

To jest fakt, ceny tam robią wrażenie :bojesie: Pamiętam w niedalekim St. Gilgen też było szerokim gestem ... Ale raz się żyje ;)

To prawda :lol:. Można jednak wykazać się cierpliwością :D . Zawitamy do Hallstatt, ale w akceptowalnym cenowo terminie i będziemy mieli 2 pieczenie i piękną Bośnię, i Piękną Austrię ;) .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 31.05.2026 19:29

Pięć kierunków, pięć historii. Podróżniczy mix 2025.

Zamek Ostrożac

Niewielki parking znajduje się pod samymi murami i jest darmowy.
Kasa znajduje się w kontenerku po lewej stronie za bramą. Tam też można wziąć klucz do toalety.

7.jpg

Poświęcamy chwilkę na zapoznanie się z informacjami i mapką, i już możemy rozpocząć historyczny spacer.

8.jpg

9.jpg

11.jpg

Pierwszy udokumentowany wpis o zamku Ostrożac pochodzi z 1286 roku, informowano w nim, że twierdza jest własnością książąt blagajskich Babonić. Zamek przez lata był rozbudowywany, żeby mógł odeprzeć tureckie najazdy. Turcy dwa razy bezskutecznie oblegali zamek (w roku 1538 i 1543), ale ostatecznie w 1579 r. na kilka stuleci dostał się pod panowanie Osmanów. Turcy zaczęli też dokonywać przebudowy twierdzy. Kolejna przebudowa wiąże się ze sprzedażą zamku pod koniec XIX wieku. Przeszła ona w ręce Lothara von Berks i to on dobudował na jego terenie pałac.
Pałac zbudowano w stylu neogotyckim i w 1902 stał się rodową siedzibą von Berksów. Nie cieszyli się oni jednak długo posiadaniem tego pięknego zakątka. Wszystko przez drugą wojnę światową, która przyniosła prawdziwe trzęsienie ziemi w tej części Europy. W roku 1946 zamek znacjonalizowano i stał się własnością Jugosławii. Obecne zniszczenia to wynik wojny domowej przy rozpadzie Jugosławii.

Pałac jest piękny i bajkowy tylko dlaczego taki zaniedbany. O ile na zewnątrz wydaje się, że jest w przyzwoitym stanie i przypomina trochę pałacyk z bajek Disneya, to wewnątrz przedstawia obraz podewastacyjny. Obdrapane tynki, wyrwane, skradzione kable, spróchniałe deski, stropy grożące zawaleniem. Do każdego pomieszczenia można wejść, wszędzie zajrzeć ale nie wszędzie jest bezpiecznie.

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

Zamek na tle zieleni przedstawia się bardzo ładnie.

17.jpg

18.jpg

30.jpg

Dodatkowo z murów roztaczają się piękne widoki na okolicę.
Wchodzimy:

31.jpg

32.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

33.jpg

34.jpg

Na trawie, na wewnętrznym dziedzińcu znajduje się galeria rzeźb oraz wojenne rekwizyty.

23a.jpg

24.jpg

25.jpg

26.jpg

27.jpg

28.jpg

29.jpg

35.jpg

36.jpg

10.jpg

W wieży znajduje się mini wystawa.

37.jpg

38.jpg

Zwiedzanie zamku Ostrożac było bardzo przyjemne i byliśmy zadowoleni, że tu przyjechaliśmy po drodze.
:papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 01.06.2026 09:52

Rzeczywiście widoki z trasy bardzo swojskie :oczko:
Ładny zamek, żal, ze wnętrze tak niszczeje :rotfl:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Europa