Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pięć kierunków-pięć historii. Edynburg, Karpathos-Rodos s.7

Według greckiego mitu, imię Europa pochodzi od fenickiej księżniczki Europa, uwiedzionej przez Zeusa, kiedy ukrywał się jako byk, a następnie zabrał ją na Kretę. Bułgaria uważana jest za najstarszy kraj w Europie, ponieważ jej nazwa praktycznie nie zmieniła się od 641 roku naszej ery. Pałac Buckingham został zbudowany na miejscu domu publicznego w 1702 roku. Około 6 milionów lat temu nastąpił kryzys messyński - podczas tego zdarzenia Morze Śródziemne niemal całkowicie wyparowało.
wiola2012
Cromaniak
Re: Pięć kierunków - pięć historii. Historia pierwsza - Edyn

Postnapisał(a) wiola2012 » 29.04.2026 07:55

Karpathos i Rodos - Lipiec 2025

Dzień 5
Paralia Kira Panagia

Cel: Kira Panagia – 22 km /42 minuty. Zeszło nam dużo dłużej, bo punktów widokowych po drodze co niemiara :D .
Pierwszy:

39.JPG

42.JPG

43.JPG

Kolejne:

44.JPG

45.JPG

45a.jpg

46.jpg

Gdyby nie te widoki, to pewnie mielibyśmy leżaczek w pierwszej linii, a tak to dostaliśmy chyba w trzeciej :mg: . Miejsca jest dużo, leżaki wygodne, odległości między parasolami duże, fajnie i komfortowo. Ceny dość wysokie, nie pamiętam teraz dokładnie ale 20 albo 25e za zestaw. Turystów sporo i nadal nikogo mówiącego po polsku :tak: .

47kira Panagia.JPG

No i muszę wspomnieć o tym, że po tej stronie wyspy wogóle nie było wiatru i fal. Pogoda była idealna, morze spokojne, ja przynajmniej takie preferuję, nawet po drodze, na punktach widokowych dało się odczuć, że ta część wyspy ma inny mikroklimat.
Woda jak to w Grecji, krystaliczna a temperatura idealna, nie zupa, bo takich nie lubię.

48.JPG

49.JPG

50.JPG

52.JPG

54.JPG

55.JPG

Na końcu plaży znajduje się mała nisza (jaskinia), można sobie zrobić ciekawe zdjęcie. Nad nią schodki prowadzące do kapliczki i tarasu widokowego a jeszcze wyżej do małej knajpki i apartamentów.

56.JPG

Z wysokości lepiej widać szmaragdowy odcień wody i cały urok tej plaży. Naprawdę jest piękna.

57.JPG

58.JPG

59.JPG

61a.jpg

62.JPG

62a.jpg

63.JPG

64.JPG

Jednak była to najbardziej zagospodarowana plaża na jakiej byliśmy, ciężko by było znaleźć bardziej odludny kawałek dla siebie.

Po powrocie do hotelu dalszy ciąg relaksu i kolacja w tawernie PARTHENON z widokiem na zachód słońca (trochę razi w oczy to obniżające się słońce podczas posiłku :lol: ). Ceny trochę wyższe niż w Petalouda, ale smakowo świetne, np. sałatka grecka najlepsza jaką jadłam na Karpathos, feta i oliwki to podstawa, a tutaj zaserwowano nam super jakościowo i smakowo produkt.
Później mieliśmy małą przygodę z aparatem Marcela, który wraz z serwetkami i obruskiem wylądował w worku, więc ledwo zdążyliśmy na końcówkę spektaktlu :) .

65.JPG

:papa:
megidh
Koneser

Postnapisał(a) megidh » 30.04.2026 19:59

wiola2012 napisał(a):Cel: Kira Panagia – 22 km /42 minuty. Zeszło nam dużo dłużej, bo punktów widokowych po drodze co niemiara
Widoki świetne. Czy nie mieliśmy problemu, żeby się przy tych punktach widokowych zatrzymać. Pytam, bo po trudnościach ze znalezieniem miejsca do zaparkowania przy punktach widokowych na Teneryfie, jest to bardzo istotny problem.

wiola2012 napisał(a):Obrazek
Drzewa służące za dzwonnice widziałam w Grecji już kilka razy.

wiola2012 napisał(a):Gdyby nie te widoki, to pewnie mielibyśmy leżaczek w pierwszej linii, a tak to dostaliśmy chyba w trzeciej :mg: .
Skąd się tam wzięło tyle ludzi ?.

wiola2012 napisał(a):Ceny dość wysokie, nie pamiętam teraz dokładnie ale 20 albo 25e za zestaw.
Wow, faktycznie sporo.

wiola2012 napisał(a):Z wysokości lepiej widać szmaragdowy odcień wody i cały urok tej plaży. Naprawdę jest piękna.
Plaża piękna, choć dla mnie za bardzo tłoczna. No ale każdy chce skorzystać z jej uroków, więc nie ma się co dziwić.

wiola2012 napisał(a):Później mieliśmy małą przygodę z aparatem Marcela, który wraz z serwetkami i obruskiem wylądował w worku, więc ledwo zdążyliśmy na końcówkę spektaktlu :) .
Dobrze że udało się Wam uratować aparat.
wiola2012
Cromaniak

Postnapisał(a) wiola2012 » 30.04.2026 23:05

megidh napisał(a):Widoki świetne. Czy nie mieliśmy problemu, żeby się przy tych punktach widokowych zatrzymać. ...

Nie, skąd, albo były jakieś zatoczki, albo pobocze. W Grecji zatrzymanie się raczej nie stanowi problemu, wystarczy kawałek pobocza, a punkty widokowe, które mijaliśmy nie były oznaczone na mapce, sami je sobie wybieraliśmy.

megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Gdyby nie te widoki, to pewnie mielibyśmy leżaczek w pierwszej linii, a tak to dostaliśmy chyba w trzeciej :mg: .

Skąd się tam wzięło tyle ludzi ?.
Plaża piękna, choć dla mnie za bardzo tłoczna. No ale każdy chce skorzystać z jej uroków, więc nie ma się co dziwić.

Ludzi jak na karpatoskie plaże było dość sporo, bo dzień wcześniej w Arkasie było pusto. Leżaki były duże i luźno rozmieszczone i to też potęgowało wrażenie , że jest zapełniona.
Nie żebym się usprawiedliwiała, że relacja taka plażowa, ale plan tego wyjazdu był prosty: morze, degustacja, trochę zwiedzania, wspólne kolacje i ogólnie odpoczynek :mg:. Bez własnego parasola to raczej nie mieliśmy wyjścia i musieliśmy korzystać z plażowej infrastuktury, i tak naprawdę z wiekiem zaczynam doceniać wygodę leżaka i stoliczka ;).
megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Później mieliśmy małą przygodę z aparatem ...

Dobrze że udało się Wam uratować aparat.

Bardzo dobrze, bo to nowy aparat był i dość kosztowny choć nie stały. Dostał chłopak reprymendę i już później lepiej pilnował ;)
wiola2012
Cromaniak

Postnapisał(a) wiola2012 » 04.05.2026 20:45

Karpathos i Rodos - Lipiec 2025

Dzień 6
Na tę wycieczkę czekałam!

Dzisiaj jedziemy na zwiedzanie. Zgadniecie dokąd?

Podpowiem :)

Do miejsca, jedynego w swoim rodzaju, które zachwyca widokami, kuchnią i lokalną kulturą. :hearts:

Tak! Myślę o Olympos!

47 km/1h10min wg nawigacji.
Wyjechaliśmy wpół do dziewiątej. Ja to chciałam wcześniej nawet, ale mnie wyśmiano, że wakacje są i jak chcę to mogę już wyjść, a oni mnie zgarną po drodze :mg: .
Początkowo droga prowadzi wzdłuż wybrzeża, potem skręca troszkę na wschód i dalej wije się w kierunku północnym.
Widoki są surowe i dzikie, a jednocześnie niesamowite .

1.jpg

2.JPG

Droga jest piękna widokowo, ale strasznie pokręcona, więc osobom z chorobą lokomocyjną lub nawet bez choroby, ale siedzącym z tyłu, zalecam np. lokomotiv :D .

Wioska Olymbos, została założona w VII w. między górami Agios, Ilias i Korifios. Mieszkańcy starożytnego miasta Vrykounda (blisko wioski Avlona) byli często atakowani przez piratów, opuścili więc swoje ziemie i przenieśli się w wysokie góry. Było tu bezpieczniej. Bezpieczniej, ale jednocześnie mieszkający tu ludzie byli odizolowani od reszty wyspy. Zachowali przez lata swoje tradycje i zwyczaje. Mieszkańcy, szczególnie kobiety, noszą tradycyjne stroje, sami wykonują ozdoby, hafty, tkają, robią buty, pieką chleb ... Nie chciałabym mieszkańców urazić, zresztą z tego czerpią obecnie korzyści, ale Olympos to taki duży skansen, w najlepszym tego słowa znaczeniu.

5a.JPG

5b.JPG

Ze względu na wąskie uliczki, wjazdu do centrum nie ma, trzeba zostawić auto na bezpłatnym parkingu.
O 10:00 miejsc było dużo, ale później parking zapełnił się w całości, a autokary stały wzdłuż drogi. Tak autokary :tak: . Dlatego warto przyjechać tu wcześniej. Gdy przyjechaliśmy było prawie pusto i tylko nieliczne sklepiki były otwarte, a później :bojesie: .

Podchodzę do małego murku. Ten widok na długo zostaje w pamięci i jest zapowiedzią, że widokowo Olympos jest rewelacyjnie położone.

3.JPG

4.JPG

I zbliżenie na widoczny w dole kościółek.

5.JPG

Szczyt, jakby zawstydzony, ukrywa się pod chmurką.

6.JPG

7.JPG

W Olympos panował i pewnie dalej obowiązuje, matriarchat, np. córki dziedziczyły domy po matkach, ale jednocześnie to kobiety wykonywały najcięższe prace. Mężczyźni często opuszczali wioskę na długie lata (za pracą), a kobieta zostawała, stawała się fundamentem rodziny i czekała ....

8.jpeg

(...)
wiola2012
Cromaniak
Re: Pięć kierunków-pięć historii. Edynburg, Karpathos-Rodos

Postnapisał(a) wiola2012 » 04.05.2026 21:19

Idziemy wzdłuż głównego "deptaka" i docieramy do najważniejszego z kościołów.

9.jpg

Wnętrze jest surowe, wydaje się być zaniedbane. Nie ikonostas, bynajmniej, ten jest pięknie i bogato rzeźbiony. Żyrandole również okazałe, ale na ścianach widać upływ czasu. Kościół uległ zniszczeniu podczas pożaru, ścian nie oczyszczono dokładnie z sadzy, może się nie dało, freski są zniszczone :cry: . Sama nie wiem czy wolałabym, żeby wnętrze poddano gruntownej renowacji, czy zostawiono tak jak jest. Jest klimat.

11.jpeg

11a.jpeg

Na zewnątrz kościoła są bardzo fotogeniczne miejsca. Wiadomo - schodki ...

12.jpg

...ale też budynek z krzewami obsypanymi czerwonym kwieciem cieszy się dużym powodzeniem.

13.jpg

14.JPG

Gdy koło południa zauważyliśmy, że z powodu napływu turystów robi się ciasno, uciekliśmy w boczne uliczki.

15.JPG

16.JPG

30.JPG

17.JPG

18.JPG

Trochę schodków i jesteśmy na punktach widokowych.

21.jpg

21a.jpeg

22.JPG

24.JPG

Tam w oddali widać wiatraki (prawy, górny róg), a po lewej (na prawo od kościółka) hotel Afrodyta, w którym nocowała forumowa koleżanka Potter.

23.jpeg

Jesteśmy tak niedaleko od głównego placyku i głównej uliczki, parę kroków praktycznie, a jest spokojnie, sennie bym powiedziała.

Na posiłek poszliśmy do Blue Garden.

Na stół wjechały karpatoskie kluski ze skwarkami posypane serkiem (te były najlepsze, później zamówiłam takie danie w Arkasie i już nie smakowało tak wyśmienicie), placuszki z cukinii z tzatziki, sałatka grecka, jakaś zupka (chyba rybna), mini-gołąbki z liści winogron, kuleczki smażone na głębokim tłuszczu jakby z puree ziemniaczanego, baklawa i więcej nie pamiętam :oops: . Wszystko było pyszne.
Z pełnymi brzuchami, powolutku wróciliśmy na parking wstępując tylko po drobne pamiątki.

19.JPG

piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 04.05.2026 21:49

Olympos to klasa sama w sobie :spoko: , łącznie z kościołem i widokami na okolicę :serduszka:

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 05.05.2026 07:30

Głodna się zrobiłam :roll: :roll:

Jak przeczytałam o wycieczce na Olympos to pomyślałam, o będzie trekking, pewnie na najwyższy szczyt wyspy :lol:
A samo miasteczko z białą zabudować na tle ciemnych skał...no cudo :hearts: dla mnie chyba piękniejsze niż greckie lazury....
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 05.05.2026 08:12

wiola2012 napisał(a):Karpathos i Rodos - Lipiec 2025

Dzień 6
Na tę wycieczkę czekałam!

Ten widok na długo zostaje w pamięci i jest zapowiedzią, że widokowo Olympos jest rewelacyjnie położone.
Obrazek
:hearts: :hearts: :hearts:
wiola2012
Cromaniak

Postnapisał(a) wiola2012 » 05.05.2026 18:06

piotrf napisał(a):Olympos to klasa sama w sobie :spoko: , łącznie z kościołem i widokami na okolicę :serduszka:
Pozdrawiam
Piotr

:tak: :hearts: :tak:
Szukam jakiejś przyjemnej greckiej wyspy, takiej mniej znanej, na kolejny wyjazd, miasteczko w stylu Olympos mile widziane. Masz Piotrze jakiś pomysł?
wiola2012
Cromaniak

Postnapisał(a) wiola2012 » 05.05.2026 18:21

piekara114 napisał(a):Głodna się zrobiłam :roll: :roll:

Na Karpathos jest pyszne jedzenie, pojedź, skosztuj :D

piekara114 napisał(a): Jak przeczytałam o wycieczce na Olympos to pomyślałam, o będzie trekking, pewnie na najwyższy szczyt wyspy :lol:

Trekking to z inną grupą wycieczkową ;).
piekara114 napisał(a):A samo miasteczko z białą zabudować na tle ciemnych skał...no cudo :hearts: dla mnie chyba piękniejsze niż greckie lazury....

Piękniejsze? … może na równi piękne :mg: .
wiola2012
Cromaniak

Postnapisał(a) wiola2012 » 05.05.2026 18:23

mysza73 napisał(a): :hearts: :hearts: :hearts:

Ci ci tam byli rozumieją się bez słów :mg: .
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 05.05.2026 18:36

wiola2012 napisał(a):
mysza73 napisał(a): :hearts: :hearts: :hearts:

Ci ci tam byli rozumieją się bez słów :mg: .
Ojjj tak 8)
wiola2012
Cromaniak

Postnapisał(a) wiola2012 » 06.05.2026 07:00

Ja oceniam Olympos 10 na 10 :D . Mogłabym spędzić tu cały dzień. Poszłabym na jakiś dłuższy spacerek poza miasto, do wiatraków... ale Niektórzy pytają kiedy na plażę, bo dzień bez plaży na wakacjach, to dzień stracony :hut: .

To jedziemy na Apellę, jest najbliżej :hut: .
Zostawiamy auto na poboczu. Dobrze, że znalazło się miejsce. Samochodów więcej niż wczoraj na Kira Panagia. Do plaży trzeba kawałeczek dojść.
Widoczek na lewo

1.JPG

I na prawo

1a.JPG

2.JPG

Nie opłaca nam się na 2-3 godzinki brać leżaczka. Zresztą wcale nam się nie podobają. Znajdujemy sobie miejsce pod skałą, w naturalnym cieniu i jeszcze pod jakimś drzewkiem.

4.JPG

Woda kryształ.

3.JPG

Na plaży każdy znajdzie miejsce dla siebie pomimo sporej ilości leżaków. Nie zajmują całej przestrzeni, a i w wodzie jest dość miejsca na kąpiel i zabawy.

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

Na plaży nie ma toalety. Trzeba iść do tawerny niemały kawałek pod górę. Nie wiem jakie menu i ceny bo nie sprawdzałam, ale widoki mają zacne. Wchodzi się i schodzi po takich schodkach.

9.JPG

10.JPG

Nie zabawiamy długo na pięknej Apelli bo mam umówione spotkanie :) .
(...)
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 06.05.2026 12:19

wiola2012 napisał(a):Szukam jakiejś przyjemnej greckiej wyspy, takiej mniej znanej, na kolejny wyjazd, miasteczko w stylu Olympos mile widziane. Masz Piotrze jakiś pomysł?

Wiolu , bardzo mi przykro , ale w sprawie greckich wysp nie pomogę :oops: , bardzo mało znam ten temat , bo do tej pory naszą uwagę skupialiśmy na Grecji kontynentalnej - góry , wąwozy , zabytki kultury , zatoki i plaże , wyspy odsuwając na "kiedyś" - przecież wszystko jeszcze przed nami :oczko: :mg:
Na forum jest sporo wspaniałych relacji na temat greckich wysp , z całą pewnością w jednej z nich znajdziesz tą właściwą wyspę , osadę , plażę z krystalicznie czystą wodą :tak:
Tego życzę :cmok:

Pozdrawiam
Piotr
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 06.05.2026 12:22

wiola2012 napisał(a):Szukam jakiejś przyjemnej greckiej wyspy, takiej mniej znanej, na kolejny wyjazd, miasteczko w stylu Olympos mile widziane.
Jak coś znajdziesz to się podziel :cmok:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Europa

Pięć kierunków-pięć historii. Edynburg, Karpathos-Rodos s.7 - strona 1...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone