Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pięć kierunków-pięć historii. Edynburg, Karpathos, Una i Pag

Według greckiego mitu, imię Europa pochodzi od fenickiej księżniczki Europa, uwiedzionej przez Zeusa, kiedy ukrywał się jako byk, a następnie zabrał ją na Kretę. Bułgaria uważana jest za najstarszy kraj w Europie, ponieważ jej nazwa praktycznie nie zmieniła się od 641 roku naszej ery. Pałac Buckingham został zbudowany na miejscu domu publicznego w 1702 roku. Około 6 milionów lat temu nastąpił kryzys messyński - podczas tego zdarzenia Morze Śródziemne niemal całkowicie wyparowało.
wiola2012
Cromaniak
Re: Pięć kierunków-pięć historii. Edynburg, Karpathos-Rodos

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.05.2026 14:46

piotrf napisał(a):Wiolu , bardzo mi przykro , ale w sprawie greckich wysp nie pomogę ...

Rozumiem, nie można być specjalistą w każdej dziedzinie :oczko: . Troszkę wysp greckich już "obskoczyłam", ale mam niedosyt :mg: .
mysza73 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Szukam jakiejś przyjemnej greckiej wyspy, takiej mniej znanej, na kolejny wyjazd, miasteczko w stylu Olympos mile widziane.
Jak coś znajdziesz to się podziel :cmok:

Nie ma sprawy :spoko: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.05.2026 14:48

wiola2012 napisał(a):Troszkę wysp greckich już "obskoczyłam", ale mam niedosyt :mg:
To chyba masz zaległości w relacjach....
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.05.2026 18:24

piekara114 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Troszkę wysp greckich już "obskoczyłam", ale mam niedosyt :mg:
To chyba masz zaległości w relacjach....

Ano mam :mg: .
Nie mam natomiast materiału zdjęciowego i notatek , żeby napisać wszystkie relacje, a i informacje są często nieaktualne.
wiola2012
Cromaniak
Re: Pięć kierunków - pięć historii. Historia pierwsza - Edyn

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.05.2026 18:49

Karpathos i Rodos - Lipiec 2025
(...)
Nie zabawiamy długo na pięknej Apelli bo mam umówione spotkanie ;) .
I to nie z byle kim.
Z doktorem Socratesem :mg: .
TU Europa umówiło mi wizytę w Klinice Hippocrates Quick Med w Pigadia (Pigadia to stolica wyspy, inna nazwa to po prostu Karpathos) z powodu uciążliwej opuchlizny na powiece. Żadne dostępne specyfiki i czary mary w stylu pocieranie obrączką nie pomagały :oczko_usmiech:. Wizyta w prywatnym gabinecie była bardzo pozytywnym doświadczeniem, za które kompletnie nic nie zapłaciłam, ponieważ miałam wykupione ubezpeczenie. Za zlecone leki zapłaciłam, ale TU mi oddało pieniądze po powrocie do domu i przesłaniu rachunku.

Wieczorkiem spędziliśmy wspaniały czas w naszej Arkasie. Była kolacja na placyku, który tego dnia zamienił się w salę biesiadno-taneczną. Trafiliśmy na jakiś festyn. Przez tydzień, każdego dnia w innym mieście wyspy, organizowana była taka biesiada. Był zespół, tańce, oczywiście jedzonko.
21.jpg

22.jpg

20.jpg

23.jpg

:papa:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 07.05.2026 22:34

wiola2012 napisał(a):Nie zabawiamy długo na pięknej Apelli bo mam umówione spotkanie ;) .
I to nie z byle kim.
Z doktorem Socratesem :mg: .
TU Europa umówiło mi wizytę w Klinice Hippocrates Quick Med w Pigadia (Pigadia to stolica wyspy, inna nazwa to po prostu Karpathos) z powodu uciążliwej opuchlizny na powiece. Żadne dostępne specyfiki i czary mary w stylu pocieranie obrączką nie pomagały :oczko_usmiech:. Wizyta w prywatnym gabinecie była bardzo pozytywnym doświadczeniem, za które kompletnie nic nie zapłaciłam, ponieważ miałam wykupione ubezpeczenie. Za zlecone leki zapłaciłam, ale TU mi oddało pieniądze po powrocie do domu i przesłaniu rachunku.

I to jest potwierdzenie tego, że warto wykupić ubezpieczenie podróżne.
Czy leki Ci pomogły ?.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 07.05.2026 22:45

megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Wizyta w prywatnym gabinecie była bardzo pozytywnym doświadczeniem, za które kompletnie nic nie zapłaciłam, ponieważ miałam wykupione ubezpeczenie. ..

I to jest potwierdzenie tego, że warto wykupić ubezpieczenie podróżne.
Czy leki Ci pomogły ?.

Tak, dostałam krople i maść z jakimś antybiotykiem. Ostatniego dnia nie było praktycznie nic widać :spoko: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 07.05.2026 23:24

Dzień 7
Kolejny dzień minął nie wiadomo kiedy.
Było plażowanie na Christou Pigadi. Chociaż początkowo myśleliśmy o Makris Gialos mekce windsurfingu. Plaża znana jest też pod nazwą Chicken bay. Marcel chciał spróbować swoich sił. Z różnych względów nie zapisał się na zajęcia , nie było sensu zostawać na tej płytkiej do kostek wodzie.
Christiou Pigadi może niczego nie urywa, ale jest bardzo przyjemna do kąpieli, jest taka kameralna. Chociaż ma leżaki, to jest ich niewiele. Nie urzekła mnie na tyle, żebym chciała przyjechać ponownie.

30.jpg

40.jpeg

42.jpg

Dzisiaj na obiad będziemy jeść kleftiko. Już nie mogę się doczekać. To danie kojarzy mi się z wakacjami w Grecji :D . Wakacje bez kleftiko to nie wakacje :mg: . Są niepełne, po prostu czegoś im brakuje. Nie na wszystkich wyspach podają tę potrawę, ale właściciel Motylka obiecał, że zakupi jagnięcinę i nam przyrządzi. I oto dzisiaj jest ten dzień :jem: .
Czuję na podniebieniu rozpływające się jagnięce mięsko i aromatyczne warzywa. Danie proste, jednogarnkowe , ale ci najlepsi potrafią z niego wyczarować majstersztyk.
7 porcji kleftiko wjechało na stół po dość długim oczekiwaniu.
No niestety .... Coś chyba kucharzowi nie zagrało. Mięsko i ziemniaczki zbyt twarde i ...no jednak nie, to nie to czego oczekiwaliśmy. Wniosek nasuwa się sam, lepiej skupić się na tym z czego tawerna słynie, a nie szukać kwadratowych jajek :oczko_usmiech:
Coś tam jeszcze domówiliśmy, żeby uciszyć głoda i poszliśmy delektować się zachodem słońca na naszym tarasie.

51.JPG

52.JPG

53.JPG

54.JPG

55.JPG

56.JPG

Właśnie sobie uświadomiłam, że ciągle piszę o jedzeniu :mg: . Ale co ja poradzę na to, że kocham smaczne jedzonko :oops:

A potem potem poszliśmy na spacer po Arkasie.

Wieczorne miasteczko bardzo przypadło nam do gustu.

60.JPG

61.JPG

Zauważam że wejścia na wieżę nie bronią żadne drzwi czy łańcuch, nie ma tabliczki informującej o tym, że jak wejdę będę intruzem. Zatem wchodzę i patrzę na okolicę z wyższej kondygnacji.

63a.jpeg

64.JPG

65.JPG

66.jpeg

Przystaję obok patio, na którym ktoś próbuje wyczarować namiastę ogrodu.

61a.jpeg

62.JPG

Przy ogrodzeniu dumnie rośnie opuncja. Nie potrzebuje wielkich starań i opieki , może nawet nikt się nią nie interesuje, tylko tacy jak my zauważają jaka to piękna i czaami niebezpieczna roślina :mg: .

71.jpeg

Uliczki i placyki są prawie puste.

69.jpeg

Pewnie mieszkańcy poszli spać, trzeba iść ich śladem :papa: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.05.2026 08:09

Ta plaża mi się bardziej podoba niż wcześniejsze, właśnie przez tą kameralność - to dla mnie ważniejsze niż lazury i podobne rzeczy.

Kleftiko uwielbiam. W ogóle jagnięcinę i baraninę :hearts: :hearts: ale trzeba umieć to zrobić, więc jeśli nie jest to główna oś danej restauracji lub nie ma jej w menu to nie zamawiam, nie każdy umie to smacznie przygotować i wolę nie ryzykować - Twój Motylek to potwierdza.

wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.05.2026 10:15

piekara114 napisał(a):Ta plaża mi się bardziej podoba niż wcześniejsze, właśnie przez tą kameralność - to dla mnie ważniejsze niż lazury i podobne rzeczy.

Na KArpathos znalazłabyś dużo plaż spełniających Twoje oczekiwania :tak: .

piekara114 napisał(a):Kleftiko uwielbiam. W ogóle jagnięcinę i baraninę :hearts: :hearts: ale trzeba umieć to zrobić, więc jeśli nie jest to główna oś danej restauracji lub nie ma jej w menu to nie zamawiam, nie każdy umie to smacznie przygotować i wolę nie ryzykować - Twój Motylek to potwierdza.

Było w menu, ale nie było dostępne. Kelner zaoferował, że może zamówić jagnięcinę i przygotować nam na czwartek. Najlepsze kleftiko jakie jadłam znalazłam w Pardze :hearts:.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 11.05.2026 16:01

Piątek – ósmy dzień wakacji.

Plaża na dziś to ponownie Agios Nikolaos.
W końcu wiatr się wyciszył, na morzu praktycznie nie ma fal, jest że tak powiem idealnie.

40.JPG

Za nami już cały tydzień słońca, lazurów, białych domków, ale jeszcze nie dotarliśmy na stanowisko archeologiczne, które znajduje się na miejscu.
Próbuję trochę poplażować, żeby nie wyjść na dziwoląga :mg: . Chociaż i tak wszyscy wiedzą, że długo nie zagrzeję miejsca na leżaku. Idziemy na kawkę i jakieś ciacho, a potem wyciągam męża na spacer. Zostawiliśmy towarzystwo i poszliśmy na stanowisko archeologiczne.
W miejscu do którego doszliśmy znajdowała się Agia Anastasia Basilica, jedna z najstarszych wczesnochrześcijańskich bazylik na Karpathos. Powstała około V–VI wieku na terenie starożytnego miasta Arkesia. Usytuowana na wzgórzu z widokiem na morze...

41.JPG

...miała ogromne znaczenie, zarówno obronne jak i symboliczne, dla żeglarzy powracających do domu. Do dziś można tu zobaczyć fragmenty kolumn oraz mozaiki podłogowe. Teraz zostały ruiny, szkoda, że jest ich tak niewiele.
Największą atrakcją są wspomniane mozaiki — pełne geometrycznych wzorów, okręgów i roślinnych motywów.
Zachowały się w niezłym stanie jak na takie mało zadbane miejsce.

42.JPG

43.JPG

Mąż myśli, że jeszcze coś znajdzie ciekawego, ale chyba nie znalazł ;)

44.JPG

Na miejscu bazyliki stoi mały kościółek. Jest otwarty i można zajrzeć do środka.

46.JPG

Tu trochę różnych kamieni, które kiedyś były częścią większej budowli. Moja wyobraźnia nie sięga tak szeroko :oops: .

45.JPG

Wyżej na Paleokaatro nie wchodzimy. Może innym razem. Teraz jest za gorąco .
Wracamy na plażę a potem do hotelu.
Zdaliśmy sobie sprawę, że pojutrze wracamy do domu, a nie mamy prawie żadnych pamiątek i upominków. Pojedziemy więc do stolicy.
Nie możemy znaleźć miejsca parkingowego w pobliżu mariny, zatem wracamy na uliczkę przy której mieści się klinika dr Socratesa i tam znajdujemy bez problemu miejsce.
Karpathos ( Pigadia) to bardzo fajne miasteczko. Jest kościółek, uliczki i pamiątki...

50.jpg

52.JPG

51.JPG

Miejsce na pamiątkowe fotki:

16.jpg

Marina.
54.JPG

I panorama miasta.

55.JPG

Tawern i kafejek różnej maści jest do wyboru do koloru. Wybieramy jedną z restauracji z widokiem na morze. Ceny były wyższe niż w Arkasie, ale nie powalające, a jedzonko smaczne. Naprawdę wszystko było smaczne :tak: .
Sporo czasu spędziliśmy w stolicy ale dokumentacje fotograficzną mam z tego miasta skromną :oops: .
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 11.05.2026 20:50

wiola2012 napisał(a):Próbuję trochę poplażować, żeby nie wyjść na dziwoląga :mg: . Chociaż i tak wszyscy wiedzą, że długo nie zagrzeję miejsca na leżaku. Idziemy na kawkę i jakieś ciacho, a potem wyciągam męża na spacer. Zostawiliśmy towarzystwo i poszliśmy na stanowisko archeologiczne.
Ja mam tak samo.

wiola2012 napisał(a):Największą atrakcją są wspomniane mozaiki — pełne geometrycznych wzorów, okręgów i roślinnych motywów.
Musiały być piękne te mozaiki.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 11.05.2026 21:48

megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Największą atrakcją są wspomniane mozaiki — pełne geometrycznych wzorów, okręgów i roślinnych motywów.

Musiały być piękne te mozaiki.

Musiały :tak: . Szkoda tylko , że nie są lepiej zabezpieczone.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 11.05.2026 21:57

Dzień 9 i 10
W Arkasie znajduje się dość duży Market spożywczy Carrefour i jeszcze jakiś jeden bliżej placyku. Chodziliśmy do nich tylko wtedy gdy był mus.
Najbardziej lubiłam wizyty wlokalnym sklepiku, w którym sympatyczny właściciel potrafił o każdym lokalnym produkcie coś powiedzieć, doradzał, który chlebek jest najlepszy (nam najbardziej smakował taki posypany cebulką), pokazywał która fetę i które oliwki wybrać , żebyśmy byli zadowoleni. W sobotę zjedliśmy pyszne śniadanko z produktów kupionych w tym sklepiku i pojechaliśmy na ostatnią z mojej listy plażę.
Achata, bo tam się udaliśmy, okazała się być wisienką na torcie. Dla mnie absolutnie no. 1!
Z Arkasy 20 km /36 min, pięknie położona, kameralna, spokojna, bezwietrzna, woda czyściutka, drobne kamyki, bezludna praktycznie , naprawdę było mało ludzi jakby po sezonie, z barem, w którym królował ojciec z 2 synami i przyrządzał najlepsze Mojito na wyspie :D .

1.JPG

4.JPG

5.jpeg

6.jpg

Długo zabawiliśmy na tej plaży. Było tak przyjemnie, że nie chciało się wracać do hotelu.
Popołudnie i wieczór spędziliśmy u siebie tzn. w Arkasie. Ostatni spacer, ostatni zachód słońca, ostatnia grecka kolacja, tarasik, potem pakowanie ... żal, że tak szybko minęło.

Nazajutrz o 08:30 zostawiamy samochody na lotniskowym parkingu.
Lotnisko na Karpathos jest malutkie. Jedno z najmniejszych jakie widziałam. Ważne jednak , że jest, działa i można dostać się na Karpathos z pominięciem Rodos i długiej dość przeprawy promowej.
O 09:50 mamy samolot, najpierw leciał nad Cykladami do Aten ...

IMG_8707.JPG

IMG_8708.JPG

IMG_8716.JPG

... tam przesiadka do Warszawy.

I to koniec naszej greckiej przygody a.d 2025.

Trzeci kierunek to PN Una w Bośni i chorwacki Pag.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 13.05.2026 11:09

wiola2012 napisał(a):Achata, bo tam się udaliśmy, okazała się być wisienką na torcie. Dla mnie absolutnie no. 1!
Mi Achata też się podobała ... ale było tam dla mnie za dużo ludzi, a plaża nie jest zbyt duża.
wiola2012 napisał(a):I to koniec naszej greckiej przygody a.d 2025.
Juuuuż? 8O
Szkoda :(

Ale dziękuję za przypomnienie mi tej cudowne wyspy :hearts: :hearts: :hearts:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 13.05.2026 12:23

Dziękuję za kolejny etap :proszedzieki: i już się szykuję na Pag :hearts:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Europa