Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pięć kierunków-pięć historii. Edynburg, Karpathos, Una i Pag

Według greckiego mitu, imię Europa pochodzi od fenickiej księżniczki Europa, uwiedzionej przez Zeusa, kiedy ukrywał się jako byk, a następnie zabrał ją na Kretę. Bułgaria uważana jest za najstarszy kraj w Europie, ponieważ jej nazwa praktycznie nie zmieniła się od 641 roku naszej ery. Pałac Buckingham został zbudowany na miejscu domu publicznego w 1702 roku. Około 6 milionów lat temu nastąpił kryzys messyński - podczas tego zdarzenia Morze Śródziemne niemal całkowicie wyparowało.
wiola2012
Cromaniak
Re: Pięć kierunków-pięć historii. Edynburg, Karpathos, Una i

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 01.06.2026 15:16

Kapitańska Baba napisał(a):Ładny zamek, żal, ze wnętrze tak niszczeje :rotfl:

Pałacyk prezentuje stan podewastacyjny. Teraz potrzeba właściciela, stowarzyszenia, wizjonera ..., który by zaprowadził porządek. Jest potencjał :tak: . Nie mam jednak zielonego pojęcia jakiego rzędu kwoty wchodziłyby w grę. A może jakieś uwarunkowania prawne stoją na przeszkodzie. Nie wiem :nie: .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.06.2026 13:44

Pokazany przez Ciebie zamek Ostrożac w Bośni i Hercegowinie ma status pomnika narodowego , jest też wpisany ( 2013 r. ) na Listę Zabytków Narodowych Bośni i Hercegowiny , jest więc prawem chroniony i zarządzany przez władze lokalne .
Biorąc pod uwagę powierzchnię takich obiektów , remont , renowacja , czy ewentualna częściowa choćby odbudowa to ogromne koszty ( w Polsce 2 do 10 tys. PLN/m² ) , do tego konieczność zgody , nadzoru i ścisłej współpracy z Konserwatorem Zabytków , plus czasem drogie ekspertyzy dotyczące stabilności gruntu i samej budowli . Są co prawda dofinansowania i ulgi związane z renowacją zabytków , ale zaledwie częściowe , więc prócz ogromnej koniecznej determinacji jest to ogromny wydatek nie dający pewności zwrotu ;) , więc uwagi wielu inwestorów zabytki nie przykuwają . . . Szkoda .

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.06.2026 18:34

piotrf napisał(a):Pokazany przez Ciebie zamek Ostrożac w Bośni i Hercegowinie ma status pomnika narodowego , jest też wpisany ( 2013 r. ) na Listę Zabytków Narodowych Bośni i Hercegowiny , jest więc prawem chroniony i zarządzany przez władze lokalne .
Biorąc pod uwagę powierzchnię takich obiektów , remont , renowacja , czy ewentualna częściowa choćby odbudowa to ogromne koszty ( w Polsce 2 do 10 tys. PLN/m² ) , do tego konieczność zgody , nadzoru i ścisłej współpracy z Konserwatorem Zabytków , plus czasem drogie ekspertyzy dotyczące stabilności gruntu i samej budowli . Są co prawda dofinansowania i ulgi związane z renowacją zabytków , ale zaledwie częściowe , więc prócz ogromnej koniecznej determinacji jest to ogromny wydatek nie dający pewności zwrotu ;) , więc uwagi wielu inwestorów zabytki nie przykuwają . . . Szkoda .
Pozdrawiam
Piotr

I tu jest pies pogrzebany. Ta inwestycja raczej by się nie zwróciła. Taki np. Pałac w Mosznej zamieniono częściowo na hotel, Zamek w Niedzicy też oferuje różne atrakcje, przy tym ma stadninę i znajduje się nad jeziorem. Wspomniałeś, że OStrożac to pomnik narodowy więc prawdopodobnie takie działania odpadają.
wiola2012
Cromaniak
Re: Pięć kierunków - pięć historii. Historia pierwsza - Edyn

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.07.2026 21:19

Pięć kierunków, pięć historii. Podróżniczy mix 2025.

Historia trzecia. Park Narodowy Una w Bośni i Pag w Chorwacji - sierpień 2025

Zmierzamy do Kulen Vakuf. Tę miejscowość wybraliśmy na nocleg. Jest bardzo ładnie położona nad rzeką Una, ma wystarczającą jak na nasze potrzeby infrastrukturę i jest bardzo dobrym punktem wypadowym w różne miejsca Parku. Robimy postój w przydrożnej restauracji Emerald na kawę i coś na ząb. Padło na pizzę, a jakże inaczej, mąż w nieznanych miejscach nie ryzykuje i gdy jest głodny zamawia pizzę :) . Innych potraw nie kosztowaliśmy więc się nie wypowiem, ale kawa i pizza ok.

1.JPG

2.JPG

3.JPG

5.JPG

Do obiektu Unaqua Apartments mamy 32 km/35 minut drogi. Apartament jest usytuowany na piętrze, jest czyściutki, ma widok na rzekę i góry.

7.JPG

8.JPG

Gospodarz to bardzo gościnny mężczyzna, który powitał nas zimnymi napojami, a sprawy meldunkowe załatwialiśmy przy domowego wyrobu raki :mg: . Była chyba dobra, bo mąż zamówił butelkę, żeby wziąć do Polski.
Miejscówkę mogę polecić. Ma prawie same zalety i tylko jedną wadę a mianowicie nie ma balkonu. Jest natomiast weranda – altana dla gości z meblami i bujakiem oraz grillem. Z werandy roztacza się piękny widok na rzekę, ruiny zamku i okoliczną przyrodę.

6.JPG

9.JPG

9a.JPG

9b.JPG

10.JPG

11.JPG

12.JPG

13.JPG

14.JPG

Dajemy sobie chwilę na odpoczynek i idziemy na pierwszy spacer.
Najpierw zeszliśmy drogą w dół aż do rzeki.

15.JPG

Zatrzymaliśmy się tam na chwilę, żeby podziwiać okolicę. Niestety zdjęcie wyszło pod słońce i nie oddaje uroku tego miejsca, ale widok jest naprawdę piękny.

15b.JPG

Ten budynek stoi jeszcze bliżej rzeki niż nasz, praktycznie tuż nad rzeką.

15a.JPG

Następnie poszliśmy, patrząc od strony wjazdu, pod górkę i skręciliśmy w prawo, kierując się do miasteczka.

16.JPG

Zaledwie kilkaset metrów od naszego budynku znajduje się malutkie centrum miejscowości Kulen Vakuf. Wieża meczetu stanowi punkt orientacyjny.

17.JPG

Do meczetu nie wchodziliśmy, ponieważ nie czuliśmy takiej potrzeby, ale tuż obok, znajduje się miejsce pamięci poświęcone żołnierzom walczącym w wojnie bałkańskiej. Co mnie dziwi, nie znalazłam nigdzie żadnej informacji na ten temat . W Internecie nie ma wzmianki, że w Kulen Vakuf znajduje się takie mini muzeum.

18.JPG

19.JPG

Jesteśmy na ryneczku i przysiądziemy sobie później na kawę pod jedną z parasoli, ale to później, teraz ciąg dalszy spaceru.

20.JPG

21.JPG

Tutaj ciekawy mural, chyba mogę nazwać to muralem, bo jest na murze aczkolwiek bardziej przypomina obraz ;) . Miasteczko się zmieniło, widać to dość dobrze porównując zbliżone miejsce na obrazie i na zdjęciu.

22.JPG

23.JPG

A oto i most.

24.JPG

Nie jestem historykiem więc nie będę zagłębiać się w to jakie znaczenie miał ów most podczas wojny 1992- 1995, ale znaczenie strategiczne na pewno miał. Teraz jest jedną z głównych atrakcji spacerowych. Rzeka Una tutaj znów pod słońce,

25.JPG

ale z tej strony już mamy lepszy widok.

26.JPG

Druga strona miasteczka jest w mojej opinii mniej ciekawa i bardziej ruchliwa. Jadąc tą drogą, po 12 km dojedziemy do Martin Brod.

27.JPG

Idziemy nią kilkaset metrów, a potem wracamy nad rzekę. Nie obyło się bez sesji zdjęciowej przy serduszku.

28.JPG

28a.JPG

29.JPG

Za mostkiem, po naszej stronie rzeki, mamy restaurację. Ma ona dobre opinie, bo na Google jest średnia ocena 4,5. Weszliśmy na obiadokolację.

30.JPG

Nie wiem co powiedzieć, bo nie lubię dawać złych recenzji, ale mnie ani obsługa, ani smak nie urzekły.
Zamówiliśmy dwa dania główne i dwa piwa oraz sałatkę, ponieważ doczytaliśmy, że dania nie zawierają warzyw. Już podczas przyjmowania zamówienia kelner okazywał zniecierpliwienie. Zamówienie dostawaliśmy na raty, niepełne, a sałatki nie dostałam w ogóle. W końcu gdypojawił się ktoś z obsługi, to kończyłam jeść i dałam sobie spokój z sałatką .
Tutaj też była restauracja, ma świetną lokalizację. Dlaczego ją zamknięto? Możemy snuć domysły.

31.JPG

Do jutra :papa:

megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 16.07.2026 21:02

wiola2012 napisał(a):Do obiektu Unaqua Apartments mamy 32 km/35 minut drogi. Apartament jest usytuowany na piętrze, jest czyściutki, ma widok na rzekę i góry.

Apartament wygląda świetnie.

wiola2012 napisał(a):Do meczetu nie wchodziliśmy, ponieważ nie czuliśmy takiej potrzeby, ale tuż obok, znajduje się miejsce pamięci poświęcone żołnierzom walczącym w wojnie bałkańskiej. Co mnie dziwi, nie znalazłam nigdzie żadnej informacji na ten temat . W Internecie nie ma wzmianki, że w Kulen Vakuf znajduje się takie mini muzeum.

Na takie sanktuarium trafiłam w Trogirze w pomieszczeniu pod zegarem, stojącym tuż obok Loggi na Trogir Trg.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 17.07.2026 13:34

megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):... tuż obok, znajduje się miejsce pamięci poświęcone żołnierzom walczącym w wojnie bałkańskiej. Co mnie dziwi, nie znalazłam nigdzie żadnej informacji na ten temat . W Internecie nie ma wzmianki, że w Kulen Vakuf znajduje się takie mini muzeum.

Na takie sanktuarium trafiłam w Trogirze w pomieszczeniu pod zegarem, stojącym tuż obok Loggi na Trogir Trg.

Ciekawe miejsce :tak:.
W Dubrowniku zwiedzałam ostatnio Izbę Pamięci Obrońców Dubrownika. Zastanawiam się czy te wystawy nie powstały w okrągłą rocznicę zakończenia wojny :?:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.07.2026 16:08

Apartament świetny , godny polecenia :D :spoko:

wiola2012 napisał(a):Tutaj też była restauracja, ma świetną lokalizację. Dlaczego ją zamknięto? Możemy snuć domysły..

Dziwne to jest , my obserwując kaczki i ryby w rzece jedliśmy ( i piliśmy :mg: ) wspaniałe posiłki właśnie w tej , która teraz jest zamknięta . Ostatni raz chyba w 2021 roku

Kulen V.jpg

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 20.07.2026 09:21

piotrf napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Tutaj też była restauracja, ma świetną lokalizację. Dlaczego ją zamknięto? Możemy snuć domysły..

Dziwne to jest , my obserwując kaczki i ryby w rzece jedliśmy ( i piliśmy :mg: ) wspaniałe posiłki właśnie w tej , która teraz jest zamknięta . Ostatni raz chyba w 2021 roku

Przetrwa silniejszy ;).
Napisane jest na google, że tymczasowo zamknięte, może otworzą, oby konkurencja po sąsiedzku nie przejęła.
Zdjęcie super, całe miasteczko jak na dłoni :) .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.07.2026 23:05

wiola2012 napisał(a): Zdjęcie super, całe miasteczko jak na dłoni :) .

Dziękuję :proszedzieki: , zdjęcie zrobiłem z ruin siedemnastowiecznej twierdzy Havala , które kiedyś strzegła przeprawy przez Unę , poniżej ciekawych ruin jest muzułmański cmentarz z grobem Smailbega Kulenovića – dawnego dowódcy tej twierdzy . Są też wspaniałe widoki na okoliczne wzgórza , rzekę i Stari Grad Ostrovica , z którego też pięknie widać Kulen Vakuf i okolicę .

widok na Ostrovicę.jpg

KV 8.jpg

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 21.07.2026 15:36

piotrf napisał(a):...zdjęcie zrobiłem z ruin siedemnastowiecznej twierdzy Havala , które kiedyś strzegła przeprawy przez Unę

Tam nie weszliśmy.
piotrf napisał(a):Są też wspaniałe widoki na okoliczne wzgórza , rzekę i Stari Grad Ostrovica , z którego też pięknie widać Kulen Vakuf i okolicę .

Wzgórze z Starim Gradem zdobyliśmy i potwierdzam, widoki są cudne, będę o tym pisała :) .
Poprzednia strona

Powrót do Europa