Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pięć kierunków-pięć historii. Edynburg, Karpathos, Una i Pag

Według greckiego mitu, imię Europa pochodzi od fenickiej księżniczki Europa, uwiedzionej przez Zeusa, kiedy ukrywał się jako byk, a następnie zabrał ją na Kretę. Bułgaria uważana jest za najstarszy kraj w Europie, ponieważ jej nazwa praktycznie nie zmieniła się od 641 roku naszej ery. Pałac Buckingham został zbudowany na miejscu domu publicznego w 1702 roku. Około 6 milionów lat temu nastąpił kryzys messyński - podczas tego zdarzenia Morze Śródziemne niemal całkowicie wyparowało.
wiola2012
Cromaniak
Re: Pięć kierunków-pięć historii. Edynburg, Karpathos, Una i

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 30.07.2026 14:36

Kasia i Krzyś napisał(a):Przepraszam, że zaśmiecam wątek, ale można liczyć na krótki wpis o Bihać?

Niestety nie pomogę, ponieważ w Bihać nie byliśmy. Maslinka napisała, że mieli tam bazę, to może coś napisze w wątku nt. PN Una :) .
Kasia i Krzyś napisał(a):W tym roku byliśmy na Istrii, więc po drodze była Słowenia. W przyszłym syn chce na Krk (ja skłaniam się do powrotu na Pag), więc wracają myśli o tych rejonach BiH i szukam bazy wypadowej :)

Słowenia piękna jest, a tak niedoceniana przeze mnie do tej pory.
W Bośni te dobre miejscówki się szybko rozchodzą lub bardzo drożeją bliżej lata, zatem lepiej ogarnąć wcześniej :tak:
Kasia i Krzyś napisał(a):W temacie - kiedyś nawet miałam rezerwację w obiekcie Unaqua, ale coś tam się plany pozmieniały.
Widzę, że teraz na wodospad trzeba będzie więcej kasy przeznaczyć :bojesie:

Oj tak, my płaciliśmy 12 albo 15 KM za osobę, w tym roku już 20 KM. I dużo, i mało - za parking już nie płacisz, kładki spacerowe są zadbane, jest miejsce na piknik ... :) .
wiola2012
Cromaniak
Re: Pięć kierunków - pięć historii. Historia pierwsza - Edyn

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 30.07.2026 21:02

Pięć kierunków, pięć historii. Podróżniczy mix 2025.

Historia trzecia. Park Narodowy Una w Bośni i Pag w Chorwacji - sierpień 2025

16 sierpnia 2025

Otwieram okna. Do środka wpada rześkie powietrze. Chętnie bym wyszła na balkonik, trochę mi brakuje tego udogodnienia. No nic, robię kawę i idę ją wypić do altanki. Potem śniadanko.
Zbieramy się dość sprawnie bo czeka nas intensywny dzień. Nie będziemy się spieszyć, ale i nie będziemy marnować czasu.
Koło 9:00 jesteśmy już w aucie w drodze do wodospadu Štrbački Buk.
Na drodze jeszcze pusto. Jedzie się przyjemnie.

2.JPG

W górze po lewej Stari Grad Orašac, to znak, że zaraz będziemy skręcać w lewo. O tutaj.

3.JPG

Teraz już droga praktycznie poprowadzi nas do celu . Jest dość wąsko, ale mężowi nie sprawia to kłopotu, gorzej będzie z mijankami na powrocie, bo ruch większy. Zdecydowanie większy.

4.JPG

5.JPG

Pod koniec ładny, nowy asfalt.

6.JPG

Na końcu drogi postawiono szlaban, dalej nie pojedziemy. W tej budce należy kupić bilety, są tam jakieś pamiątki, obok był mały stragan z lokalnymi produktami. Sprawdziłam, kupowaliśmy bilety po 12 KM, teraz są po 20 KM.

10.JPG

Przed szlabanem jest bardzo duży parking, o tej porze jeszcze pusty.

9.JPG

Po paru minutach jesteśmy już na polanie, przy wejściu nr 3.

11.JPG

Pod drzewem zatrzymali się motocykliści z Polski, widać na motocyklach można dojechać aż tutaj.

12.JPG

Można skorzystać z toalety, można piknikować.

14.JPG

Tutaj już zaczyna się właściwa trasa do wodospadu prowadząca wzdłuż rzeki. Chodzi się po wygodnych kładkach, a w najważniejszych miejscach są platformy widokowe.

15.JPG

Wydawałoby się, że rzeczka płynie sobie spokojnie...

17.JPG

... nic bardziej mylnego.

18.JPG

19.JPG

A tu już główny bohater. Ujęcia są z różnych punktów widokowych.

20.JPG

21.JPG

22.JPG

23.JPG

24.JPG

25.JPG

27.JPG

I tak sobie patrzę na to 25 m cudo natury, wtem dostrzegam ponton 8O .
Na skraju.
Zaraz spadnie!
W pontonie stoi jeden człowiek.
Potem skacze, a raczej wyskakuje z pontonu, by za chwilę znów się w nim znaleźć w kipieli na dole.
Niesamowite !

p1.JPG

Potem manewruje. Zaraz tu będzie.

p2.JPG

p3.JPG

p4.JPG

p5.JPG

p6.JPG

p7.JPG

p8.JPG

I podpływa do brzegu
Na brzegu stoją juz uczestnicy raftingu.
Wsiadają tu gdzie woda jest spokojna i płyną dalej.

p9.JPG

p10.JPG

Nie zdążyłam nagrać jego skoku. Za szybko wszystko się działało. Nagrałam filmik jak już był na dole. Podziwiam :tak: .

Jeszcze ostatnie spojrzenie na wodospad z troszkę innego miejsca.

_1160240.JPG

Dalej iść nie można, nie ma ścieżki. Chcę znaleźć młyn, o którym mówiła Beata, że można do niego wejść za dodatkową opłatą. Musiało się coś pozmieniać, bo eksponaty z młyna są tutaj, na głównej ścieżce w takim baraczku.

_1160243.JPG

_1160242.JPG

Wracamy do auta. Tak jak wspomniałam wcześniej, gdy przyjechaliśmy parking był prawie pusty, jak wyjeżdżaliśmy było już mnóstwo samochodów.
Z parkingu do końca ścieżki, czyli ostatniego punktu widokowego, jest tak z 700 m. Przejście w dwie strony, zdjęcia, kontemplacja przyrody, obserwacja raftingu itp. zajęły nam mniej wiecej 1,5 h. Teraz pojedziemy do Martin Brod.
:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.07.2026 21:09

wiola2012 napisał(a):Oj tak, my płaciliśmy 12 albo 15 KM za osobę, w tym roku już 20 KM. I dużo, i mało - za parking już nie płacisz, kładki spacerowe są zadbane, jest miejsce na piknik ... :) .
Szybki wzrost ceny, w 2024 płaciłam 8 marek za wstęp.

Przy tym wodospadzie była tylko ta bezpłatna ekspozycja o młynie. Młyn płatny jest innej części parku za wodospadem Martin Brod https://maps.app.goo.gl/zvugonYWmvf6wPweA
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.07.2026 21:17

wiola2012 napisał(a):
Kasia i Krzyś napisał(a):Przepraszam, że zaśmiecam wątek, ale można liczyć na krótki wpis o Bihać?

Niestety nie pomogę, ponieważ w Bihać nie byliśmy. Maslinka napisała, że mieli tam bazę, to może coś napisze w wątku nt. PN Una :) .

Jutro wrzucę trochę na ten temat w wątku Una.

Fajnie, że udało się Wam zobaczyć rafting. Dodatkowa atrakcja :)

wiola2012 napisał(a):Dalej iść nie można, nie ma ścieżki. Chcę znaleźć młyn, o którym mówiła Beata, że można do niego wejść za dodatkową opłatą. Musiało się coś pozmieniać, bo eksponaty z młyna są tutaj, na głównej ścieżce w takim baraczku.

Młyn był chyba w Martin Brod. Tak kojarzę z opisów Beaty. My tam nie byliśmy.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 30.07.2026 21:56

piekara114 napisał(a):Przy tym wodospadzie była tylko ta bezpłatna ekspozycja o młynie. Młyn płatny jest innej części parku za wodospadem Martin Brod https://maps.app.goo.gl/zvugonYWmvf6wPweA

maslinka napisał(a):Młyn był chyba w Martin Brod. Tak kojarzę z opisów Beaty. My tam nie byliśmy.

Jak obydwie tak twierdzicie to na pewno tak jest :mg: . Musiałam za szybko czytać. A pokręciliśmy się trochę, żeby wejście do młyna znaleźć. Siłą rzeczy w Martin Brod też do młyna nie doszliśmy :lol: .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.07.2026 23:07

Wiolu , napisałaś , że dalej przejść nie można , co mnie zdziwiło , bo kiedyś ścieżką można było przejść wzdłuż rzeki aż do Una Aquarius podziwiając kolejne progi rzeczne , zabawy kajakarzy i małe jaskinie na brzegu :tak: Pisałem o tym w wątku "PN Una" na stronie trzeciej i czwartej . Szkoda tej ciekawej ścieżki :roll:

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 31.07.2026 07:03

piotrf napisał(a):Wiolu , napisałaś , że dalej przejść nie można , co mnie zdziwiło , bo kiedyś ścieżką można było przejść wzdłuż rzeki aż do Una Aquarius podziwiając kolejne progi rzeczne , zabawy kajakarzy i małe jaskinie na brzegu :tak: Pisałem o tym w wątku "PN Una" na stronie trzeciej i czwartej . Szkoda tej ciekawej ścieżki :roll:
Pozdrawiam
Piotr

Dokładnie, pamiętałam, że pisałeś o tym i dlatego próbowaliśmy znaleźć ścieżkę. Nigdzie nie było przejścia. Chyba, że trzeba było gdzieś wrócić i odbić?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.07.2026 09:00

2 lata temu ta ścieżka była widoczna, choć nie jakoś specjalnie.
Jak doszło się do tego drugiego mini wodospadu (za młynem i wieżą widokową) tam kończyła się kładka i rzeka robiła się "płaska". Była tam ścieżka do samej Una i kilku głazów przy samej rzece. I w tym miejscu między drzewami trzeba było przejść przez dwa głazy (może 50-60 cm powyżej kładki) i zaczynała się ścieżka kamienna. Była dość wyraźnie wydeptana, od razu było widać, że w sandałach nie ma co tam iść. Ścieżka biegła równolegle do rzeki.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 31.07.2026 15:15

piekara114 napisał(a):2 lata temu ta ścieżka była widoczna, choć nie jakoś specjalnie.
Jak doszło się do tego drugiego mini wodospadu (za młynem i wieżą widokową) tam kończyła się kładka i rzeka robiła się "płaska". Była tam ścieżka do samej Una i kilku głazów przy samej rzece. I w tym miejscu między drzewami trzeba było przejść przez dwa głazy (może 50-60 cm powyżej kładki) i zaczynała się ścieżka kamienna. Była dość wyraźnie wydeptana, od razu było widać, że w sandałach nie ma co tam iść. Ścieżka biegła równolegle do rzeki.

Szkoda, że nie mogę sprawdzić jeszcze raz. Może teraz z Twoimi wskazówkami bym znalazła. Ja wchodziłam na różne głazy nie tylko na kładki... no trudno, specjalnie założyłam adidasy :oops: .
Kasia i Krzyś będą w przyszłym roku to może poszukają :mg: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 25.08.2026 08:24

Pięć kierunków, pięć historii. Podróżniczy mix 2025.

Historia trzecia. Park Narodowy Una w Bośni i Pag w Chorwacji - sierpień 2025

Martin Brod

Kolejny punkt na trasie to Martin Brod. Mijamy ładny wiadukt, który jest nawet oznaczony na GM.

1.jpg

W okolicy tego wiaduktu jest przerwa w asfalcie. Można mieć nadzieję, że to roboty drogowe i wkrótce droga doczeka się nowej nawierzchni. Jakiś sprzęt stał w gotowości do działania, ale nic się nie działo. Ciekawa jestem czy już wykonano te prace i da się dojechać do miasteczka.

2.jpg

Udało się znaleźć dogodne miejsce do zaparkowania dokładnie tutaj.

Przyjechaliśmy obejrzeć kolejne wodospady. Najpierw poszliśmy na Mały wodospad, bo zaparkowaliśmy bardzo blisko wejścia. Ten mały wodospad rzeczywiście jest malutki, ale całkiem sympatyczny i można zrobić ładne zdjęcia, zwłaszcza z mostku.

3b.jpg

4.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

3a.jpg

Przechodzimy na drugą stronę, bo zobaczyłam na mapach, że niedaleko jest kawiarnia. No i nie mogłam zlokalizować tej kawiarni. Niby doszłam do miejsca, które wskazuje mapka, a nawet dalej, ale jej nie było. Nie wiem czy zamknęli, czy ja taka mało rozgarnięta jestem :oops: . W interesie właścicieli powinno być postawienie jakiejś tabliczki ze strzałką.
Kierujemy się więc do drugiego, Wielkiego Wodospadu. Uiszczamy opłatę, 5 albo 6 marek to chyba było.

9.jpg

Nie umniejszam bohaterowi poprzedniego odcinka, bo jest mega, ale ten wywarł na mnie większe wrażenie. Piękny ten wodospad jest. Woda rozdziela się na kilka części, i tworzy kilka malowniczych kaskad.

10.jpg

11.jpg

12.jpg

14.jpg

15.jpg

17.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

23.jpg

24.jpg

25.jpg

26.jpg

W Martin Brod zjedliśmy smaczny obiad. Najpierw krążyliśmy od jednej restauracji do drugiej i po krótkiej naradzie wróciliśmy do pierwszej. Gdy otrzymaliśmy zamówienie, to się uśmiałam. W menu były dwa dania rybne: mała ryba i duża ryba. I ta duża ryba była dużo droższa niż ta mała, no to sobie wymyśliłam, że po prostu duża jest droższa bo więcej waży, a mała mi wystarczy, wszak nie jestem aż tak głodna. Następnie przenoszą nam nasze dania i okazuje się, że moja mała ryba to dwie rybki objętościowo i wagowo na pewno większe niż męża duża ryba. Moje były zresztą smaczniejsze :D . Jedynie co mi średnio smakowało, to ta a’la sałatka ziemniaczana. Myślałam że to normalne ziemniaki, a tu się okazało, że to jest zimne i jeszcze przyrządzone z jakimś octem chyba, bo na kwaśno. Już lepiej było wziąć frytki :tak: .

menu.jpg

mala ryba.jpg

Po obiedzie poszliśmy sobie na krótki spacerek. Na żadną trasę taką dłuższą się nie wybraliśmy, ponieważ czekał nas jeszcze jeden punkt, który koniecznie chciałam zrealizować, a nie wiem czy starczyłoby nam sił.

30.jpg

Bo kolejnym miejscem, które chcemy zdobyć jest wzgórze i Stari Grad Ostrovica.

Ps. Coś nas natchnęło i po drodze zatankowaliśmy na malutkiej stacyjce do pełna. Przyda się na jutro ;)

31.jpg

:papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 25.08.2026 11:11

wiola2012 napisał(a):Jedynie co mi średnio smakowało, to ta a’la sałatka ziemniaczana. Myślałam że to normalne ziemniaki, a tu się okazało, że to jest zimne i jeszcze przyrządzone z jakimś octem chyba, bo na kwaśno.

Typowa bałkańska sałatka ziemniaczana 8) Ziemniaki zawsze na zimno, z cebulą i octem, pieprzem, dla mnie pycha :hearts:

Szkoda, że nie dotarliśmy do Martin Brodu, bo ten większy wodospad wygląda bardzo sympatycznie. No ale nie było już czasu. Mam nadzieję, że kiedyś nadrobimy :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.08.2026 12:58

Też uważam, że ten wodospad jest dużo lepszy od głównego. Jak byłam to cieszyłam się, że jest on mniej popularny i mniej turystów go odwiedza :mg: mogłam w spokoju sobie tam postać i patrzeć...

A ziemniaków zimnych nie znoszę, a już z jakimś octem są dla mnie nie do ruszenia....
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 25.08.2026 18:22

maslinka napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Jedynie co mi średnio smakowało, to ta a’la sałatka ziemniaczana. Myślałam że to normalne ziemniaki, a tu się okazało, że to jest zimne i jeszcze przyrządzone z jakimś octem chyba, bo na kwaśno.

Typowa bałkańska sałatka ziemniaczana 8) Ziemniaki zawsze na zimno, z cebulą i octem, pieprzem, dla mnie pycha :hearts:

No proszę, jak różne kubki smakowe mamy :D. Nie lubię zimnych ziemniaków, toleruję tylko w sałatce jarzynowej :mg:, a mąż myślał, że im się skwasiły :lol: :lol: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 25.08.2026 18:35

piekara114 napisał(a):Też uważam, że ten wodospad jest dużo lepszy od głównego. Jak byłam to cieszyłam się, że jest on mniej popularny i mniej turystów go odwiedza :mg: mogłam w spokoju sobie tam postać i patrzeć...

Dokładnie, pięknie tam jest i dość spokojnie. Sporo osób siedziało sobie na ławeczkach, a na pomoście byliśmy przez kilka dobrych minut zupełnie sami.
piekara114 napisał(a):A ziemniaków zimnych nie znoszę, a już z jakimś octem są dla mnie nie do ruszenia....

Ocet do warzyw albo się lubi, albo nieznosi :tak: . Moja teściowa polewała octem pomidory, mizerię, a u nas w domu mama tak nie robiła więc to dla mnie dziwny smak :) .
Poprzednia strona

Powrót do Europa