Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pięć kierunków-pięć historii. Edynburg, Karpathos, Una i Pag

Według greckiego mitu, imię Europa pochodzi od fenickiej księżniczki Europa, uwiedzionej przez Zeusa, kiedy ukrywał się jako byk, a następnie zabrał ją na Kretę. Bułgaria uważana jest za najstarszy kraj w Europie, ponieważ jej nazwa praktycznie nie zmieniła się od 641 roku naszej ery. Pałac Buckingham został zbudowany na miejscu domu publicznego w 1702 roku. Około 6 milionów lat temu nastąpił kryzys messyński - podczas tego zdarzenia Morze Śródziemne niemal całkowicie wyparowało.
wiola2012
Cromaniak
Re: Pięć kierunków-pięć historii. Edynburg, Karpathos, Una i

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 30.07.2026 14:36

Kasia i Krzyś napisał(a):Przepraszam, że zaśmiecam wątek, ale można liczyć na krótki wpis o Bihać?

Niestety nie pomogę, ponieważ w Bihać nie byliśmy. Maslinka napisała, że mieli tam bazę, to może coś napisze w wątku nt. PN Una :) .
Kasia i Krzyś napisał(a):W tym roku byliśmy na Istrii, więc po drodze była Słowenia. W przyszłym syn chce na Krk (ja skłaniam się do powrotu na Pag), więc wracają myśli o tych rejonach BiH i szukam bazy wypadowej :)

Słowenia piękna jest, a tak niedoceniana przeze mnie do tej pory.
W Bośni te dobre miejscówki się szybko rozchodzą lub bardzo drożeją bliżej lata, zatem lepiej ogarnąć wcześniej :tak:
Kasia i Krzyś napisał(a):W temacie - kiedyś nawet miałam rezerwację w obiekcie Unaqua, ale coś tam się plany pozmieniały.
Widzę, że teraz na wodospad trzeba będzie więcej kasy przeznaczyć :bojesie:

Oj tak, my płaciliśmy 12 albo 15 KM za osobę, w tym roku już 20 KM. I dużo, i mało - za parking już nie płacisz, kładki spacerowe są zadbane, jest miejsce na piknik ... :) .
wiola2012
Cromaniak
Re: Pięć kierunków - pięć historii. Historia pierwsza - Edyn

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 30.07.2026 21:02

Pięć kierunków, pięć historii. Podróżniczy mix 2025.

Historia trzecia. Park Narodowy Una w Bośni i Pag w Chorwacji - sierpień 2025

16 sierpnia 2025

Otwieram okna. Do środka wpada rześkie powietrze. Chętnie bym wyszła na balkonik, trochę mi brakuje tego udogodnienia. No nic, robię kawę i idę ją wypić do altanki. Potem śniadanko.
Zbieramy się dość sprawnie bo czeka nas intensywny dzień. Nie będziemy się spieszyć, ale i nie będziemy marnować czasu.
Koło 9:00 jesteśmy już w aucie w drodze do wodospadu Štrbački Buk.
Na drodze jeszcze pusto. Jedzie się przyjemnie.

2.JPG

W górze po lewej Stari Grad Orašac, to znak, że zaraz będziemy skręcać w lewo. O tutaj.

3.JPG

Teraz już droga praktycznie poprowadzi nas do celu . Jest dość wąsko, ale mężowi nie sprawia to kłopotu, gorzej będzie z mijankami na powrocie, bo ruch większy. Zdecydowanie większy.

4.JPG

5.JPG

Pod koniec ładny, nowy asfalt.

6.JPG

Na końcu drogi postawiono szlaban, dalej nie pojedziemy. W tej budce należy kupić bilety, są tam jakieś pamiątki, obok był mały stragan z lokalnymi produktami. Sprawdziłam, kupowaliśmy bilety po 12 KM, teraz są po 20 KM.

10.JPG

Przed szlabanem jest bardzo duży parking, o tej porze jeszcze pusty.

9.JPG

Po paru minutach jesteśmy już na polanie, przy wejściu nr 3.

11.JPG

Pod drzewem zatrzymali się motocykliści z Polski, widać na motocyklach można dojechać aż tutaj.

12.JPG

Można skorzystać z toalety, można piknikować.

14.JPG

Tutaj już zaczyna się właściwa trasa do wodospadu prowadząca wzdłuż rzeki. Chodzi się po wygodnych kładkach, a w najważniejszych miejscach są platformy widokowe.

15.JPG

Wydawałoby się, że rzeczka płynie sobie spokojnie...

17.JPG

... nic bardziej mylnego.

18.JPG

19.JPG

A tu już główny bohater. Ujęcia są z różnych punktów widokowych.

20.JPG

21.JPG

22.JPG

23.JPG

24.JPG

25.JPG

27.JPG

I tak sobie patrzę na to 25 m cudo natury, wtem dostrzegam ponton 8O .
Na skraju.
Zaraz spadnie!
W pontonie stoi jeden człowiek.
Potem skacze, a raczej wyskakuje z pontonu, by za chwilę znów się w nim znaleźć w kipieli na dole.
Niesamowite !

p1.JPG

Potem manewruje. Zaraz tu będzie.

p2.JPG

p3.JPG

p4.JPG

p5.JPG

p6.JPG

p7.JPG

p8.JPG

I podpływa do brzegu
Na brzegu stoją juz uczestnicy raftingu.
Wsiadają tu gdzie woda jest spokojna i płyną dalej.

p9.JPG

p10.JPG

Nie zdążyłam nagrać jego skoku. Za szybko wszystko się działało. Nagrałam filmik jak już był na dole. Podziwiam :tak: .

Jeszcze ostatnie spojrzenie na wodospad z troszkę innego miejsca.

_1160240.JPG

Dalej iść nie można, nie ma ścieżki. Chcę znaleźć młyn, o którym mówiła Beata, że można do niego wejść za dodatkową opłatą. Musiało się coś pozmieniać, bo eksponaty z młyna są tutaj, na głównej ścieżce w takim baraczku.

_1160243.JPG

_1160242.JPG

Wracamy do auta. Tak jak wspomniałam wcześniej, gdy przyjechaliśmy parking był prawie pusty, jak wyjeżdżaliśmy było już mnóstwo samochodów.
Z parkingu do końca ścieżki, czyli ostatniego punktu widokowego, jest tak z 700 m. Przejście w dwie strony, zdjęcia, kontemplacja przyrody, obserwacja raftingu itp. zajęły nam mniej wiecej 1,5 h. Teraz pojedziemy do Martin Brod.
:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.07.2026 21:09

wiola2012 napisał(a):Oj tak, my płaciliśmy 12 albo 15 KM za osobę, w tym roku już 20 KM. I dużo, i mało - za parking już nie płacisz, kładki spacerowe są zadbane, jest miejsce na piknik ... :) .
Szybki wzrost ceny, w 2024 płaciłam 8 marek za wstęp.

Przy tym wodospadzie była tylko ta bezpłatna ekspozycja o młynie. Młyn płatny jest innej części parku za wodospadem Martin Brod https://maps.app.goo.gl/zvugonYWmvf6wPweA
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.07.2026 21:17

wiola2012 napisał(a):
Kasia i Krzyś napisał(a):Przepraszam, że zaśmiecam wątek, ale można liczyć na krótki wpis o Bihać?

Niestety nie pomogę, ponieważ w Bihać nie byliśmy. Maslinka napisała, że mieli tam bazę, to może coś napisze w wątku nt. PN Una :) .

Jutro wrzucę trochę na ten temat w wątku Una.

Fajnie, że udało się Wam zobaczyć rafting. Dodatkowa atrakcja :)

wiola2012 napisał(a):Dalej iść nie można, nie ma ścieżki. Chcę znaleźć młyn, o którym mówiła Beata, że można do niego wejść za dodatkową opłatą. Musiało się coś pozmieniać, bo eksponaty z młyna są tutaj, na głównej ścieżce w takim baraczku.

Młyn był chyba w Martin Brod. Tak kojarzę z opisów Beaty. My tam nie byliśmy.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 30.07.2026 21:56

piekara114 napisał(a):Przy tym wodospadzie była tylko ta bezpłatna ekspozycja o młynie. Młyn płatny jest innej części parku za wodospadem Martin Brod https://maps.app.goo.gl/zvugonYWmvf6wPweA

maslinka napisał(a):Młyn był chyba w Martin Brod. Tak kojarzę z opisów Beaty. My tam nie byliśmy.

Jak obydwie tak twierdzicie to na pewno tak jest :mg: . Musiałam za szybko czytać. A pokręciliśmy się trochę, żeby wejście do młyna znaleźć. Siłą rzeczy w Martin Brod też do młyna nie doszliśmy :lol: .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.07.2026 23:07

Wiolu , napisałaś , że dalej przejść nie można , co mnie zdziwiło , bo kiedyś ścieżką można było przejść wzdłuż rzeki aż do Una Aquarius podziwiając kolejne progi rzeczne , zabawy kajakarzy i małe jaskinie na brzegu :tak: Pisałem o tym w wątku "PN Una" na stronie trzeciej i czwartej . Szkoda tej ciekawej ścieżki :roll:

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 31.07.2026 07:03

piotrf napisał(a):Wiolu , napisałaś , że dalej przejść nie można , co mnie zdziwiło , bo kiedyś ścieżką można było przejść wzdłuż rzeki aż do Una Aquarius podziwiając kolejne progi rzeczne , zabawy kajakarzy i małe jaskinie na brzegu :tak: Pisałem o tym w wątku "PN Una" na stronie trzeciej i czwartej . Szkoda tej ciekawej ścieżki :roll:
Pozdrawiam
Piotr

Dokładnie, pamiętałam, że pisałeś o tym i dlatego próbowaliśmy znaleźć ścieżkę. Nigdzie nie było przejścia. Chyba, że trzeba było gdzieś wrócić i odbić?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.07.2026 09:00

2 lata temu ta ścieżka była widoczna, choć nie jakoś specjalnie.
Jak doszło się do tego drugiego mini wodospadu (za młynem i wieżą widokową) tam kończyła się kładka i rzeka robiła się "płaska". Była tam ścieżka do samej Una i kilku głazów przy samej rzece. I w tym miejscu między drzewami trzeba było przejść przez dwa głazy (może 50-60 cm powyżej kładki) i zaczynała się ścieżka kamienna. Była dość wyraźnie wydeptana, od razu było widać, że w sandałach nie ma co tam iść. Ścieżka biegła równolegle do rzeki.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 31.07.2026 15:15

piekara114 napisał(a):2 lata temu ta ścieżka była widoczna, choć nie jakoś specjalnie.
Jak doszło się do tego drugiego mini wodospadu (za młynem i wieżą widokową) tam kończyła się kładka i rzeka robiła się "płaska". Była tam ścieżka do samej Una i kilku głazów przy samej rzece. I w tym miejscu między drzewami trzeba było przejść przez dwa głazy (może 50-60 cm powyżej kładki) i zaczynała się ścieżka kamienna. Była dość wyraźnie wydeptana, od razu było widać, że w sandałach nie ma co tam iść. Ścieżka biegła równolegle do rzeki.

Szkoda, że nie mogę sprawdzić jeszcze raz. Może teraz z Twoimi wskazówkami bym znalazła. Ja wchodziłam na różne głazy nie tylko na kładki... no trudno, specjalnie założyłam adidasy :oops: .
Kasia i Krzyś będą w przyszłym roku to może poszukają :mg: .
Poprzednia strona

Powrót do Europa