Podróże uczą. Uczą cierpliwości, wdzięczności i uważności.
Podróże leczą. Leczą z rutyny, z codziennego pośpiechu, z ciężaru zmartwień. Otwierają oczy na świat i na samego siebie, przypominają, że życie może być lekkie, pełne kolorów, smaków i zapachów…
Podróże leczą duszę.
Historia pierwsza. Edynburg - Maj 2025
Na poznańskim lotnisku jesteśmy po raz pierwszy. Ryanair wprowadził politykę skrupulatnego sprawdzania wagi i wymiarów bagażu, co przełożyło się na wydłużoną kolejkę do gate'u. Jednak wcześniejszy boarding sprawił, że nie było żadnego opóźnienia.
Czy to zasługa lotniska czy załogi? Nie wiem, ale wpłynęło na pozytywny odbiór Ławicy. Lecimy na zachód i w ten sposób zyskujemy godzinę.
Później trzeba będzie ją oddać
W ramach przygotowania do podróży kupiliśmy E- sim w Revolut, zarejestrowaliśmy się w systemie Eta, wynajęliśmy na Airbnb cały dom, żeby pomieścił 10 osób. Była to zdecydowanie korzystniejsza opcja niż 5 pokoi hotelowych.
Po Edynburgu poruszaliśmy się pieszo lub komunikacją miejską.
W każdym pojeździe można było zapłacić kartą, podobnie jak w każdym, nawet najmniejszym sklepiku. Trasę wyznaczaliśmy na mapkach google, aplikacja podpowiadała jakim autobusem możemy dostać się w wyznaczone miejsce oraz pokazywała czas odjazdu. Wszystko dość dokładnie i czytelnie.
No to jesteśmy:
Do Airbnb również dostaliśmy się autobusem. Ku pamięci zrobiłam zdjęcie z cennikiem i metodami płatności:
Po raz pierwszy siedzę na miejscu kierowcy, tylko piętro wyżej
. Już wiem, że mi się spodoba w tej Szkocji.Liczę, że Wam także

.png)

.png)

.png)
I to jest kierunek, który zaczął mi po głowie chodzić od jakiegoś czasu, więc z uwagą będę śledził co tam zobaczyłaś
Max 30 min na lotnisko autem i już jakby jestem 

.png)
Oczywiście to szczegół
.