Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pięć kierunków - pięć historii. Historia pierwsza - Edynburg

Według greckiego mitu, imię Europa pochodzi od fenickiej księżniczki Europa, uwiedzionej przez Zeusa, kiedy ukrywał się jako byk, a następnie zabrał ją na Kretę. Bułgaria uważana jest za najstarszy kraj w Europie, ponieważ jej nazwa praktycznie nie zmieniła się od 641 roku naszej ery. Pałac Buckingham został zbudowany na miejscu domu publicznego w 1702 roku. Około 6 milionów lat temu nastąpił kryzys messyński - podczas tego zdarzenia Morze Śródziemne niemal całkowicie wyparowało.
wiola2012
Cromaniak
Re: Pięć kierunków - pięć historii. Historia pierwsza - Edyn

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 20.02.2026 20:46

piotrf napisał(a):Wiolu , poczekaj aż zobaczysz :tak: Wiem co piszę , jestem oczarowany już dwadzieścia lat , chociaż całej Szkocji nie udało mi się zobaczyć . Może wreszcie z pomocą Osiołka . . . :oczko:

Byłaby piękna relacja :)
megidh napisał(a):Z chęcią obejrzę te krajobrazy w serialu, bo widzę że jest dostępny na Netfixie.

Ciekawa jestem czy przypadnie Ci do gustu, ma nietypową fabułę :) .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 20.02.2026 21:04

Historia pierwsza. Edynburg - Maj 2025

3 maja - Pałac Holyrood i nie tylko :)

Pogoda dzisiaj nie jest już tak ładna, ale nie ma też na co narzekać. Nie pada i wydaje mi się, że jest nawet cieplej niż wczoraj.
Główną atrakcją tego dnia jest Pałac Holyrood. Zanim tam dotrzemy, wysiadamy na Princes st. i idziemy do przechowalni bagażu. Pierwsza miejscówka (syn znalazł za pomocą aplikacji Bounce) nie spełniła naszych oczekiwań. Druga na Rose st. już tak i co najważniejsze, była otwarta do późna. Szukaliśmy takiej lokalizacji, żeby mieć blisko do przystanku, z którego odjeżdża autobus na lotnisko.
Uwolnieni od zbędnego balastu, możemy rozpocząć zwiedzanie. Pałac usytuowany jest na końcu Royal Mail. Idziemy pieszo, zatrzymując się co i rusz, bo jest na czym oko zawiesić. Nawet produkty w sklepach nie są takie typowe - made in china, tylko rodzime :oczko_usmiech:. Czas mamy dobry, ale Ola trzyma wycieczkę w ryzach. :oczko_usmiech: . Czas na "pamiątki" będzie później, zarządza.
W oddali już widać teren parku.

1.JPG

Idziemy trochę na skróty, przez cmentarz New Calton Burial Ground. Jest tu kilka ciekawych pomników.

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

Biało czerwona szarfa przykuła naszą uwagę.

6.JPG

Jak podaje Wikipedia, leży tu Andrzej Saturnin Gregorowicz (ur. 1806 w Olchowcu, zm. 5 czerwca 1838 w Edynburgu), porucznik kawalerii w powstaniu listopadowym. Po klęsce powstania udał się na emigrację do Edynburga, gdzie rozpoczął edukację prawniczą i medyczną w Królewskiej Szkole Chirurgicznej. W ciągu roku zmarł na tyfus, zaraziwszy się wykonując swoje obowiązki wśród biednych mieszkańców miasta.

7.JPG

Do pałacu docieramy szybko. Podobnie jak do zamku, tak i tu bilety zakupiliśmy wcześniej, tym razem przez GetYourGuide, bo tylko ta opcja dawała możliwość zwrotu (w razie coś). Ola poszła je odebrać do kasy, a ja w oczekiwaniu na wejście rozglądam się po sklepie z pamiątkami.

8.JPG

9.JPG

Historia Holyrood sięga XII wieku, kiedy w tym miejscu powstało opactwo augustianów. Z czasem wokół klasztoru rozwinęła się królewska rezydencja, rozbudowywana szczególnie intensywnie w XVI i XVII wieku.
Wejściówki są to wchodzimy.

10.JPG

piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.02.2026 10:22

Taką bombkę bym sobie kupiła :hearts: :hearts: Zresztą mam trochę bombek z różnych krajów, nie tak łatwo je zdobyć nie podróżując w zimie...
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 21.02.2026 15:58

piekara114 napisał(a):Taką bombkę bym sobie kupiła :hearts: :hearts: Zresztą mam trochę bombek z różnych krajów, nie tak łatwo je zdobyć nie podróżując w zimie...

Też miałam na nią ochotę, ale wydawały mi się bardzo delikatne. Zresztą jak każda bombka, jednak przy moim szczęściu, nie dowiozłabym w całości :mg: . Może masz jakiś patent?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.02.2026 22:03

Nie mam specjalnego patentu. Takie bombki zawsze dostaję w malym plastikowym pudełeczku z wieczkiem wypełnionym "trocinami" z bibuły i w to wkładają bombkę.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 22.02.2026 19:30

piekara114 napisał(a):Taką bombkę bym sobie kupiła :hearts: :hearts: Zresztą mam trochę bombek z różnych krajów, nie tak łatwo je zdobyć nie podróżując w zimie...
Bombek nie kupuję, bo nie mam ich na czym wieszać. Ale oglądać lubię.
W listopadzie zeszłego roku byłam na wystawie bombek choinkowych "BOMBkOWA historia Częstochowy".
Świetne bombki można było tam obejrzeć.

Fotoram.io (3).jpg
Fotoram.io (4).jpg
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.02.2026 09:20

Dobrze mieć kogoś kto trzyma wycieczkowe towarzystwo w ryzach :tak:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.02.2026 19:07

piekara114 napisał(a):Nie mam specjalnego patentu. Takie bombki zawsze dostaję w malym plastikowym pudełeczku z wieczkiem wypełnionym "trocinami" z bibuły i w to wkładają bombkę.

Często lecimy tylko z bagażem podręcznym i nie ukrywam, że nieraz ledwo dopinam na powrocie walizeczkę czy plecak. Dlatego choć mnie korci, to zawsze rezygnuję. A widziałam wiele naprawdę pięknych bombek, które chętnie bym kupiła :)

megidh napisał(a):W listopadzie zeszłego roku byłam na wystawie bombek choinkowych "BOMBkOWA historia Częstochowy".
Świetne bombki można było tam obejrzeć.

No powiem, że świetne. Ludzie to jednak mają fantazję :D . Nie dość, że tworzą małe cudeńka, to jeszcze organizują nietypowe wystawy :) .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.02.2026 19:15

Wiola,
w Krakowie, w okolicy Rynku, są całoroczne sklepy z bombkami. Trochę tam chińszczyzny, ale i polskiej produkcji. Nie wiem czy wiesz, ale w Wieliczce jest zakład produkujący bombki. Jak kiedyś będziesz to może wpadniesz, wtedy limit bagażu nie będzie Cię trzymał :mg:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.02.2026 21:18

Kapitańska Baba napisał(a):Dobrze mieć kogoś kto trzyma wycieczkowe towarzystwo w ryzach :tak:

Oj tak :D . A moja synowa to bardzo dobry organizator :tak:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.02.2026 21:56

piekara114 napisał(a):Nie wiem czy wiesz, ale w Wieliczce jest zakład produkujący bombki. Jak kiedyś będziesz to może wpadniesz, wtedy limit bagażu nie będzie Cię trzymał :mg:

Nie wiedziałam :oops:
W Płocku jest sklep z pięknymi przedmiotami do dekoracji, zastawa, wyposażenie jadalni itp. Przed świętami był taki wybór cudnych bombek, że nie umiałabym wybrać. Ale ceny dość wysokie :(
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.02.2026 22:37

Jesteśmy obecnie na zewnętrznym dziedzińcu z ładną fontanną z połowy XIX w....
1.JPG

2.JPG

...a następnie przechodzimy przez zdobiony portal na dziedziniec wewnętrzny. Można tu pobrać przewodnik audio, niestety nie ma nagrań w języku polskim.

3.JPG

4.JPG

5.JPG

Pałac jest wciąż używany przez rodzinę królewską. Odbywają się tu oficjalne ceremonie państwowe, audiencje oraz przyjęcia. Pałac można zwiedzać, kiedy właścicieli nie ma w posiadłości.

6.JPG

Zwiedzać będziemy Apartamenty Marii Stuart, reprezentacyjne sale królewskie i pałacowe z widokiem na wulkaniczne wzgórze Arthur’s Seat.
Zwiedzanie budynku rozpoczyna się na Wielkich Schodach, po których wielokrotnie stąpali królowie. Na trasie zwiedzania jest m.in. jadalnia przygotowana do bankietu (wciąż używana, kiedy rodzina królewska jest w pałacu), Sala Tronowa i Salonik Poranny. Wewnątrz pałacu nie wolno robić zdjęć. A szkoda, bo trudno opisać wspaniałe sufity, eleganckie żyrandole i pomieszczenia przepełnione dziełami sztuki. I być może w tym momencie ktoś mnie ukamieniuje, ale kilka mam :oops: .

IMG_6993.JPG

IMG_7001.JPG

IMG_6997.JPG

Następnie czeka królewska sypialnia. Dalszy spacer wiedzie przez Wielką Galerię – miejsce bankietów, aż w końcu trafiamy do Wieży Jakuba V, w której znajdowały się pomieszczenia Mari.
Wychodzimy do zadbanego ogrodu.

IMG_7006.JPG

IMG_7007.JPG

IMG_7008.JPG

IMG_7009.JPG

IMG_7010.JPG

IMG_7011.JPG

IMG_7012.JPG

IMG_7013.JPG

IMG_7014 - frame at 0m5s.JPG

IMG_7015.JPG

Na koniec można jeszcze zobaczyć ruiny dawnego kościoła, które są połączone z bryłą pałacu.

IMG_7016.JPG

IMG_7017.JPG

IMG_7019.JPG

IMG_7020.JPG

Nie dysponujemy czasem, żeby przejśc się na wzgórze.

IMG_7022.JPG

Opuszczamy pałac.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 24.02.2026 22:59

Po wyjściu z pałacu krążymy po mieście zaglądając to tu to tam, bo wreszcie jest czas na pamiątki i degustację :D .

IMG_7027.JPG

IMG_7029.JPG

IMG_7031.JPG

IMG_7033.JPG

IMG_7034.JPG

Około 19:00 odbieramy bagaże i udajemy się na lotnisko. Samolot miał godzinne opóźnienie, więc w Poznaniu lądujemy w środku nocy.

To była świetna wycieczka. Jeśli ktoś się zastanawia, czy Edynburg to dobry kierunek, to zdecydowanie tak.
:papa:

PS. To teraz czekamy do lipca na wakacyjny kierunek :mg:

tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 25.02.2026 07:59

Jeśli ktoś ma więcej czasu (a jednak nie zdecydował się na główną obok Edinburgh atrakcję Szkocji i, czyli Highlands) to polecam także okolice Edynburga: np. Rosslyn Chapel (znana także z końcówki pierwszej powieści Dana Browna - Kod Leonarda da Vinci) oraz Pentland Hills (klimatyczne wzgórza)
Oczywiście w odległości kolejowej Falkirk (m.in. z Falkirk Wheel oraz ogromnymi Kelpies) oraz Stirling
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 25.02.2026 14:13

tony montana napisał(a):Jeśli ktoś ma więcej czasu (a jednak nie zdecydował się na główną obok Edinburgh atrakcję Szkocji i, czyli Highlands) to polecam także okolice Edynburga: np. Rosslyn Chapel...

Dzięki Tony, super, że o tym wspominasz. Moje dzieci chcą wkrótce wrócić do Szkocji, to im podpowiem co mogą zobaczyć. Rosslyn Chapel wygląda na zdjęciach pięknie :hearts: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Europa

Pięć kierunków - pięć historii. Historia pierwsza - Edynburg - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone