Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pięć kierunków - pięć historii. Historia pierwsza - Edynburg

Według greckiego mitu, imię Europa pochodzi od fenickiej księżniczki Europa, uwiedzionej przez Zeusa, kiedy ukrywał się jako byk, a następnie zabrał ją na Kretę. Bułgaria uważana jest za najstarszy kraj w Europie, ponieważ jej nazwa praktycznie nie zmieniła się od 641 roku naszej ery. Pałac Buckingham został zbudowany na miejscu domu publicznego w 1702 roku. Około 6 milionów lat temu nastąpił kryzys messyński - podczas tego zdarzenia Morze Śródziemne niemal całkowicie wyparowało.
wiola2012
Cromaniak
Re: Pięć kierunków - pięć historii. Historia pierwsza - Edyn

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 07.02.2026 22:16

Historia pierwsza. Edynburg - Maj 2025

2 maja - Zwiedzamy zamek :)

Musimy oczywiście przejść przez the Gatehouse

12.JPG

13.JPG

Wypożyczamy słuchawki i jestem bardzo miło zaskoczona, ponieważ dostępny jest język polski :) . Robię dodatkowo zdjęcie mapki.

15.JPG

Zamek w Edynburgu powstawał od wczesnego średniowiecza, a od XII wieku był głównie własnością szkockich królów, z krótkimi okresami angielskiej kontroli, zanim stał się narodową twierdzą i symbolem Szkocji.

Oś czasu przygotowana z pomocą inteligentnego Czarka :mg:

Oś czasu.JPG

Z tego działa, każdego dnia o 13:00, rozlega się strzał armatni. Tradycja została zapoczątkowana w 1861 roku. Wystrzał miał na celu pomoc statkom w zatoce Firth of Forth w dokładnym ustawianiu zegarów. Dzisiaj wystrzał jest tylko atrakcją.

16.JPG

Czas do 13:00 przeznaczymy na zwiedzenie najbliżej położonych miejsc.

17.JPG

Ten jeździec to nie Piłsudski tylko Douglas Haig ;). Dowodził Brytyjskimi Siłami Ekspedycyjnymi od 1915 roku do końca I wojny światowej.

19.JPG

Zrobiło się chłodno, zatem postanawiamy wejść do wnętrza. Narodowe Muzeum Wojny okazało się warte zobaczenia.

20.JPG

21.JPG

22.JPG

23.JPG

24.JPG

25.JPG

26.JPG

27.JPG

Szerszy widok na plac przed muzeum i szpital:

18.JPG

Dołączamy do niemałego tłumku i oczekujemy na 13:00 :)

28.JPG

I już po wszystkim :) . Jednorazowy, głośny strzał i trochę dymku. Każdy jest przygotowany bo patrzy na zegarek i każdy podskakuje :lol:

29.JPG

Możemy ruszać dalej. Nr 8 na mapce to Muzeum Gwardii Królewskiej. Tu mieścił się garnizon

29a.JPG

Kolejne muzeum Muzeum Królewskiego Pułku Szkocji. Chyba wywarło na mnie większe wrażenie niż poprzednie. Zrobiłam tylko jedno zdjęcie. Skupiłam się na opowieściach z audiobooka i eksponatach. Muzeum ma swoją stronę: https://www.theroyalregimentofscotland.org

30.JPG

Zanim staniemy w kolejce do Royal Palace, pójdziemy do Kaplicy Św. Małgorzaty, najstarszego budynku na terenie zamku. Małgorzata była królową Szkocji, matką Dawida I. Żyła w XI w. W 1250 r została kanonizowana. Kościółek nie jest miejscem jej spoczynku, tylko opactwo benedyktyńskie w Dunfermline.
Kapliczka jest maleńka.

34.JPG

33.JPG

Ta okazała budowla to widziany od tyłu War Memorial. - Szkocki Narodowy Pomnik Wojenny czyli miejsce pamięci wszystkich szkockich żołnierzy poległych podczas I i II wojny światowej.

35.JPG

Tu od frontu:

39.JPG

Weszliśmy oczywiście do środka, ale nie zrobiłam żadnego zdjęcia, teraz się zastanawiam dlaczego. Raczej zakazu nie było :idea:

A teraz idziemy w kolejkę do Royal Palace.
:papa:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 08.02.2026 13:58

.
wiola2012 napisał(a):Pięć kierunków, pięć historii. Podróżniczy mix 2025.
Fajnie że zaczęłaś pisać. Miałam nadzieję na Teneryfę, ale zanim do niej dotrzemy, to zapewne będę musiała przeczekać wcześniejsze cztery kierunki :oczko_usmiech: .

Edynburg bardzo ciekawy, więc z przyjemnością będę śledzić ten kierunek.

wiola2012 napisał(a):Weszliśmy oczywiście do środka, ale nie zrobiłam żadnego zdjęcia, teraz się zastanawiam dlaczego. Raczej zakazu nie było :idea:
Też tak czasem mam i później, szykując zdjęcia do relacji, zastanawiam się co spowodowało, że nie robiłam zdjęć.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.02.2026 15:28

megidh napisał(a):Miałam nadzieję na Teneryfę, ale zanim do niej dotrzemy, to zapewne będę musiała przeczekać wcześniejsze cztery kierunki :oczko_usmiech: .
Ja też na Tene czekam...ale po drodze będzie kierunek z białymi domkami :hearts: i wodospadowy...Chyba, że mi się coś pomyliło, to Wiola niech mnie poprawi....
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.02.2026 21:33

megidh napisał(a):Edynburg bardzo ciekawy, więc z przyjemnością będę śledzić ten kierunek.

Witaj Gosiu! Właśnie Ciebie mi jeszcze brakowało do kompletu :cmok:

megidh napisał(a):Fajnie że zaczęłaś pisać. Miałam nadzieję na Teneryfę, ale zanim do niej dotrzemy, to zapewne będę musiała przeczekać wcześniejsze cztery kierunki :oczko_usmiech: .

piekara114 napisał(a):Ja też na Tene czekam...ale po drodze będzie kierunek z białymi domkami :hearts: i wodospadowy...Chyba, że mi się coś pomyliło, to Wiola niech mnie poprawi....

Miałam się zająć tylko Teneryfą, ale Beata pisze o Lanzarote więc kanaryjskie klimaty już są, a Twoja Teneryfa Gosiu jest nie do pokonania. Stwierdziłam, że trzeba trochę odczekać :D :D
A jak zobaczyłam, że jest i Paryż, i Rzym w relacjach to pomyślałam, że Edynburg też zasługuje na to, żeby o nim coś napisać :oops:. Naprawdę było mi tam fantastycznie.
Masz rację Beatko, białe domki i wodospady były cudowne i jak starczy mi weny to chciałabym usystematyzować sobie te wakacje pisząc relację. I tak powstał pomysł napisania o wszystkim.
A Teneryfa jest przedostatnia :mg:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.02.2026 22:01

Historia pierwsza. Edynburg - Maj 2025

Żeby wejść do Royal Palace i obejrzeć insygnia królewskie musimy ustawić się na dziedzińcu w długiej, zakręcanej kolejce. Po wcześniejszym słońcu nie ma śladu. Zrobiło się zimno, a mury zamkowe jeszcze to odczucie chłodu spotęgowały.
Żebyśmy nie skostnieli, wymieniamy się w "trzymaniu" kolejki i w międzyczasie wstępujemy do Great Hall –centrum władzy i ceremonii. Jest to największa sala zamku. Odbywały się tu uczty, narady i oficjalne wydarzenia królewskie.

48.JPG

50.JPG

49.JPG

No dobra, wreszcie wchodzimy. Royal Palace – nr 22 na mapce. To tu w 1566 roku urodziła się Maria, królowa Szkotów.

41.JPG

Nie ma dobrych warunków do zdjęć. Szczerze mówiąc, może grzeszę, ale spodziewałam się czegoś więcej :oops: .

42.JPG

43.JPG

44.JPG

46.JPG

47.JPG

Natomiast to wejście zaprowadzi nas do skarbów.

45.JPG

Idzie się powolutku, w półmroku, nie należy się zatrzymywać, nie można wizyty przeciągać, bo następni czekają. Oglądamy i podziwiamy najstarsze klejnoty koronne w Wielkiej Brytanii.
W skład zestawu wchodzą:
• Korona, wykonana w obecnej formie dla Jakuba V w 1540 roku.
• Berło, podarowane Jakubowi IV przez papieża Aleksandra VI.
• Miecz Stanu, wręczony Jakubowi IV przez papieża Juliusza II.
Od niedawna obok nich spoczywa również Kamień Przeznaczenia (Stone of Destiny), który powrócił do Edynburga po ceremonii koronacyjnej Karola III.
W pałacu można robić zdjęcia, ale klejnotom już nie.
Opuszczamy komnaty innym wyjściem w pobliżu podziemi. Nic tam nie ma ciekawego :oops:

Postanawiamy na koniec wstąpić do obiektu oznaczonego numerem 10 czyli do więzienia. Miejsce dla ludzi o mocnych nerwach .

54.JPG

Biedni jeńcy umilali sobie czas na różne sposoby:

53.JPG

52.JPG

Model został wykonany przez francuskich jeńców.

51.JPG

Zbieramy całą ekipę i wychodzimy. Zwiedzanie zajęło nam ponad 2 godziny. Myślę, że gdyby było cieplej, zostalibyśmy trochę dłużej. Jest co robić.
(...)

Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.02.2026 10:22

Niesamowite zamczysko :bojesie: :bojesie: Przepiękne :oczko:
Wcale się nie dziwię, ze wszyscy podskakują przy wybuchu, na huk nie da się przygotować :lol:
W naszym jednym spektaklu aktor strzela. I przecież wiem, wiele razy grałąm ten spektakl. A i tak za każdym razem podskakuję zdziwiona :rotfl: :rotfl:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 09.02.2026 15:58

Kapitańska Baba napisał(a):Niesamowite zamczysko :bojesie: :bojesie: Przepiękne :oczko:

:proszedzieki:

Kapitańska Baba napisał(a):Wcale się nie dziwię, ze wszyscy podskakują przy wybuchu, na huk nie da się przygotować :lol:
W naszym jednym spektaklu aktor strzela. I przecież wiem, wiele razy grałąm ten spektakl. A i tak za każdym razem podskakuję zdziwiona :rotfl: :rotfl:

To znaczy, że Twoja gra jest bardzo naturalna. Jakbyś rzeczywiście była zaskoczona :D .
Dziwne są nasze reakcje na niektóre zdarzenia. :lol:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 10.02.2026 16:07

wiola2012 napisał(a):To znaczy, że Twoja gra jest bardzo naturalna. Jakbyś rzeczywiście była zaskoczona :D .
Dziwne są nasze reakcje na niektóre zdarzenia. :lol:

Oj tak :lol: :lol: :lol:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 12.02.2026 19:34

Po wyjściu z terenu zamkowego idziemy do parku Princess Street Gardens. Trzeba tylko przejść przez uliczkę.

56.JPG

Mamy szczęście. Okazuje się, że tutaj świeci słońce. Spacerujemy więc, a potem pijemy herbatkę z pięknym widokiem.

57.JPG

58.JPG

59.JPG

61.JPG

62.JPG

63.JPG

64.JPG

Po herbatce udajemy się do Wojtka :D - słynnego kompana żołnierzy II Korpusu Polskiego generała Andersa.

65.JPG

66.JPG

Potem znów przemierzamy edynburskie uliczki. Pojazdy zasługujące na uwagę:

67.JPG

Prawda, że ładne :D

megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 12.02.2026 21:56

wiola2012 napisał(a):Obrazek
Jaki smutny jest ten słonik. Piękny.

wiola2012 napisał(a):Mamy szczęście. Okazuje się, że tutaj świeci słońce. Spacerujemy więc, a potem pijemy herbatkę z pięknym widokiem.
Na wyspach zawsze zachwyca mnie zieleń traw. Jest taka soczysta. Nigdzie indziej takiej nie widziałam.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.02.2026 14:05

megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a): Jaki smutny jest ten słonik. Piękny.

Słonik jest smutny, ponieważ ma przypominać o tragedii - skandalu z Mortonhall. Rzeźba nie jest gładka, tylko w małe niezapominajki. Podobno słonie nie zapominają.
W necie znalazłam informację, że "Przez ponad 40 lat (od 1967 do 2011 roku) pracownicy krematorium Mortonhall informowali rodziców martwo urodzonych dzieci lub niemowląt zmarłych krótko po porodzie, że po kremacji nie pozostają żadne prochy. W rzeczywistości prochy istniały, ale były potajemnie grzebane w zbiorowych mogiłach w Ogrodzie Pamięci (Garden of Remembrance) na terenie krematorium, bez wiedzy i zgody rodziców. Dochodzenie wykazało, że sprawa dotyczyła ponad 250 rodzin. Raporty wskazywały na fatalne zarządzanie, brak odpowiednich procedur, a także postawę pracowników, którzy uważali, że informowanie rodziców o prochach byłoby dla nich „zbyt bolesne”.
megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Mamy szczęście. Okazuje się, że tutaj świeci słońce. Spacerujemy więc, a potem pijemy herbatkę z pięknym widokiem.
Na wyspach zawsze zachwyca mnie zieleń traw. Jest taka soczysta. Nigdzie indziej takiej nie widziałam.

Jeśli w mieście jest tak ładnie, to jak pięknie i soczyście musi być w innych, dzikich rejonach :hearts: ? Tony pokazywał, że Szkocja jest niesamowita :tak: .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.02.2026 22:25

wiola2012 napisał(a):Jeśli w mieście jest tak ładnie, to jak pięknie i soczyście musi być w innych, dzikich rejonach :hearts: ? Tony pokazywał, że Szkocja jest niesamowita :tak: .

Nie tylko Szkocja . Moim zdaniem cała Wielka Brytania warta jest wielokrotnych odwiedzin , a Edynburg jest jedną z wisienek na tym apetycznym torcie :tak:

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 15.02.2026 20:21

piotrf napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Jeśli w mieście jest tak ładnie, to jak pięknie i soczyście musi być w innych, dzikich rejonach :hearts: ? Tony pokazywał, że Szkocja jest niesamowita :tak: .

Nie tylko Szkocja . Moim zdaniem cała Wielka Brytania warta jest wielokrotnych odwiedzin , a Edynburg jest jedną z wisienek na tym apetycznym torcie :tak:

Swego czasu wciągnęły mnie książki Charlotte Link. Akcja jej powieści toczy się w różnych zakątkach Anglii. Niesamowite jak ta kobieta potrafi opisywać tamtejsze krajobrazy. To po lekturze jednej z nich postanowiłam , że pojadę do Kornwalii . :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.02.2026 10:28

Jaki słodziak słonik :hearts:
Wiola - zielono i kwiaty u Ciebie a za oknem taki ziąb :rotfl:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 16.02.2026 14:40

Kapitańska Baba napisał(a):Wiola - zielono i kwiaty u Ciebie a za oknem taki ziąb :rotfl:

Za chwilę przemycę jeszcze trochę zieleni :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Europa

Pięć kierunków - pięć historii. Historia pierwsza - Edynburg - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone