2 maja - Zwiedzamy zamek
Musimy oczywiście przejść przez the Gatehouse
Wypożyczamy słuchawki i jestem bardzo miło zaskoczona, ponieważ dostępny jest język polski
Zamek w Edynburgu powstawał od wczesnego średniowiecza, a od XII wieku był głównie własnością szkockich królów, z krótkimi okresami angielskiej kontroli, zanim stał się narodową twierdzą i symbolem Szkocji.
Oś czasu przygotowana z pomocą inteligentnego Czarka
Z tego działa, każdego dnia o 13:00, rozlega się strzał armatni. Tradycja została zapoczątkowana w 1861 roku. Wystrzał miał na celu pomoc statkom w zatoce Firth of Forth w dokładnym ustawianiu zegarów. Dzisiaj wystrzał jest tylko atrakcją.
Czas do 13:00 przeznaczymy na zwiedzenie najbliżej położonych miejsc.
Ten jeździec to nie Piłsudski tylko Douglas Haig
Zrobiło się chłodno, zatem postanawiamy wejść do wnętrza. Narodowe Muzeum Wojny okazało się warte zobaczenia.
Szerszy widok na plac przed muzeum i szpital:
Dołączamy do niemałego tłumku i oczekujemy na 13:00
I już po wszystkim
Możemy ruszać dalej. Nr 8 na mapce to Muzeum Gwardii Królewskiej. Tu mieścił się garnizon
Kolejne muzeum Muzeum Królewskiego Pułku Szkocji. Chyba wywarło na mnie większe wrażenie niż poprzednie. Zrobiłam tylko jedno zdjęcie. Skupiłam się na opowieściach z audiobooka i eksponatach. Muzeum ma swoją stronę: https://www.theroyalregimentofscotland.org
Zanim staniemy w kolejce do Royal Palace, pójdziemy do Kaplicy Św. Małgorzaty, najstarszego budynku na terenie zamku. Małgorzata była królową Szkocji, matką Dawida I. Żyła w XI w. W 1250 r została kanonizowana. Kościółek nie jest miejscem jej spoczynku, tylko opactwo benedyktyńskie w Dunfermline.
Kapliczka jest maleńka.
Ta okazała budowla to widziany od tyłu War Memorial. - Szkocki Narodowy Pomnik Wojenny czyli miejsce pamięci wszystkich szkockich żołnierzy poległych podczas I i II wojny światowej.
Tu od frontu:
Weszliśmy oczywiście do środka, ale nie zrobiłam żadnego zdjęcia, teraz się zastanawiam dlaczego. Raczej zakazu nie było
A teraz idziemy w kolejkę do Royal Palace.

.png)
.png)
. .png)
.png)
.