Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pięć kierunków - pięć historii. Historia pierwsza - Edynburg

Według greckiego mitu, imię Europa pochodzi od fenickiej księżniczki Europa, uwiedzionej przez Zeusa, kiedy ukrywał się jako byk, a następnie zabrał ją na Kretę. Bułgaria uważana jest za najstarszy kraj w Europie, ponieważ jej nazwa praktycznie nie zmieniła się od 641 roku naszej ery. Pałac Buckingham został zbudowany na miejscu domu publicznego w 1702 roku. Około 6 milionów lat temu nastąpił kryzys messyński - podczas tego zdarzenia Morze Śródziemne niemal całkowicie wyparowało.
wiola2012
Cromaniak
Re: Pięć kierunków - pięć historii. Historia pierwsza - Edyn

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 03.02.2026 06:47

Historia pierwsza. Edynburg - Maj 2025

Trafiamy na cmentarz Greyfriars Kirkyard.
Swoje nagrobki mają tu osoby, których nazwiska stały się inspiracją dla pisarki przy tworzeniu postaci.
Ale atmosfera!

33-001.JPG

34-001.JPG

35-001.JPG

37-001.JPG

38-001.JPG

39-001.JPG

43-001.JPG

49-001.JPG

Największe zainteresowanie moich turystów budzi oczywiście pomnik "Tego, którego imienia nie można wymawiać", czyli miejsce spoczynku generała Thomasa Riddella. To właśnie od jego nazwiska przyszły czarny charakter serii został nazwany Tomem Marvolo Riddlem, znanym jako Lord Voldemort.

44-001.JPG

Kierujemy się w stronę kościoła...

40-001.JPG

42-001.JPG

...obok którego znajduje się tablica upamiętniająca psa Bobby’ego. Bobby to piesek, który przez kilkanaście lat odwiedzał na cmentarzu grób swojego opiekuna i także został tu pochowany.

46-001.JPG

47-001.JPG

Może to dziwne upodobanie, ale lubię takie cmentarze :) .
Gdyby zdjęcie poniżej zrobiono 200 lat temu, pewnie wyglądałoby tak samo, pomijając ludzi :tak: .

48-001.JPG

(...)
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 03.02.2026 09:41

Bardzo fajne klimaty :hearts: Ja pewno wielkim fanem HP nie jestem, ale swojego czasu wszystkie filmy z dziećmi obejrzane a córka wsiąkła w ten świat mocno parę lat temu. Potem wraz ze wzrostem świadomości doszły fakty co "odwala" "dżej-kej" (J.K.Rowling) i zapał opadł. Ale odklejając osobę autora do tego co stworzyła, to powstał niesamowity świat :serduszka:
Przy okazji polecam 2 filmy z serii "Fantastyczne zwierzęta" gdzie historia mocno nawiązuje do świata HP.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 04.02.2026 10:33

Ale super klimat! Victoria St rewelacja! Podobają mi się te szarości :oczko:
Ale z pubu "przyjaznego psom" bym wyszła. Nie dlatego, że nie lubię psów ale jednak jedzenie i te zwierzęta - no nie pasuje mi to połączenie.
U moich teściów zawsze był pies - czasem któryś z nich chował się pod stołem jak coś jedliśmy - zawsze mnie to do szału doprowadzało :rotfl: :lol:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 04.02.2026 18:38

majkik75 napisał(a):Bardzo fajne klimaty :hearts:

O tak! Zauroczyło mnie to miasto :)

majkik75 napisał(a):Ale odklejając osobę autora do tego co stworzyła, to powstał niesamowity świat :serduszka:

Powieść jedyna w swoim rodzaju, chociaż mogłaby mieć mniej części, bo jak w każdej serii najlepsze są początkowe (wg mnie oczywiście :oczko_usmiech: )

majkik75 napisał(a):Przy okazji polecam 2 filmy z serii "Fantastyczne zwierzęta" gdzie historia mocno nawiązuje do świata HP.

Pierwszą część oglądałam na pewno.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 04.02.2026 18:46

Kapitańska Baba napisał(a):Ale super klimat! Victoria St rewelacja! Podobają mi się te szarości :oczko:

Zdjęcia pokazują obrazki, a dochodzi jeszcze muzyka, rozmowy, zapachy, puby z różnorodnym wystrojem ... I pomyśleć, że tak mało brakowało, a byśmy się nie zdecydowali na ten wyjazd :glupek:
Kapitańska Baba napisał(a):Ale z pubu "przyjaznego psom" bym wyszła. Nie dlatego, że nie lubię psów ale jednak jedzenie i te zwierzęta - no nie pasuje mi to połączenie.

Wewnątrz żadnego zwierzęcia nie było, ale mój wyczulony nos je wyczuł i dopiero jak się zaczęłam rozglądać, to stwierdziłam, że to knajpka dla głodnych właścicieli czworonogów :mg:
Co tam psy! W Tajlandii na pierwszy rzut trafiliśmy do "kociej" knajpy :lol:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.02.2026 18:48

O MY GOD
Wiola w Scotlandzie :)
Mój ukochany północny Kraj

Bosko

Czy będą tez w innych historiach Highlands? :)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 04.02.2026 19:03

tony montana napisał(a):O MY GOD
Wiola w Scotlandzie :)

Lepiej późno niż później :mg: . Cieszę się, że w końcu tu dotarłam i witam w relacji :D
tony montana napisał(a):Mój ukochany północny Kraj

A wiesz, że już Ci się nie dziwię ;)

tony montana napisał(a):Czy będą tez w innych historiach Highlands? :)

Niestety, ze Szkocji tylko Edynburg. Inne kierunki takie bardziej cieple, ale też znajdzie się coś co lubisz :D
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 04.02.2026 21:31

Dzień pierwszy cd.

Przmierzanie kolejnych uliczek i zakątków było fantastyczne. Miałam wrażenie, że przeniosłam się do innej epoki albo trafiłam na plan filmowy.

50-001.JPG

51-001.JPG

52-001.JPG

53-001.JPG

54-001.JPG

56-001.JPG

57-001.JPG

The Elephant House - kawiarnia, w której Rowling napisała sporą część dwóch pierwszych części sagi . Wygląda na to, że ma już inną lokalizację.

55-001.JPG

Przed nami ogromna budowla - Katedra św. Idziego.

60-001.JPG

58-001.JPG

Takiego akcentu jeszcze mi brakowało :D

59-001.JPG

Czuję się usatysfakcjonowana. :tak:

PS. Nie mogę wyjść z podziwu dla Szkotów, że podczas gdy ja zakładam na siebie kolejną warstwę ubrań, bo chłodkiem powiewa, oni nadal chodzą z krótkim rękawkiem :) .
(...)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.02.2026 07:50

wiola2012 napisał(a):Ciekawa jestem czy w tym PUB- ie serwują imbirowy gin ;)
W menu nie widać....

Z ciekawości synowa mieszkała w Edynburgu?
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.02.2026 11:05

piekara114 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Ciekawa jestem czy w tym PUB- ie serwują imbirowy gin ;)
W menu nie widać....

Bardzo ciekawe menu, aż ślinka cieknie :D , piękne nazwy i zachęcające opisy.
Ja przywiozłam sobie taki, tyle, że już się skończył :mg:

gin.jpg

piekara114 napisał(a):Z ciekawości synowa mieszkała w Edynburgu?
.
Nie, nie miaszkała. Dzieciaki lubią miasta typu Edynburg, Amsterdam, a ostatnio zachwyciła ich Gjirokastra :).
Ola jak na młodą osóbkę bardzo lubi zwiedzać i dokładnie przygotowuje się do każdej podróży. Syn lubi spontan :)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.02.2026 23:50

2 maja

Poranek był dość chłodny ale słoneczny, co zapowiadało piękną pogodę na dzisiaj. Po smacznym, typowo brytyjskim śniadaniu …

1.JPG

… pojechaliśmy do centrum, gdyż na ten dzień mieliśmy zaplanowany zamek.
Wysiadamy na Princes Street parę minut przed 12:00.
Bilety zostały zakupione dużo wcześniej, co najmniej miesiąc, na godzinę 12:30. Spacerkiem, bo tylko 950 m dzieli nas od celu , podążamy do bramy

Budowla majestatycznie wyrasta ze skały. Na pierwszym planie znajduje się park, do niego jeszcze wrócimy, ale teraz już nie ma czasu na spacer.

2.JPG

Natomiast za chwilę będziemy przechodzić obok tych widocznych daleko budynków. Ten z dwiema wieżyczkami to Uniwersytet.

3.JPG

Piękna budowla.

4.JPG

Dziedziniec również okazały.

5.JPG

I już jesteśmy na miejscu. Niewielki tłum za mną tworzą ci, co czekają na wejście, jak i ci co już skończyli zwiedzanie. Na placyku można kupić lody, picie i słodycze.

6.JPG

Ostatnie minutki spędzamy na podziwianiu panoramy Edynburga. Widok z murów zamku obejmuje całe miasto: Stare Miasto, Nowe Miasto i wzgórza w tle.

7.JPG

8.JPG

9.JPG

10.JPG

11.JPG

Poddajemy się procedurom kontroli, toalety (za bramą) itp. i w końcu rozpoczynamy zwiedzanie.
(...)
morgana
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) morgana » 07.02.2026 10:14

Pięknie :hearts: .

Miałam okazję spędzić w Edynburgu zaledwie dwa dni, ale urzekło mnie to miasto totalnie - ma niepowtarzalny klimat i jest pełne takiego właśnie "starodawnego" uroku.

Zwiedzam z wami, bo na pewno więcej zobaczyliście.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 07.02.2026 19:08

morgana napisał(a):Pięknie :hearts: .
Miałam okazję spędzić w Edynburgu zaledwie dwa dni, ale urzekło mnie to miasto totalnie - ma niepowtarzalny klimat i jest pełne takiego właśnie "starodawnego" uroku.

Świetnie to ujęłaś - starodawny urok. Chociaż nowsze osiedla też nam przypadły do gustu. Gdziekolwiek byśmy nie poszli, to nam się podobało :D .
morgana napisał(a):Zwiedzam z wami, bo na pewno więcej zobaczyliście.

Bardzo się cieszę, że dołączyłaś do mojej podróży :) . My też nie byliśmy dużo dłużej, bo tylko 3 dni, ale można powiedzieć, że to co trzeba zobaczyć zobaczyliśmy. Mniej lub bardziej dokładnie :mg:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.02.2026 21:21

Weszliście na Arthur's Seat albo na Calton Hill?
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 07.02.2026 21:40

tony montana napisał(a):Weszliście na Arthur's Seat albo na Calton Hill?

Pół na pół :D. Na Calton sobie weszliśmy, a na Artura popatrzyliśmy z daleka ;) .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Europa

Pięć kierunków - pięć historii. Historia pierwsza - Edynburg - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone