Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pięć kierunków-pięć historii. Edynburg, Karpathos-Rodos s.7

Według greckiego mitu, imię Europa pochodzi od fenickiej księżniczki Europa, uwiedzionej przez Zeusa, kiedy ukrywał się jako byk, a następnie zabrał ją na Kretę. Bułgaria uważana jest za najstarszy kraj w Europie, ponieważ jej nazwa praktycznie nie zmieniła się od 641 roku naszej ery. Pałac Buckingham został zbudowany na miejscu domu publicznego w 1702 roku. Około 6 milionów lat temu nastąpił kryzys messyński - podczas tego zdarzenia Morze Śródziemne niemal całkowicie wyparowało.
piekara114
Opiekun działu
Re: Pięć kierunków - pięć historii. Historia pierwsza - Edyn

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.02.2026 19:31

Rosslyn Chapel zachwyciła mnie już w czasie oglądania filmu, a jak wyguglałam fotki to totalny zachwyt.... Kiedyś, może kiedyś....

wiola2012 napisał(a):PS. To teraz czekamy do lipca na wakacyjny kierunek :mg:
:lol: :lol: :lol: dobry żart :lol: :lol: :lol: Dawaj ten południowy kierunek.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 25.02.2026 20:06

wiola2012 napisał(a):
To była świetna wycieczka. Jeśli ktoś się zastanawia, czy Edynburg to dobry kierunek, to zdecydowanie tak.
:papa:

PS. To teraz czekamy do lipca na wakacyjny kierunek :mg:

Czej, moment, bo to było takie anekspekted :lezekwicze: Już koniec? Bardzo fajny kierunek :verryhappy:

Jedziemy z kolejną historią :piwo: :chytry:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 25.02.2026 20:16

majkik75 napisał(a):Czej, moment, bo to było takie anekspekted :lezekwicze: Już koniec? Bardzo fajny kierunek :verryhappy:

Nie ma czasu na ociąganie się. Krótki wypad to i szybki powrót :D
majkik75 napisał(a):Jedziemy z kolejną historią :piwo: :chytry:

piekara114 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):PS. To teraz czekamy do lipca na wakacyjny kierunek :mg:
:lol: :lol: :lol: dobry żart :lol: :lol: :lol: Dawaj ten południowy kierunek.

Zdjęcia przeglądam :mg:. Ciepło było :hut:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 26.02.2026 15:08

Myślę, że też robiłabym zdjęcia jak nikt nie patrzył :lol:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 22.03.2026 21:04

Trochę mnie nie było, ponieważ zrobiliśmy sobie wakacje zimą. Udało nam się wrócić i słowo udało dobrze odzwierciedla obecną sytuację. Myślę sobie teraz co dalej, kontynuować kolejne kierunki czy zacząć kolory i smaki na gorąco. Pomóżcie :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.03.2026 09:28

wiola2012 napisał(a):Trochę mnie nie było, ponieważ zrobiliśmy sobie wakacje zimą. Udało nam się wrócić i słowo udało dobrze odzwierciedla obecną sytuację. Myślę sobie teraz co dalej, kontynuować kolejne kierunki czy zacząć kolory i smaki na gorąco. Pomóżcie :D

Hmmm... pisz dwie na raz :cmok:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 23.03.2026 10:21

wiola2012 napisał(a):Trochę mnie nie było, ponieważ zrobiliśmy sobie wakacje zimą. Udało nam się wrócić i słowo udało dobrze odzwierciedla obecną sytuację. Myślę sobie teraz co dalej, kontynuować kolejne kierunki czy zacząć kolory i smaki na gorąco. Pomóżcie :D

Jak pytasz, to ja poproszę "kierunki" do końca :proszedzieki: :serduszka:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.03.2026 12:00

Spróbuj obie na raz i zobaczysz co Ci się lepiej pisze. Z większą przyjemność popatrzę na Tajlandię, która mocno mnie ciągnie...
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 23.03.2026 16:14

majkik75 napisał(a):Jak pytasz, to ja poproszę "kierunki" do końca :proszedzieki: :serduszka:

Dziękuję bardzo za opinię :)
piekara114 napisał(a):Spróbuj obie na raz i zobaczysz co Ci się lepiej pisze. Z większą przyjemność popatrzę na Tajlandię, która mocno mnie ciągnie...

Może to dobry pomysł :D . Nie byliśmy w Tajlandii , ale też było ciepło :D .
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.03.2026 06:40

piekara114 napisał(a):Spróbuj obie na raz i zobaczysz co Ci się lepiej pisze. Z większą przyjemność popatrzę na Tajlandię, która mocno mnie ciągnie...

Podbijam :plusone: 2 wątki na raz jak jest przestrzeń.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 25.03.2026 19:26

Mam ten sam dylemat. Kontynuować Paryż, czy rozpocząć Rzym. W kolejce czekają również inne odwiedzone przez nas w międzyczasie miejsca. Klęska urodzaju. Dawniej jeździliśmy tylko jeden raz w roku i był czas na spokojne pisanie relacji. Teraz w ciągu roku latamy po kilka razy i robi się spiętrzenie. Może wyjściem z sytuacji byłoby ograniczenie podczas pisania przewodnikowych informacji, których opracowywanie jest bardzo czasochłonne, a skupienie się na informacjach praktycznych, które są chyba bardziej pożądane przez osoby czytające relacje. Sama szukam w relacjach z miejsc, do których się wybieram, informacji praktycznych, np. gdzie znajduje się kasa i wejście do jakiegoś obiektu, czy są długie kolejki itp.

Kapitańska Baba napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Hmmm... pisz dwie na raz :cmok:
piekara114 napisał(a):Spróbuj obie na raz i zobaczysz co Ci się lepiej pisze.
te kiero napisał(a):Podbijam :plusone: 2 wątki na raz jak jest przestrzeń.
Ja też jestem za tym, abyś pisała dwie relacje naraz.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.03.2026 20:10

Wiola , jeżeli tylko jest to możliwe , to ja również proponowałbym pisanie obu relacji równolegle , z uwzględnieniem przede wszystkim wygodnego dla Ciebie tempa powstawania kolejnych odcinków :tak:

Pozdrawiam
Piotr
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 25.03.2026 20:12

megidh napisał(a):Może wyjściem z sytuacji byłoby ograniczenie podczas pisania przewodnikowych informacji, których opracowywanie jest bardzo czasochłonne, a skupienie się na informacjach praktycznych, które są chyba bardziej pożądane przez osoby czytające relacje. Sama szukam w relacjach z miejsc, do których się wybieram, informacji praktycznych, np. gdzie znajduje się kasa i wejście do jakiegoś obiektu, czy są długie kolejki itp.

O widzisz, to, to :proszedzieki: Z całym szacunkiem (do wszystkich), (osobiście) nie muszę w relacji mieć informacji wyciągniętych z wiki. Wystarczy mi lokalizacja, informacje praktyczne (np. parking, dojazd, cena) i ewentualnie krótkie zdanie, że to dotyczy jakiejś osoby, czy zdarzenia, czy czegoś tam. Reszta jest w internecie (dla chcących). No chyba, że to jakaś nowość, albo coś bardzo niszowego o czym mało kto wie, to jakiś opis wtedy tak. Sam nie piszę w relacjach opisów, ewentualnie tylko krótkie informacje.
Ale to moje (osobiste) zdanie :piwo:
Także też (osobiście) pisz relacje proszę jak możesz :proszedzieki: :verryhappy:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.03.2026 20:17

megidh napisał(a): Mam ten sam dylemat. Kontynuować Paryż, czy rozpocząć Rzym.

. . .

Gosiu , dziś pytanie . . . dziś odpowiedź :tak: :spoko:

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 30.03.2026 18:30

Kapitańska Baba napisał(a):Hmmm... pisz dwie na raz :cmok:

Przekonaliście mnie, spróbuję :)
megidh napisał(a):Dawniej jeździliśmy tylko jeden raz w roku i był czas na spokojne pisanie relacji. Teraz w ciągu roku latamy po kilka razy i robi się spiętrzenie.

Tak, jednak nie wszystkie kierunki dają wenę, poczucie, że nie tylko chcesz, ale i musisz coś napisać :) .
piotrf napisał(a):
megidh napisał(a): Mam ten sam dylemat. Kontynuować Paryż, czy rozpocząć Rzym.
...

Gosiu , dziś pytanie . . . dziś odpowiedź :tak: :spoko:

:lol: :lol: Postaramy się, prawda Gosiu?
majkik75 napisał(a):.. Z całym szacunkiem (do wszystkich), (osobiście) nie muszę w relacji mieć informacji wyciągniętych z wiki. Wystarczy mi lokalizacja, informacje praktyczne (np. parking, dojazd, cena) i ewentualnie krótkie zdanie, że to dotyczy jakiejś osoby, czy zdarzenia, czy czegoś tam. Reszta jest w internecie (dla chcących).

Niby tak, ale takie rzeczy też ogarnie AI, ja w relacjach szukam punktu widzenia autora, odczuć (uczuć), preferencji itp. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Europa