Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pięć kierunków-pięć historii. Edynburg, Karpathos, Una i Pag

Według greckiego mitu, imię Europa pochodzi od fenickiej księżniczki Europa, uwiedzionej przez Zeusa, kiedy ukrywał się jako byk, a następnie zabrał ją na Kretę. Bułgaria uważana jest za najstarszy kraj w Europie, ponieważ jej nazwa praktycznie nie zmieniła się od 641 roku naszej ery. Pałac Buckingham został zbudowany na miejscu domu publicznego w 1702 roku. Około 6 milionów lat temu nastąpił kryzys messyński - podczas tego zdarzenia Morze Śródziemne niemal całkowicie wyparowało.
majkik75
Cromaniak
Re: Pięć kierunków - pięć historii. Historia pierwsza - Edyn

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 30.03.2026 21:33

wiola2012 napisał(a):
majkik75 napisał(a):.. Z całym szacunkiem (do wszystkich), (osobiście) nie muszę w relacji mieć informacji wyciągniętych z wiki. Wystarczy mi lokalizacja, informacje praktyczne (np. parking, dojazd, cena) i ewentualnie krótkie zdanie, że to dotyczy jakiejś osoby, czy zdarzenia, czy czegoś tam. Reszta jest w internecie (dla chcących).

Niby tak, ale takie rzeczy też ogarnie AI, ja w relacjach szukam punktu widzenia autora, odczuć (uczuć), preferencji itp. :)

No tak, krótko napisałem, ale oczywiście: punkt widzenia autora jest super. Chodziło mi o to, że opisy np. historii zamku są dla mnie mało istotne. Wolę wiedzieć, czy się komuś podobał, albo dlaczego nie :proszedzieki:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 31.03.2026 19:06

Pięć kierunków, pięć historii. Podróżniczy mix 2025.

Historia druga. Karpathos i Rodos - Lipiec 2025

Wakacje na Karpathos z założenia były ukierunkowane na odpoczynek. Delektowanie się widokami, smakowanie lokalnego jedzenia, poznawanie wyspiarskiej kultury, relaks na plaży, wieczorne spotkania na tarasie …
I to wszystko było.
Rhodos wkręciło się w tę podróż logistycznie.

Przygotowania i logistyka

Loty Modlin - Rodos na 10 lipca 16:25, zostały zakupione w styczniu. Koszt 390 zł/ osobę 2 sztuki bagażu podręcznego i pierwszeństwo wejścia.
Po 3 nockach spędzonych w mieście Rodos, czyli w niedzielę 13 lipca popłyniemy na Karpathos. Bilety na prom Rodos – Karpathos (Pigadia) zakupiłam online w cenie 18 Euro za dorosłego, dzieci 9 euro. Zainstalowałam sobie aplikację Seamore. Uzyskałam kartę Attica Group, z którą prawdopodobnie będę mogła robić kolejne zakupy ze zniżką na rejsy linii Superfast ferries, Blure Star Ferries, Hellenic Seaways, Anek Lines. Czy rzeczywiście tak będzie, okaże się „w praniu” :) .
Na Karpathos są dwa porty: Diafani na północy i Pigadia w stolicy. Wybór właściwego zależy od tego, w którą część wyspy się udajemy. W ubiegłym roku i w tym również (sprawdzałam), prom kursuje 3 razy w tygodniu - we wtorki, czwartki i niedziele.
Do Warszawy na Okęcie wrócimy z Karpathos greckimi liniami Sky Express z przesiadką w Atenach. Lot w niedzielę 20 lipca o 9:50, koszt 79 e/osobę. W cenę wliczony bagaż osobisty i kabinowy 8 kg.

Po realizacji oceniam plan na bardzo dobry. Nic bym nie zmieniła, gdybym chciała powtórzyć taką podróż :D .

Rodos powitało nas pięknymi kolorami na niebie, które pozostawiło zachodzące słońce. Po raz pierwszy na greckie wakacje leciałam samolotem i czułam się dziwnie :mg: . Mały bagaż, bez parasola plażowego, bez aparatu (zdjęć będzie mało, bo większość jest pełna ludzi :) ), za to w świetnym towarzystwie :serduszka:
Z lotniska do miasta Rodos jest około 16 – 17 km, zależy do którego hotelu się jedzie. Obiecałam w recepcji, że do 22:00 dotrzemy, więc jeszcze w domu skorzystałam z oferty booking i zarezerwowałam dużą taksówkę, która naszą ośmioosobową grupę dowiozła na miejsce. Wieczorne korki w bardzo zatłoczonym Rodos zdenerwowały naszego kierowcę (rodem z Bułgarii). Niejednemu Grekowi się dostało za „głupią” jazdę i non stop przepraszał, że tak długo jedziemy, ale to nie jego wina. Przecież wiemy, że nie jego :lol: .
Wybraliśmy sobie hotelik Royal Aparthotel City Centre. Na korzyść tego hotelu miała wpływ po pierwsze i drugie lokalizacja, a po trzecie fakt, że były dostępne dwu i trzyosobowe pokoje dla naszej ósemki. Pokoje były przestronne, czyste z wszystkimi potrzebnymi udogodnieniami, standard średni. Personel bardzo pomocny i szybko działający w razie usterki. Cena 260e za pokój za 3 doby.
Z hotelu wychodzimy wprost na uliczkę Thermeli, która jest raczej deptakiem, bo auta nie mogą na nią wjeżdżać. Jeśli trafi się Wam pokój wychodzący na tę uliczkę ( pokoje dwuosobowe) to będziecie bardzo zadowoleni, jeśli z drugiej strony na sąsiedni budynek i jakieś zaniedbane podwórko (apartamenty trzyosobowe) to mniej zadowoleni ;) .
Pomimo późnej godziny chcemy iść zjeść coś greckiego, tym bardziej, że część ekipy (znana z kolorów i smaków Maroka) jest w Grecji po raz pierwszy. Wybór padł na Drosoulites – Rakadiko i w sumie mogę polecić. Jedzenie było smaczne, a ceny normalne. Fajne, miłe dla oka miejsce, klimat greckiej tawerny i tego chcieliśmy.
Po kolacji jeszcze posiadówka przy deptaku, ale na terenie hotelu :lol: hahaha. Gdy muzyka z pobliskiego pubu ucichła, stwierdziliśmy, że czas się rozejść. Przed nami pierwsza noc na wakacjach i wszystko przed nami … uwielbiam ten czas :hearts: .
Dobranoc :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 31.03.2026 19:08

wiola2012 napisał(a):Pięć kierunków, pięć historii. Podróżniczy mix 2025.

Historia druga. Karpathos i Rodos - Lipiec 2025

Jestem ofkors :oczko_usmiech:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 31.03.2026 19:26

wiola2012 napisał(a):Historia druga. Karpathos i Rodos - Lipiec 2025

Rodos to moja ulubiona grecka wyspa. Ciekawe co na niej zobaczyłaś w trzy dni.
A Karpathos jeszcze przede mną, więc z ciekawością będę ją oglądać Twoimi oczami.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 31.03.2026 22:01

mysza73 napisał(a):Historia druga. Karpathos i Rodos - Lipiec 2025

Cześć Agnieszko!
I bardzo dobrze, bo będzie i o Tobie :tak: :D
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 31.03.2026 22:03

megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Historia druga. Karpathos i Rodos - Lipiec 2025

Rodos to moja ulubiona grecka wyspa. Ciekawe co na niej zobaczyłaś w trzy dni.
A Karpathos jeszcze przede mną, więc z ciekawością będę ją oglądać Twoimi oczami.

Gosiu, na Rodos niewiele. Myślę, że kiedyś wrócę, ale już nie do stolicy. Karpathos bardzo fajne, powinno Ci się podobać :) .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 31.03.2026 22:12

wiola2012 napisał(a):
mysza73 napisał(a):Historia druga. Karpathos i Rodos - Lipiec 2025

Cześć Agnieszko!

O matko i córko, już mam się bać? :bojesie:
piekara114
Opiekun działu
Re: Pięć kierunków - pięć historii. Edynburg, Karpathos-Rodo

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.04.2026 10:07

Jestem, jestem. Miło wypominam październikowy urlop na Rodos. W samym mieście byliśmy na zwiedzanie z rana (cisza, pustka) i wieczorami - całkiem inny klimat, jakby inne miasto.

megidh napisał(a):Rodos to moja ulubiona grecka wyspa.
U mnie dalej jest to Lesvos, ale Ty byś się pewnie tam zanudziła.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 01.04.2026 18:05

mysza73 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):...

O matko i córko, już mam się bać? :bojesie:

Wręcz przeciwnie :D
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 01.04.2026 18:11

piekara114 napisał(a):Jestem, jestem. Miło wypominam październikowy urlop na Rodos. W samym mieście byliśmy na zwiedzanie z rana (cisza, pustka) i wieczorami - całkiem inny klimat, jakby inne miasto.

Wierzę, że październikowe Rodos było spokojne, lipcowe nie było, ale jakoś nam to nie przeszkadzało. Przynajmniej coś się działo :mg: .
A gdzie byłaś, gdy Cię tutaj nie było?
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.04.2026 20:41

Rodos to pierwsza moja grecka wyspa (rok 2010?)
Bardzo nam się podobało. Będzie Lindos?
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 03.04.2026 23:50

tony montana napisał(a):Rodos to pierwsza moja grecka wyspa (rok 2010?)
Bardzo nam się podobało.

Większość osób, które znam na pierwsze wakacje wybiera Rodos :)
tony montana napisał(a):Będzie Lindos?

Podczas tej wycieczki nie, kiedyś na pewno ;).
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 04.04.2026 20:11

Na Rodos też się melduję :verryhappy: Byłem 2 razy. Pierwszy raz w 2008 roku na ... firmowej imprezie integracyjnej :proszedzieki: Tak, były kiedyś takie czasy i firmy, stawiające pracownikom takie wyjazdy :hearts: Tydzień w allu, ale to już historia. Co się działo na Rodos, zostaje na Rodos ...
Drugi raz już rodzinnie w 2014. Także z chęcią popatrzę czy coś poznam :verryhappy:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.04.2026 22:50

wiola2012 napisał(a):
tony montana napisał(a):Rodos to pierwsza moja grecka wyspa (rok 2010?)

Większość osób, które znam na pierwsze wakacje wybiera Rodos :)
Całkiem inaczej niż w moim gronie: dominuje Kreta lub Halkidiki.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 07.04.2026 13:59

majkik75 napisał(a):Na Rodos też się melduję :verryhappy: Byłem 2 razy. Pierwszy raz w 2008 roku na ... firmowej imprezie integracyjnej :proszedzieki: Tak, były kiedyś takie czasy i firmy, stawiające pracownikom takie wyjazdy :hearts: ...

Mąż też był na takim wyjeździe na Rodos. Z hotelu pamięta najlepiej kiepskie śniadania, w tym jajka z proszku i średnie widoki na jakiś wywiejewie :lol: . Trochę udało mi się odczarować tę wyspę w jego wyobraźni :D

piekara114 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):..Większość osób, które znam na pierwsze wakacje wybiera Rodos :)
Całkiem inaczej niż w moim gronie: dominuje Kreta lub Halkidiki.

Sporo moich znajomych wybiera Kretę, all inclusive oczywiście :mg: . O Halkidiki nikt mi nie wspominał, nie jest to oczywisty, grecki cel z centrum Polski ;). Jeszcze Santorini, Zkhyntos i Korfu są w czołówce :tak:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Europa