Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pięć tras do HR.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 10.12.2006 09:12

uboot napisał(a):Posłuchaj Krystka !!!! Trasa przez Bratysławę, Wiener Neustad, Graz i Maribor jest optymalna pod względem czasowym i (mimo winietek) najbardziej ekonomiczna. No, chyba że masz żyłkę rajdowca i poniżej "złoty piędziesiąt" nie schodzisz :) To prawda, że wspomniane "wąskie gardła" mogą być dokuczliwe ale lepsze stanie w korku niż mordowanie się zwykłymi drogami na Węgrzech ze świadomością, że policja ichniejsza za nami-bratankami nie przepada a pogadać się z nimi nie da bo używają jedynie jakiegoś pogańskiego, niezrozumiałego narzecza. Jak na autostradzie wrzucisz 100-130 km/h to spokojnie i ekonomicznie dojedziesz na miejsce. A trasa od granicy SK/A do Wiener Neustad, widziałem, że jest już w przebudowie i będzie albo autostrada albo expresówka :) Ja jeżdżę z Sosnowca i od razu kieruję się na Cieszyn (zakup winietek na granicy) a potem na Żyline i Bratysławę. Odpuszczam zupełnie Zwardoń - szkoda czasu i nerwów. Z S-ca do Zwardonia minium 2.5 godziny. A do Cieszyna max. 1.15 godz.

Ta,tylko moja zona woli autostrady niz waskie gardla,nawet nie pytam o taka trase...
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 10.12.2006 09:12

wojan napisał(a):a Budapeszt nie jest wcale taki straszny jak go malują :lol:
Pozdrav.

Pod warunkiem, że się nie wpakujesz w stare miasto bez mapy :wink: Autopsja
Ostatnio edytowano 10.12.2006 09:20 przez rich72, łącznie edytowano 1 raz
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 10.12.2006 09:19

rich72 napisał(a):
wojan napisał(a):
Haweł napisał(a):a Budapeszt nie jest wcale taki straszny jak go malują :lol:
Pozdrav.

Pod warunkiem, że się nie wpakujesz w stare miasto bez mapy :wink: Autopsja

Wlasnie,to co nadrobisz na autostradzie,mozna stracic w Budapeszcie.Jechalem przez Budapeszt dwa razy i zawsze mialem kociol...:(
W tym roku moze zaopatrze sie w atlas,mapke przejazdowa Budapesztu.
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 10.12.2006 09:46

Wojan, a gdzie kupujesz węgierskie winietki? W Polsce, na granicy SK/H czy już w H? Hmmm, zaintrygowała mnie ta trasa, oczywiście pod warunkiem, że faktycznie mogę jechać szybciej w okolicach Balatonu. Inaczej to zgroza !!
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 10.12.2006 09:59

wojan popatrzylem na www.route.de,wyznaczylem trase od Krakowa do Omisia.Wyznaczyl tak jak chce jechac,ale wg routera autostrada zaczyna sie od Budapesztu do samej granicy z HR,moze prace poszly szybciej i oddali caly odcinek.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 10.12.2006 12:25

uboot napisał(a):Wojan, a gdzie kupujesz węgierskie winietki? W Polsce, na granicy SK/H czy już w H? Hmmm, zaintrygowała mnie ta trasa, oczywiście pod warunkiem, że faktycznie mogę jechać szybciej w okolicach Balatonu. Inaczej to zgroza !!

O kupowaniu węgierskich winietek napisałem trochę w swojej tegorocznej relacji(autoreklama :lol: )
forum/viewtopic.php?t=12577
A tak na szybko - winietki kupuję zawsze na stacjach benzynowych po przekroczeniu granicy węgierskiej.Jedna taka większa stacja jest przy samym wjeżdzie na autostradę przed Miszkolcem,z tym że jest ona za wjazdem i i aby do niej dotrzeć trzeba ominąć wjazd i potem na autostradę się wrócić.
A co do szybszej jazdy nad Balatonem to możesz mi wierzyć na słowo-autostrada jest,sprawdziłem ją w tym roku :lol:
Pozdrav.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 10.12.2006 12:50

Haweł napisał(a):
Wlasnie,to co nadrobisz na autostradzie,mozna stracic w Budapeszcie.Jechalem przez Budapeszt dwa razy i zawsze mialem kociol...:(
W tym roku moze zaopatrze sie w atlas,mapke przejazdowa Budapesztu.

Ja w Chorwacji byłem 6 razy,prawie zawsze jechałem tam i nazad :lol: tą samą trasą: Barwinek-Koszyce-Miszkolc-Budapeszt-Balatony :lol: -Letenye.Czyli przez Budapeszt przejeżdżałem kilkanaście razy.Kilka razy miałem jak pisze Haweł niezły kocioł,ale też wiele razy udało mi się przejechać bez większego problemu.Najważniejsze to mieć pilota z dobrym wzrokiem co Ci będzie z wyprzedzeniem wypatrywał tablice z numerami dróg i jazda przez Budapeszt nie jest taka straszna.Żeby jeszcze tylko poreperowali te dziury i wyprostowali kocie łby..... :lol:
Pozdrav.
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 10.12.2006 17:52

Haweł napisał(a):Ta,tylko moja zona woli autostrady niz waskie gardla,nawet nie pytam o taka trase...

Nie bardzo pojmuję, wg "mojej" trasy masz jakieś 200 km więcej autostrady niż jadąc przez Budapeszt (tam dopiero zaczyna się autostrada). Do tego piszesz, że w B. zawsze trafiasz na kocioł. To po co tam się pchać? No chyba, że zaplanujesz sobie przejazd przez B. w nocy, ale i to nie gwarantuje bezstresowego przejazdu. Co do "wąskich gardeł", które podałem, to między Bratysławą a Eisenstadt jest ok 50 km drogi krajowej. Owszem jedzie się wolniej, bo jest kilka miejscowości, ale nigdy nie stałem tam w korku. Nistety, ale aktualnie budowana A6 ( z granicy A/SK) zostanie ukończona dopiero w listopadzie '07 i nie dotrze do Eisenstadt, tylko będzie łączyć się z A4. Gorzej (czyt. dłużej) natomiast będzie z Mariboru do granicy z HR, mimo, że to też ok. 50 km, ale natężenie ruchu jest o wiele większe. Nie zmienia to mojej opinii, że trasa jako całość jest bardzo szybka.
Pzdr
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.12.2006 22:20

Ja bym pojechał trasą Nr 5 z małą korektą:
5.Krakow,Chyżne. Ruzomberok, Zilina, Bratyslawa, Csorna, Szombathely, Redics, Varazdin, Omis (ale ciekaw jestem czy Haweł nocuje po drodze czy jedzie z Kraka ciurkiem do Omisa?)
http://motorways-exitlists.com/ Autostrada z Budapesztu jest tylko do Siofok) A przejazd nad Balatonem do przyjemnych nie należy, ale Wojanowi się nie dziwię -z Przemyśla też bym jechał przez Węgry :wink:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 10.12.2006 23:04

Janusz Bajcer napisał(a): Autostrada z Budapesztu jest tylko do Siofok) A przejazd nad Balatonem do przyjemnych nie należy, ale Wojanowi się nie dziwię -z Przemyśla też bym jechał przez Węgry :wink:

Januszku,przecież wyraźnie napisałem wyżej,że nad Balatonem też jest odcinek autostrady,którym jechałem w tym roku w lipcu.Powtórzę jeszcze raz -zaczyna się kilkanaście kilometrów za Siofokiem ,bodajże w Zamardi,a kończy w okolicach feralnego ronda.
Pozdrav.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.12.2006 23:13

No to zwracam honor, jak jechałeś nad Balatonem autostradą, to muszę Ci uwierzyć, widocznie strony internetowe nie są uaktualnione. :oops:
I właśnie dlatego dobrze, że jest to forum i uczynni ludzie, którzy podzielą się dobrą radą. Dobrze wiedzieć, że Balaton wreszcie można ominąć, bo dwa razy jechałem wzdłuż niego z prędkością 20 km/godz.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 10.12.2006 23:27

E tam nie masz co zwracać ,bo nic mi nie zabrałeś :D A co do dzielenia sie dobrymi radami to Ciebie na tym forum chyba długo nikt nie przebije :lol:
Pozdrawiam.
ja1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ja1 » 10.12.2006 23:31

Witam!
Ja również jechałem tą trasą co wojan i potwierdzam, że Balaton nie jest już taki "straszny" są nowe odcinki autostrdy. Jak dla mnie to w tym roku
jechało się już nieźle w porównaniu do lat poprzednich. Jedynie niewielkim problemem na tej trasie pozostaje sam Budapeszt.
pozdrawiam!
Janusz
jurekg
Croentuzjasta
Trasy do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 11.12.2006 07:24

Witam Wszystkich!!!
Byłem w Chorwacji 4 razy. Przeważnie jeżdżę trasą Zamość- Biłgoraj-Przeworsk-Rzeszów-Barwinek-Presov-Kosice-Miszkolc-Budapest-Nagykanizsa-Gorican-Zagreb-Krlowac-Knin-Sibenik to jest ok. 1300 km. Jeżli chodzi o autostrady na Węgrzech na bieżąco śledzę oddawanie nowych odcinków, a oto strony: http://www.autopalya.hu/Engine.aspx http://www.nart.hu http://www.m0.hu/index_10300000.php
Słowackie autostrady: http://www.ndsas.sk/index/index.php?ids=3
Jadąc od Koszyc w kierunku Miszkolca to ok. 40 km od granicy SK/HU w miejscowości Encs http://www.mol.hu/hu/autozzon_velunk/mi ... 5dda8efbd& jest po prawej stronie stacja MOL gdzie można kupić winietkę na autostrady węgierskie (nie trzeba wjeżdżać do Miszkolca ani zbaczać z drogi 3. Można za winietkę i nie tylko płacić kartami (kredytowymi lub debetowymi). Jeżeli chodzi o Budapeszt to ja przejeżdżam jadąc do Chorwacji w niedzielę ok. 14 godziny i pokonuję go w 20-25 minut (mały ruch). Nad Balatonem nie jest oddany tylko 14 km odcinek Zamárdi – Balatonszárszó, który ma być oddany prawdopodobnie w 2007 roku (podawano wcześniej różne daty sierpień 2007 lub grudzień 2007) zobaczymy to w praniu. W 2007 roku planowany jest także do oddania 17 km odcinek Nagykanizsa-
Becsehely.
Jeżeli potrzeba jakiś bardziej szczegółowych info to w miarę mojej wiedzy udzielę ich – proszę pisać na mój e-mail.
Pozdrawiam Jurek
Szerokiej drogi.
Wyjazd do CRO w 2007 roku od 21 lipca do 3 sierpnia miejscowość Sparadaci koło Sibenika.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 11.12.2006 09:52

Janusz Bajcer napisał(a):Ja bym pojechał trasą Nr 5 z małą korektą:
5.Krakow,Chyżne. Ruzomberok, Zilina, Bratyslawa, Csorna, Szombathely, Redics, Varazdin, Omis (ale ciekaw jestem czy Haweł nocuje po drodze czy jedzie z Kraka ciurkiem do Omisa?)
http://motorways-exitlists.com/ Autostrada z Budapesztu jest tylko do Siofok) A przejazd nad Balatonem do przyjemnych nie należy, ale Wojanowi się nie dziwię -z Przemyśla też bym jechał przez Węgry :wink:

No nie jade na jeden raz,po drodze musze zaliczyc drzemke 3-4 godziny minimum,ale robie to w samochodzie na parkingu,gdzies juz w HR.Na razie najbardziej odpowiada mi trasa przez Budapeszt,czyli nr 1.Przed wyjazdem,a ma na to na bide pol roku,zaopatrze sie w mapke przejazdu przez Budapeszt.Moze ktos czyms takim dysponuje,wie gdzie tego szukac na sieci.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone