Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

[2025] Meldunki z tras / przejść granicznych do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 21.07.2025 12:17

A jak wygląda sytuacja z kontrolami? W ubiegłym roku stałem tylko w jednym korku w powrocie na przejściu autostradowym w Spiefeld, ale z racji remontu, nie kontroli.
Te kontrole są wyrywkowe? Na granicy AT/SLO czy jeszcze gdzieś?
bonovox75
Croentuzjasta
Re: Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 21.07.2025 12:46

Koenig napisał(a):A jak wygląda sytuacja z kontrolami? W ubiegłym roku stałem tylko w jednym korku w powrocie na przejściu autostradowym w Spiefeld, ale z racji remontu, nie kontroli.

Z mojego doświadczenia jedyne "zainteresowanie" było na granicy AT/SLO, ale u mnie wystarczyło opuścić szyby i "pokazać" pasażerów (moje dzieciaki), że są niegroźni ;-) Mimo nocnych przepraw przez granicę nie było zatrzymywania na kontrolę bagażu, czy coś. Ale czasem widziałem na poboczu inne auta zatrzymane do takiej kontroli.
marekkowalak
Cromaniak
Re: Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 21.07.2025 15:22

Koenig napisał(a):A jak wygląda sytuacja z kontrolami? W ubiegłym roku stałem tylko w jednym korku w powrocie na przejściu autostradowym w Spiefeld, ale z racji remontu, nie kontroli.

Wprawdzie nie na tej konkretnej granicy, ale widziałem te kontrole 2 tygodnie temu na kilku innych granicach:
Chorwacja-Słowenia w Pasjak
Słowenia - Włochy w Kozina
Francja - Szwajcaria w Genewie
Austria - Niemcy w Lindau (autostradowe)
Niemcy - Polska w Jędrzychowicach

W żadnym przypadku nie zostałem zatrzymany do kontroli. Jest tylko lekkie spowolnienie, kontrola wzrokowa funkcjonariuszy i machanie ręką. Tylko na jednej granicy (wjazd od Włoch w Kozinie) widziałem na poboczu kontrolowany samochód osobowy, ale nie zdążyłem zauważyć rejestracji.

Kontrole są mocno wyrywkowe - prawdopodobnie sprawdzają głównie busy, furgonetki, ewentualnie auta z mocno przyciemnionymi szybami. Jeśli na 100% są pewni, że widzą turystów, nie zatrzymują.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone