Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

O wyższości trasy nad trasą

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bencar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bencar » 01.07.2011 14:03

infantasy napisał(a):Postanowiłem podjąć temat WYŻSZOŚCI trasy tzw. "86-tki" (Słowacja-Węgry-Cro) nad trasą, którą umownie nazwałem "Trasą DeLux - autostrady" (Czechy-Austria-Słowenja-Cro)

Jadę do Drasnic i tak też wyznaczyłem trasę z Warszawy za pomocą google.maps i viamichelin.

1)Koszty
"Trasa DeLux" winiety i opłaty: CZECHY 11E/10 dni, AUSTRIA 8E/10 dni, SŁOWENJA 15E/7dni, CRO, bramki z granicy Austrii do Sestanac 42E.
/być może istnieją tunele za które nie uwzględniłem opłat?/.
Razem: 76E

"86-tka" winiety i opłaty: SŁOWACJA 7E/7dni, WĘGRY 7E/4dni, bramki z granicy Węgier do Sestanac 80E.
Razem: 94E

Nocleg około 50E i paliwo (6,5l/100) około 130E niezależnie od trasy.

Co daje nam w całości w jedną stronę 256E dla "DeLux" i 274E dla "86-tki". Różnica 20E na korzyść "DeLux"... .
2)Czas
Nie ma też różnicy w długości trasy ... . policzyłem 1500km w jedną stronę dla obu tras. Zatem ... pozostaje czas przejazdu, który mocno działa na niekorzyść "86-tki"ponad 3 godz. później dojeżdża się do celu. Ale czas jest dość względny ze względu mogące pojawić się korki i remonty.

Co takiego jest w "86-tce", że warto nią jechać ?
Gdybym pomylił się w obliczeniach proszę o korektę.
Piękne obliczenia szczeólnie te 80E od granicy Węgier do jak to nazwaleś Sestanac. Za 80E przejedziesz do końca A1 i wrócisz do Zagrzebia.Chyba powinieneś przejechać te drogi i przekonać się na wlasnej skórze a dopiero potem zakładać wątek o wyższośći jednej trasy nad druą.A po za tym takie dyskusie odbywają się w wątkach dotyczących trasy przez zachodnie Węgry i innych.
plotas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) plotas » 04.07.2011 18:03

Witam od granicy Węgier z Chorwacja -Gorican do Sestanowac autostrada jest 536km przy średnim spalaniu 7l/100km około 200 zł a bramki 110 zł co daje wynik 310 zł.http://map.hak.hr/poi/kam-a5-andrijevci
michael_tureck
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) michael_tureck » 05.07.2011 07:28

86-ką jechałem raz - wracając z Chorwacji. Powiem tak: miłośnikom wrażeń polecam - droga jest dość kręta, biegnie jak w Polsce przez środek małych miejscowości, dużo TIRów, koleiny wypełnione wodą (w czasie ulewy jechałem) słowem metafizyka jest w tej drodze, ale podróżowanie nie. :D
Natomiast nie o tym chciałem, tutaj są liczone różnice w kosztach podróżując jedną i drugą drogą, ale nikt nie policzył kosztów "pakowania się w kłopoty" - najechań furmanek, przejechania rowerzysty, mandatów policji drogowej (która na "kombinowankach" łapie nie tylko za prędkość ale ogólnie za różne rzeczy - co na autostradzie nie ma miejsca) więc osobiście drogami typu 86 nie podróżuję, bo urlop jest za krótki żeby z TAXówkarzem węgierskim pisać oświadczenia na rogu ronda kto miał pierszeństwo ;-) że takiej metafory użyję;
Drugą sprawą jest prędkość. W 2008 roku byłem w Czarnogórze i jechałem drogą przez Czaczak, Użice, Bijelo Pole - droga do Czarnogóry zajęła mi ponad 30 h ! Z czego większość to góry za belgradem a przed Podgoricą. Na niektórych odcinkach górskich jedzie się 2 h za ciężarówką sunącą 15 km/h a agrafki po 180 st są takie że przy 35 km/h gumy piszczą ! Dlatego z Belgradu w sezonie jedzie dwa razy w ciągu doby pociąg wleczący lawete do przewozu aut - po obejrzeniu cennika i sprawdzeniu czasu okazało się że gdybym "zaokrętował" się w Belgradzie na lawetę w Sutomore na czarnogórskim wybrzeżu byłbym o 8.00 a nie o 14:00 czyli 6 h szybciej, a jak podliczyłem koszty paliwa to też wychodzi taniej (w górach każdy samochód żre więcej); słowem - ja wybieram zawsze drogi jak to określono "de luxe" a za taką uważam Częstochowa-Bielsko-Zylina-Bratysława-Wieden-Graz-Maribor-Ljubljana-Koper i właśnie nią będę podróżował w tym roku w sierpniu na Istrię. Już się nie mogę doczekać urlopu. :D
An_drzej
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) An_drzej » 05.07.2011 08:55

Poza tym są niezaprzeczalne 3 atuty tej trasy:
- Czechy śmigam ok 2,5 h, Słowację 45 min, Węgry około 2,5 h, Słowenię 15 min
- leję najtańsze paliwo na całej trasie w Lendavie w Słowenii

Witam. Mam pytanie do Sebbeck-a - czy mógłbyś podać troszkę dokładniejszy opis tej trasy? Generalnie zależy mi na krótkim czasie przejazdu. Dzięki
Zonzi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zonzi » 05.07.2011 11:59

Przedzieram sie przez x watkow na forum probujac wybrać optymalną trasę. 8O Chyba każdy przez to przechodził na początku.

Szkoda ze duzo jest smieci - "a po co o tym pisac jeden pojedzie tak a drugi siak" zamiast podsumowania (może uzupełnienie do FAQ ??) - kilometrow i czasu przejazdu. Dla mnie osobiście każda godzina mniej jest cenna właśnie ze względu na dzieciaki .

Fajnie by było żeby osoby które jechały tymi wariantami podały czas przejazdu powiedzmy od granicy PL do Zagrzebia / w jakich godzinach przejazd / z jakimi prędkościami / ile trwały postoje.

Wyliczenia na google maps pokazują że trasy są praktycznie identyczne autostradami CZ/AU z ominięciem autostrady słoweńskiej to jest ok 700 km i 7:50 (30 minut szybciej autostradą przez Słowenię) a przez Słowację i 86 - 70 km krócej i czas 8h:20m. Teoretyczne 30 minut to żadna różnica szczególnie, że jak koledzy i koleżanki podawali na przejściu SLO/CR może być korek.

Ceny paliwa / noclegów i winetek to już każdy ma w FAQ. Rodziny przyszłych CRO maniaków będą Wam wdzięczne :D
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 05.07.2011 13:52

An_drzej napisał(a):Witam. Mam pytanie do Sebbeck-a - czy mógłbyś podać troszkę dokładniejszy opis tej trasy? Generalnie zależy mi na krótkim czasie przejazdu. Dzięki

Proszę: Boboszów - Cervena Voda - Zabreh - Mohelnice - Olomouc - Brno - Bratislava - M15 - M1 - 86 - Csorna - Hegyfalu - Szombathely - Redics - Dolga Vas - Lendava - Mursko Sredisce - Cakovec - A4 - Zagreb
i dalej już każdy tam gdzie chce
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 05.07.2011 18:15

Gosia38 napisał(a):
guniak napisał(a):Gosia ile zapłaciliście Kun za bramki od Węgier do Karlovac

jezeli dobrze patrze, to było ok 40 kn
ja płaciłem 36 kun do obwodnicy Zagrzebia potem zaczynają się następne bramki i przy zjeździe na Karlovac płaciłem 16 kun .
bencar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bencar » 05.07.2011 18:42

Witaj Zonzi. Trasę Cieszyn-Żylina-Bratysława Węgry 86-Lendava-Ćakovec-Zagrzeb Lucko około 700km pokonuje w 8h w tym trzy postoje po 15 mni średnia prędkość 95km/h.czas wyjazdu z Cieszyna 18.00.Pozdrawiam Krzysztof.
Ostatnio edytowano 05.07.2011 18:55 przez bencar, łącznie edytowano 2 razy
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 05.07.2011 18:52

bencar napisał(a):Fajnie by było żeby osoby które jechały tymi wariantami podały czas przejazdu powiedzmy od granicy PL do Zagrzebia / w jakich godzinach przejazd / z jakimi prędkościami / ile trwały postoje. Trasę Cieszyn-Żylina-Bratysława Węgry 86-Lendava-Ćakovec-Zagrzeb Lucko około 700km pokonuje w 8h w tym trzy postoje po 15 mni średnia prędkość 95km/h.Pozdrawiam Krzysztof.
to tyle ile jest forumowiczów tyle będziesz miał czasów , czas przejazdu jest względny i zależy od bardzo ale to bardzo dużo czynników . A szacunkowe czasy to każdy może sobie sam wyliczyć ja np. trasę 1000 km. pokonuję bez spania i bardzo dużą ilością postojów 5, 10 min. i bez gonienia się w 13 godzin
medic
Odkrywca
Jaką trasę ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) medic » 27.01.2012 10:52

Mosqito napisał(a):Proszę: Boboszów - Cervena Voda - Zabreh - Mohelnice - Olomouc - Brno - Bratislava - M15 - M1 - 86 - Csorna - Hegyfalu - Szombathely - Redics - Dolga Vas - Lendava - Mursko Sredisce - Cakovec - A4 - Zagreb
i dalej już każdy tam gdzie chce

To chyba najpopularniejsza wersja trasy...

Ja osobiście nie mam takich dylematów i nie zawracam "głowy" forumowiczom tylko czytam FAQ i wybieram własna wersję...
Czytajcie posty bo wszystko zostało już napisane.!!

Jadę pierwszy raz w maju 2012r i trasę objołem:
Szczecin - Bełchatów (nocleg + 3 pasażer i przepakowanie auta)
Zwardoń - Bratislava - M15 - M1 - 86 - Csorna - Hegyfalu - Szombathely - Redics - Mursko Sredisce - Cakovec - A4 - i koniec w Ljubieścicy (rodzina)

Bełchatów - Ljubieścica 820 km ok 12 godzin jazdy (2 kierowców)
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 27.01.2012 12:27

w/g mnie i np. via michelin korzystniejsza trasa przez Cieszyn a nie Zwardoń ....kilometry podobne ale czas już nie
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 27.01.2012 12:28

Od Zwardonia do Cadcy mogiła!!!!!
Wąsko, kręto i dziurawo.
PZDR.
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 27.01.2012 12:44

szybciej przez Cieszyn( min 30 -40 min)
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 27.01.2012 13:02

Amikol napisał(a):szybciej przez Cieszyn( min 30 -40 min)

Szybciej i wygodnie.
Mała uwaga tylko.
W 2010 była przebudowa drogi z Cieszyna na Żylinę i dużo ograniczeń. Mimo to i tak lepsza niż przez Zwardoń.
PZDR.
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 27.01.2012 13:06

Amikol napisał(a):szybciej przez Cieszyn( min 30 -40 min)

Szybciej i wygodnie.
Mała uwaga tylko.
W 2010 była przebudowa drogi z Cieszyna na Żylinę i dużo ograniczeń. Mimo to i tak lepsza niż przez Zwardoń.
PZDR.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

O wyższości trasy nad trasą - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone