Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

No chyba rewolucja w nawigacji w drodze do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
RadaR
Croentuzjasta
No chyba rewolucja w nawigacji w drodze do Cro

Postnapisał(a) RadaR » 15.05.2006 06:07

Witam
Zacząłem ostatnio mocno się interesować nawigacją GPS. Zamierzam kupić palmtopa z GPSem i stanąłem przed wyborem mapy :)
Chciałem kupić mapę którą wykorzystam jak najbardziej. Na zachód raczej nie jeżdżę a interesowała mnie Europa wschodnia no i Polska oczywiście. No i Bałkany ofkors ;)
Stanąłem przed widmem kupienia 3 map !!! No bo Polska=AutoMapa, tranzyt do Cro= TomTom (i kupa map niepotrzbnych) a Cro=Adriaroute hm.. Na mapy bym wydał 3 razy tyle co na najtańszego palma.

Otóż panie i panowie oto jedyny i niepowtarzalny:

iGo !!!!!!

Podaje kilka linków poczytajcie mówi samo za siebie:

http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t ... sc&start=0

http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t ... hlight=igo

http://www.i-go.com/en/products/iGO_200 ... nshots.php

Mi szczena opadła mają nawet BiH :D :D :D i to po polsku i co wy na to??
Pozdro
Cayman
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Cayman » 15.05.2006 07:46

...Witam, również niedawno zacząłem zabawę z GPS i również dostrzegłem problem nawigacji do Cro ze względu na potrzebę użycia 3 programów...wprawdzie droga do Cro jest prosta, ale nawigacja na pewno sie przyda...mysle ze i-go o świetna propozycja, podoba mi się interface i jeśli rzeczywiscie jest tak szybki jak piszą to warto...POZDRAWIAM
niezawodny
Cromaniak

Postnapisał(a) niezawodny » 15.05.2006 09:35

Od 2-ch miesięcy bawię się nawigacją GPS (Asus A636/Automapa/DestinatorPN) i byłbym ostrożny z tym hurraoptymizmem co do 1-nego, uniwersalnego programu na wszystko, dostepnego na dziś. Cała sztuka i sens nawigacji polega na tym żeby było to bardzo dokładne (tak dokładne jak to tylko możliwe) bo inaczej bardziej przeszkadza niż pomaga. Myślę że jeszcze sporo wody upłynie w Jadranie aż pojawi się program nawigacyjny z dokładnymi mapami całej Europy. Na Polskę póki co Automapa jest bezkonkurencyjna. Jeśli chodzi o I-go to ma słabszą Europę Zachodnią - specjalizacja Europa Wschodnia. Na ostatnią majówkię (Włochy, Słowenia,Chorwacja,Austria) kupiłem Destinatora i stwierdzam że jeśli chodzi o "zachód" to jest bardzo dobry, natomiast "wschód " posiada wyłącznie drogi główne (krajowe i międzynarodowe) + co ważne, dość dokładne plany większych miast. Wiec od biedy na Chorwację też wystarczy bo najważniejsza jak dla mnie jest nawigacja w dużych miastach (tu najłatwiej się zgubić) a 99% dystansu pokonuje się drogami głównymi. Ale jeśli ktoś chce mieć navi na bocznych drogach (też się przydaje) ten musi pomysleć o czymś innym. Wg mnie obecnie na całą Europę trzeba mieć min. 3 oddzielne softy i to zakładając że I-go jest naprawdę dokładne w całej Europie wschodniej bo brak jeszcze opinii co do dokładności Bałkanów.
rich72
Cromaniak

Postnapisał(a) rich72 » 15.05.2006 10:17

a ja to kicham - myślałem o Navi ale po przemyśleniu:
1. Do Cro już dojadę z zawiązanymi oczami
2. Po Polsce nie jeżdżę wcale (najdalej do Gliwic 10 km, do Katowic 30 km, i do Babci do Leszczyn koło 20 km zawsze trafię)
3. Acha no jeszcze do Zwardonia 100 km corocznie w sierpniu :lol:
4. A w Crolandi czasem nawet fajnie jest pobłądzić - ostatnio jak z nudów jeździliśmy z żoną i małą po Krk-u to znaleźliśmy zajefajną dziką plażę, jakiś nieodwiedzany przez nikogo zameczek i szutrową drogę w góry ale widoki były niezapomniane :lol: 8)
daisykf
Cromaniak

Postnapisał(a) daisykf » 15.05.2006 10:54

[quote="rich72"]a ja to kicham - myślałem o Navi ale po przemyśleniu:
1. Do Cro już dojadę z zawiązanymi oczami
2. Po Polsce nie jeżdżę wcale (najdalej do Gliwic 10 km, do Katowic 30 km, i do Babci do Leszczyn koło 20 km zawsze trafię)
3. Acha no jeszcze do Zwardonia 100 km corocznie w sierpniu :lol:
4. A w Crolandi czasem nawet fajnie jest pobłądzić - ostatnio jak z nudów jeździliśmy z żoną i małą po Krk-u to znaleźliśmy zajefajną dziką plażę, jakiś nieodwiedzany przez nikogo zameczek i szutrową drogę w góry ale widoki były niezapomniane :lol: 8)[/quote

rich72
Widzę, żę jesteś miejscowy napisz proszę jaką droga jedziesz z Katowic do Zwardonia.
Ja w ubiegłym roku jechałem przez Bielsko- biała i to był koszmar.
Czy znasz taką trasę Katowice-Skoczów -Wisła-Koniaków-Laliki- Zwardoń, co o tym sądzisz
rich72
Cromaniak

Postnapisał(a) rich72 » 15.05.2006 12:27

dokładnie - skoczów - ustroń - wisła - istebna - koniaków (kawałek kijowej drogi ale ujdzie) i fajne widoki - zjazd do zwardonia i rulezzzz
Ale szczerze mówiąc nie wiem czy w Twoim przypadku nie będzie lepiej i szybciej przez Bielsko. W sumie obie drogi są o kant d... roztrzaść
daisykf
Cromaniak

Postnapisał(a) daisykf » 15.05.2006 12:54

rich72 napisał(a):dokładnie - skoczów - ustroń - wisła - istebna - koniaków (kawałek kijowej drogi ale ujdzie) i fajne widoki - zjazd do zwardonia i rulezzzz
Ale szczerze mówiąc nie wiem czy w Twoim przypadku nie będzie lepiej i szybciej przez Bielsko. W sumie obie drogi są o kant d... roztrzaść

Dzięki rich72
Ja w ubiegłym roku wacając przez Zwardoń i jadąc w stronę Bielska Białej autentycznie zabłądziłem.
Wjechałem do jakiejś mieściny i zaczołem wypytywać ludzi jak to zadupie się nazywa, myślałem że mnie krew zaleje.
Ja podróżuje dobrą terenówką i dziury nie są wielkim problemem.
Ale dzięki za informacje.
Znam drogę do Wisły przez Żory i Skoczów i jest OK.
Nie znam tylko odcinka Ustroń Koniaków itd.
jednocześnie mam nadzieje że bedzie wielu cwiczyło tę trase, ja niestety dopiero 28 sierpnia
U-la
Cromaniak

Postnapisał(a) U-la » 15.05.2006 14:29

A nie pamiętasz w którym miejscu na trasie Zwardoń - Bielsko się zgubiłeś? Tak z ciekawości pytam, bo ze Zwardonia do Żywca same wioseczki i raczej prosta droga (jedyna w miarę cywilizowana :wink: :lol: ), ale rozumiem, że faktycznie - zjazd w jedną mniej cywilizowana i kłopot murowany. Tak się tylko zastanawiam w którym miejscu kierowcy - nie stąd - miewają kłopoty :D . Pozdrawiam!
daisykf
Cromaniak

Postnapisał(a) daisykf » 15.05.2006 16:35

shtriga napisał(a):A nie pamiętasz w którym miejscu na trasie Zwardoń - Bielsko się zgubiłeś? Tak z ciekawości pytam, bo ze Zwardonia do Żywca same wioseczki i raczej prosta droga (jedyna w miarę cywilizowana :wink: :lol: ), ale rozumiem, że faktycznie - zjazd w jedną mniej cywilizowana i kłopot murowany. Tak się tylko zastanawiam w którym miejscu kierowcy - nie stąd - miewają kłopoty :D . Pozdrawiam!

Sorry
To było na trasie z Cieszyna do Bielska, byłem już troszke zmęczony, o ile pamietam ok 20km od przejscia w Cieszynie, jechaliśmy równoległą drodą do remontowanej trasy
daisykf
Cromaniak

Postnapisał(a) daisykf » 15.05.2006 16:36

shtriga napisał(a):A nie pamiętasz w którym miejscu na trasie Zwardoń - Bielsko się zgubiłeś? Tak z ciekawości pytam, bo ze Zwardonia do Żywca same wioseczki i raczej prosta droga (jedyna w miarę cywilizowana :wink: :lol: ), ale rozumiem, że faktycznie - zjazd w jedną mniej cywilizowana i kłopot murowany. Tak się tylko zastanawiam w którym miejscu kierowcy - nie stąd - miewają kłopoty :D . Pozdrawiam!

Sorry!!!!!
To było na trasie z Cieszyna do Bielska, byłem już troszke zmęczony, o ile pamietam ok 20km od przejscia w Cieszynie, jechaliśmy równoległą drogą do remontowanej trasy
RadaR
Croentuzjasta

Postnapisał(a) RadaR » 15.05.2006 18:28

niezawodny napisał(a): brak jeszcze opinii co do dokładności Bałkanów.

To się zmieni ;) Zdam relacje z trasy SK-H-BiH-CG/CG-HR-SLO-A-CZ. Zamierzam nabyć iGO. Niestety relacja będzie dopiero we wrześniu, ale zawsze ;) Może mnie ktoś uprzedzi...
Apropos (nie całkiem na to forum ale..) Jak oceniasz Asusa 636 jako palma z gps (zalety i wady w użytkowaniu- specyfikacje znam)?
Pozdro
mirnie
Croentuzjasta

Postnapisał(a) mirnie » 15.05.2006 22:16

hm czy to na prawde niezbędna rzecz, jak nawali można nie trafić do domu, a gdzie przygoda podróżowania,a jak samo będzie kręcić kierownicą to staniemy się niepotrzebni, a moze wcale nie mam racji..
RadaR
Croentuzjasta

Postnapisał(a) RadaR » 15.05.2006 22:32

mirnie napisał(a):hm czy to na prawde niezbędna rzecz, jak nawali można nie trafić do domu, a gdzie przygoda podróżowania,a jak samo będzie kręcić kierownicą to staniemy się niepotrzebni, a moze wcale nie mam racji..

No wiesz co komu potrzebne to ja juz nie wiem. Ja chce mieć takie cuś. Jak nie chcesz nie zmuszam. Jeden woli to a inny tamto wolny kraj. Temat raczej dla tych co chcą ;) A może sie przekonasz, może też chcesz tylko o tym jeszcze nie wiesz :D
Ja sie dowiedziałem że chce niedawno :lol:
Pozdrawiam
Haweł
Cromaniak

Postnapisał(a) Haweł » 16.05.2006 05:33

Gadająca mapa to fajna rzecz!!! Ale ja jeszcze poczekam,raz w roku,no może dwa razy robie długą trase,a tak tylko miasto lub trasy,które robie z zamknietymi oczami.Aha mam CB radio i tez to jest super gadająca mapa,zawsze zapytam mobila,jak dojechać na daną ulice w mieście którego nie znam,jak można ominąć korki,noi podpowie gdzie stoją chłopaki z radarkiem...:)
rich72
Cromaniak

Postnapisał(a) rich72 » 16.05.2006 07:49

daisykf - więc wracając do szczegółów:
Skoczów - Ustroń - Wisła cały czas z pierwszeństwem mijasz wisłę i wspinasz się pod górkę (jest 1 droga cały czas z pierwszeństwem) po drodze mijasz Kubalonkę (knajpka na szczycie po lewej stronie) potem zjazd w kierunku Istebnej (zresztą inaczej się nie da chyba że terenówką przez pola :wink: ). Dojeżdzasz do centrun Istebnej po prawej jest kościół na skrzyżowaniu i skręcasz naprzeciwko niego w lewo i znów tak jak droga z pierwszeństwem prowadzi - dojeżdżasz do Koniakowa tniesz dalej potem jest po lewej widoczny krzyż na wzgórzu - to Koczy Zamek (piękny widoczek) i zjazd w dół. Po przejechaniu ok. 1,5 km jest droga w prawo na Zwardoń (ew. Laliki nie pamiętam oznakowania) i cały czas prosto - są znaki kierujące do granicy). 8) Paszporty i kier. Cadca - Povazska Bystrica (prosta droga) potem wjazd na autostradę i po 1,5 - 2 h Wita Cię Bratysława. :D
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi