Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

No chyba rewolucja w nawigacji w drodze do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sonti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sonti » 12.07.2006 12:11

Do daisykf

1. ustawiasz adres punktu startu i naciskasz START
2. ustawiasz adres punktu docelowego i naciskasz TRASA DO
3. po wyliczeniu trasy ponownie szukasz adresu punktu który będzie punktem tranzytowym i po znalezieniu tego adresu naciskasz DODAJ/PRZEZ. System przeliczy trasę ponownie z uwzględnieniem tego ostatniego punktu.

4. Abyy zobaczyc to możesz noacisnąć TRASA (lewy górny róg) i nacisnąć EDYTUJ. Zobaczysz całą trasę. Pierwsza pozycja to punkt z którego startujesz. Ostatnia pozyskac to twój cel. Wszystko pomiędzy to twoje punkty zwrotne przez które chcesz jechać.
Sonti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sonti » 12.07.2006 12:14

Do daisykf

Kwestia wgrywania suszarek z automapy to iGo jest szczegółowo opisana na forum w www.pdaclub.pl. Zajrzyj - nie pamiętam watku ale jest na 100 % cała technologia.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 12.07.2006 12:51

Dzięki Sonti, jak wrócę do domu z pracy to zacznę sie bawić.
Ale mapy Węgier, Słowacji na pierwszy rzut oka są powalające.
Powiedz mi jeszcze jedno, co to znaczy POI- czy to jest punkt który wstawiam.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 12.07.2006 12:56

Jeszcze jedno, wiem że moge wyłączyć powiadomienie o przekroczeniu szybkości, ale czy mogę mienić parametry prędkości przy której będę ostrzegany.
2. Czy u ciebie też wskazania szybkości samochodu (licznik), są o 5 km wyższe niż w nawigacji?
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 12.07.2006 15:38

Dzięki przejrzałem forum, znalazłem temat suszarek, ale to nie na mój poziom edukacji w tym temacie.
A mam zawsze pecha, bo jak przekrocze to grożą mi rozstrzelaniem na miejscu. Ostatnio miałem +70km/h, no ale na zdrowy rozum jak można obserwować pobocze i czytać dokładnie znaki jadąc 170km/h
Może ty już to ćwiczyłeś. Widzę że obaj jesteśmy z M.ST. W-wy.
Na razie próbuje zrobić trasę w/g mojego widzimisię i też mi nie wychodzi.
Może to upał.
ryba850
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryba850 » 12.07.2006 17:48

Duzo pytań.
POI to punkty wbudowane w mapę, oraz dodawane przez użytkownków
1) wyznaczanie trasy poprzez punkty przelotowe w menu edycji
jesli masz wyznaczony początek i koniec trasy mozesz użyć opcji trasa-edytuj-dodaj-można tu podać adres, wspólrzędne, punkt z historii (np punkty które odwiedzałeś na mapie), punkt POI (wbudowany, wgrany z np. Automapy lub dodany przez Ciebie) albo praca czy dom. po wybraniu punktów mozesz ustawić kolejność przejazdu przez nie opcjami "w górę" "w dół" i po opuszczeniu tego ekranu trasa zostanie skorygowana o te punkty
2) dodawanie punktów na "żywca" z mapy, po znalezieniu na mapie intersującego Cię punktu naciskasz go i w otwirających się na dole zakładkach przyciskasz "dodaj przez" program w tym momencie wyznacza nową trase
Ja planując trase do i z Chorwacji ciekawe punkty (warte zwiedzenia, polecane knajpki, parkingi, miejsca na zakupy itp.) dodałem do ulubionych i trasę edytuję pierwsza metodą dodając je z założonego katalogu "Chorwacja 2006"
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 13.07.2006 11:38

Dzięki Rybko 850.
Myśle, że jest błąd na mapie
Ja bawiłem się planując trasę.
Start: Częstochowa
Koniec: Zwardoń
Punkty przelotowe:Mikołów, Żory, Skoczów, Wisła, Ustroń, Koniaków, Myto.
Cały czas mam pokazywane 2 zielone linie?.
Nie potrafię tego zrozumieć.
Jśli masz puntky przelotowe ze współrzędymi (te okolice), to daj znać.
Spróbuj jak u Ciebie to wygląda?
Pozdrowienia
ryba850
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryba850 » 14.07.2006 06:50

Podana przez Ciebie trasa:
- najkrótsza 191km
- najszybsza 202km
Czasem jak dodajesz miejscowość jako punkt przelotowy to kieruje Cię do centrum, a to nie zawsze jest po trasie, więc stąd odbicia i powroty na główną wyznaczoną linię.
Punktów nie mam, bo jadę przez Boboszów. Pozdrawiam
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 14.07.2006 08:37

Jestem wielki, już potrafie !!!!!!!.
Po prostu naciskałem złe klawisze.
Ale teraz już wszystko jak mawia moja córka "ŚMIGA".
Pytanie ?
Czy mogę gdzieś w pamięci zapisać, zaprogramowaną trase.
Bo z tego co widzę to nie. Pewnie można tylko ustawić punkty POI i ruszając dopiero ustalać trasę ??.
Czy dobrze myślę ?
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 14.07.2006 08:42

ryba850 napisał(a):Podana przez Ciebie trasa:
- najkrótsza 191km
- najszybsza 202km
Czasem jak dodajesz miejscowość jako punkt przelotowy to kieruje Cię do centrum, a to nie zawsze jest po trasie, więc stąd odbicia i powroty na główną wyznaczoną linię.
Punktów nie mam, bo jadę przez Boboszów. Pozdrawiam

Domyślam się bo mam żonę z Wrocławia.
Teraz to fajne miast, no i chyba najfajniejsze dziewczyny.
Sonti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sonti » 14.07.2006 09:05

cóż ja czytam !.
Krajanie z Dolnego Śląska ?.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 14.07.2006 13:04

Sonti napisał(a):cóż ja czytam !.
Krajanie z Dolnego Śląska ?.

Ja jezdem ze STOLYCY, a piękna połowa jest z Wrocławia.
ryba850
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryba850 » 14.07.2006 19:27

Miasto fajne, ale teraz cholernie rozkopane, mam nadzieję że dożyję do normalnosci. Z dziewczynami zgadzam się z Tobą " w całej rozciągłości. A wracając do tematu: nie ma możliwosci zapisania zaplanowanej trasy :( .Dlatego warto przed urlopem zgromadzić interesujące nas punkty i następnie z nich budować plany podróży. Jest natomast mozliwość zapisania sladu przejachanej drogi, ale to już musztarda po obiedzie.
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 15.07.2006 08:30

No proszę proszę jak temacik się rozwija. Widzę że sporo osób się nawiguje w drodze do Cro ;)
Pozdrawaim
jpionka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jpionka » 15.07.2006 14:03

Próbuję wyznaczyć trasę Gdańsk - Rabac przez Zwardoń lecz program uparcie kieruje mnie na Cieszyn. Można odnieść wrażenie, że nie zna on tego przejścia.
Czy ktoś się z takim zachowaniem IGO spotkał ?
Może ktoś to sprawdzić i podać rezultat
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi