Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KWP...czyli Klub Wapujących Podróżników

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 23.08.2013 16:34

:D
MRK napisał(a):Zapewne...pytanie tylko jaka? :mrgreen: Komplet, znaczy dwie baterie i dwa parowniki?

Firmowa. :mrgreen:
Plus zestaw do ładowania na USB i 230V- tak wygląda komplet.

MRK napisał(a):Doopa...jeśli mówimy o wapowanie.... To, co Ty masz to bateria. Akumulatorki są wykorzystywane w modach, czyli masz samą tubę, a do środka wkładasz jeden, bądź dwa akumulatorki, wcześniej naładowane w ładowarce:).

Za chwilę mi powiesz, że wapowanie to...........folozofia życiowa.
Jak naturyzm. :mrgreen:

MRK napisał(a):Stabilizacja polega na tym, że jak naładujesz swoją baterię, to przez cały czas trzyma Ci jednakowe napięcie. Pada, jak już nie daje rady. Jak masz efajkę bez stabilizacji, to ta z kolei startuje z największego napięcia i odcina przy niskim napięciu. Jak moc masz cały czas taką samą na tym samym parowniku (z takim samym oporem), to zakładam, że tą/tę stabilizację masz. Inaczej, przy pierwszych buchach czułbyś mocniejsze "uderzenie", a potem z "bucha na buch" coraz słabsze, z uwagi na spadające napięcie. Paniał?:)

Jako tako... :wink:
Mam niebieski przycisk na akumulatorze, ups........baterii :oczko_usmiech: i nim podgrzewam grzałkę.

MRK napisał(a):O ja Cię pierd.... No to ostro as fu.. :mrgreen: . Mi wychodziła paczka, czasem półtora paczki czerwonych...ale do czterdziestu w życiu nie dobiłem...może na jakiejś imprezie, ale nie pamiętam:)...ale 4-5 paczek???!!!! Przecież roboty nie masz stresującej :mrgreen:

Talk to me............Master. :lol:
Nie no robota luzik. :roll:
Jeszcze jak do tego dodamy, że ze mnie niespotykanie spokojny człowiek... :mrgreen:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 23.08.2013 16:48

jara napisał(a):
MRK napisał(a):Ojciec mi zawsze powtarzał "Lepiej napić się kieliszek wódki, niż zapalić papierosa"... No miał rację...ale co z tego...skoro fajki też zawsze były w mojej kieszeni.

Zgadza się, ale cóż... życie :smo:

Jasna sprawa... :D

To ja się pochwalę:
1. Zasilanie:
a/ VAMO VW (podstawa)
b/ SPINNER VV (potrzebowałem jeszcze jeden sprzęt z regulacją napięcia)
c/ eGo-T (mój pierwszy, nadal się dobrze sprawuje)
d/ EVO (cudo, ale już na wykończeniu, za często zaliczył glebę i już go chyba nie poskładam)

2. Parowniki:
a/ Vivi Nova Tank v3 od Vision (podstawa, grzałkami się bawię, bo mogę:))
b/ KangerPro (dolnogrzałkowiec, przeciąg niemiłosierny...ale jak to dolnogrzałkowiec...na upalne dni się nie nadaje)
c/ T8 (...nie ma rewelacji)
d/ Vision CC (bardzo dobry górnogrzałkowiec, ale troszkę pojemność mała 1,6ml)
e/ Double Hole w baniaku (wata! od watkowców zaczynałem i z chęcią wracam)
f/ atomizer 510 (do sprawdzania smaków nowych liquidów, a i często zdarza mi się dripować)
g/ kartek ST (bo mi jeszcze zostały i lubię, część "baniakowych" z dziurką, a część bez)

A liquidy to przede wszystkim tytoniówki (Mild Blend, Virginia, USA Mix...wiele innych, ciężko ujechać na jednym smaku, chyba, że non stop menthol, wtedy to raczej nie ma znaczenia), czasem jakieś Cherry Cigar...ale stricte owocowych nie inhaluję:).

Aaa....i w ogóle nie zaopatruję się w stacjonarnych sklepach (czaaasem awaryjnie jakiś liquid). Po pierwsze: żadnej wiedzy sprzedawcy nie mają, po drugie: taki sam sprzęt, a nawet lepszy kupię w sieci, stacjonarne są po prostu drogie, po trzecie: nie chce mi się. 10ml kosztuje mnie jakieś 6-9zł, a nie 20zł.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 23.08.2013 16:58

anakin napisał(a):Za chwilę mi powiesz, że wapowanie to...........folozofia życiowa.
Jak naturyzm. :mrgreen:

Szyderca! :D

anakin napisał(a):Mam niebieski przycisk na akumulatorze, ups........baterii :oczko_usmiech: i nim podgrzewam grzałkę.

Nie masz tak, że po kilku godzinach (choć w Twoim przypadku pewno po kilkudziesięciu minutach) masz wrażenie, że coś "ciągnie" się gorzej?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 23.08.2013 17:53

MRK napisał(a):Nie masz tak, że po kilku godzinach (choć w Twoim przypadku pewno po kilkudziesięciu minutach) masz wrażenie, że coś "ciągnie" się gorzej?

Oczywiście.
Ale to chyba winna coraz slabszej baterii, nie?

A swoją drogą to nie wiedziałem, że można tyle napisac o e-p.
Mówię o tym co napisałeś powyżej. :lol:

Jak będziesz miał chwilę to mi pokaż jak to wygląda.
Do mnie jednak najbardziej obraz przemawia. :D
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 23.08.2013 23:08

anakin napisał(a):
MRK napisał(a):Nie masz tak, że po kilku godzinach (choć w Twoim przypadku pewno po kilkudziesięciu minutach) masz wrażenie, że coś "ciągnie" się gorzej?

Oczywiście.
Ale to chyba winna coraz slabszej baterii, nie?

To właśnie nie jest takie oczywiste. Baterie ze stabilizacją się tak nie zachowują. Trzymają odpowiednie napięcie do końca, po czym padają. Nie mówię oczywiście o kilku ostatnich buchach.

anakin napisał(a):A swoją drogą to nie wiedziałem, że można tyle napisac o e-p.
Mówię o tym co napisałeś powyżej. :lol:

To promil tego, co można na ten temat napisać:).

anakin napisał(a):Jak będziesz miał chwilę to mi pokaż jak to wygląda.

Pewno znajdzie się czas w poniedziałek, w pracy. Ostatnio mam go tam baaardzo dużo...aczkolwiek za chwilę się to zmieni.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2013 13:37

anakin napisał(a):
A swoją drogą to nie wiedziałem, że można tyle napisac o e-p.

Fora poświęcone e-papierosom nie ustępuja objetościom cro.pl ;)

Bateria vs akumulator?
Bateryjki raczej sie nie ładuje ponownie czyli to co w e-papierosie to jednak akumulator.
Jak czytam te wszystkie techniczne zawiłości ,to chwała panu bogu,że mi sie popsuło na samym początku :lol:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 24.08.2013 13:42

hepik napisał(a):Fora poświęcone e-papierosom nie ustępuja objetościom cro.pl ;)

Wystarczy, że mnie na jednym banują. :lol:

hepik napisał(a):Bateria vs akumulator?
Bateryjki raczej sie nie ładuje ponownie czyli to co w e-papierosie to jednak akumulator.

No też mi się tak wydawało.. :wink:
W sumie to te dane techniczne niespecjalnie są dla mnie istotne.
Najważniejsze, że działa.
A jak?
A co mnie to... :mrgreen:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 24.08.2013 14:13

hepik napisał(a):
Bateria vs akumulator?

No dobra, no zgadzam się, ale chodziło mi o zwyczajowo przyjęte nazewnictwo w "branży":).
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 26.08.2013 09:56

anakin napisał(a):Jak będziesz miał chwilę to mi pokaż jak to wygląda.

No to voila. Na początek zasilanie

VAMO VW vel APV MOD
Obrazek

Mod ze regulacją napięcia (3-6V, skok co 0,1V) i mocy (3-15W, skok co 0,5W). Wymienne akumulatory 1x18650, 1x18350, 1x16340 lub 2x18350, ewentualnie po lekkiej zabawie ze sprężynką 2x16340, czyli dwie możliwości długości również (środkowa tuleja jest usuwalna). Niebieski wyświetlacz. Sprzęt uniwersalny jak dla mnie, a regulacja mocą to świetna sprawa. Nie interesuje mnie w tym momencie opór grzałki. Ustawiam zadaną moc, a Vamo samo dobiera odpowiednie napięcie do oporu grzałki. Ponadto, pokazuje stan naładowania akumulatorów. Do tego oczywiście stabilizacja napięcia. W skrócie tyle. Aaaaa...kolejna przydatna rzecz, pomiar oporu grzałki. Sklepowe grzałki mają to do siebie, że nawet jak na nich pisze, że mają np. 1,8 Ohm, to niekoniecznie jest to zgodne z prawdą. Baardzo fajny sprzęt.

SPINNER VV
Obrazek

Bateria z regulacją napięcia od 3,3 do 4,8V, ze skokiem co 0,5V, co daje możliwość użycia grzałek z wyższym oporem. Grzałki, jak pisałem wcześniej, nawet te same, mogą się różnić oporem...mając regulację napięcia można spokojnie dokręcić każdą...no może poza naprawdę wysokim voltażem. Bardzo dobra bateria, oczywiście ze stabilizacją. Regulacja poprzez pokrętło na dole baterii.

EGO-T
Obrazek

Czyli standardzik...jedno napięcie, brak regulacji, więc trzeba grzałkę dostosować. Najlepiej chmurzą przy 1,6ohm-1,8omh. Grzałki z oporem 2ohm już raczej odpadają, aczkolwiek są tacy, którzy dają radę. Ja nie.

EVO
Obrazek

MOD na akumulatory 2x16340. Regulacja napięcia skokowo 4-4,5-5V. Grzałki 1,6-1,8ohm raczej odpadają. Bardzo fajny mod...ale mój niestety zaliczył już nie raz, nie dwa chodnik, podłogę itp...i mimo walki, chyba już zdechł. Niestety, praktycznie nie do kupienia już.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 26.08.2013 10:53

Parowniki:

VIVI NOVA TANK v3
Obrazek

Jak dla mnie, póki co, najlepszy parownik na rynku (pytanie jeszcze, z której firmy). Świetnie oddaje smak, prosty w czyszczeniu i przepalaniu. Moja wersja mieści praktycznie 3ml. Jest jeszcze wersja z 1,6ml, ale ja wolę te większe, bo nie chce mi się non stop dolewać. Górnogrzałkowiec.

KANGER PROTANK
Obrazek

Dolnogrzałkowiec. Mój jedyny z dolną grzałką, ale preferuję górne. Duża pojemność, mega przeciąg. Wapuje się leciutko. Dwie wady: jak spadnie na ziemie, to najprawdopodobniej będzie po ptokach, ponieważ cały jest klejony z uwagi na to, że główna część jest szklana. Niestety, kropla drąży skałę...wystarczy, że będzie delikatna "przerwa" - będzie lał. Ratunkiem jest tylko klej akwarystyczny...czy jakoś tak:). Druga...ale to już raczej kwestia dolnogrzałkowców...podczas bardzo wysokich temperatur, liquid potrafi wyciec. Nawet do Cro w tym roku nie brałem. Ogólnie jednak fajny sprzęt, a i wizualnie wygląda elegancko.

VISION CC
Obrazek

Górna grzałka. Baaaardzo fajny parownik, mimo pojemności 1,6ml. Raczej standarowy...aczkolwiek tyle podrób, odmian się tego pojawiło, że jednak trzeba wiedzieć, gdzie kupić. Szybko można się poddać, kupując beznadziejny sprzęt.

DOUBLE HOLE plus baniak
DH - Obrazek
DH w baniaku (liquinatorze) - Obrazek

Wcześniejsza technika wapowania. Nie było jeszcze wtedy "sznurkowców". DH to tzw waciak, czyli liquid podawany jest na grzałkę poprzez watkę. Nieporównywalnie lepszy smak każdego liquidu niż na sznurkowcach. Trochę więcej zabawy z nimi jest, ale warto. Double Hole dlatego, że tuleja posiada dwa otwory, dzięki czemu, mozna taki kartomizer włożyć do baniaka. Wcześniejsze kartomizery nie miały takiej możliwości, bo nie było otworu, którym liquid byłby na watkę doprowadzany. Wtedy przeważnie kupowało się ST i robiło dziurkę brzeszczotem.
Podobno ostatnio pojawiły się Triple Hole, ale jeszcze nie porównywałem... Skoro padło ST... to...

ST (Soft Tip)
Obrazek

Z okleiną lub bez... Do liquinatora nadają się tylko te bez okleiny, wiadomo. Soft Tip napełniany jest poprzez "nakraplanie" liquidy na grzałkę. Jak watka jest dobrze nasączona, można się delektować smakiem. Po jakimś czasie pojawiły się liquinatory, więc w ST robiło się dziurkę i wkładało do liquinatora. Wadą ST jest to, że jednak często trzeba zakraplać. W liquinatorze, wada ta została wyeliminowana.

ATOMIZER BEZMOSTKOWY 510
Obrazek

Mała rzecz, a cieszy. Żadnych sznurków, żadnych watek itp. Wapuje, a w tym wypadku raczej dripuje, się poprzez podanie 3-5 kropli bezpośrednio na grzałkę. Jedni używają atomizera do sprawdzania smaku liquidu, do czego nadaje się idealnie, inni, ja też, potrafią spędzić cały dzień na dripowaniu, czyli zakraplaniu w miarę potrzeby płuc kilku kropel i buchnięciu kilka razy. Wydobywa pełny smak liquidy, niczym nie zmącony:), aczkolwiek, np do samochodu się nie nadaje.

Może się komuś przyda to, co powyżej. Temat rzeka....ba, to tylko kilka sprzętów i kilka technik. Poza sznurkiem i watką, jeszcze jeszcze np siatka itd... Niektóre mody kosztują nawet 1000zł, ale, jak dla mnie, to już przegięcie.

Temat coraz bardziej popularny. Coraz częściej koncerny tytoniowe lobbują przeciwko. Coraz częściej pojawiają się w mediach "sponsorowane" artykuły odnośnie tego, że to straszna rzecz...ale też jest coraz więcej badań. Jakiś jełop ostatnio wpadł na to, żeby obarczyć wszystko co związane z epaleniem akcyzą...ciekawe, jak zamierza to zrobić, skoro składniki wykorzystywane w epaleniu, są również używane przez inne branże. Liquid to przede wszystkim glikol, gliceryna lub mieszanka obydwu...

Wsio!:)
torreso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) torreso » 26.08.2013 10:58

Tak właśnie myślałem czy jest tutaj ktoś kto siedzi w tym temacie ;)
No i jest ;)
Palenie rzuciłem w kwietniu, od tego czasu przerobionych już miałem kilka zasilań, spinnery nie spinnery, mody elektroniczne, clearomizery itd. Na początku niezły fun, coś nowego, co jakiś czas kupno jakiejś nowej zabaweczki.
Teraz jestem w fazie stabilizacji ;) zostało mi jedno zasilanie (JM22), i jeden atomizer do dripu.
Tak apropo to jak wygląda sprawa z e-papierosami w Cro? Chodzi mi głownie o liquidy, w razie nagłego przypadku.
Przybliży mi ktoś jak wygląda sytuacja?
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 26.08.2013 11:12

torreso napisał(a):Tak właśnie myślałem czy jest tutaj ktoś kto siedzi w tym temacie ;)
No i jest ;)
Palenie rzuciłem w kwietniu, od tego czasu przerobionych już miałem kilka zasilań, spinnery nie spinnery, mody elektroniczne, clearomizery itd. Na początku niezły fun, coś nowego, co jakiś czas kupno jakiejś nowej zabaweczki.
Teraz jestem w fazie stabilizacji ;) zostało mi jedno zasilanie (JM22), i jeden atomizer do dripu.
Tak apropo to jak wygląda sprawa z e-papierosami w Cro? Chodzi mi głownie o liquidy, w razie nagłego przypadku.

Czołem

Widzę, że w ciągu pięciu miesięcy przerobiłeś dużo:). Gadżetomania jakiś czas temu też mnie dopadła. Teraz większość wyprzedałem i praktycznie zostało mi tylko to, co powyżej. Jeszcze tylko za kręcenie grzałek mi się nie chce brać...bom leniwy:).

JM22 i atomek?:) No to nie wykorzystujesz potencjału tego cudeńka:). Zawsze do Cro biorę zapas i w sumie się nie rozglądałem za sklepami. Zakładam, że w większych miastach może ustrzelisz...pytanie tylko, czy uda Ci się trafić na jakiegoś Hangsena np. Ja chyba trochę bym się bał:).
torreso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) torreso » 26.08.2013 11:20

MRK napisał(a):
torreso napisał(a):Tak właśnie myślałem czy jest tutaj ktoś kto siedzi w tym temacie ;)
No i jest ;)

Czołem

Widzę, że w ciągu pięciu miesięcy przerobiłeś dużo:). Gadżetomania jakiś czas temu też mnie dopadła. Teraz większość wyprzedałem i praktycznie zostało mi tylko to, co powyżej. Jeszcze tylko za kręcenie grzałek mi się nie chce brać...bom leniwy:).

JM22 i atomek?:) No to nie wykorzystujesz potencjału tego cudeńka:). Zawsze do Cro biorę zapas i w sumie się nie rozglądałem za sklepami. Zakładam, że w większych miastach może ustrzelisz...pytanie tylko, czy uda Ci się trafić na jakiegoś Hangsena np. Ja chyba trochę bym się bał:).

Ah zapomniałem że mam jeszcze meshowego RSST ;) Długo nie był w obiegu, wiec został trochę w zapomnieniu.
W sumie jestem wyposażony już na wyjazd. Ale tak z ciekawości warto spytać :hut:
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

KWP...czyli Klub Wapujących Podróżników - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone