Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andru_krk
Podróżnik

Postnapisał(a) andru_krk » 13.07.2014 12:15

alutka9 napisał(a):wiem wiem ,dwukrotnie jechaliśmy w sierpniu,raz właśnie z piątku na sobotę ale na granicy byliśmy rano i była masakra,praktycznie aż do rozjazdu autostrad na Split i Rijeke.Teraz chcemy wyjechać szybciej i granicę przekraczać właśnie około 2-3 w nocy,a odpoczynek i spanie zrobić dopiero za rozjazdem,nbiestety nie było innego wyjścia niż wyjazd w ten czas :?

w tamtym roku jak wracałem w piątek w nocy do Polski, to korek ok 2-3 godziny ciągnął się od granicy Cro Slo, aż do 15 km autostrady. Nie wiem czy to dobry pomysł, żeby tak wyjechac.
mendoza1973
Croentuzjasta

Postnapisał(a) mendoza1973 » 13.07.2014 12:26

Bo wszyscy uparli się na autostradę w Slo w piątki i soboty , jeżdzi się albo objazdem autostrady lub najlepiej przez Węgry ( 86),
Ja zawsze wyruszam ok.11 z domu w piątek i jadę sobie spokojnie do Cro - tam po minięciu Lucko robię odpoczynek na parkingu i nad ranem ruszam nad morze , tam jestem w sobotę ok. 8 rano i kąpiąc się w morzu i odpoczywając na plaży czekam na zwolnienie apartamentu....
Jazda przez autostradę w Slo tylko od niedzieli do czwartku !!!
Powrót z Cro też robię w piątek ok.19 i jadę przez Węgry i bez korków dojeżdżam do domu (właśnie wczoraj wróciłem :( )
andru_krk
Podróżnik

Postnapisał(a) andru_krk » 13.07.2014 12:57

Jestem jednym z tych, który się uparł na Słowenię, bo wole jechac z Krakowa do Splitu cały czas autostradą i załatwic drogę za jednym zamachem. Nie uśmiecha mi się jeżdżenie po Słowackich drogach. Jakby była autostrada przez całą Słowację i w miarę porządna droga z Krakowa do Piwnicznej to bym rozważał opcje węgierska. Niestety dopóki tego nie będzie to nikt mnie nie namówi na tą trasę. Kilometrowo jest podobnie, ale trasę Kraków Split przez Słowenię robię w 11h, a trasę Kraków Miscolc w 7h, a ile jeszcze do Splitu. Drogi nr 86 w ogóle nie biorę pod uwagę ze względu na brak autostrad. Pozdrawiam.
kawa62
Odkrywca

Postnapisał(a) kawa62 » 13.07.2014 13:19

andru_krk napisał(a):Jestem jednym z tych, który się uparł na Słowenię, bo wole jechac z Krakowa do Splitu cały czas autostradą i załatwic drogę za jednym zamachem. Nie uśmiecha mi się jeżdżenie po Słowackich drogach. Jakby była autostrada przez całą Słowację i w miarę porządna droga z Krakowa do Piwnicznej to bym rozważał opcje węgierska. Niestety dopóki tego nie będzie to nikt mnie nie namówi na tą trasę. Kilometrowo jest podobnie, ale trasę Kraków Split przez Słowenię robię w 11h, a trasę Kraków Miscolc w 7h, a ile jeszcze do Splitu. Drogi nr 86 w ogóle nie biorę pod uwagę ze względu na brak autostrad. Pozdrawiam.

A jak jest na autostradzie słoweńskiej ale w kierunku na Lubljanę ?
mendoza1973
Croentuzjasta

Postnapisał(a) mendoza1973 » 13.07.2014 13:24

Ok, ja też rok temu jechałem przez Slo autostradą i było szybko i miło ale to było z niedzieli na poniedziałek .
Mówiłem wcześniej o osobach , które w piątek i sobotę pchają się w korki...
Taka sama sytuacja jest na Lucko : ludzie wolą stać 2 godziny w korku na bramkach do płatności gotówką a obok na Demerje (zjazd do płatności kartą) jest pusto.... i na nic apele Chorwatów , posty na forum i inne info radzące płacić kartą :cry:
Ja też nie lubię za bardzo jeżdzić przez Węgry ale to jest tzw. " zło konieczne" , lepsze to niż stanie w korkach.
Pozdrawiam z Wrocławia :D
mendoza1973
Croentuzjasta

Postnapisał(a) mendoza1973 » 13.07.2014 13:37

kawa62 napisał(a):A jak jest na autostradzie słoweńskiej ale w kierunku na Lubljanę ?

Na Lubljane powinno być ok. ,
Cały problem autostrady w Slo tkwi w jednym pasie , który biegnie od Ptuja do granicy i przy tak dużej ilości aut w weekendy tworzą się spore korki...
Ja się "wyleczyłem" z tej drogi po tym jak kiedyś z piątku na sobotę stałem w korku do granicy od 2 w nocy do 6 rano a następnie 3 godz. na Lucko ( w myśl sobotniej zasady - jesteś po 7 na Lucko - przegrałeś... ).
Pozdrawiam
sebak
Croentuzjasta

Postnapisał(a) sebak » 13.07.2014 14:12

Przejście graniczne SLO/HR po wstąpieniu tej drugiej do UE nadal potrafi się tak korkować w weekend?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 13.07.2014 14:16

bo to wejście do UE, nie do Schengen
mendoza1973
Croentuzjasta

Postnapisał(a) mendoza1973 » 13.07.2014 14:23

Dokładnie , i jest kontrola dokumentów .
andru_krk
Podróżnik

Postnapisał(a) andru_krk » 13.07.2014 15:09

mendoza1973 napisał(a):Ok, ja też rok temu jechałem przez Slo autostradą i było szybko i miło ale to było z niedzieli na poniedziałek .
Mówiłem wcześniej o osobach , które w piątek i sobotę pchają się w korki...
Taka sama sytuacja jest na Lucko : ludzie wolą stać 2 godziny w korku na bramkach do płatności gotówką a obok na Demerje (zjazd do płatności kartą) jest pusto.... i na nic apele Chorwatów , posty na forum i inne info radzące płacić kartą :cry:
Ja też nie lubię za bardzo jeżdzić przez Węgry ale to jest tzw. " zło konieczne" , lepsze to niż stanie w korkach.
Pozdrawiam z Wrocławia :D

Zgadzam się w 100% i na ten temat nawet nie dyskutuje. Też unikam wyjazdów w terminie kiedy spływa cała fala wczasowiczów na granicę Slo - Cro. Dlatego wyjeżdżam w piątek ok 3/4. W Wiedniu jestem o 7/8 i jadę razem ze wszystkimi ludźmi, którzy są w drodze do pracy. Na obwodnicy Wiednia duży ruch, ale prędkośc utrzymuję się na poziomie 80-100km, poza tym miejscowi wiedzą gdzie są radary, więc nie muszę się zbytnio rozglądac. Za Wiedniem, aż do samego Splitu mam spokojną drogę. Żadnych korków, stań na granicy i nerwów.
Raz pojechałem z piątku na sobotę i tak samo wracałem. I powiedziałem nigdy więcej. Poczytałem forum, na którym można odszukac informacje na prawie każde pytanie. I teraz jeżdżę w piątek rano.

Odnośnie płatności kartą to nie wiem na czym polega ten fenomen, że ludzie stoją w kolejce do płacenia gotówka? Może lubią? W którymś wątku wyczytałem, że jak im zostało kilka Kun to chcą je wydac na bramkach, żeby nie wracac do PL.

Odnośnie autostrady na Lublane to miałem 2 lata temu (nie)przyjemnośc nią jechac, ponieważ dowód żony stracił ważnosc, a nie sprawdziliśmy terminu przed wyjazdem. Jechaliśmy do Lublany w piątek rano i nie było zbyt dużego ruchu na tym odcinku, droga dobra.

PS. Pozdrowienia dla Wrocławia.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2014 15:19

Wracałem z Cro w ten piątek (11-12.07.2014), wyjechaliśmy z Tribunj po 18-tej. Cała trasa bez żadnych korków.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 13.07.2014 15:31

alutka9 napisał(a):wiem wiem ,dwukrotnie jechaliśmy w sierpniu,raz właśnie z piątku na sobotę ale na granicy byliśmy rano i była masakra,praktycznie aż do rozjazdu autostrad na Split i Rijeke.Teraz chcemy wyjechać szybciej i granicę przekraczać właśnie około 2-3 w nocy,a odpoczynek i spanie zrobić dopiero za rozjazdem,nbiestety nie było innego wyjścia niż wyjazd w ten czas :?

alutka9 napisał(a):dokładnie tak zrobiliśmy przy poprzednim wyjeździe,mimo że był z soboty na niedziele,ale teraz cieszę się że piszesz ,iż sprawdziło się to z piątku na sobotę.pisałam kiedyś ze kolejny wyjazd na noc w piątek nie wchodzi w gre,ale stało się inaczej i za niespełna cztery tygodnie ruszamy właśnie w taką porę :?

zawsze możesz zaplanować objazd przejścia w Macelj oraz poboru biletu Lućko (choć de facto nie wiadomo ile osób na to wpadnie);
mapki były ostatnio na forum
alutka9
Cromaniak

Postnapisał(a) alutka9 » 13.07.2014 15:41

pojedziemy zobaczymy,jak się dowiemy na radyjku że ciasno,pojedziemy objazdem,dodatkowo nawet jak korek w nocy się trafi nie jest tak upierdliwy jak w dzień.nie będę sobie psuć humoru możliwym a nie pewnym korkiem,może też akurat wyjdzie ,że będziemy na granicy prędzej,może jeszcze przed korkiem :wink:

łatwo niektórym mówić nie jedź! sama bym nie pojechała w z piątku na sobote bo już tego doświadczyłam,niestety nie jedziemy sami więc się musimy dostosować i zgrać.nie jestem też masochistką żeby się pchać na bramki gotówkowe,do tej pory mieliśmy ENC niestety nie wiedzieliśmy że trzeba do grudnia je zarejestrować więc trzeba będzie pomachać kartą.
Ostatnio edytowano 13.07.2014 15:44 przez alutka9, łącznie edytowano 1 raz
mendoza1973
Croentuzjasta

Postnapisał(a) mendoza1973 » 13.07.2014 15:43

te kiero napisał(a):zawsze możesz zaplanować objazd przejścia w Macelj oraz poboru biletu Lućko (choć de facto nie wiadomo ile osób na to wpadnie);

Tylko , że na objeżdzie Lucko korki też potrafią być nieziemskie... :mrgreen:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 13.07.2014 15:46

mendoza1973 napisał(a):
te kiero napisał(a):zawsze możesz zaplanować objazd przejścia w Macelj oraz poboru biletu Lućko (choć de facto nie wiadomo ile osób na to wpadnie);

Tylko , że na objeżdzie Lucko korki też potrafią być nieziemskie... :mrgreen:

:roll: ... na co wyraźnie wskazałem w nawiasie

alutka9 napisał(a):pojedziemy zobaczymy,jak się dowiemy na radyjku że ciasno,pojedziemy objazdem,dodatkowo nawet jak korek w nocy się trafi nie jest tak upierdliwy jak w dzień.nie będę sobie psuć humoru możliwym a nie pewnym korkiem,może też akurat wyjdzie ,że będziemy na granicy prędzej,może jeszcze przed korkiem :wink:

zdrowe podejście
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi