napisał(a) pietrus » 24.06.2010 21:09
Janusz777- pozdrawiam miłośnika Priźby.
Do rzeczy:
Jadąc przez Priźbę od strony Brny mamy następujące knajpy:
-Hotelowa na Priscapacu - nigdy nie korzystałem zatem trudno mi ocenić,
-Restauracja RIVA w samym porcie -200 m w lewo od głównej drogi - ten sam kucharz od 7 lat, bardzo dobre kalmary. Można je zamówić z grilla (w całości) lub tzw prźeny kalemari czyli prażone w panierce. Zdecydowanie preferuję prażone, ale rzecz gustu. Pizzę też podadzą, ale z mrożonej.
-Restauracja ĆERIN- przy samej głównej drodze po lewej stronie -i przepiękny widok z tarasu, warto zawalczyć o widokowy stolik. Mają niezłe ryby.
-Restauracja PRIŻBA - 100m w lewo od głównej drogi , nigdy nie korzystałem, ale znam takich co korzystali. Raczej nie polecają, ale ani biegunki ani obstrukcji nikt nie zakosztował.
-Restauracja GRŚCICA - w urokliwej zabudowanej domami zatoczce 300m w lewo od głównej drogi- podają dobrą zupę rybną. Fajnie się konsumuje spoglądając jednocześnie na życie mieszkańców i wczasowiczów w zatoczce.
-Restauracja GIĆA - w zasadzie już za Priźbą, ok 1 km pod górkę w kierunku na miejscowość Blato, w pewnym momencie odbijamy w polną drogę ok 200 m w lewo. W pełni sezonu koniecznie dzień wcześniej trzeba rezerwować, raczej osobiście, nie znam telefonu - - tam polecam róźnego rodzaju mięsa lądowe
Oczywiście można zamawiać w tych restauracjach cała gamę potraw, ja tylko przedkładam swoje sugestie. Hm, prawie wszędzie mogą też podać pizze z mrożonki. Z moimi dziećmi też zawsze problem. Pizzę nam zamówcie kochani rodzice! Nie odpuszczam, kupuję im ćevapcici z frytkami.
Wina w restauracjach polecam zamawiać tzw. domowe (domaće vino) i do tego karafka wody. Są tańsze, a przeważnie całkiem dobre. Jak nie zasmakuje domaće to jako drugą zamówicie bardziej firmową, ale za flaszkę poleci od 70 do 120 kun.
Ile trzeba wydać? Przyzwoity regionalny obiad z winem to około 80 do 160 kun/osobę czyli od 45 do 90 zł/osobę. Rzecz jasna za odgrzana pizzę z coca colą zmieścicie się poniżej tej dolnej kwoty.
Pozdrawiam
Pietrus