Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kiedy kupić Euro? Przed wyjazdem, czy w zimę (teraz)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 31.01.2011 19:34

Witam
Planuję wyjazd do Chorwacji w wakacje - ostatnio (2009 rok) gdy jechałem zamieniłem złotówki na euro przed wyjazdem (4,49) - aktualnie euro stoi w granicach 3,98.
W związku z tym mam pytanie do zorientowanych jak myślicie kiedy dokonać wymiany, czy wg Was euro jeszcze potanieje czy zdrożeje?
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 31.01.2011 19:54

a. potanieje
b. zdrożeje
c. bez zmian

Człowieku, nikt na 100% nie jest w stanie przewidzieć ruchu kursu walutowego. Chcesz mieć teraz pewność kursu na lato to kup sobie opcję call ze strike 3,98. Zapłacisz teraz za to premię opcyjną (nie wiem jaką - w banku ci powiedzą).
A w lecie jeżeli
a. kurs będzie niższy niż 3,98 - nie zrealizujesz opcji tylko kupisz sobie po rynkowym,
b. kurs będzie wyższy niż 3,98 - realizujesz opcję i kupujesz po 3,98
w obu wypadkach będziesz do przodu o kwotę nominał opcji razy różnica kursu minus zapłacona teraz premia opcyjna...

Tyle, że to rozwiązanie jest dla ludzi co mają kasę (trzeba mieć limit fxowy w banku i chęć/możliwość zawarcia transakcji o nominale pewnie minimalnym z 50 tys. EUR - bo na mniejszą kwotę nikt zapewne nie podejmnie dyskusji).

I to tyle na temat pewności jak się zmieni kurs do lata....
Inne odpowiedzi u wróżki...

Pozdrawiam,
Aśka
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 31.01.2011 20:03

Pytając - bardziej chciałem dowiedzieć się jak Wy to robicie, może ktoś ma już jakieś opracowane reguły, z doświadczenia, które (może nie zawsze) się sprawdzają, i zechciałby się nimi podzielić.
Ja dodam, że nie obserwuję kursów walut, zainteresowałem się nimi tylko przed wakacjami w 2009 roku i ... teraz gdy postanowiłem na wakacje wyruszyć do Chorwacji po raz drugi.
Wróżki wróżkami, ale ja czekam na kogoś kto już takiej wymiany dokonywał i kiedy było najkorzystniej. Euro prawdopodobnie przed wakacjami znowu zdrożeje... choć może wózka będzie wiedziała lepiej?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 31.01.2011 20:08

Dużo chcesz wymienić?
Jeżeli 500-600 to nawet nie zawracaj sobie głowy takimi problemami.
W zeszłym roku, z tego co pamiętam różnica między wiosną a latem wynosiła jakieś 10 gr..
Ale mogę się mylić.
Masz jakiegoś znajomego,który pracuje za granicą?
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 31.01.2011 20:09

Jeżdżę co roku (czasem nawet 2 razy w roku) od 2001.
Od dawna przed samym wyjazdem kupuję tylko tyle eur co potrzebne na zapłacenie za kwatery. Potrzebną gotówkę na miejscu wyciągam z bankomatu od razu w kunach. I nie liczę, czy gdybym kupiła w styczniu/lutym/marcu.... byłoby taniej czy drożej. To nie ma sensu...
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 31.01.2011 20:11

Tu też były podobne dylematy. Kupić teraz czy nie.
forum/viewtopic.php?t=21331&postdays=0&postorder=asc&start=0
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 31.01.2011 20:13

anakin napisał(a):Dużo chcesz wymienić?
Jeżeli 500-600 to nawet nie zawracaj sobie głowy takimi problemami.
W zeszłym roku, z tego co pamiętam różnica między wiosną a latem wynosiła jakieś 10 gr..
Ale mogę się mylić.
Masz jakiegoś znajomego,który pracuje za granicą?

Niestety nie, ale fakt! Dobry pomysł aby kupić od takiej osoby. Dzięki za poradę, poszukam wśród znajomych znajomych takich osób, które pracują za granicą.

Tutaj http://www.bankier.pl/wiadomosc/Kiedy-k ... 94441.html jest napisane, aby jeszcze się powstrzymać z kupnem, bo złoty będzie się umacniać.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 31.01.2011 20:21

bartekj napisał(a):Niestety nie, ale fakt! Dobry pomysł aby kupić od takiej osoby. Dzięki za poradę, poszukam wśród znajomych takich osób, które pracują za granic

Czyż nie? :wink:
Dla niej to bez różnicy czy sprzeda w kantorze czy Tobie.
Oczywiście mówię o kimś znajomym,a nie obcych,żebyś nie wylądował jak ciotka w Czechach :wink:
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 31.01.2011 21:32

ja dzis kupiłem 50 EUR za równe 4.00 pln - Kalisz. Kupuje co miesiąc po 50 eur bo nie dałbym radę finansowo zrealizować wyjazdów.
To loteria- spadnie, wzrośnie czy utrzyma się tak samo... :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.02.2011 07:53

Teraz.
W sezonie zazwyczaj drożeje...
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=644230#644230
Ostatnio edytowano 01.02.2011 07:56 przez Vjetar, łącznie edytowano 1 raz
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 01.02.2011 07:55

Chyba żeby potaniało.
Tymczasem kupiłem w sobotę 1000 kun ( udało się po 0,53, ale to chyba fuks ).
Na pierwsze piwko na miejscu już jest.
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 01.02.2011 09:32

Proszę uprzejmie - tu wykresy zmian kursu EUR w ostatnich 10 latach (średni NBP):
http://asikx.fotosik.pl/albumy/813093.html
(za 2001 EUR jest tylko w celach porównawczych :) - ja wtedy wiozłam do Cro marki niemieckie :) )
Każdy niech sobie wysnuje czy przed datą jego wyjazdu EUR spadnie czy wzrośnie.

Pozdrawiam,
Aśka

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone