Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jestem w CRO 12.07 odpowiem na wasze pytania-piszcie:)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 22.06.2008 19:02

Witam wszystkich! Od 21.06 przebywam w CRO w Sv. Filip i Jakov kolo Biogradu. Wrocilem tu po 2 latach. Jesli jest ktos zainteresowany odpowiem na wszystkie pytania dotyczace drogi (jechalem przez Wegry droga 86) oraz tym co Was tylko interesuje o tym co jest tu na miejscu (np. ceny). Dla tych co chca na szybko znalezc miejsce na tygodniowy- w dobrej cenie!!- wypoczynek dla 2 i dla 3 osob (w Filipku) rowniez mam propozycje (termin 28.06 - 05.07) ale to, aby byc w zgodzie z regulaminem strony, dowiecie sie na privie: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
Pozdrawiam i zapraszam do zadawania pytan.
asik NS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) asik NS » 22.06.2008 20:08

Witaj, jeśli jesteś tak uprzejmy to dal przykładu podaj ceny podstawowych produktów, jak myślisz warto zabrać z sobą sporo jedzenia czy różnica nie jest aż tak porażająca?
Planujemy również podróż przez Węgry - podaj punkty zaczepne żebyś my mogli zobaczyć to na mapie- pisze jak laik ale to nasza pierwsza wyprawa do Cro:)

Życzę udanego wypoczynku podczas dalszej części pobytu!!! Pozdrawiam
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 22.06.2008 20:14

Czyżbyś znalazł chwilkę czasu na konwersację z nami. :?: :lol: Jeśli tak, to proszę o opowiedź jak wygląda sprawa z dostępem do internetu, masz własny, czy wystajesz w kolejkach do kafejek? Pozdrawiamy Cię serdecznie z kraju :lol: :D :lol:
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 22.06.2008 21:14

Gdy kupowalem palmtopa (Mio p560) postanowilem ze ma miec gps i wi-fi- I to mi teraz procentuje bo moj gospodarz Mladen "dorobil" sie wi-fi I udostepnia to gosciom.Tak wiec siedze na tarasie pije zimna rakije (na Hvarze lepsza),ogladam mecz I pisze do Was.Dzis byla zdrowa lampa...Oj dogrzalo...
Mysle ze warto wziac jedzenie z Polski, ceny ok. 1.5 do 2 razy wyzsze- ale ... zawsze tak bylo:) Na granicy SLO_HR po stronie CRO tylko kontrola paszportow-zadnego zainteresowania bagazem.Zreszta sami Croacianie uwazali ten przepis jak glupi-taki samoboj :).
Co do drogi 86 nic nie napisze-wszystkie niezbedne I wystarxzajace info jest na forum-wystarczy poszukac I poczytac.pozdrav
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 23.06.2008 18:14

hmm,napisalem wczoraj odp. ale widac "nie doszla". Czy brac zywnosc z kraju?Jesli tylko macie miejsce w aucie to pewnie ze tak.Ja zawsze biore,w tym roku rowniez,mimo idiotycznego-samobojczegoo-przepisu rzadu croacianskiego.Zreszta wycofanego,na szczescie.Na granicy SLO_HR tylko kontrola paszportowa tzn. czy ilosc paszportow zgadza sie z iloscia pasazerow.Ceny sa ok.1.5do 2x wyzsze niz u nas-chocby pomidory po 12kun/kg.No ale akurat pomidorow nie wyobrazam sobie by ktos bral z PL;)Woda mineralna ok.5-6kun/1.5l,cola czy fanta ok.15kun/2l.Rakija 30 kun/l - to sie od lat nie zmienia;).Jechalem trasa S-ec,Zwardon,Zylina,Brat slava,Rajka,Csorna,I dalej droga 86-na jej temat napisano juz wszystko.Jechalo sie baaaardzo spokojnie.Korki w....Pszczynie (ale to standard-slynne swiatla) I po 20 minut przed tunelami (ze wzgledu na 2x2h postoje wjechalem troszke za pozno do CRO wiec odstalem chwile)...Co do internetu to... polecam palmtop Mio p560- ma gps,wi-fi wiec jesli tylko ma sie dostep do neta bezprzewodowego jak ja to mozna pisac z... tarasu...;
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 23.06.2008 19:48

uboot napisał(a):Co do internetu to... polecam palmtop Mio p560- ma gps,wi-fi wiec jesli tylko ma sie dostep do neta bezprzewodowego jak ja to mozna pisac z... tarasu...;

My wi-fi raczej tam nie będziemy mieć. :cry: Rozważamy inną opcję. :wink: Bardzo Ci jednak dziękujemy za odpowiedź. Gdzie się zakotwiczyłeś na Hvarze? Pozdrawiam :lol: :lol: :lol:
okrzem
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) okrzem » 23.06.2008 22:12

Witam,

napisz jaka temp. wody?

8)
gerffi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gerffi » 24.06.2008 06:36

Podaj jak mozesz po ile wychodzi kuna z bankomatu :) Bo np. w tamtym roku nie oplacalo brac sie kun z PL tylko je wyplacac z bankomatow :) Nadal sie oplaca?
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 24.06.2008 08:56

uboot napisał(a):Jechalem trasa S-ec,Zwardon,Zylina,Brat slava,Rajka,Csorna,I dalej droga 86-na jej temat napisano juz wszystko.;

Witam,
Przede wszystkim zazrdoszcze ... ale juz niedługo :-)
Czy możesz napisać w jaki dzień tygodnia jechałeś i jak było z przejazdem Bielsko-Biała - Zwardoń oraz jak tam droga do Słowackiej autostrady, są jakieś postępy?

P.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.06.2008 09:30

majeczka napisał(a):[ Gdzie się zakotwiczyłeś na Hvarze? Pozdrawiam :lol: :lol: :lol:

Majeczko - uboot zakotwiczył w Sveti Filip/Jakov koło Biogradu :wink: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.06.2008 09:32

gerffi napisał(a):Podaj jak mozesz po ile wychodzi kuna z bankomatu :) Bo np. w tamtym roku nie oplacalo brac sie kun z PL tylko je wyplacac z bankomatow :) Nadal sie oplaca?

Nigdy nie opłacało się brać kun z Polski.
W innych tematach piszą, że z bankomatów się nadal opłaca. :lol:
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 24.06.2008 17:32

Rzeczywiscie w tym roku znow,jak pisalem,jestem w Filipku. Euro wzialem z Polski, zaplacilem za kwatere a reszte wymienilem w Splitska Banka wg kursu z poniedzialku 1euro=7.18 kuna, w agencjach przelicznik (bez prowizji)1e=7.12 niby nic ale przy 1000e mamy juz 60kun roznicy:) a to juz 2l rakiji... Nie pamietam aby kiedykolwiek oplacalo sie brac kuny z polski.Mimo gotowki jesli jest mozliwosc placenia karta zawsze to robie-oplaca sie... Temp. wody ok 21-23st. Pisze ok. bo tutaj temp. zalezy od tego z ktorej strony wieje wiatr,czyli z ktorej strony jest naplyw wody do Kanalu Pasmanskiego... Ja zawsze wyjezdzam z Polski w najgorszym terminie tj. piatek po poludniu...Wiem co mnie czeka na trasie do Bielska,gdy caly Slask rusza w Beskidy,ale to moj swiadomy wybor.Coz pod tym wzgledem Pszczyna nigdy nie byla przyjazna z jej swiatlami.Droga z BB-do Zywca spoko.Od ronda do Weg.Gorki jest obwodnica,potem stara droga do Milowki I potem skret w prawo I wjazd na wiadukt.Mniej wiecej od tego miejsca do granicy troche kiepska droga,alo to raptem kilka km.Za przejsciem proponuje kupic winietki na SK-w normalnej ceni,nic extra.W samej Zilinie juz wjezdza sie na autostrade,trzeba uwazac aby na rozjezdzie pojechac za ZIELONA tablica E75, a nie za niebieska czyli stara droga nr 18.Nowa droga wiedzie pieknymi wiaduktami.Przed Powazska Bystrica trzeba zjechac z autostrady,przejechac przez miasto I znow sie na nia dostac.Oznaczenie jest OK... Pytajcie o wszystko...pozdrav...Aha...moze troche zlosliwe to pytanie,ale...hmm,jak wygladaja chmury??...
okrzem
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) okrzem » 24.06.2008 18:36

witam ponownie,
dzieki za odpowiedź ale ponieważ na mój pierwszy raz na początek (a potem się zobaczy co dalej) wybrałem Turanj czyli rzut beretem (niemoherowym) wyjeżdżam 12.07 czyli 15 ddw :lol: :lol: :lol:
napisz cos więcej o filipku: gdzie polecasz się stołować?, jakieś lokalne atrakcje? czy jest w pobliżu gdzie zatankować?, czy są jeżowce w morzu?, czytałem duzo różnych wypowiedzi na temat plaży w tym rejonie jakie są w na prawdę?

pozdrawiam gorąco :wink: :wink: :wink:
trzepol
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) trzepol » 25.06.2008 14:02

Mozna wiedziec dlaczego nie warto brac KUN ?? Samymi Euro da rade zalatwic wszystko - apartament, autostrady i zakupy ?
Przelicznik euro/kuny w Chorwacji jest w miare korzystny ?
kruk68
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kruk68 » 25.06.2008 14:20

trzepol napisał(a):Mozna wiedziec dlaczego nie warto brac KUN ?? Samymi Euro da rade zalatwic wszystko - apartament, autostrady i zakupy ?
Przelicznik euro/kuny w Chorwacji jest w miare korzystny ?

ten temat przerabiany jest od wieków, poszukaj na formum, są nawet linki do banku i kantorów
Opłaca sie wszystko tylko nie kupowanie kun w polsce
Czyli karta płatnicza, Euro a nawet złotówki
np przy płaceniu karta wychodzi 47 gr za 1kn
czyli musisz wszystko dzielic na pół
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone