Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jestem w CRO 12.07 odpowiem na wasze pytania-piszcie:)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aduś
Plażowicz

Postnapisał(a) Aduś » 29.06.2008 08:58

Nic nie piszesz jaka trasa chcesz jechac,wiec jak Ci pomoc? Jesli jedziesz CZ_SK_A_SLO_HR I przekraczasz granice w Cieszynie I kierujesz sie na Bratyslawe to winietki na SK A kupisz zaraz za przejsciem w Cieszynie w drewnianej budce. Jesli przez Zwardon to... poczytaj moje wpisy wczesniejsze... No I nie zapomnij ze od 1 lipca winietki w SLO sa obowiazkowe na ich autostradach I drogach expresowych...A swoja droga to takie ogolne pytania akurat pasuja do.... blondynki- choc moze lepiej uzyc zwrotu: dla kobiety nalezacej do grupy zwiekszonego ryzyka intelektualnego.... bez obrazy..;)[/quote]

:D Rozgryzłeś mnie.Pewnie należę do tej grupy i choć w zasadzie radzę sobie nienajgorzej w podrózy to sprawa winietek jest dla mnie naprawde skomplikowana :D .Wybrałam trasę Cieszyn- Żilina -Bratsława-Wiedeń-Gratz-Maribor-Zagrzeb-Split.Wyjazd po 1.07.Jeśli mozesz napisz czy w tej budce można kupić winiety na cała trasę czy w kazdym państwie osobno?Pozdrawiam i z góry serdeczne dzięki:)
garciu
Croentuzjasta

Postnapisał(a) garciu » 29.06.2008 09:19

Aduś,tnij cytaty bo się bałagan robi 8)
Stryj
Autostopowicz

Postnapisał(a) Stryj » 29.06.2008 11:51

uboot napisał(a):Co do internetu to... polecam palmtop Mio p560- ma gps,wi-fi wiec jesli tylko ma sie dostep do neta bezprzewodowego jak ja to mozna pisac z... tarasu...;

A możesz napisać jak skonfigurowałeś w MioP560 WiFi, bo również wybieram
się na Chorwację z tym palmtopem.
uboot
Odkrywca

Postnapisał(a) uboot » 29.06.2008 13:51

Co do trasy to jest, moim zdaniem, optymalna, poza jednym drobiazgiem - JAK MOZNA PLACIC 35 euro za winietke w SLO,gdy korzysta sie z 20 km autostrady!!! A po drugie juz od Mariboru mozna stac w korku do granicy SLO_HR- niestety przerabialem to kiedys:(. Mimo wszystko polecam od Bratyslawy pojechac na Rajke (Gyor)-bez winietek w H- a nastepnie droga nr 86. Ale to Twoj wybor I Twoja kasa :). Winietki na SK oraz A w Cieszynie kupisz, na SLO - nie wiem...
Co do konfiguracji Mio, to zawsze sam wyszukuje obecnosc sieci wi-fi - Ty jedynie musisz zdobyc haslo jesli jest zamknieta, w moim przypadku moj gospodarz mi je podal.Jesli korzystam z sieci otwrtych to automatcznie "lapie" polaczenie...
asiakc
Odkrywca

Postnapisał(a) asiakc » 29.06.2008 14:10

Dzisiaj wróciłam i specjalnie sprawdzałam - autostrady w Słowenii jest 9 km :lol: W zeszym tygodniu znajomi w sobotę stali w korku przez całą Słowenię - 6 h :roll:
okrzem
Globtroter

Postnapisał(a) okrzem » 29.06.2008 14:22

Aduś napisał(a):nie chce być nieuprzejmy ale wyszukiwarka na forum się kłania
pozdrawiam :)

Gdybyś był uprzejmy to bys poprostu wytłumaczył,wyraźnie napisałam,że jestem nowicjuszką.Kiedy wróce nikomu nie odpowiem w taki sposób.Lepiej przemilczeć niz głupio radzić.Sprawdzalam juz i raczej sa tam porady ogolne a ja prosze o konkretna pomoc.Dzieki! 8O[/quote]

przecież właśnie napisałem że wszystkie niezbędne informacje znajdują się na forum wystarczy tylko poszukać (to nie nie jest zbyt wymagające)
poza tym jak ja wróce to też będę mógł sprzedać bardziej szczeółowe informacje wystarczy precyzyjnie określić zapytanie

pozdrawiam ;)
Aduś
Plażowicz

Postnapisał(a) Aduś » 29.06.2008 19:23

Wielkie dzieki Ubot za odpowiedź.Kiedy planowałam trasę nie było mowy o takich nieprzewidzianych wydatkach przy przejeździe przez Slowenie.Pierwszy raz jadę sama w tak daleka podróż więc nie wypada zrobic mi inaczej jak raz jeszcze przejrzeć mapy i wybrać inna tasę.Wyjazd za kilka dni więc moze dam radę.No bo deczko żal tych euro:)Pozdrawaim serdecznie.Ada
gospodarz
Cromaniak

Postnapisał(a) gospodarz » 29.06.2008 19:45

uboot napisał(a):
gospodarz napisał(a):
uboot napisał(a):...Aha...moze troche zlosliwe to pytanie,ale...hmm,jak wygladaja chmury??...

Poczekaj jeszcze tydzień a sam się przekonasz jak już Ci się urlop skończy i wrócisz do domciu, i do roboty :wink: .

Jaki tydzien-ja tu jeszcze 2,5 tygodnia bede...

Tym bardziej myśl o powrocie. Za 2,5 tygodnia w Polsce będzie już jesień :(
uboot
Odkrywca

Postnapisał(a) uboot » 30.06.2008 17:30

A miejcie sobie malkontenci nawet zime I zawieje sniezna... Tutaj od piatku/soboty zapowiadaja.... ocieplenie do 37st. hahaha....
Gżegżóła
Podróżnik

Postnapisał(a) Gżegżóła » 30.06.2008 17:57

Uboot - nie ciesz się tak bardzo. U nas zapowiadają od piątku nawet 25 stopni. Wrócisz do kraju i chłodek, a ja w końcu sierpnia do Cro i ciepełko. Kurcze ale przy 37 stopniach to bym się chyba wytopił. Pozdrawiam. Miłego i spełnionego pobytu. :P :P
uboot
Odkrywca

Postnapisał(a) uboot » 30.06.2008 19:45

A teraz upaly z innej beczki.... w ciagu 10 dni, w 4 osoby zuzylismy 36 butelek 1,5 l wody mineralnej (gaz I niegaz), 2x2l fanty, 3x2.5 l pepsi,2x6l wody niegaz sv.Rok (polecam ok.12kun)-z tej wody robimy albo herbatki rozpuszczalne (zabrane z PL,albo rozcienczamy z kupionym tutaj sokiem wieloowocowym),.. Jutro rano znow jade do Biogradu, do ichniego diskontu kupic duuuzo wody :) Polecam gaz. I niegaz. sv.Rok- I smaczny I w dobrej cenie- ok. 4.7 kuny/but.1.5l... No coz, upal tez kosztuje... ;)
jotem
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jotem » 30.06.2008 21:22

Aduś napisał(a):
Wybrałam trasę Cieszyn- Żilina -Bratsława-Wiedeń-Gratz-Maribor-Zagrzeb-Split.Wyjazd po 1.07.Jeśli mozesz napisz czy w tej budce można kupić winiety na cała trasę czy w kazdym państwie osobno?Pozdrawiam i z góry serdeczne dzięki:)

Nie chcąc nic narzucać - Z Cieszyna do Wiednia to chyba jednak lepiej jechać przez Brno:) Mnóstwo razy pokonywałam tę trasę i nie było żadnych problemów - szybko i bez komplikacji.

Co do winietek:
1. na przejściu w Cieszynie (Cieszyn - Boguszowice) kupisz winietki na Czechy, Austrię, Słowację a nawet Węgry:)
2. Planując zakup winietek w Cieszynie - zrób to ZA przejściem (po przejechaniu pod zadaszeniem) - jest sporo taniej niż w "pawilonie" przed dawną kontrolą graniczną.
uboot
Odkrywca

Postnapisał(a) uboot » 02.07.2008 14:21

Zauwazylem ze pomimo rozpoczynajacego sie sezonu jest sporo tabliczek informujacych o wolnych pokojach a przy wjezdzie do Biogradu natrafilem na kilku "lapaczy" z tabliczkami "apartman" - to chyba dobra wiadomosc dla tych co jada w ciemno :)...
WIKTORIA1900
Autostopowicz

Postnapisał(a) WIKTORIA1900 » 02.07.2008 15:51

Powiedz mi mój drogi czy na Węgrzech zatankuje za euro czy muszę mieć forinty
uboot
Odkrywca

Postnapisał(a) uboot » 02.07.2008 22:00

Kyrie elejson....A ktoz to tankuje u Madziarow!? Co prawda na biezaco nie kontroluje ich rynku paliwowego ale swego czasu paliwo drozsze odbWegrow mieli tylko ...Norwegowie. A na powaznie na Slowacji dobijam bak do pelna (w PowazskIej Bystricy) a potem tankuje juz w CRO.
Co do cen paliw ton na stacji OMV pod Zadarem wlewalem dzis (euro95) po 9,60 kuna/l...
Dobra rada- bierzcie ze soba karty bankomatowe lub kredytowe- wtedy problem placenia nie istnieje.
Uwierzcie mi - jesli robicie zakuoy I mozna placic karta a niengotowka- to wowczas jest to najefektywniejszy sposob zaplaty (a jak ktos ma karte zlota lub platynowa to I najefektowniejszy ;) )
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jestem w CRO 12.07 odpowiem na wasze pytania-piszcie:) - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone