Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jestem w CRO 12.07 odpowiem na wasze pytania-piszcie:)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 02.07.2008 22:00

Kyrie elejson....A ktoz to tankuje u Madziarow!? Co prawda na biezaco nie kontroluje ich rynku paliwowego ale swego czasu paliwo drozsze odbWegrow mieli tylko ...Norwegowie. A na powaznie na Slowacji dobijam bak do pelna (w PowazskIej Bystricy) a potem tankuje juz w CRO.
Co do cen paliw ton na stacji OMV pod Zadarem wlewalem dzis (euro95) po 9,60 kuna/l...
Dobra rada- bierzcie ze soba karty bankomatowe lub kredytowe- wtedy problem placenia nie istnieje.
Uwierzcie mi - jesli robicie zakuoy I mozna placic karta a niengotowka- to wowczas jest to najefektywniejszy sposob zaplaty (a jak ktos ma karte zlota lub platynowa to I najefektowniejszy ;) )
DarioG
Croentuzjasta
czas podróży

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarioG » 02.07.2008 22:29

Witam, mam dwa pytanka : 1. przejazd z naszego rejonu przez CZ, A, SL czy SK , H ? oraz 2. średni czas podróży (wiem, że to pytanie jest głupie). Pozdrawiam i na zdrowie !
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 03.07.2008 13:55

Juz tyle razy byl ten temat poruszany ze nie chce sie powtarza.Kazdy ma swoje upodobania co do trasy. Ja polecam PL_SK_H_SLO_HR I droge 86 bo mi odpowiada I nie musze stac w kilometrowych korkach w SLO. Ale pamietajmy "Degustibus non est disputantum..."
Czas przejazdu,hmm... znam na forum takich "ZUCHWALCOW" (pozal sie Boze fantastow) ze gdyby razem ruszyli z Wawy z Robertem Kubica to ten biedak wachalby tylko spaliny z ich dieslowskich silnikow...
A na powaznie to .... masz racje-nirozsadne pytanie-nie wiesz co Cie czeka w drodze,jak bedzie reagowal Twoj organizm etc.. Przyjmij ze np. 15 godzin to niezly czas...
joe_simpson
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joe_simpson » 03.07.2008 15:18

a mozesz powiedziec czy odcinek na węgrzech M7 przed granica z chorwacja jest bezpłatny ??, bo jak narazie same gdybania o tej drodze a zadnych konkretów :) dzieki
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 03.07.2008 20:24

Nie wiem bo nie jezdze tamtedy. Ooszukaj na forum, na pewno znajdziesz odpowiedz- trzeba tylko chciec zznalezc;)
Albo ze strony wegirskiego zarzadu drog sciagnij aktualna broszurke po polsku z dokladna mapa odcinkow platnych I bezplatnych.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.07.2008 22:15

Aduś napisał(a):... w zasadzie radzę sobie nienajgorzej w podrózy to sprawa winietek jest dla mnie naprawde skomplikowana :D .Wybrałam trasę Cieszyn- Żilina -Bratsława-Wiedeń-Gratz-Maribor-Zagrzeb-Split.Wyjazd po 1.07.Jeśli mozesz napisz czy w tej budce można kupić winiety na cała trasę czy w kazdym państwie osobno?Pozdrawiam i z góry serdeczne dzięki:)

Kobieto należąca do grupy zwiększonego ryzyka intelektualnego...czyli Blondynko :wink: :lol:

Sprawa winietek jest bardzo prosta.
Nigdzie nie kupisz w jednym miejscu winietek na całą trasę.
Na przejazd podaną trasą przez Słowację potrzebujesz winietę - jak jedziesz do Cro i wracasz tą samą trasą , to kupujesz na stacji benzynowej w Zilinie winietę za 300 koron i problem przejazdu przez Słowację rozwiązany w obie strony.
Na granicy SŁO/A w Bratysławie kupujesz winietę 10 dniową na przejazd po autostradach w Austrii za 7.70 euro (penie jedziesz na dłużej niż 10 dni ,to w drodze powrotnej na granicy w Austrii znowu kupujesz taka samą winietę.)
Jeśli jedziesz z Grazu na Maribor, masz dwie możliwości , albo kupić winietę na granicy za 35 euro, która jest ważna pół roku i wtedy w drodze powrotnej z Cro już Cię głowa o słoweńską winietą nie boli, a druga możliwość to wybranie trasy przez Słowenię bez opłat opisywanych na forum.
Możesz też zmienić trasę i z Bratysławy pojechać przez Węgry, wtedy nie interesują Cię winiety austriackie i słoweńskie, Węgry przejeżdżasz bezpłatnie (tam i z powrotem) i już jesteś na chorwackiej ziemi.
A w Chorwacji jak pewnie wiesz winietek nie ma, za przejazd autostradami płaci się na bramkach, najlepiej kartą lub wyliczoną gotówką.
Jeśli konieczne jest wydanie reszty , trzeba sprawdzać ile odcinek kosztuje (pisze na bramce i na bileciku od "bramkarza") i pilnować poprawnego wydania reszty.

Pozdrawiam
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 05.07.2008 14:44

Mija kolejny tydzien mojego pobytu tutaj I .... zaczal sie kolejny tydzien podwyzek:(
Niby delikatnie po 1-2 kuny na chlebie,owocach I warzywach po 5-nawet do 10 w restauracjach na poszczegolnych daniach. Ale jesli wezmie sie tzw."menu dnia" to taki zestaw: zupa+drugie+deser kosztuje stale 55 kun. Wczoraj kupilem na targu 4 makrele po 25kun/kg (duuuze sztuki), zrobilem na grillu I powiem Wam ze nie ma lepszego jedzonka niz takie grillowane rybki... Swoje trzeba odcieroiec przy rozgrzanym grillu- ale warto.Tylko pamietajcie o rozmarynie!! W rankingu ryb najlepszy jest (w mojej rodzinie) tunczyk (70kn/kg),potem makrela(25kn/kg) I brancin oraz orada (60-70kn/kg)... Niestety nie moge trafic na targu na blekitnego? rekina-ponoc rarytas...
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jestem w CRO 12.07 odpowiem na wasze pytania-piszcie:) - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone