Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser
Re: Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 05.06.2018 08:46

Pääkäyttäjä napisał(a):Aha, to trzeba Yanosika do przepisowej jazdy? :mrgreen:

Nie ale przydaje się do bezpiecznej :)

Wiem z wyprzedzeniem, że "zając" co tnie przede mną za chwile będzie ostro hamował jak zobaczy policyjne auto

Wiem, że jest wypadek, roboty drogowe, jakieś zepsute auto na jezdni czy 500m za moimi plecami czai się policyjne BMW czekając na kogoś kto nie ma Yanosika i w wielkim pędzie je wyprzedzi :)

W PL używam od lat i bardzo sobie chwalę, jest bardzo wysoka skuteczność ostrzeżeń i mało fałszywych. Słabo się trochę jeździ w dużych miastach ale tych to u nas jest tylko kilka (zbyt duża jak dla mnie ilość komunikatów).
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 05.06.2018 09:06

piotrulex napisał(a):Nie ale przydaje się do bezpiecznej :)
Wiem z wyprzedzeniem, że "zając" co tnie przede mną za chwile będzie ostro hamował jak zobaczy policyjne auto (...)
:?
Znaczy, że tniesz równo z "zającem". Dodatkowo się obawiasz, że będzie ostro hamował (odstęp???).
I co to ma wspólnego z bezpieczną jazdą?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 05.06.2018 09:13

boboo napisał(a):
piotrulex napisał(a):Nie ale przydaje się do bezpiecznej :)
Wiem z wyprzedzeniem, że "zając" co tnie przede mną za chwile będzie ostro hamował jak zobaczy policyjne auto (...)
:?
Znaczy, że tniesz równo z "zającem". Dodatkowo się obawiasz, że będzie ostro hamował (odstęp???).
I co to ma wspólnego z bezpieczną jazdą?

Nie uważasz, że warto wiedzieć kilak sekund wcześniej, że auto jadące przed Tobą może gwałtownie hamować? Nie uważasz, że taka wiedza może wpłynąć na bezpieczeństwo?

Nie bardzo wiem o czym w tej chwili rozmawiamy więc nie musisz odpowiadać :)
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 05.06.2018 10:01

IGO
mamy czerwiec 2018, a tam mapy z Q4 2016.
Trochę słabo

W Automapie aktualizacja co najmniej co kwartał.
U mnie się nie wiesza. Zainstalowana na karcie.
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 05.06.2018 10:10

krutom napisał(a):IGO
mamy czerwiec 2018, a tam mapy z Q4 2016.
Trochę słabo

Najnowsze mapy Europy: 2018 Q1 Navteq (Here) i 2017.12 TeleAtlas
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.06.2018 11:09

krutom napisał(a):

To należysz do grona szczęściarzy.
W tym roku dam jej (AM)szansę, ale zwieksze ustawienie pamięci dla programu, zobacze czy to coś da.
A AM potrafi co 2 tygodnie wydawać aktualizację , wychodzi Beta zaraz po niej kolejna Beta.
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 05.06.2018 13:05

szaki17 napisał(a):To należysz do grona szczęściarzy.
W tym roku dam jej (AM)szansę, ale zwieksze ustawienie pamięci dla programu, zobacze czy to coś da.
A AM potrafi co 2 tygodnie wydawać aktualizację , wychodzi Beta zaraz po niej kolejna Beta.

Co Ciebie tak ciągnie do AM? :) Ja kiedyś ją używałem, ale okazała się niepraktyczna z uwagi na brak aktualizacji "online" + brak powiadamiania o niebezpieczeństwach i korkach. Dlatego wybrałem Waze i wspieram się dodatkowo GM na drugim urządzeniu.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 05.06.2018 13:44

Jak na razie od dwóch lat HereMaps + CamSam jako info o fotoradarach, odcinkowych kontrolach, itp.
Zjechana Chorwacja 2 razy, Włochy, Austria, Hiszpania - zawsze bez problemu i bez mandatu ;)
Ja jestem bardzo zadowolony ;)

pozdrawiam, Michał
śmigacz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) śmigacz » 05.06.2018 15:38

Tak z ciekawości dla tych co nie jeżdżą przez BIH nie wystarczy Wam maps.google ?
gandw
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gandw » 05.06.2018 15:54

Nigdy nie korzystałem z programu Waze, on potrafi działać w tle jak Yanosik? Sprawdzi się na trasie SK-H-HR? Myślałem żeby jechać na Mapach Google, a Waze puścić w tle, co sądzicie?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.06.2018 18:28

"bonovox75"

Co Ciebie tak ciągnie do AM? :)

Sentyment, tylko sentyment.
Teraz number one IGO
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 06.06.2018 10:45

śmigacz napisał(a):Tak z ciekawości dla tych co nie jeżdżą przez BIH nie wystarczy Wam maps.google ?

Ja tylko na GM, które w zupełności mi wystarczają :wink: do tego w tym roku jakiś Janosik albo Wazze

gandw napisał(a):Nigdy nie korzystałem z programu Waze, on potrafi działać w tle jak Yanosik? Sprawdzi się na trasie SK-H-HR? Myślałem żeby jechać na Mapach Google, a Waze puścić w tle, co sądzicie?

Też się właśnie nad tym zastanawiam, ktoś pisał, że Janosik słabo się sprawdza w trasie ale z braku laku będe go miał włączonego, myślę, że coś tam o fotoradarze zawsze wspomni :lol: . Chyba, że Waze będzie można puścić "w tło" i sprawdza się lepiej na w/w trasie :roll:
pawel_nowy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel_nowy » 06.06.2018 11:22

Z nawigacji Waze korzystam często. Plusem jest to że tworzą ją sami użytkownicy. Na bieżąco jesteśmy informowani o korkach, wypadkach i różnych sytuacjach na drodze. Dobrze przelicza trase. Dużo wcześniej informuje nas że jest korek i zmienia trasę. Sam kiedyś uniknąłem kilkugodzinnego stania na zakopiance dzięki tej nawigacji. Oczywiście kilka kilometrów nadrobiłem, jednak lepsze to niż stanie w korku.
Na tegoroczny wyjazd też zabiorę Waze, choć nie ukrywam ze będę się podpierał GM.
Minusem jest to że jest to nawigacja on - line i poza granicami RP pobiera dane w roamingu.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 06.06.2018 11:24

A powiedzcie mi tak jak wygląda sprawa roamingu danych w BIH. Czy jak przejeżdżacie na GM przez Neum to wyłączacie na czas przejazdu roaming danych?, ile za ten krótki odcinek można wtopić na roamingu danych?
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 06.06.2018 11:35

mchrob napisał(a):A powiedzcie mi tak jak wygląda sprawa roamingu danych w BIH. Czy jak przejeżdżacie na GM przez Neum to wyłączacie na czas przejazdu roaming danych?, ile za ten krótki odcinek można wtopić na roamingu danych?

Przed Naum można wyłączyć przesył danych, bo tam nie ma się gdzie zgubić, jeśli się jedzie tranzytem. Zawsze też możesz wcześniej ściągnąć sobie mapę tej okolicy i korzystasz z niej offline jak w klasycznej navi.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone